Open baffle luidsprekers spreken bij niet veel audioliefhebbers tot de verbeelding. Dit komt mede door de onbekendheid van deze speakers. - Audio-Creative

Eenvoud van de open baffle luidspreker

Wat kan er nu eenvoudiger zijn dan een open baffle luidspreker, zou je zeggen.
Een plank, een paar gaten en set luidsprekers. Een kind kan de was doen, toch?

VerbeeldingJAMO-R-909-FLOORSTANDING-SPEAKER-RED

Open baffle luidsprekers spreken bij  veel audioliefhebbers tot de verbeelding. Dit komt mede door de onbekendheid van deze speakers. Er zijn dan ook niet echt veel commerciële ontwerpen op de markt. Luidsprekerbouwer Jamo heeft een aantal types op de markt gebracht met de Reference 909 als topmodel.
Er worden dan ook nog wel wat eisen gesteld aan de filtering en versterking van dergelijke speakers. Een systeem met gebruiksaanwijzing, zeg maar, en zeker niet voor iedereen weggelegd.

De voordelen

Het grote voordeel van een open baffle luidspreker is natuurlijk de kastkleuring. Dat wil zeggen het gemis van kastkleuring. Nu is kastkleuring zo heel erg, als het goed uitgebalanceerd is. Echter leert de ervaring dat dit bij veel speakersystemen niet altijd zo is.
Een goed geconfigureerd open baffle luidsprekersysteem klinkt als een goed ontworpen electrostaat. Open, veel detail, snel en ruimtelijk.

De nadelen

Het is niet zo eenvoudig een goede open baffle speaker te ontwerpen. De grootste valkuil zit hem in de laagweergave tot pak hem beet, 120 Hz. Zonder kast verlies je daar zoveel energie dat het laag bijna volledig verdwijnt. Met als gevolg een dun en iel klinkende speaker. Er moet dus stevig en vaak actief worden gecorrigeerd. Dit is complex en vaak kostbaar. Ook aan de versterking dient de nodige aandacht besteed te worden.

Linkwitz Orion luidspreker

Ik ben al een paar jaar geïntrigeerd door een dergelijk systeem dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken om een goed systeem te gaan bouwen. Echter niet zomaar uit het blote hoofd. Nee, een van de beste, naar mijn idee, open baffle systemen is het ontwerp van Siegfried Linkwitz; de Orion speaker.
orion06orion05Linkwitz? Die naam heb ik eerder gehoord , hoor ik je zeggen. Dat klopt, het is de man achter het crossover-filter, welke in bijna elke speaker ter wereld gebruikt wordt. Niet de eerste beste dus. Siegfried Linkwitz is al decennia bezig met het ontwerpen van open baffle luidsprekersystemen. En niet onbelangrijk, het ontwikkelen van een actief filter om de verliezen in laag frequenties te compenseren. Zijn ‘state of the art’ speaker is de Orion.

Aangezien de Orion als zelfbouw pakket te leveren is met alle support van Linkwitz zelf, leek het mij een uitdaging om een set Orion’s te gaan bouwen. Op zijn site kun je heel veel informatie vinden omtrent zijn luidsprekersystemen, passieve luidsprekerfilters en actieve cross-overs. www.linkwitzlab.com

Inmiddels staat een Orion systeem bij mij thuis te spelen en binnenkort zal ik een verslag doen van de bouw en luisterervaring van deze fraaie speaker en bijbehorend wisselfilter.
Zeer boeiende materie!

About the author

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

 • Dag Marco,
  Leuk dit soort verhalen op jullie site.
  Ik heb zelf een Open Baffle (eigen ontwerp) en ben niet eens met je verklaring over het laag ( < 120Hz )
  "Er moet dus stevig en vaak actief worden gecorrigeerd. Dit is complex en vaak kostbaar."

  Voor mijn OB maak ik gebruik van een 15" woofer met 98dB/m waardoor ik het verlies in het laag kan compenseren in opzicht van Midrange ( Jordan JX92) en Tweeter (Audax HD13D34).
  Was oerspronkelijk van plan de Orion te bouwen, maar dit was financieel voor mij niet mogelijk en zelf vind ik het leuker zelf iets te ontwikkelen en te bouwen.
  Het scheidingsfilter was lastig en zelf 1 jaar later ben ik nog hiermee bezig.
  Een "kast"luidspreker wil ik nooit meer in mijn woonkamer.
  Het geluid kan ik omschrijven als open, met veel detail en ruimtelijkheid. Het is jammer dat er weinig commercirle ontwerpen op de markt zijn.

  Groet, Manfred

 • Paul Zeijlemaker schreef:

  Dag Marco,

  Dat is ook mijn ervaring: ik heb een Supravox open baffle full rande systeem, op een doorzichtige plasticplaat van een 100×60 cm, en dit geeft een zeer warmbloedig, open geluid. Diverse Supravox luidsprekers zijn speciaal ontworpen voor open baffle, en hebben geheel geen filtering nodig voor een uitgewogen weergave, in tegenstelling tot bv. Lowthers.

 • Joep van deursen schreef:

  Ik heb al heel lang de schwich gemaakt naar open sysemen. Vroeger was er niet anders. De radio S waren aan de achterkant altijd open. De klank was open en moeiteloos. Na enigetijd kwamen de drukkamer speakers. Ik probeerde de moeiteloze ruimtelijke klank terug te bereiken door over te schakelen op surround sound. Een vergissing. Het kwam niet eens in de buurt. Later weer een speaker systeem gebouwd volgend de oude school, namelijk en rechthoekige open doos met aan de voorkant de speaker. Ik word nu nog steeds aangenaam verrast door de volledig losse orkestklank. Lang heb ik getwijfeld aan de opnamekwaliteit en had de conclusie getrokken dat men het niet meer zo deed als vroeger. Mijn open boxen hebben mij echter de oeren geopend. Opnamestudio,s doen uitstekend werk, het probleem zat hem in die dichtgetimmerde kasten. Mijn motto is een piano of een viool zit toch ook niet aan een kant vastgelijmd aan de wand, het is een ruimtelijk instrument met fase en tegenfasegeluid.

 • Johan Beeckaert schreef:

  Hoe zit het met de opstelling van deze speakers? Ik luister graag nearfield, mijn opstelling is een gelijkbenige driehoek, waarvan de benen 2,10 meter meten. Kan zoiets ook met OB speakers. Klopt het dat je dit type speakers enkel kan gebruiken in een grote ruimte?

 • hubert pellikaan schreef:

  Ik ben bezig met een supravox OB speaker. Voor het diepere laag een bert doppenberg BD15. Nu is de BD 15 aangedreven door een hypex klasse D. Samen werkt het erg goed en is er ruim laag aanwezig. Nu staat pas 1 kanaal, er komt binnenkort het tweede bij. Uiteindelijk moeten de units in een glasplaat komen, nu is het nog hout.

  OB is erg open, erg weinig stress en ellende, erg mooi.


 • >