Gereedschap voor luidspreker zelfbouw

Gereedschap voor de luidspreker zelfbouwer

Het kleinere gereedschap

schuifmaat-1Goed meetgereedschap is essentieel. Een schuifmaat mag zeker niet ontbreken. Pas op met de digitale schuifmaten. Vooral de goedkope uitvoeringen zijn vaak erg onnauwkeurig. Koop dan liever een ‘analoge’ goede schuifmaat van een gerenommeerd hobbymerk.. Ben je echt een pietje precies dan is een Mitutoyo een (schuif)maat voor het leven.

Een gat voor een buis

gatenboor-1Voor de versterkerbouwer is gaten maken in metaal belangrijk. Er moeten namelijk buisvoetjes geplaatst worden in de boven of binnenplaten. De meeste boormachines kunnen maximaal 13 mm. boren opnemen. Dus wil je buisvoeten netjes kunnen monteren is het boren van grotere gaten belangrijk. Aangezien ik alleen in aluminium- of koperplaat werk, gebruik ik hiervoor een tapstoelopende gatenzaag. De gaten die ik daar mee kan maken zijn 6, 12.5, 15.2, 18.6, 20.4, 22.5, 26.0, 28.3, 30.5, 34.0 en 37.0 mm. Dit is ruimschoots voldoende om alle buisgaten te kunnen maken.
Deze boor kost ruim 100 euro, maar als je hem voornamelijk voor aluminium gebruikt, slijt hij nauwelijks. Gebruik dan wel een goed snijmiddel. Voor aluminium gebruik ik altijd alcohol. Bij de Action staat bio-alcohol voor 3,95 euro en die is uitermate geschikt. Pas wel op voor brandgevaar. Dus met beleid gebruiken.
Dat geld ook voor de bevestiging tijdens het boren. Zet het werkstuk goed vast, en dan bedoel ik niet met je handen. Anders ben je zo een paar vingers kwijt…..

KnockoutPunchEen andere manier om gaten te maken zijn ponsen. Dat is in ieder geval een stuk veiliger. Hierbij boor je, door je werkstuk, een gat ter dikte van de schroefdraad. Door met een steeksleutel de pons aan te draaien druk je de snijkant door het materiaal heen wat resulteert in een perfect gat op maat. Per gat heb je dan ook een aparte pons nodig. Op Ebay zijn zo nu en dan leuke sets te koop.

Boren 1 – 10 mm

Koop goede kwaliteit met een hoge hardheid. Bijvoorbeeld staalkwaliteit met 5% Cobalt. Een goede scherpe boor snijdt aan de voor en achterzijde mooi scherp af. Gebruik ook hier wat alcohol als snijmiddel als je in aluminium boort.
Zet wel voor het boren met een centerpunt een kuiltje, dan boor je altijd exact op de gewenste plek.

centerpunt-1Verder is natuurlijk goed handgereedschap van belang. Die ga ik hier allemaal niet benoemen. één en ander komt nog wel ter sprake als ik iets ga vertellen over fineren, lijmen, zagen en andere klussen die ik uitgebreid ga bespreken binnen de diverse onderwerpen.

Klustips

werk overzichtelijk en maak vooraf een tekening of mal.

Spaanders van metaal zijn messcherp. Dus klus met beleid.

Zet werkstukken altijd goed vast in een machineklem.

Gebruik altijd een veiligheidsbril en gehoorbeschermers.

Heb geduld. Soms komt het voor dat je eerst een hulpstukje moet maken voordat je het werkelijke onderdeel kan afwerken.

Gebruik de alcohol alleen voor het snijden en boren…..

Neem de tijd voor een klus. Ik zie maar al te vaak dat men de versterker of luidspreker het liefst in één middag af wil hebben. Niet doen dus.

Rest mij nog maar één ding:

Veel plezier met de zelfbouw en als je ergens niet uitkomt of vragen hebt, laat het dan even weten.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.