LuidsprekersProjecten

Klipschorn DIY project (deel 3)

Het filter van de Klipschorn

Het originele, moderne filter van de klipschorn is behoorlijk complex. Er zijn hier en daar beveiligingen aangebracht die de tweeter en de squawker  beschermen tegen overbelasting en kortsluiting.

Old CrossoverKlipschorn crossover

Deze beveiligingen zorgen voor veel extra componenten in de signaalweg, die de klank uiteindelijk niet ten goede komen. In mijn eigen klipschorn heb ik deze dan ook achterwege gelaten. Gelukkig zijn er goede alternatieven voorhanden.

Klipschorn crossoverKlipschorn crossover

 

De Klipsch Heritage luidsprekers zijn in America enorm populair. Er zijn hele volksstammen bezig met het bouwen, tweaken en finetunen van deze fraaie luidsprekers. Een van deze mensen is Al Klappenberger. Klappenberger is een techneut van de oude stempel en heeft voor zelfbouwers van de Klipsch Heritage lijn, een aantal crossovers ontwikkeld.  Ik heb voor mijn Klipschorn dan ook het ‘universal’ schema van Al Klappenberger (ALK engineering) gebruikt. Op zijn website vind je veel informatie over hoornluidsprekers in het algemeen en upgrades voor de  gehele Klipsch Heritage lijn, in het bijzonder. Boeiende materie en voor wie interesse heeft, moet zeker eens op zijn site kijken. Al Klappenberger heeft een aantal filters voor de Klipschorn ontworpen, variërend in steilheid en crossover frequenties. Het filter welke het meest dicht bij het originele filter van Klipsch staat, is het ‘gentle slope’ of universele filter. Dit is een 6 dB / Octaaf voor de woofer, 12 dB / Octaaf voor de squawker en 18 dB / octaaf voor de tweeter. Het filter is opgebouwd met moderne componenten. Het is een filter die je probleemloos voor de Klipschorn kunt inzetten.

Klipschorn crossoverKlipschorn crossover

 

 

 

 

De crossover frequency is 450 Hz  van woofer  naar squawker and 6000 Hz van squawker naar tweeter. Klipschorn crossoverIn het filter wordt tevens gebruik gemaakt van een audio transformator. Hiermee kun je de output of efficiëntie van de squawker naar wens verlagen zonder daarbij de impedantie van het totale luidsprekersysteem te veranderen. Dit is nodig omdat de efficientie van de squawker net wat hoger is dan de tweeter en de woofer. Door middel van het wisselen van stekkertjes op de transformator, kun je deze output naar eigen wens instellen en de squawker efficiëntie terug regelen.
Dit is zeker handig, omdat ik heb gemerkt dat in de standaard configuratie op connectie 2-5 (verzwakking van de squawker van 3,8 dB),  in mijn huiskamer het laag te veel aanwezig was. Ik heb daarom mijn squawker minimaal hoeven te verzwakken. Waarschijnlijk heb je in huizen met houten vloeren en wanden, hier veel minder last van, omdat het laag dan veel meer wordt geabsorbeerd.
Veel Amerikaanse woningen zijn van hout en ik vermoed dat de Klipschorn daar in eerste instantie op is afgeregeld.
Klipschorn crossoverKlipschorn crossoverIk heb een mooi walnoten houten plankje gebruikt om het filter op te plaatsen. Dat staat natuurlijk erg mooi bij het totale concept, maar natuurlijk kun je hier ook andere materialen gebruiken. Ach ja, als hij eenmaal tegen de muur staat, zie je er natuurlijk ook niets meer van. Voor de bedrading naar squawker en tweeter heb ik solid zilverdraad genomen. Dit zou ik echter een volgende keer niet meer gebruiken en ga het draad binnenkort vervangen. Het nadeel van solid zilver is dat er snel metaalmoeheid optreedt en de zilverdraad breekt. Dat is zeker het geval als je veel schuift met het filter doordat je gaat experimenteren met de transformator instellingen. Gebruik hier gewoon een goede kwaliteit luidsprekerkabel, dan voorkom je veel frustratie.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

13 thoughts on “Klipschorn DIY project (deel 3)

 • Proficiat! Ziet er schitterend vintage uit.

  Beantwoorden
  • Goeiemiddag Marco,
   Ik Wil graag weten Als de ak5 en de eckhorn dezelfde zijn of niet?
   Zijn er verschilen?

   Zijn er plans beschikbaar ?
   Alvast bedankt voor uw antwoord.
   Groeten
   Boris

   Beantwoorden
 • Marco, Ik ben een klipsch la scala aan het bouwen. Kan ik het filter wat jij gebruikt hebt ook voor mijn la scala gebruiken?

  Beantwoorden
  • Hallo Edwin,
   Ja, dat kan. Het filter is geschikt voor de Khorn, La Scala en Belle Klipsch.
   Lees de site van Al Klappeberger even door. : http://www.alkeng.com. Dan wordt het zeker een stuk duidelijker.

   Beantwoorden
 • Beste Marco,
  Ik ben klipsch(verslaafd) bezitter van de Klipschhorn (de grote), de La Scala en de RF83 die in de living staan. De grote “bakken” mogen niet binnen van mijn wederhelft en hebben een plaats op mijn ingerichte schuurzolder. De La Scala gebruikt mijn zoon voor zijn zomerfuif op zijn boerderijtje in combinatie met Beyma subs die gevoed worden door een JB Ampli CT800 (2×400 watt). de La Scala’s worden gevoed door mijn Phase Linear 400. De uitstraling van die opstelling verbaasd de aanwezigen.Mijn grote kasten worden uiteraard aangestuurd door een Luxman Buizenampli, push pull (ML360-MQ360) wat een genietend resultaat geeft. Mijn vraag waar kun je aan het schema komen voor het ontwerpen van de hornkasten daar mijn zoon -handige Harry- het zou wagen dit te ondernemen. Dank bij voorbaat op eventueel antwoord…

  Beantwoorden
 • Hallo marco, ik zit er aan te denken om de klipshorn te gaan bouwen, ik heb zelf een sony vFet versterker de ta-4650 en de F3 vFet versterker van nelson pass (15 watt) mischien koop ik ook weer een ta-5650 maar wat ik me afvraag in mijn geval,
  nu gebruik ik jamo 703 speakers waarvan ik de bas speakers vervangen heb voor 2 philips oude breedband speakers omdat de orginele bas speakers stuk waren, ik vind het geluid wel goed klinken beter dan de gemiddelde huis tuin en keuken speaker
  maar ik zit ook te denken om B&W dm2a speakers te kopen is een versterker als de sony vFet het waard om klipshorn voor te bouwen of kan ik net zo goed een B&W dm2a kopen?

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  een heel erg goede beschrijving.
  Ik heb de woofers nog liggen, dus …
  Je verhaal is inspirerend

  Beantwoorden
 • Kun je eenvergelijk maken met de cornwell/ Klonwall?

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je ervaringen neer te schrijven met gedetailleerde uitleg!

  Beantwoorden
 • Simpelweg: Wow!

  is er wellicht iemand die deze plannen heeft uitgevoerd en overweegt zijn zelfbouw-klipsch horns te verkopen? ik zou daar heel veel interesse in hebben.

  Ik ben bang dat dit erg veel timmermansvakmanschap vereist, en daarvan heb ik niet zo veel 😉
  En een paar originele Horns kan ik me echt niet veroorloven….

  Beantwoorden
 • Hello everyone,

  Very nice topic.
  I have Pioneer HPM speakers.
  But I decided to go higher 🙂
  So, I started two projects: a tube amp and a K-Horns.
  As Roger above, I can’t afford a new pair of K-horn and I decided to build ones.
  I tried to build a 3D version based on some drawings but were not very accurate and a lot of parts didn’t fit very well.
  Marco, I will make a 3D version based on your drawings.
  However, I want to upgrade everything to be similar to the latest version of K-horns AK6.
  Can someone help me with the necessary details? (some dimensions, new brackets, panels, etc.)

  Thank you
  Norbert

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.