LuidsprekersProjecten

Klipschorn DIY project (deel 2)

Het uitrichten van de Klipschorn kasten

Daarna monteer je de vleugels weer even los-vast op de bodemplaat. Deel 26 wordt daarna tussen de panelen van het wooferhuis geplaatst en met een lange rij of een rechte lat kun je de hoogte precies instellen. Monteer tijdelijk ook een zijwand, zodat je de vleugels ook netjes kunt uitrichten.304-dog-9_jpeg306-dog-10_jpeg

 

 

 

 

 

 

Met deze lat kun je ook goed zien of straks de zijpanelen netjes op de interne panelen aansluiten.

307-dog-11_jpeg

Als alles precies past en op zijn plaats zit kunnen de panelen definitief in elkaar gezet worden. Schuur nog even met een fijne korrel schuurpapier (korrel 320) alle kanten na. zo voorkom je dat er ergens een braam blijft zitten, want eenmaal in elkaar gelijmd kun je nergens meer bij.

305-wing-4_jpeg

Alle panelen kunnen nu onderling verlijmd en geschroefd worden.401-dog-14_jpeg402-box-1_jpeg

 

 

 

 

 

 

 

404-box-3_jpeg

Zoals je ziet zijn het mooie kasten geworden. Je kunt zelf kiezen hoe je de kasten gaat afwerken. Mijn eigen Klipschorn luidsprekers zijn gefineerd in Amerikaans walnoten. Wel moet je natuurlijk eerst alle verzonken schroeven, netjes plamuren en glad schuren.

Volgende keer zal ik laten zien hoe de topkast en het filter  wordt gebouwd. Voorlopig hebben jullie  voldoende studiemateriaal…. Veel plezier met het bouwen!

403-box-2_jpeg

Afmetingen en maatvoering van de Klipschorn panelen

Schermafbeelding 2013-10-21 om 14.00.32Schermafbeelding 2013-10-21 om 14.00.51Schermafbeelding 2013-10-21 om 14.01.05Schermafbeelding 2013-10-21 om 14.01.16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klipschorn DIY project (deel 1)
Klipschorn DIY project (deel 3)

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

17 thoughts on “Klipschorn DIY project (deel 2)

 • Beste Marco,
  Mijn oprechte complimenten, hoe mooi en duidelijk je dit project gedaan hebt.
  Ik heb als achtergrond timmer-meubelmaker opleiding en best wat ervaring opgedaan en ik vind jouw werk echt geweldig.
  Hartelijk bedankt, met vr. groet,
  Marino

  Beantwoorden
 • Marco, mijn complimenten. Mooi duidelijk. Kom je niet vaak tegen.
  Ja, dit was het wachten toch wel waard. 🙂 ik zeg niks meer.

  Beantwoorden
 • Hallo Marco
  Wilde je even laten weten dat ik blij ben met al je werk dat je erin steekt en met ons deelt.
  Ziet er goed uit, zal je niet meer opjagen.
  Dank en groet,
  Pierre.

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,
  Ik ben in het bezit van Klipsch Heresy en onder de indruk van je verhaal. De Heresy’s vind ik al fascinerend. De grotere Klipsch-en heb ik (nog) niet geluisterd. Dit gaat zeker gebeuren..!! Of juist niet, en doen geloven dat de Heresy’s al m’n beste maatjes zijn 🙂
  Ik denk dat ik een handig timmermaatje moet gaan zoeken om plannen te maken voor het bouwen van van de Klipschhoorn.

  Thxs en hartelijke groet,
  Ewald

  Beantwoorden
  • Hallo Ewald,
   De Heresy is verder een prima speaker. Maar heeft wel zijn beperkingen en zijn grotere broers uit de Heritage serie zijn zeker de moeite waard om te overwegen ipv de Heresy.
   Maar ja. Als je de Klipschorn kunt plaatsen en bouwen, ben je klaar 🙂
   Het volgende luidsprekerproject waar ik aan ga beginnen is een ‘kleinere’ Klipsch kloon. De materialen zijn inmiddels binnen. Dat is misschien een goede tussenoplossing of een alternatief. Een speaker waar ik veel van verwacht en veel minder complex is dan de Klipschorn.

   Beantwoorden
   • Hallo Marco,
    Dank voor je reactie. Wat betreft de klipschhorn.. De moeilijkheidsgraad is het bouwen. Ik heb niet de faciliteiten om te bouwen. Vandaar ook het “timmermaatje” 🙂
    Klinkt zeer interessant jouw nieuwe project. Vooral ook dat deze minder complex is. Ik hoor/lees graag meer. Vol verwachting klopt mijn hart….
    Groet Ewald
    PS. is er een mogelijkheid bij jou of iemand anders de Klipschhorn te kunnen beluisteren (graag in het noorden van het Land..).

    Beantwoorden
 • Ik heb de Klipschorns thuis staan maar dan nabij Rotterdam.
  Deze zijn gemodificeerd, met super filters van Al Klappenberg en Electro Voice tweeters en middrivers waardoor de top moest worden aangepast (met dank aan Elso Kwak.) Het zijn grote jongens die goed in de hoek moeten staan maar het geluid is fenomonaal! Alhoewel er met kleinere afmetingen ook goed resultaat wordt gehaald tegenwoordig blijft een rendement van 105dB buitengewoon.

  Marco: Worden de La Scala’s geript en drivers, woofers met filters overgezet naar de Klipschorns?
  Ik heb de oude drivers en filters nog liggen……

  Beantwoorden
 • Een koffiemorgen bij Marco MET live muziek.. 😉 voor de diy’ers… Maar ja als hij daar aan gaat beginnen komt deel 3 natuurlijk helemaal niet meer af…

  Beantwoorden
 • Inmiddels heb ik een paar La Scala’s gevonden. Een soort van schuurvondst..:-) De beste man had niet echt in de gaten wat hij verkocht. Bij aankomst bleek dat de tweeters ontbraken uit de kasten. Zelf had ik een versterker meegenomen om de werking te kunnen testen. Het laag en de midhoorn doen het. Toch een gok, maar daar was de prijs ook naar. De La Scala’s blijken uit een theater afkomstig te zijn en later in een soort van kantine te hebben gestaan. De kasten zijn in redelijke staat en zeker de moeite waard voor een opfris beurt.
  Nu op zoek naar een paartje tweeters. HELP..!! Nu zag ik ook dat je de verschillende tweeters hebt getest. Alleen kan ik het test verslag niet vinden. Welke tweeter adviseer jij..?
  Groet Ewald

  Beantwoorden
   • Dankje Pierre,
    De site van alkeng kende ik nog niet. Net een kijkje genomen. Interessant..!!
    Nog een hoop te ontdekken merk ik. Ik vind het leuk..!! En, ik denk dat de filters tzt ook een opfrisbeurt krijgen. Heb jij ervaring met de filter up-grade? Heb je Khorn’s of La Scala’s?

    Vriendelijke groet Ewald

    Beantwoorden
    • Helaas niet. Wel RB 75 en dacht een C 75 in de surround. Mijn handen jeuken erg om de K’horn te gaan bouwen. Woon niet alleen en weet nog niet hoe ik dat ga aanpakken. Misschien van het voorjaar gewoon bouwen en dan zijn ze er ineens .? De Lascala’s lijken kleiner maar zijn toch ook wel groot en ook erg aanwezig dus dan maar de Horn ‘s.?
     Het is ook wel lastig voor de meeste van ons ivm. oppervlakte van de kamer.
     Succes, aan iedereen trouwens.

     Beantwoorden
     • Hey Pierre,
      Da’s nog al een overgang, van RB 75 naar de Khorn. Dit is geen nuance verschilletje. De overval techniek werkt niet bij vrouwen… zo van: hocus spocus en ineens staan er Khorn’s. Betrek je vouwtje in je wens..!!

 • Bijgaand mijn verhaal over de intrinsieke ontwerp fout (!) van de Klipschorn en wat je daar aan kunt doen zodat ze nóg beter klinken (dat kan). Probleem: de drie drivers zijn niet time-aligned van huis uit en de verschillen tussen woofer en tweeter zijn ca 8 mSec wat goed hoorbaar is wanneer je een echt snelle versterker zonder vervorming gebruikt. Het is een beetje de spreekwoordelijke natte krant i.p.v. een mooie droge tik. Overigens hoor je die attack opeens in alle muziek: de aanzet van iedere noot heeft iets percussiefs. De Klipschorns zijn wonderlijk realistische weergevers en alles wat je doet heeft er een invloed op en als alles klopt is het audio nirwana.

  It’s been four years since I got a pair of 60th Anniversary Klipschorns in my basement. It has worked out well for me, thanks to info from Klipschorn community. Especially the FAQ Corner-Horn Imaging has been very helpfull (tnx CASK05!). Made me switch to a FirstWatt F3 amp and tweak my room accoustics further. Little things like putting the beast on spikes, “sealing” the cabinet to the walls help etc. etc. I also flush mounted the tweeters to have a better time alignment with the middle horn.
  And now the MiniDSP has entered. It is positioned between the input switch board and the Nelson Pass B1 preamp in such a way that it can be bypassed. So we can ABX. It is setup straight forward with crossover at 450Hz, 48 dB slopes where the High Pass signal is delayed 7.5 mS. Both High and Low pass signals are shortcircuited and the sum signal is fed to the B1 preamp and stereo F3 power amp; so no bi-amping needed! It settles the time difference between the bass bin and the middle/high horns.
  The slapping of drums is very realistic now. Definition is great: female voices are overall nicer to listen to, instrument are behind the speakers, the stage is bigger and a piano is smaller so it can be pointed at. Somehow there is also more information on the recording venue and the illusion of height is there.

  Beantwoorden
 • Hi sir,
  Just read your wonderful work on klipch horn. I am from India and love to listen these beauties before die. It is very difficult to get these speakers here. Can you suggest any alternative drivers to use in these cabinets like altec 416 or kef b 139 or any other woofers and compression drivers?
  Your valuable reply will beodt great full.
  Thanks n regards,
  shafic

  Beantwoorden
  • Hello Shafic, I am afraid you cannot use other types of drivers. What you can do is to contact Bob Crites in the US. He sells alternative drivers for all Heritage Klipsch speakers. You can find it here: https://critesspeakers.com

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.