LuidsprekersProjecten

Javari zelfbouw luidspreker (deel 2)

De Javari op een buizenversterker?

Javari diy loudspeakerJazeker, dat kan. Het filter kan door middel van een impedantiecorrectie worden uitgebreid, waardoor de luidspreker geschikt is voor aansturing met een buizen versterker. Met zijn rendement van ongeveer 93 dB is dat geen enkel probleem.

Ik kan mij voorstellen dat voor veel mensen deze Javari een te groot luidsprekersysteem is. Ik deel deze mening zelf ook. Naast dat het een fysiek probleem is, is het plaatsen van deze grote luidsprekers in een te kleine ruimte, klankmatig ook niet aan te bevelen. Ze hebben wel een beetje lucht nodig, zeg maar. Het mooie is dat de Javari in verschillende configuraties te bouwen is. Ik neig zelf meer naar een actief aangestuurde laagkast en een passieve monitor daarboven, al heb ik deze niet kunnen beluisteren. Een voordeel is dat je toch met je favoriete versterker blijven spelen voor het belangrijke midden en hoog gebied. Daarnaast gebruik  je het actieve gedeelte alleen voor de laagste octaven. Het fijne is dan ook, dat je de laagweergave geheel naar je eigen smaak en ruimte kan inregelen.Javari diy loudspeaker

Mooi ontwerp met beperkingen

Al met al is de Javari een mooi ontworpen luidsprekersysteem. Heb je de ruimte, dan kun je dezekasten een mooie plek geven. Heb je die niet, zou ik toch kiezen voor de kleinere, actieve versie. Klankmatig is de Javari XXL een rustige, ingetogen luidspreker. Niet een systeem voor stevige rockers,  maar voor wie van akoestische muziek, kleine bezettingen of van klassieke muziek, heeft een prima luidspreker aan deze Javari.

Aangezien we niet alles kunnen bewaren, en deze jongens een flinke hap bergruimte innemen, willen we de Javari dan ook ter overname aanbieden. Voor wie de ruimte heeft of eens wil experimenteren met een degelijke groet luidspreker, is dit een uitgelezen kans om een mooi luidsprekersysteem in huis te halen.

De hersenspinsels van Audio-Creative

Met de positieve ervaring,  die we hebben met de Klonwall hoornluidspreker, hebben we gedacht dat het volgende luidspreker project van Audio-Creative, een eigen luidspreker brouwsel moet gaan worden. We weten dat de Klonwall zo enorm goed kan klinken, maar er veel mensen problemen hebben met de toch wat grote kast. Met namen de breedte van de kast is voor veel mensen een brug te ver. Ook hebben we onlangs wat ideeën opgedaan omtrent de midden en hoog bezetting. Al met al reden genoeg, om eens te kijken, of we geen full range luidspreker systeem kunnen ontwikkelen, die aan al onze eisen kan voldoen. Wij denken van wel.

Keep watching…..

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Javari zelfbouw luidspreker (deel 2)

 • Hallo Marco,

  Een erg imposant luidspreker project weer! Mijn complimenten voor de netheid waarmee je je projecten afwerkt! Dat mis ik in de genoemde zelfbouwbladen nog wel eens. Natuurlijk staat de kwaliteit van het geluid voorop, maar het oog wil soms ook wat 😉
  Helaas was ik dit jaar niet in de gelegenheid jullie te bezoeken in Hengelo zoals vorig jaar om o.a. dit setje te beluisteren. Volgend jaar maar weer.
  Misschien wat voorbarig, maar ik ben erg geïnteresseerd en nieuwsgierig naar het LM3886 project van Dick. Ik ben al een tijdje aan het knutselen met dit type chip (en varianten) en vooral met het low cost much fun idee erachter spreekt me aan. Ik ben alleen wel benieuwd wat de specificaties van de door Dick gebruikte trafo’s zijn?

  Verder bedankt voor het delen van jullie kennis en ervaring en ga zo door zou ik zeggen 😉

  vr gr

  Sven

  Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Hoe gaat het met het chip-amp project van Dick? Dit lijkt me een versterker welke ik graag na wil bouwen.

  Bedankt voor jullie fantastische website.

  Groet,

  Ruben

  Beantwoorden
 • Het blijft maar stil rond de LM3886… Ik lees allerlei verhalen (gainclone) dat die dingen beter kunnen klinken dan menig buizenversterker. Is Dick wat traag met de publicatie omdat hij nog in het rouwproces zit misschien ? 😉

  Ook ik ben erg benieuwd naar dit project …

  Groet, Marcel

  Beantwoorden
  • Niet lang meer Marcel, ik ben druk aan het schrijven over drie versterkers die ik met de LM3886 heb gebouwd, de laatste zelfs vorige week.
   Nog een paar dagen geduld dus…:-)

   Beantwoorden
 • Geweldig om die zelfbouwprojecten te zien. Mechanisch ben ik redelijk handig maar wie o wie kan mij helpen bij het bouwen van een top eindversterker?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.