PhonoDude

Het complete PhonoDude verhaal (deel 1)

Luisteren

Na het zwoegen komt het luisteren en klinkt het direct eigenlijk best fijn. Eerst maar eens lekker laten inspelen die handel. Veel vermogen uit het stopcontact verstookt de schakeling niet, dus de PhonoDude kan best een tijdje rond de klok aanblijven staan.

PhonoDude - 5751Na twee weken vind ik het nog steeds heel aardig, maar toch begint het wat te wringen. Het moet toch nog mooier kunnen. Voor mijn gevoel speelt de Scratch meer relaxt. Het gaat hier niet om meer of minder vervorming of iets dergelijks, maar het lijkt of er iets heel lichtjes tegenwerkte. Net alsof de handrem licht is aangetrokken in de auto. Moeilijk echt onder woorden te krijgen…

Ik besluit om de 5755 in de tweede trap eens te vervangen door een 5751. Dat verlangt wel enige ombouw omdat de pinaansluitingen van de buizen verschillend zijn en ook enkele weerstandwaardes moeten worden aangepast. De RIAA curve heeft niets te lijden van deze verbouwing. Ik heb dit uiteraard wel even gecheckt met een ‘ voor en na’ meting. Voor je het weet zit je te luisteren naar een verandering die niks te maken heeft met de verbouwing.

Om kort te gaan: Snel na aansluiten aan de platenspeler wist ik het eigenlijk al wel: deze richting gaat het worden. En na twee maanden is dat gevoel er nog steeds… En wat heeft de platenspeler veel gedraaid in die periode…

Rug aan rug…

Maar hoe doet deze Dude het in vergelijking met zijn voorganger, mr. Scratch? Dat is een leuk verhaaltje… De platenspeler moet noodgedwongen een tijdje van het rek om plaats te maken voor een recensie van een bovenladende cd-speler. Hierbij raakt mijn vinyl met PhonoDude gevoel wat verloren. Ik besluit bij het weer aansluiten van platenspeler eerst de Scratch weer eens te proberen, om te zien wie, wat en waar we ongeveer staan. Na plechtige beloftes, toezeggingen en garanties op een snelle terugkeer naar mijn beste vriends installatie (twee vingers in de lucht) komt Scratch weer een paar dagen logeren.

Technics SL-150 met SME 3009Zowel Scratch als de herbouwde PhonoDude worden ruim voor gebruik op spanning gezet zodat er alleen maar een paar cinchkabels hoeven worden omgeprikt. Scratch heeft de eerstgeborene rechten en gaat voorop in de ‘strijd’. Nou, de schrik slaat er dan een beetje in. Of het komt door de toch ook weer niet zo heel lange sabbatical van de vinyldraaier? Het klinkt gewoon machtig lekker. Ben ik daar zo druk voor geweest? Die oude rakker speelt muziek of zijn leven er van af hangt. Ik moet bekennen dat er gerede twijfel meester van me maakt.

Thorens met Benz MicroNa een half uur moet het toch gebeuren en maakte Scratch plaats voor de Dude. Pfff, de Scratch speelt mooi, maar de PhonoDude doet het (gelukkig) nog een streep vanzelfsprekender, zet met name een dieper en preciezer podium neer, met meer detailtekening in die diepte.

De waardering voor de nieuwe PhonoDude neemt hierdoor alleen maar verder toe. De energie die de laatste maanden in de PhonoDude is gestoken komt er tóch maar mooi uit. Ik ben niet minder dan apetrots op dit nieuwe versterkertje…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “Het complete PhonoDude verhaal (deel 1)

 • 30 april 2014 om 12:17
  Permalink

  goedendag dick en marco,
  ik heb jullie bouwbeschrijving gezien , en ik moet zeggen dat dat prachtig gemaakt is .
  dat geldt ook voor de phonodude.
  ik heb de phonodude al gemaakt ,maar niet zo mooi als van jullie.
  maar ,ik ben daar heel tevreden mee.
  alleen ,waarom een ez81 i.p.v. 6×4?
  groeten en nog meer succes ,henk siera

  Beantwoorden
  • 30 april 2014 om 12:33
   Permalink

   Hallo Henk,

   De 7 pins 6X4 is helaas geen gangbaar buisje meer. De EZ81 is een vergelijkbare buis in noval vorm die weer nieuw geproduceerd wordt. Bovendien hebben talrijke fabrikanten EZ81 gelijkrichters geproduceerd waardoor de liefhebber ook de oude fabrikage buizen kan vinden.

   Beantwoorden
 • 02 mei 2014 om 07:45
  Permalink

  Leuk Dick, de lange Historie van de “Dude” nog eens mooi samengevat te kunnen lezen ! Ik speel er zelf ook nog steeds mee en inderdaad de WE420A is inderdaad zeer mooi !! (prijzig, Maar loont zich …)

  mvr groet
  doede

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.