PhonoDude

Het complete PhonoDude verhaal (deel 1)

Tweaks:

De maanden daarop is hier en daar nog geprobeerd het een ander nog wat te tweaken. Hoort nou eenmaal bij de aard van het audiobeestje. De eerste trap ligt vast, met zijn 5755 buis. Deze is samen met het achterliggende RIAA netwerk grotendeels bepalend voor het eindresultaat.

PhonoDude - mullard 4004De tweede buistrap is wel tweakbaar, heel goed zelfs. Met de 5751 heb ik mooie resultaten. Maar een paar Telefunken ‘smoothplates’ ECC83’s doen het in mijn oren nog wat mooier. Mullards CV4004? Ja, behoorlijk schaars en niet gemakkelijk te vinden, maar een heerlijke buis…

De alledaagse JJ ECC83? Geen enkel genietprobleem. Apart buisje overigens, met zijn opbouw dat meer aan een ‘framegrid’ buis als de ECC88 of andere steile buis doet denken dan aan de klassieke ECC83. De klank is wat presenter, directer. Goede bruikbare buis.

Een paar Telefunken of Mullard buisjes, hoe fraai ook, maken je knip waarschijnlijk lichter dan gewenst. Maar mocht je tegen een paar oude ECC’s aanlopen? Dan is het slechts een kwestie van omprikken en beoordelen.

PCB

Voor de ECC83 PhonoDude is er een jaar of tien geleden ook nog een PCB gemaakt door Doede. Die wordt niet meer gemaakt. Het voordeel van een PCB zit ‘m in de voor veel mensen overzichtelijker bouwmethode. Hoewel ik de mensen de kost niet zou willen geven die zelfs deze PCB versie niet goed wisten te krijgen. Een nadeel is dat een PCB versie minder gemakkelijk te tweaken is, laat staan dat er even een ander type buis gebruikt kan worden met een andere penaansluitvolgorde.

Of er ooit nog een nieuwe PCB wordt ontworpen? Laat ik zeggen dat het niet prio één is, maar het is zeker niet uitgesloten. Een probleem met de oude PCB versie is dat de voeding niet geïntegreerd is maar nog steeds los moet worden opgebouwd op bijvoorbeeld een stukje experimenteerprintplaat. Dat soort dingen moeten bij een eventueel nieuw PCB ontwerp eleganter worden opgelost.

De evolutie stopt nooit…

philips_ecc82De PhonoDude is in de jaren hierna nog diverse keren het onderwerp van veranderingen geweest, die langzaam maar zeker resulteren in de huidige PhonoDude versie.

Er is met verschillende buisjes in de tweede trap geëxperimenteerd. In de eerste plaats ingegeven door de versterking die de oerversie gaf en ik vaak te hoog vond om lekker mee te werken aan verschillende regelversterkers.

Eerst mochten ECC88 en familie daarvan het proberen, met wisselende resultaten, van redelijk tot eigenlijk best goed. De ECC82 bevalt me ook niet op deze plek.

 

Een schot in de roos

PhonoDude 2004 - WE420ADan krijg ik een paar setjes 6N3 buisjes in handen, van Russische makelij. Uit de tijd van voor de val van de muur. Elektrisch en aansluit technisch een equivalent van de Amerikaanse 5270 dubbeltriode en Western Electric 2C51 Dat blijkt een schot in de roos! Hier ben ik verder mee gaan bouwen. De PhonoDude lijkt voor mijn eigen gebruik definitieve versie te hebben gevonden.

De WE versie van de 5755, de WE420A is uiteraard ook nog meegenomen in de evaluatie…

Daarna is er langere tijd eigenlijk niks meer aan het ontwerp van de PhonoDude veranderd, domweg omdat ‘ie me zo goed bevalt. Het plan blijft echter bestaan om de boel nog eens in een enkele behuizing te bouwen.

Zoals de foto’s laten zien is mijn eigen tot voor kort gebruikte PhonoDude altijd min of meer in de protosfeer blijven hangen. Dat veranderd dan eindelijk in….

2013

Nieuwe PhonoDude eerste protoversieRondom de zomervakantie van 2013 gaat de boel flink op de schop. Ik loop tegen een behuizing aan die zich heel goed lijkt te lenen om er een PhonoDude in te bouwen. Helemaal uit 2 mm aluminium opgetrokken, dikke frontplaat en in de juiste afmetingen.

Nu is het zaak een mooie lay out te maken die niet alleen mij bevalt maar ook goed na te bouwen moet zijn…

PhonoDude in audiorek

Klik hier voor deel 2…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “Het complete PhonoDude verhaal (deel 1)

 • 30 april 2014 om 12:17
  Permalink

  goedendag dick en marco,
  ik heb jullie bouwbeschrijving gezien , en ik moet zeggen dat dat prachtig gemaakt is .
  dat geldt ook voor de phonodude.
  ik heb de phonodude al gemaakt ,maar niet zo mooi als van jullie.
  maar ,ik ben daar heel tevreden mee.
  alleen ,waarom een ez81 i.p.v. 6×4?
  groeten en nog meer succes ,henk siera

  Beantwoorden
  • 30 april 2014 om 12:33
   Permalink

   Hallo Henk,

   De 7 pins 6X4 is helaas geen gangbaar buisje meer. De EZ81 is een vergelijkbare buis in noval vorm die weer nieuw geproduceerd wordt. Bovendien hebben talrijke fabrikanten EZ81 gelijkrichters geproduceerd waardoor de liefhebber ook de oude fabrikage buizen kan vinden.

   Beantwoorden
 • 02 mei 2014 om 07:45
  Permalink

  Leuk Dick, de lange Historie van de “Dude” nog eens mooi samengevat te kunnen lezen ! Ik speel er zelf ook nog steeds mee en inderdaad de WE420A is inderdaad zeer mooi !! (prijzig, Maar loont zich …)

  mvr groet
  doede

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.