Gereedschap voor de luidspreker zelfbouwer
Welk gereedschap heb je als enthousiaste luidspreker zelfbouwer nu echt nodig, wat is gewoon handig en wat is een heerlijke luxe. Dat is natuurlijk moeilijk precies te zeggen. Het maakt natuurlijk verschil of je enkel luidsprekers bouwt of ook versterkers in elkaar fabriekt. Of misschien wel beiden. Ik wil je graag vertellen waarmee mijn hobbyruimte is gevuld en welk gereedschap ik belangrijk vind.
Kwaliteit is essentieel
De aanschaf van gereedschap is voor iedereen verschillend en de klusfrequentie bepaald waar de behoefte van aanschaf ligt.
Je gaat natuurlijk geen metaaldraaibank kopen, wanneer je één mooie volumeknop nodig hebt, Al kan er zomaar een leuke hobby uit ontstaan. Nee, voor eenmalige zaken zou ik kijken of je het uit kunt besteden of kant en klaar kopen. Heb je plezier aan het klussen en wil je er meer mee gaan doen, overweeg dan aanschaf van een mooi stuk gereedschap van goede kwaliteit.
Ik heb mijn gereedschap collectie in de loop van de jaren opgebouwd. Zo nu en dan iets bijgekocht als een klus zich aandiende en er soms stevig voor gespaard. Maar ik weet inmiddels wel, wanneer je iets aanschaft wat van goede kwaliteit is, ga je het vanzelf vaker gebruiken.
Ik geef je een overzicht van het gereedschap welke ik gebruik bij het bouwen van versterkers en luidsprekers. Kijk zelf maar wat je in je eigen situatie kunt gebruiken of eventueel wilt aanschaffen. Het zeker niet nodig om al deze spullen te hebben om te beginnen met zelfbouw.
Aantrekkelijke rommel
Ik klus sinds ik er achter kwam dat ik twee handen had… En ik moet zeggen dat ik het nodige gereedschap heb versleten. In de loop van de tijd heb ik natuurlijk ook veel aantrekkelijk geprijsde rommel gekocht. Gereedschap dat er mooi uitziet en zo goedkoop is, dat het alleen aan materiaalkosten meer zou moeten kosten en uiteindelijk totaal niet doet waarvoor het bedoeld is. Teleurstelling alom en het resultaat is vaak om te huilen. Goed en goedkoop gaan in deze nu eenmaal niet samen. Laat je dit door niemand wijsmaken. Naast de hele goedkope rommel is er ook een verschil in gereedschap voor de hobbyist en gereedschap bedoeld voor industriële toepassing. Bij de laatstgenoemde heeft kwaliteit en levensduur prioriteit.
Botte boor
Wie wel eens een gat heeft moeten boren in een taai materiaal, bijvoorbeeld een strip RVS, weet wat ik bedoel. Dit lukt je met een goedkoop boortje in geen honderd jaar. Of de boor is binnen no-time bot of de boor ‘loopt’ weg van de boorplek en zelfs verbranden van de boor of materiaal is geen uitzondering.
Mijn advies: koop gereedschap van kwaliteit, het liefst van industriële kwaliteit. Dit is vaak iets prijziger maar betaald zich uiteindelijk gewoon terug in levensduur en nog veel belangrijker resultaat!
Maar dat wil niet zeggen dat je altijd voor goed gereedschap de hoofdprijs moet betalen. Vaak is industrieel gereedschap bij recycle bedrijven (metaal) of gewoon op marktplaats te vinden. Wel even goed opletten dat je geen versleten gereedschap koopt. Maar over het algemeen valt dat best mee.
Houtbewerking
Het houtbewerkingsgereedschap heb ik van het merk Festool. Gewoon nieuw gekocht. Niet goedkoop, maar voor een beetje klusser eigenlijk een must. De kwaliteit is zo goed, dat het een leven lang meegaat. Daarbij is de nauwkeurigheid erg goed en van meubelmakers kwaliteit.
Wat ik belangrijk vind in de hobbyschuur is een goede zaagmachine. Een invalcirkelzaag met geleiderail is erg praktisch. Daarmee kun je 80 % van het zaagwerk mee uitvoeren. Maar een mooie zaagtafel is helemaal primadeluxe. Ik heb de zaagtafel van Festool welke ook nog eens omgebouwd kan worden tot professionele freestafel. Een erg mooie constructie en zeer praktisch in het werk. De bovenfrees kan natuurlijk ook gewoon als handfrees worden gebruikt.
Ook hier druipt de kwaliteit van de machines af. Dubbele lagering, hoogwaardige stalen geleidestangen, nauwkeurige instelling, nergens is op bezuinigt. De motoren van de Festool machines hebben een zogenaamd vast koppel. Dit betekent dat het ingestelde toerental van de machine constant is ongeacht de energie welke wordt gevraagd. Dit natuurlijk binnen bepaalde limieten. Hierdoor is de kwaliteit van het werk constant en gecontroleerd.
De meeste frezen heb ik op ebay.com gekocht. In de US worden veel sets aangeboden die relatief goed en betaalbaar zijn. Festool heeft deze frezen uiteraard ook en een aantal veel gebruikte types heb ik dan ook wel. Maar 75 euro per frees is dan heel normaal. En als je deze maar een paar keer hoeft te gebruiken, is dat een stevige investering.
Ook hier geld natuurlijk dat de frezen en zaagbladen weer van goede kwaliteit moeten zijn en je dit terugziet in je werk. Bezuinig hier dus niet op.
Een goede decoupeerzaag is ook wel handig. Maar ik denk dat de meesten onder jullie die wel hebben.
Stofhappen
Let wel op een goede stofafzuiging en investeer hier in. Het gaat tenslotte om je gezondheid en die is meer waard dan de hobby. Ik heb een Festool CT22 . Erg goed in het afzuigen van fijnstof en wederom onverwoestbaar. Een eenmalige aanschaf dus.