Javari zelfbouw luidspreker (deel 2)
Aansluiten en luisteren
Als losse monitor klinkt de speaker wat aan de dunne kant. Met het plaatsten van de speakers in beide hoeken, wordt dat een stuk beter. Het blijft wel aan de magere kant en ik heb dan ook snel besloten de baskasten er bij te plaatsen. Zoals je in het filter schema kan zien zijn beide woofers parallel aangesloten.
Een versterker voor de Javari
De versterking is in eerste instantie een Rotel RA-01. Die had ik nog in de kast staan. Dit blijkt uiteindelijk een te slappe partner te zijn voor deze grote Javari. Er is toch een beetje meer sap nodig. Er is een versterker nodig met wat spierballen.
UcD 400 monoblokken: niet echt een match
Een set monoblokken, gebaseerd op een Hypex Ucd400 klasse D module, worden van zolder gehaald en afgestoft. Na twee platen worden de twee echter, per direct, weer naar zolder gestuurd. Die Hypex Ucd modules hebben voldoende vermogen, maar man, wat een nare klank. Ik kan er maar niet aan wennen. Veel van de UcD versterkers hebben toch hun eigen, typerende klankkarakter en ik vind ze voor ‘full range’ Hifi versterking eigenlijk ongeschikt. Voor het aansturen van een subwoofer vind ik ze veel beter op hun plaats.
Dick heeft echter net een nieuwe versterker gebouwd. Deze versterker is gebaseerd op de LM3886 Chip. De module gebaseerd op deze LM 3886 (Texas Instruments) chip, is een kant- en klare en zeer betaalbare versterker module, die bij ons, binnenkort een uitgebreid aandacht krijgt met natuurlijk een praktisch bouwverslag.
Een ‘cheap’ versterker met ballen
Ik kan niet anders zeggen dat deze ‘cheap’ versterker heel goed klinkt. Wat heet, heel erg goed. Er wordt zo nu en dan wat kleinerend gedaan over chip-amps. Want hoe kan een versterker module van een paar lullige tientjes, nu een serieuze muziekversterker zijn….
Geloof mij, deze ‘budget’ versterker laat menig, omhoog geprijsde, commerciële versterker met rode oortjes achter. Met drie van de ze LM3886 chip’s per kanaal geeft deze versterker voldoende power om deze Javari te laten spelen. Dit is alvast een voorproefje van het bouwverslag van Dick. Hier zie je de binnenzijde van deze zelfbouwversterker. Eenvoudiger kan het haast niet. Een versterker die echt iedereen kan bouwen en voor een prijs, waar ook je partner blij van wordt.
Hoe klinkt de Javari ‘full options’
Na een lange tijd met de Klonwall hoorn luidsprekers te hebben gespeeld is dit wel even wennen. Het klankkarakter is totaal anders dan de Klonwall en dat vraagt even wat geduld en gewenning. Waar de Klonwall enorm kan uitpakken wat betreft dynamiek en passievolle geluidsreproductie, is de Javari rustig, ingetogen en gedoseerd. Ook al zou je dit door zijn enorme voorkomen niet direct voorspellen. Met name akoestische muziek, kleine bezettingen en klassieke muziek zijn zeker een goede partij voor de Javari. Althans, dat vind ikzelf. Ik kan mij voorstellen dat dit veel mensen zeker zal aanspreken.
Op de Audio Zelfbouw luisterdag van afgelopen februari, hebben de Javari luidsprekers een tijdje gespeeld. Hierbij waren veel meningen zeker positief over deze grote luidspreker. Dan heb ik het met name over de klankmatige kwaliteiten. De afmetingen van deze speaker daarentegen, deed menigeen wel de wenkbrauwen fronsen.
Wanneer ik de bovenste wooferkast afkoppel en verwijder, wordt het visueel een stuk aangenamer en laagdrempeliger. Echter is het totale geluidsbeeld direct een stuk minder fraai. De aanvulling van het laag door deze extra kast is zeker op zijn plaats. Als passief systeem, zoals ik deze luidspreker heb gebouwd, heb je echt de extra laagweergever nodig.
Hallo Marco,
Een erg imposant luidspreker project weer! Mijn complimenten voor de netheid waarmee je je projecten afwerkt! Dat mis ik in de genoemde zelfbouwbladen nog wel eens. Natuurlijk staat de kwaliteit van het geluid voorop, maar het oog wil soms ook wat 😉
Helaas was ik dit jaar niet in de gelegenheid jullie te bezoeken in Hengelo zoals vorig jaar om o.a. dit setje te beluisteren. Volgend jaar maar weer.
Misschien wat voorbarig, maar ik ben erg geïnteresseerd en nieuwsgierig naar het LM3886 project van Dick. Ik ben al een tijdje aan het knutselen met dit type chip (en varianten) en vooral met het low cost much fun idee erachter spreekt me aan. Ik ben alleen wel benieuwd wat de specificaties van de door Dick gebruikte trafo’s zijn?
Verder bedankt voor het delen van jullie kennis en ervaring en ga zo door zou ik zeggen 😉
vr gr
Sven
Hallo Marco,
Hoe gaat het met het chip-amp project van Dick? Dit lijkt me een versterker welke ik graag na wil bouwen.
Bedankt voor jullie fantastische website.
Groet,
Ruben
Het blijft maar stil rond de LM3886… Ik lees allerlei verhalen (gainclone) dat die dingen beter kunnen klinken dan menig buizenversterker. Is Dick wat traag met de publicatie omdat hij nog in het rouwproces zit misschien ? 😉
Ook ik ben erg benieuwd naar dit project …
Groet, Marcel
Niet lang meer Marcel, ik ben druk aan het schrijven over drie versterkers die ik met de LM3886 heb gebouwd, de laatste zelfs vorige week.
Nog een paar dagen geduld dus…:-)
Geweldig om die zelfbouwprojecten te zien. Mechanisch ben ik redelijk handig maar wie o wie kan mij helpen bij het bouwen van een top eindversterker?