PhonoDude

Het complete PhonoDude verhaal (deel 1)

Van GAK naar Mu-follower

De PhonoDude krijgt een eerste trap die geschakeld is als ‘mu-follower’ Een soort SRPP met bootsweerstand. Hoe vreemd het voor sommigen onder de lezer misschien ook mag klinken: een extra toegevoegde weerstand zorgt voor een verlaging van de uitgangweerstand van de eerste trap. En nogal drastisch ook, zelfs tot enkele Kohm in plaats van enkele tientallen Kohm. Dat geeft een voordeel dat de impedantie van het daar achter geschakelde RIAA circuit met laagohmiger componenten kan worden opgebouwd.

Vergelijk de serieweerstanden van de Scratch en de PhonoDude maar eens met elkaar. Scheelt een factor 5. Een lagere serieweerstand geeft ook betere signaal/ruisverhouding. Alle beetjes helpen.

Een ander voordeel van de Mu-follower opzet is de lagere afhankelijkheid van de voedinglijn, door de grotere ‘PSSR’ (Power Supply Rejection Ratio). Ofwel, de gevoeligheid dat eventuele rommel op de voedinglijn heeft op de schakeling. Een schakeling met weinig onderdrukking van voedingrommel zal een schoner voedingontwerp nodig hebben om storingvrij zijn werk te kunnen doen.

Doede heeft ondertussen het RIAA circuit al doorgerekend. Ik heb alleen een lagere voedingspanning tot mijn beschikking dan in zijn studieobject, wat een paar kleine aanpassingen met zich mee brengt. 1 op 1 nagebouwd ziet er niet verkeerd uit en de gemeten RIAA curve ligt binnen 2 dB afwijking. Niet slecht voor een buizentrap die zo van de tekentafel komt en voor het eerst in de praktijk beproefd wordt.

Het tunewerk kan eigenlijk beperkt blijven tot het aanpassen van de serieweerstand van het RIAA netwerk die met 22K optimaal blijkt. De curve komt daarmee binnen +/- 0.3 dB. Dat begint er op te lijken.

Overwegingen

De weerstanden in een ruisgevoelige versterkertrap als hier eist min of meer het gebruik van metaalfilm types. We willen immers een phonovoorversterker, geen ruisgenerator, niet? Het leeuwendeel is met ¼ watt metaalfilm weerstanden opgebouwd. Mooi kort op de buishouders. Warm worden doet deze versterker nauwelijks, met het lage vermogen dat in de buisjes zelf wordt verstookt.

Als je buizenbak ook als bijverwarming voor de koude winter is bedoeld zul je toch echt een flinke eindbak moeten maken…

De voedingcondensatoren hebben een behoorlijke capaciteit, vooral om de voedingslijn voldoende schoon te maken. Het is een melange van Philips, JJ en Black Gate condensatoren. De Philips (de blauwe exemplaren op de foto) omdat ik die toevallig had liggen en het technisch goede condensatoren zijn, de JJ omdat die mij steeds weer blij verrassen met hun vriendelijke stressvrije geluid en de Black Gate omdat ik die, toevallig (lucky me), ook nog heb liggen…

 

Afschermen van de boze buitenwereld

De afschermhulsjes belemmeren voor sommige buisliefhebbers het uitzicht op de buisjes misschien wat te veel, maar je wint er wel 15 dB winst in signaal/bromverhouding mee… Je mag zelf kiezen tussen het mooiste uitzicht of het mooiste geluid… niet zo moeilijk, lijkt me…

De behuizing van de voeding komt uit de elektronicawinkel. De versterkertrap zit in en op een spuitgiet aluminium kastje. Dood als een pier en prettig te bewerken.

De door mij gebruikte kast is al voorzien van een poedercoating. Praktisch dezelfde kastjes, maar onbewerkt, zijn ook in de reguliere handel verkrijgbaar. Bij Conrad bijvoorbeeld. Die kastjes kun je in een eigen gewenste kleur spuiten, na eerst een laagje primer te hebben aangebracht.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “Het complete PhonoDude verhaal (deel 1)

 • 30 april 2014 om 12:17
  Permalink

  goedendag dick en marco,
  ik heb jullie bouwbeschrijving gezien , en ik moet zeggen dat dat prachtig gemaakt is .
  dat geldt ook voor de phonodude.
  ik heb de phonodude al gemaakt ,maar niet zo mooi als van jullie.
  maar ,ik ben daar heel tevreden mee.
  alleen ,waarom een ez81 i.p.v. 6×4?
  groeten en nog meer succes ,henk siera

  Beantwoorden
  • 30 april 2014 om 12:33
   Permalink

   Hallo Henk,

   De 7 pins 6X4 is helaas geen gangbaar buisje meer. De EZ81 is een vergelijkbare buis in noval vorm die weer nieuw geproduceerd wordt. Bovendien hebben talrijke fabrikanten EZ81 gelijkrichters geproduceerd waardoor de liefhebber ook de oude fabrikage buizen kan vinden.

   Beantwoorden
 • 02 mei 2014 om 07:45
  Permalink

  Leuk Dick, de lange Historie van de “Dude” nog eens mooi samengevat te kunnen lezen ! Ik speel er zelf ook nog steeds mee en inderdaad de WE420A is inderdaad zeer mooi !! (prijzig, Maar loont zich …)

  mvr groet
  doede

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.