Buizenversterker lijken er wel in erg veel soorten en maten te zijn. Maar kort door de bocht genomen kun je eindversterkers opdelen in twee kampen: single ended en push pull. - Audio-Creative

Eindversterkers met buizen in soorten en maten

Het Quad principe

Quad II Classic

Peter Walker was een geniaal ontwikkelaar die verschillende mijlpalen in de audio op zijn geweten heeft. Hij ageerde niet enkel tegen de schakelwijze van Hafler en Keroes van Acrosound, hij kwam ook met daadwerkelijke andere methodes. Zoals altijd hebben nieuwe dingen voor en tegenstanders. Maar waar de meeste tegenstanders nooit verder komen dan dat ze ‘tegen zijn’ zonder zelf met een betere oplossing op de proppen komen, is PW een man van grote daden. Quad komt met een buizenversterker waarin de eindbuis zich beter lineair gedraagt en ook nog de versterker een lagere uitgangsweerstand geeft. Dat wordt gedaan door niet alleen de anode in het uitgangstransformatorcircuit op te nemen, maar ook de kathodes een eigen wikkeling te geven. Dat laatste zorgt er voor dat de buiskarakteristieken veel steiler worden dan in een pure penthode schakeling.

Quad 2 Schakeling

De eindbuizen gaan zich meer richting een triodebuis gedragen, maar nog steeds met behoud van een hoger rendement. Het leverde buitengewoon mooie versterkers als de Quad II op. Simpel van uitvoering, groot in prestaties, heerlijk om je muziek mee te luisteren. Er worden nog steeds grote bedragen neergeteld voor mooie exemplaren. Ondanks het punt dat deze versterkers als sinds 1968 niet meer geproduceerd worden.

Anno 2011 heeft Quad weer een mooie reeks buizenversterkers in het programma opgenomen waarin het oude respectvol is verwerkt. De vermaarde Pim de Paravicini is door Quad aangetrokken om het erfgoed van Peter Walker te bewaken én om er voor te zorgen dat Quad buizenversterkers helemaal van deze tijd zijn. En dat is wonderbaarlijk goed gelukt.

De kathodetegenkoppeling kom je wel tegen in meer versterkers. Audio Research bijvoorbeeld gebruikt een variatie waarbij de secundaire wikkeling in de kathodecircuits van de eindbuizen is opgenomen. Hoe mooi ook: ieder voordeel heeft zijn nadeel. Dank zijn de kathodetegenkoppeling is er veel meer stuurspanning op de eindbuizen noodzakelijk. Met andere woorden: de ingangsgevoeligheid van de eindbuizen neemt sterk af. Dat betekend dat de stuurtrap meer spanning moet kunnen leveren. Voor een beetje ontwikkelaar natuurlijk geen punt van betekenis.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

9 thoughts on “Eindversterkers met buizen in soorten en maten

 • 13 mei 2012 om 00:54
  Permalink

  Ziet er heel mooi uit julie nieuwe site.
  Dat er maar heel veel moois op komt te staan.

  Gr Hans

  Beantwoorden
  • 31 mei 2012 om 13:25
   Permalink

   Gaarne als extra een klein artikel wijden aan jullie 75 ohm meting van dig.interlinks.
   Verder waar blijft de recensie van de MYTEK DAC???
   Doorgaan met goede artikelen,vlak voor de vakantie nog wat extra,s!
   vr.gr.
   Ben van Druten

   Beantwoorden
 • 25 juni 2013 om 17:57
  Permalink

  Food for thought…vind ik ook de buizen gebruikt door NAT audio.
  De transmitter (QB5/1750) met 100 watt per kanaal of de Magma (450TH) met maar liefst 160 Watt.
  Beide bakken klasse A en single ended !!!!
  Erg benieuwd hoe zo iets klinkt. (betalen kan ik het toch niet haha)

  Beantwoorden
  • 25 juni 2013 om 18:07
   Permalink

   Hallo René,

   Die grote buizenbakken van NAT heb ik al meerdere keren mogen horen. Die klinken uitstekend. Maar ja, ze zijn kostbaar en alles behalve ‘groen’…haha… Een KT88 versterker of een 300B bakje is daarbij vergeleken een zuinige jongen.

   Beantwoorden
 • 04 oktober 2013 om 12:53
  Permalink

  Hallo Dick Ik had een vraagje aan je , heb de Audio Note ANE speaker en wil hier een Sun Audio 2a3 single ended achter.Wat denk jij. mvg Ron

  Beantwoorden
 • 04 augustus 2015 om 21:57
  Permalink

  Gaaf artikel, het leest lekker weg en de uitleg is duidelijk. Ik ben benieuwd of je de cyclotron schakeling eens onder de loep hebt genomen, die zie je bijna nergens toegepast. Daar zou ik graag nog het een en ander over willen lezen.

  Beantwoorden
 • 07 februari 2019 om 22:11
  Permalink

  Ik ben zelf nieuw op het gebied van buizenversterkers, en deze verdere electronica, maar waar zou ik het beste voor kunnen kiezen als ik naar een versterker onder de 1000 euro op zoek ben

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.