De Javari is een zelfbouwluidspreker van formaat.

Javari zelfbouw luidspreker (deel 2)

Hier lees je het bouwverslag Javari (deel1)

We gaan weer verder met de bouw van de Javari. In het vorige verhaal kun je lezen wat je allemaal nodig hebt en moet doen om de kasten netjes in elkaar te zetten. Deze keer gaan we verder met de afwerking van de kasten en het speelklaar maken van de luidsprekerset.

 

Het filter van de Javari

Het filter van de Javari wordt in zijn geheel op een separaat paneel opgebouwd. Dit paneel wordt uit een achterplaat van de onderste subwoofer gezaagd.DIY Javari Loudspeaker- crossover-2 Javari crossoverAls het paneel klaar is kan het filter gewoon in de achterwand worden geplaatst. Je ziet dat de monitor en de bovenste subwoofer geheel in de onderste kast worden gefilterd. Zo hoef je alleen maar de luidsprekers aan de betreffende terminals te verbinden. Wel zo praktisch.Javari crossoverJavari crossover

Opbouw van het filter

Tja, daar valt nog wel het een en ander over te zeggen. Het schema in Klang & Ton is incompleet en erg onduidelijk. Erg slordig voor een dergelijk gerenommeerd audioblad. Dick heeft dan ook het schema volledig opnieuw opgetekend en voorzien van alle juiste waarden en componenten. Zo moet het geen probleem meer zijn dit filter goed op te bouwen.Javari cross over filter

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Javari zelfbouw luidspreker (deel 2)

 • 02 maart 2015 om 11:07
  Permalink

  Hallo Marco,

  Een erg imposant luidspreker project weer! Mijn complimenten voor de netheid waarmee je je projecten afwerkt! Dat mis ik in de genoemde zelfbouwbladen nog wel eens. Natuurlijk staat de kwaliteit van het geluid voorop, maar het oog wil soms ook wat 馃槈
  Helaas was ik dit jaar niet in de gelegenheid jullie te bezoeken in Hengelo zoals vorig jaar om o.a. dit setje te beluisteren. Volgend jaar maar weer.
  Misschien wat voorbarig, maar ik ben erg ge茂nteresseerd en nieuwsgierig naar het LM3886 project van Dick. Ik ben al een tijdje aan het knutselen met dit type chip (en varianten) en vooral met het low cost much fun idee erachter spreekt me aan. Ik ben alleen wel benieuwd wat de specificaties van de door Dick gebruikte trafo’s zijn?

  Verder bedankt voor het delen van jullie kennis en ervaring en ga zo door zou ik zeggen 馃槈

  vr gr

  Sven

  Beantwoorden
 • 24 juni 2015 om 19:59
  Permalink

  Hallo Marco,

  Hoe gaat het met het chip-amp project van Dick? Dit lijkt me een versterker welke ik graag na wil bouwen.

  Bedankt voor jullie fantastische website.

  Groet,

  Ruben

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2015 om 14:37
  Permalink

  Het blijft maar stil rond de LM3886… Ik lees allerlei verhalen (gainclone) dat die dingen beter kunnen klinken dan menig buizenversterker. Is Dick wat traag met de publicatie omdat hij nog in het rouwproces zit misschien ? 馃槈

  Ook ik ben erg benieuwd naar dit project …

  Groet, Marcel

  Beantwoorden
  • 22 augustus 2015 om 19:09
   Permalink

   Niet lang meer Marcel, ik ben druk aan het schrijven over drie versterkers die ik met de LM3886 heb gebouwd, de laatste zelfs vorige week.
   Nog een paar dagen geduld dus…:-)

   Beantwoorden
 • 13 november 2015 om 19:14
  Permalink

  Geweldig om die zelfbouwprojecten te zien. Mechanisch ben ik redelijk handig maar wie o wie kan mij helpen bij het bouwen van een top eindversterker?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.