Het complete PhonoDude verhaal (deel 1)

Voor de nieuwe lezers even een introductie. De PhonoDude is, de naam zegt het in feite al, een RIAA voorversterker voor gebruik bij een platenspeler. Sinds de eerste publicatie van de PhonoDude, inmiddels al weer meer dan 10 jaar geleden, is deze RIAA voorversterker, ruw geschat, tot op de dag van vandaag al vele honderden keren nagebouwd.

PhonoDude - schuinvoorIk heb de serie verhalen die ik in de jaren over avonturen met de PhonoDude heb geschreven min of meer samengesteld en ‘geremastered’ tot het ‘Complete PhonoDude verhaal’. Dat kan omdat alle versies goed werken, hoewel mijn voorkeur uit gaat naar de laatste versie.

PhonoDude: The Prequel

phonodude - voorganger Scratch (2)Een jaar vóór de PhonoDude het licht ziet bouw ik, gewoon voor het plezier, de ‘Scratch’ phono-preamp, met onderdelen die nog op de plank liggen. Het eindresultaat blijkt verrassend beter dan verwacht.

Mijn goede audiovriend Doede Douma komt al snel met het idee om het RIAA correctiefilter nog wat bij te slijpen, en berekent een lekker niet alledaags eigenwijs maar uitstekend werkend filtertrapje, wat de kwaliteit nog verder opdrijft.

phonodude - voorganger ScratchHier blijkt al dat een zo accuraat mogelijk werkend RIAA circuit een niet onbelangrijk deel van de uiteindelijke kwaliteit van een phonoversterker bepaald.

phonodude - voorganger Scratch schema

Schema Scratch (klik op het plaatje voor een grotere afbeelding >>>

 

We beginnen bij het begin, daar waar de Scratch zijn natuurlijke opvolger krijgt…

2003 Scratch exit… PhonoDude in…

De PhonoDude heeft een ander uitgangpunt. Nu worden vóór de bouw de ins en outs al serieus uitgewerkt en wordt er meer doelgerichter naar het eindresultaat toegewerkt.

Het is in de tweede helft van augustus 2003, de laatste week van de vakantie. Ik heb het plan om met een nieuwe voorversterker aan de slag te gaan. Lekker een paar dagen aan een stuk aan doorhobbyen, dat schiet lekker op…

Maar het ongekend hete zomerweer gooit roet in het eten. Het is echt niet te doen om me op te sluiten op de hobbykamer. Maar om helemaal passief mijn laatste vakantieweek voorbij te laten schuifelen vind ik zonde. Een ander, kleiner, project staat ook op de ‘to do lijst’ en dat is dus de nieuwe phonotrap met het nieuwe speciale buisje en wat opmerkelijke dingen die in de schakeling te vinden zijn. Een naam heeft het project dan nog niet…

Wat het natuurlijk extra leuk maakt: het samen uitwerken van de nieuwe phonoversterker is zo een (quasi) internationaal collaboratieproject. ‘Quasi’ omdat de ‘partner in crime’ weliswaar in Duitsland woont, maar gewoon een landgenoot is: Doede Douma, je las zijn naam al, de man achter de www.dddac.de site. Doede kwam even daarvoor met het idee om eens 5755 dubbeltriode te proberen in een phonotrap. Op papier heeft de 5755 in ieder geval boeiende eigenschappen die met name in een versterkertrap dat kleine signaaltjes moet versterken wel eens voordelig uit zou kunnen gaan pakken. Een studieschema heeft ‘ie dan al gemaakt.

Ik zie daar meteen wat in en samen met onze gezamenlijke audiovriend, musicus en gastauteur van Audio-Creative: Jan Deckers. Jan woonde destijds in tegenstelling tot Doede niet ver bij mij uit de buurt.

Gezamenlijk kopen we een aantal 5755 buisjes in de USA. Jan heeft de 5755 inmiddels klankmatig dan al aan de tand gevoeld in zijn bestaande phonotrap. Een ontwerp van Doede dat origineel met 6SL7/5691 buisjes is opgebouwd, de bekende Octal buis die, hoewel qua uiterlijk verschillend, elektrisch gezien veel raakvlakken heeft met de Noval 5755 dubbeltriode. De uitkomsten geven goede hoop. De buis doet het prima. We kunnen verder…

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “Het complete PhonoDude verhaal (deel 1)

 • 30 april 2014 om 12:17
  Permalink

  goedendag dick en marco,
  ik heb jullie bouwbeschrijving gezien , en ik moet zeggen dat dat prachtig gemaakt is .
  dat geldt ook voor de phonodude.
  ik heb de phonodude al gemaakt ,maar niet zo mooi als van jullie.
  maar ,ik ben daar heel tevreden mee.
  alleen ,waarom een ez81 i.p.v. 6×4?
  groeten en nog meer succes ,henk siera

  Beantwoorden
  • 30 april 2014 om 12:33
   Permalink

   Hallo Henk,

   De 7 pins 6X4 is helaas geen gangbaar buisje meer. De EZ81 is een vergelijkbare buis in noval vorm die weer nieuw geproduceerd wordt. Bovendien hebben talrijke fabrikanten EZ81 gelijkrichters geproduceerd waardoor de liefhebber ook de oude fabrikage buizen kan vinden.

   Beantwoorden
 • 02 mei 2014 om 07:45
  Permalink

  Leuk Dick, de lange Historie van de “Dude” nog eens mooi samengevat te kunnen lezen ! Ik speel er zelf ook nog steeds mee en inderdaad de WE420A is inderdaad zeer mooi !! (prijzig, Maar loont zich …)

  mvr groet
  doede

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.