Javari zelfbouw luidspreker (deel 2)
Complex maar niet moeilijk
Het filter van de Javari ziet er op het eerste oog complex uit, maar is het eigenlijk niet.
Laten we eerst maar eens zien wat niet tot het eigenlijke filter behoord.
De LCR (spoel, condensator, weerstand) serieschakelingen direct achter de Celestion FTR08-2011D en Alcone AG10HE units vormen correctienetwerken en zijn voor het linialiseren van curves. Een filter kan nooit goed zijn werk doen als een speakerunit heftige impedantiesprongen maakt en zo een grillige belasting voor het filter laat zien. Er moet bij het ontwerpen van een cross-over filter altijd bij de speakerunits zelf worden begonnen. Eén voor een nameten en bepalen of er eventueel een ‘gladmaak’ correctiecircuitje nodig is. Bij tweeters blijkt dat vaak niet nodig. Bij woofers en middentoners bijna altijd.
Filteropbouw in drie delen
De machtige Javari bestaat zoals je kunt zien uit drie delen, het middendeel met de Celestion laag/midden speaker en Alcone tweeter, en de twee laagkasten.
Het middendeel is ook op zichzelf te gebruiken als monitor-speakersysteem. In dat geval vervallen de parallel geschakelde condensatoren die je onder C2 ziet. Deze zorgen voor een 6 dB/octaaf hoogdoorlaatfilter dat alleen in combinatie met de laagkasten nodig is.
Als je de bovengenoemde componenten hebt weg gestreept blijven de spoelen en condensatoren over die daadwerkelijk voor de filtering van de speaker units en zie je dat het een ‘gewoon’ klassiek 12 dB/octaaf filtering is. Zoals die in veel luidsprekersystemen voorkomt. L2 en C3 zorgen er voor dat de Celestion laag/mid speaker naar boven toe op tijd afvalt waarna C1 en L1 zorgen dat de Alcone tweeter geen ongewenste lage frequenties hoeft te verwerken en het klusje van de Celestion over kan nemen. Weerstand R1 verzwakt de uitgang van de tweeter zo dat de output zich netjes aanpast op de laag/middenspeaker.
Ook de parallel geschakelde woofersectie wordt met 12 dB/octaaf afgefilterd op een lage frequentie, zo rond 150 Hz. Het Javari systeem is dus geen typische 3-weg maar een 2-weg met turbo ondersteuning in het laag. Hierdoor kan de erg mooie Celestion FTR08-2011D laag/middentoner zijn maximale prestaties laten horen en kunnen de laagspeakers zich niet te bemoeien met het o zo belangrijke middengebied.
Optioneel filtercircuit
Het optionele correctiefiltercircuit onderaan het schema is om bij gebruik van bijvoorbeeld een (non-feedback) (buizen)versterker de onvermijdelijke impedantiebergen glad te trekken zodat de amplitude niet te veel beïnvloed wordt.
Javari filter op een plank
Het filter is op een separate plank geplaatst en kan zo later in de kast worden gebouwd. Zo kun je er ook weer makkelijk bij, mocht je er dingen aan willen veranderen..
ook de aansluiting voor de overige units is aan de buitenzijde geplaatst.
Hallo Marco,
Een erg imposant luidspreker project weer! Mijn complimenten voor de netheid waarmee je je projecten afwerkt! Dat mis ik in de genoemde zelfbouwbladen nog wel eens. Natuurlijk staat de kwaliteit van het geluid voorop, maar het oog wil soms ook wat 😉
Helaas was ik dit jaar niet in de gelegenheid jullie te bezoeken in Hengelo zoals vorig jaar om o.a. dit setje te beluisteren. Volgend jaar maar weer.
Misschien wat voorbarig, maar ik ben erg geïnteresseerd en nieuwsgierig naar het LM3886 project van Dick. Ik ben al een tijdje aan het knutselen met dit type chip (en varianten) en vooral met het low cost much fun idee erachter spreekt me aan. Ik ben alleen wel benieuwd wat de specificaties van de door Dick gebruikte trafo’s zijn?
Verder bedankt voor het delen van jullie kennis en ervaring en ga zo door zou ik zeggen 😉
vr gr
Sven
Hallo Marco,
Hoe gaat het met het chip-amp project van Dick? Dit lijkt me een versterker welke ik graag na wil bouwen.
Bedankt voor jullie fantastische website.
Groet,
Ruben
Het blijft maar stil rond de LM3886… Ik lees allerlei verhalen (gainclone) dat die dingen beter kunnen klinken dan menig buizenversterker. Is Dick wat traag met de publicatie omdat hij nog in het rouwproces zit misschien ? 😉
Ook ik ben erg benieuwd naar dit project …
Groet, Marcel
Niet lang meer Marcel, ik ben druk aan het schrijven over drie versterkers die ik met de LM3886 heb gebouwd, de laatste zelfs vorige week.
Nog een paar dagen geduld dus…:-)
Geweldig om die zelfbouwprojecten te zien. Mechanisch ben ik redelijk handig maar wie o wie kan mij helpen bij het bouwen van een top eindversterker?