LuidsprekersProjecten

Javari zelfbouwluidspreker (deel 1)

Tekeningen van de Javari

Javari tekeningenIk heb de tekeningen van de Javari enigszins moet aanpassen. De originele tekening was erg onduidelijk wat betreft het plaatsen van de baspoorten en ook de dikte van het plaatmateriaal was met 19 mm. afwijkend van wat we in Nederland kunnen kopen. Mijn advies is, dat je nooit zomaar blind van tekeningen moet uitgaan. Goed lezen, meten en dubbel checken is belangrijk. Het technische verhaal in Klang & Ton is erg vaag en de tekeningen zijn incompleet. Iets wat ik toch niet had verwacht bij een dergelijk gerenommeerd magazine. Ook de filtersectie is erg onduidelijk beschreven. Dick heeft het gehele filter opnieuw opgetekend. In dit verslag vindt je de juiste maten van de tekening en de goede filteropbouw beschreven en gefotografeerd. Zo moet het een stuk eenvoudiger worden deze speaker te bouwen.

De bouw van de Javari monitor

Als eerste ga ik de kast van de monitor zagen en in elkaar zetten.DIY Javari Loudspeaker- monitor-3DIY Javari Loudspeaker-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelukkig is het niet zo’n heel moeilijke kast en aangezien ik de kasten dekkend ga afwerken, hoef ik niet in verstek te zagen. Gewoon ‘koud’ op elkaar is meer dan voldoende.DIY Javari Loudspeaker-monitorDIY Javari Loudspeaker- monitor-5
Wel gebruik ik een vullende thixotrope gel PU lijm. Deze lijm bruist tijdens het drogen en vult daarmee ook eventuele gaatjes of kiertjes. Door de thixotrope eigenschap, blijft de lijm netjes liggen op de lijmvlakken, zelfs in verticale positie.DIY Javari Loudspeaker-monitorDIY Javari Loudspeaker-monitor-3

 

 

 

 

 

 

 

 

De gebruikelijke methode voor de opbouw van veel luidsprekers is dat je eerst de kast vanaf éen zijde opbouwt. Dat is praktisch en daardoor kun tot op het laatste paneel in de kast werken. Het voorpaneel wordt als laatste verlijmd. Je ziet dat de basrefelex afstemming wordt aangepast door een tweetal schuine plankje in de kast. Daarboven bevind zich de baspoort met een lengte van 17 cm.

Afkorten van de baspoorten

De bijgeleverde baspoorten moeten voor het plaatsen, eerst worden ingekort op 17 cm. Dit doe ik in de draaibank, maar natuurlijk kun je dit gewoon in de bankschroef doen.DIY Javari Loudspeaker- monitor-4Javari-subwoofer-5 Probeer wel zo haaks mogelijk te zagen. Het is namelijk zo dat voor de subwoofer een baspoort van 34 cm. is berekend. Deze moet gerealiseerd worden door twee stukken van 17 cm. tegenover elkaar te monteren en vast te zetten bevestigingsmateriaal. Ik gebruik hiervoor duct-tape. Zaag je scheef, dan is een naadloze aansluiting niet mogelijk.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Javari zelfbouwluidspreker (deel 1)

  • Mooi spul en ze hebben inderdaad veel ontwerpen liggen. De software en meetapparatuur om zelf te kunnen meten, was wat verouderd , 2003, maar later zag ik nieuwere produkten. Wel interessant om te zien wanneer je hoogdriver al begint mee te doen en het versterk zagen bij een kast , heb je mooi inventief opgelost. Dat is vaak het lastigs bij dat soort dingen. Je moet net even het gereedschap hebben, gelukkig is dit basic. Ik merkte wel op dat ze bij een subwoofer, steevast een actief versterker gebruiken, terwijl de versterker en actief crossoverfilter daarvoor juist simpel te maken zijn, mits je er verstand van hebt natuurlijk. Maar je hebt erg fraai de passieve crossovers gebruikt, alleen die moet natuurlijk loskomen . Zijn ze zo gebouwd dat er genoeg speling inzit of moet je hem handmatig tunen en de interne demping zelf aanpassen. Ze geven namelijk een -3dB en -8dB punt aan , wat ik wat vaag vond.
    Dank je voor je artikel, groet richard

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.