Gereedschap voor luidspreker zelfbouw

Gereedschap voor de luidspreker zelfbouwer

De kolomboormachine: onmisbaar

tnw2-1De kolomboormachine is ook een praktisch stuk gereedschap en eigenlijk onmisbaar in de hobbyruimte. Wie slim is gaat op zoek naar een mooi industrieel apparaat. Op marktplaats worden deze regelmatig aangeboden. Voor pak hem beet 250 euro moet je kunnen slagen voor een stevige industrie kolomboormachine van bijvoorbeeld TNW, zoals ik heb,  of het Nederlandse kwaliteitsmerk A.I. Vaak komen deze machines met een 16 mm. snelspanboorkop. In de grote bouwmarkten zie je regelmatig heel aantrekkelijke aanbiedingen van kleine kolomboormachines. Laat je echter niet verleiden.
Niets is zo vervelender en gevaarlijker dan een China kolomboormachine met speling in de lagers van de boorkop. Ook ik heb hiermee ervaring…….
Nee, ga hier echt voor kwaliteit. En een dergelijk apparaat verslijt je je leven niet meer. Wel draaien deze machines (vaak) op krachtstroom maar meestal is het mogelijk deze gewoon om te bedraden en geschikt te maken voor 220 Volt.

Laag toerental

Leer jezelf aan om zoveel mogelijk op een laag toerental te werken. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort materiaal maar over het algemeen boor je taaie en harde materialen op een laag toerental. Dit spaart boren en je werkstuk is controleerbaar. Oh ja, zet altijd een veiligheidsbril op! geen enkel excuus is er te bedenken als je je plotseling met een staalsplinter in je oog bij de eerste hulp moet melden. U bent echt niet de eerste die op die manier een oog is kwijtgeraakt. Veiligheid voor alles!

Draaien maar

Voor de knoppen en het andere ronde metaalwerk maak ik gebruik van een metaaldraaibank. Die heb ik een aantal jaren geleden van een bevriende instrumentenmaker kunnen overnemen.
Lucky me !
Pure luxe is deze fijne machine.
Harrison L5-1Deze Harrison L5 metaaldraaibank stamt uit 1952 !, is loepzuiver en heeft automatische dwars- en langsspoed. Ooit stonden deze draaibanken in bedrijven als Stork en Hemaf. De grote industriëlen uit de vorige eeuw en kostte in die tijd een klein vermogen.

draaien-1Met een 60 cm. tussen de centers is dit een superapparaat om thuis te hebben en deze voldoet dan ook ruimschoots aan de eisen van een verwende ‘versterkerbouwer’. Met een 800 kg. schoon aan de haak is deze draaibank nog net handelbaar en behoeft het in de meeste huizen  met een betonnen vloer geen extra fundering. Check dit wel even van tevoren, mocht je overwegen een dergelijk grote draaibank aan te schaffen. Ben je veroordeeld tot een houten vloer vergeet dan een draaibank van deze gewichtige proporties.

Er zijn ook mooie kleinere draaibankjes te koop, welke ook prima voldoen en in ieder huis kunnen staan op een stevige werkbank. Ik kan het alleen maar aanbevelen om zo’n mooi apparaat in huis te halen als je affiniteit hebt met metaaldraaien. Zeer boeiend, kan ik je vertellen.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.