LuidsprekersProjecten

Klipschorn DIY project (deel 3)

Fineren van de Klipschorn

fineerbladenMijn eigen Klipschorn (links op de foto) heb ik gefineerd in fraai Amerikaans walnoten. De fineerbladen koop je o.a. bij de Arnhemse fijnhouthandel. Het fijne van deze platen is, dat de stroken walnoot al zijn geselecteerd en aan elkaar zijn gezet. De achterzijde van het fineer is beplakt met papier, die de stroken fineer netjes bij elkaar houden. Zo is het eenvoudig te knippen of snijden. Zoals je ziet is de fineer die bij Klipsch wordt gebruikt nagenoeg identiek aan de fineer die in Nederland verkrijg baar is.

KlipschornKlipschorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fineren, maar hoe?

Er zijn veel fineer technieken. Industrieel wordt er gefineerd onder hoge druk en temperatuur, met een thermohardende lijm. Dat is in de hobbyschuur niet haalbaar en ook niet nodig.
Wij hebben immers een eenmalig project en voldoende tijd om het netjes te doen. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Gevaarlijke lijm

Als je een beetje googleld, vind je snel wat artikelen waarin een contactlijm als Bison Tix wordt geadviseerd.  Een nadeel van Bison Tix is, dat het lastig te verwerken is omdat je tijdens het aanbrengen snel ingedikte klontjes krijgt, die je later weer als bobbeltjes onder je fineer terugvind. Nog veel vervelender zijn de oplosmiddelen die je inademt, tijdens het verwerken van deze lijm. Bison Tix bevat naast Xyleen ook Tolueen (PAK’s), sporen van Benzeen en andere scherpe oplosmiddelen.  Naast dat een half uurtje fineren zorgt voor een hele avond high zijn, zijn deze oplosmiddelen zeer toxisch en carcinogeen (kankerverwekkend). Niet gezond en niet doen dus.

Gezond fineren

Ik gebruik een techniek op basis van watergedragen PVAC houtlijm. Eigenlijk is dit een heel eenvoudige manier, om grote stukken fineer goed te plakken op een houten ondergrond.
Fineerles KlipschornFineerles Klipschorn
Hiervoor smeer je met een verfroller de ondergrond en de papieren rug van het fineer in met een egale laag houtlijm. Deze laat je ongeveer 20 minuten aan de lucht drogen, zodat het niet meer plakt en glazig is opgedroogd.

Fineerles KlipschornFineerles Klipschorn

 

Houtlijm bestaat uit Polyvinylacetaat en is een thermoplastisch materiaal. Dat wil zeggen dat het materiaal onder warmte weer zacht wordt. Deze eigenschap blijft ook bestaan na het drogen van de lijm. Het grote voordeel hiervan is, dat je na drogen de beide lijmlagen op elkaar kunt leggen, zonder dat ze aan elkaar plakken. Zo kun je de fineerlaag exact positioneren op de ondergrond. Wanneer alles klopt en gefixeerd is, strijk je met een warme strijkbout over het fineer. De warmte zorgt ervoor dat de lijmlagen weer zacht worden en samensmelten. Zo ontstaat er een hechte verbinding tussen fineer en ondergrond. Vanaf dit moment is de fineerlaag ook permanent. Zonder knoeien en vervelende luchten heb je een perfecte fineer aangebracht. Zeker met het fineren van het grote vlakken, zoals de voorzijde van de Klipschorn, is dit een prettige methode. Gebruik de strijkbout wel zonder stoomfunctie. Ik heb zelf in de kringloopwinkel een oude, degelijke strijkbout gekocht. Stel hem niet te heet in. Ik gebruik altijd de wol/zijde stand. Zo verbrand je het hout niet.

randfineerFineerles Klipschorn
De randen fineer ik met kantfineer. Dit is een fineer met een fijne houtstructuur die speciaal geselecteerd is. Het fijne van deze kantfineer is, dat aan de achterzijde al een lijmlaag is aangebracht. Ook deze kantfineer kun je netjes met een strijkbout aanbrengen. Het overtollige fineer kun je het beste met een speciale fineerzaag verwijderen. Ga hier niet met een stanleymes werken. Het mes volgt al snel de houtnerf en voordat je het weet scheurt je mooie fineer in. Ga gewoon even wat oefenen op een paar proefstukjes. Je zult zien dat het allemaal wel meevalt. De laatste ruwe randjes en vezeltjes, schuur je met fijn schuurpapier (korrel 320) er netjes uit.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

13 thoughts on “Klipschorn DIY project (deel 3)

 • Proficiat! Ziet er schitterend vintage uit.

  Beantwoorden
  • Goeiemiddag Marco,
   Ik Wil graag weten Als de ak5 en de eckhorn dezelfde zijn of niet?
   Zijn er verschilen?

   Zijn er plans beschikbaar ?
   Alvast bedankt voor uw antwoord.
   Groeten
   Boris

   Beantwoorden
 • Marco, Ik ben een klipsch la scala aan het bouwen. Kan ik het filter wat jij gebruikt hebt ook voor mijn la scala gebruiken?

  Beantwoorden
  • Hallo Edwin,
   Ja, dat kan. Het filter is geschikt voor de Khorn, La Scala en Belle Klipsch.
   Lees de site van Al Klappeberger even door. : http://www.alkeng.com. Dan wordt het zeker een stuk duidelijker.

   Beantwoorden
 • Beste Marco,
  Ik ben klipsch(verslaafd) bezitter van de Klipschhorn (de grote), de La Scala en de RF83 die in de living staan. De grote “bakken” mogen niet binnen van mijn wederhelft en hebben een plaats op mijn ingerichte schuurzolder. De La Scala gebruikt mijn zoon voor zijn zomerfuif op zijn boerderijtje in combinatie met Beyma subs die gevoed worden door een JB Ampli CT800 (2×400 watt). de La Scala’s worden gevoed door mijn Phase Linear 400. De uitstraling van die opstelling verbaasd de aanwezigen.Mijn grote kasten worden uiteraard aangestuurd door een Luxman Buizenampli, push pull (ML360-MQ360) wat een genietend resultaat geeft. Mijn vraag waar kun je aan het schema komen voor het ontwerpen van de hornkasten daar mijn zoon -handige Harry- het zou wagen dit te ondernemen. Dank bij voorbaat op eventueel antwoord…

  Beantwoorden
 • Hallo marco, ik zit er aan te denken om de klipshorn te gaan bouwen, ik heb zelf een sony vFet versterker de ta-4650 en de F3 vFet versterker van nelson pass (15 watt) mischien koop ik ook weer een ta-5650 maar wat ik me afvraag in mijn geval,
  nu gebruik ik jamo 703 speakers waarvan ik de bas speakers vervangen heb voor 2 philips oude breedband speakers omdat de orginele bas speakers stuk waren, ik vind het geluid wel goed klinken beter dan de gemiddelde huis tuin en keuken speaker
  maar ik zit ook te denken om B&W dm2a speakers te kopen is een versterker als de sony vFet het waard om klipshorn voor te bouwen of kan ik net zo goed een B&W dm2a kopen?

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  een heel erg goede beschrijving.
  Ik heb de woofers nog liggen, dus …
  Je verhaal is inspirerend

  Beantwoorden
 • Kun je eenvergelijk maken met de cornwell/ Klonwall?

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je ervaringen neer te schrijven met gedetailleerde uitleg!

  Beantwoorden
 • Simpelweg: Wow!

  is er wellicht iemand die deze plannen heeft uitgevoerd en overweegt zijn zelfbouw-klipsch horns te verkopen? ik zou daar heel veel interesse in hebben.

  Ik ben bang dat dit erg veel timmermansvakmanschap vereist, en daarvan heb ik niet zo veel 😉
  En een paar originele Horns kan ik me echt niet veroorloven….

  Beantwoorden
 • Hello everyone,

  Very nice topic.
  I have Pioneer HPM speakers.
  But I decided to go higher 🙂
  So, I started two projects: a tube amp and a K-Horns.
  As Roger above, I can’t afford a new pair of K-horn and I decided to build ones.
  I tried to build a 3D version based on some drawings but were not very accurate and a lot of parts didn’t fit very well.
  Marco, I will make a 3D version based on your drawings.
  However, I want to upgrade everything to be similar to the latest version of K-horns AK6.
  Can someone help me with the necessary details? (some dimensions, new brackets, panels, etc.)

  Thank you
  Norbert

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.