Een nieuwe console voor een oude Thorens TD 160

Opbouw van de console voor de Thorens TD160

Allereerst moet de Thorens verlost worden van zijn oude huis. Verwijder eerst het draaiplateau en leg hem netjes weg. Het is zonde als hij valt en daardoor beschadigt. Thorens TD 160 bouwbeschrijvingDan draai je de vier schroeven los die zich op de hoeken bevinden. Pas op dat je niet uitschiet met de schroevendraaier of schroefboormachine. Een beschadiging is zo gemaakt en krijg je nooit meer weggepoetst. Als de schroeven zijn verwijdert, kun je de platenspeler voorzichtig optillen. Doe dit aan de armsteun. Als je goed kijkt zit je dat de bovenplaat rust op een steunblokje met een kunststof afstandsbusje. Bewaar deze busjes goed, die heb je later weer nodig. Schermafbeelding 2015-02-28 om 10.57.29Ga je ook nieuwe kabels aanbrengen, knip dan de oude bekabeling gewoon af. Daar heb je anders last van en je gebruikt ze toch niet meer. Zet dan de platenspeler voorzichtig in de nieuwe kast. Vergeet ook de kunststof blokjes niet te plaatsen.Thorens TD 160

 

DSCF0425Thorens TD 160 bouwbeschrijving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de hoeksteuntjes worden alvast geplaatst, zodat de platenspeler alvast op zijn plek kan worden gezet. Laat de speler ook staan in de kast totdat de kast verlijmt is. Dit is belangrijk omdat de speling rondom slechts 0,5 mm. is. Zet je de kast op het oog in elkaar en je bent niet helemaal haaks, dan past de speler er never nooit meer in en kun je opnieuw beginnen.Thorens TD 160 console bouwbeschrijving

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

36 gedachten over “Een nieuwe console voor een oude Thorens TD 160

 • 29 december 2013 om 16:50
  Permalink

  Als je een TD 160 met SME arm hebt dan zou een betere arm bevestiging de volgende stap kunnen zijn in de plannen de TD 160 verder te verbeteren, ik heb dat al gedaan en heb er een artikel over geschreven en dat aan Dick gemaild, dit is een upgrade die de moeite waard is.

  Beantwoorden
 • 13 januari 2014 om 13:59
  Permalink

  Hallo Marco, wat schrijf je toch met een aanstekelijk plezier. Het eren van de klassieke componenten moeten we inderdaad blijven doen. Ik geniet vrijwel dagelijks van mijn opgepimpte Lenco. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn voorkeur voor het afspelen van oudere releases al die jaren steevast is blijven te zitten bij draaitafels. De nieuwe muziek draai ik meestal op de streamer.

  Nu heb ik een vraag voor jou. De Lenco is erg gebaat bij een forse kast. Hoe zit dat bij zo’ n Thorens? Zijn hier verder nog verbeteringen mogelijk behalve de min of meer cosmetische?

  Beantwoorden
  • 13 januari 2014 om 14:11
   Permalink

   Hallo Sander,
   Dank voor het compliment.
   De Lenco in een grote zware kast/console is zeker een goede keuze Maar ook de Thorens TD 146/150/160 heeft veel baat bij een goede console. Het upgraden naar een nieuwe massief houten werpt ook hier zijn vruchten af en geeft de speler een erg goede klankmatige basis. Veel beter dan de kasten waarin de Thorens destijds standaard werd geleverd. Verder zou ik niet zo heel veel doen aan een Thorens op een goede service beurt na. Het aanpassen van de aanloopcondensator is wel een goede upgrade en natuurlijk een nieuwe snaar en het vervangen van de oude kabels. Begin in ieder geval niet aan het beplakken van de binnenzijde met bitumen.

   Beantwoorden
   • 24 januari 2014 om 13:18
    Permalink

    Hallo Marco,
    Vroeger werd de speler volgeplakt met bitumen,de binnenkant van de console als ook de onderzijde van het plateau,je kon het zo gek niet bedenken.
    Hebben deze mensen dan ongelijk,en zoja,waarom?
    Want je hoorde toch lovende berichten hierover,of was het die bedriegelijke schijn.

    Groet,

    Ruud.

    Beantwoorden
    • 24 januari 2014 om 13:40
     Permalink

     Hallo Ruud,
     het is niet een kwestie van gelijk of ongelijk. Sommige mensen willen graag een platenspelerkast of luidspreker zo ‘dood’ mogelijk maken. Ieder zijn ding.
     Ik vind wanneer je dat doet, dat wel vaak de muzikaliteit verdwijnt. Het ‘leven’ is er uit.
     Een beetje resonantie is voor een luidspreker of platenspelerconsole helemaal niet zo erg en kan soms juist essentieel zijn. Het bepaalt daarentegen wel voor een groot deel de klank van de luidspreker. Wanneer je een gitaar van gewapend beton maakt, klinkt ie ook zo dood als een pier, maar maakt hem direct ook waardeloos. Ik beschouw een luidspreker, of in dit geval een console van een platenspeler dan ook als een instrument. Het gebruikte materiaal voor de kast is wel klankbepalend.

     Beantwoorden
    • 24 januari 2014 om 14:35
     Permalink

     Hallo Ruud

     Het volplakken van de sokkel heeft m.i. geen nut, Thorens draaitafels zijn prima ontworpen en gebouwd, het loopwerk is niets mis mee en daar is ook niet op bezuinigd, Thorens heeft op het houtwerk bezuinigd en daar kan je met de door Marco ontworpen sokkel winst behalen.

     Een ander probleem is de ongewenste motor resonantie, dit kan opgelost worden door een motor tuning unit van Hanze Hifi welke de motortrillingen tot een minimum beperken en heeft mijn voorkeur boven het volplakken van het chassis en subchassis want dat laatste is symptoombestrijding.

     Beantwoorden
 • 04 september 2014 om 14:30
  Permalink

  Hallo Marco,
  Volgende zaterdag ga ik een zeer mooie Thorens TD 160 MKII met zilveren plint ophalen. Waarschijnlijk ga ik de kas vervangen door een plint in Amerikaans essen. Mijn vraag is evenwel het volgende: de verkoper claimt dat het element die erop zit, een Shure M75 ED, van zeer hoge kwaliteit is. Ik heb echter een 2 maanden oude Ortofon 2M Blue liggen. Is die Shure een betere optie of kies ik voor het Ortofon element. Misschien nog belangrijker, welk elementje zou ik eigenlijk op termijn moeten kopen voor deze mooie speler?

  Beantwoorden
  • 07 september 2014 om 10:00
   Permalink

   Hallo Johan,
   Mijn ervaring is dat alle elementen uit de productie tijd van de Thorens eigenlijk allemaal sterk verouderd zijn. Hoe mooi ze ook zijn geweest.Een nieuwe stylus kan, maar ik denk dat voor de meeste elementen geldt, dat ook de technische ontwikkelingen van deze tijd ze hebben ingehaald. Uitzonderingen daargelaten. De huidige instapelementen zijn gewoon erg goed. Met een Ortofon red,blue of Nagaoka MP-110 heb ik goede ervaringen. Kijk wel even goed naar de headshell. De Ortofon elementen passen nl. niet in de latere metalen headshell van Thorens.

   Beantwoorden
   • 08 september 2014 om 14:58
    Permalink

    Hey Marco,

    Ik heb er zopas een Ortofon 2M Blue Verso ingezet. De 2M reeks biedt 2 versies aan, de gewone en de Verso. Deze Verso’s passen dus wel in de TP63 headshell (de arm is een TP16 MK III). Alle nodige vijsjes en inbussleutels, worden netjes meegeleverd door Ortofon.
    Ik heb ook via jullie webwinkel een mooie plint besteld. De Thorens zal er dus subliem uitzien!

    Beantwoorden
   • 15 maart 2017 om 17:30
    Permalink

    Hallo heer Bouwer. Heb een Thorens TD 160B MK2 met SME-arm 3009 series 2. Daarop een element van ADC met adc naald xlm mk3. Als ik op sites zoek naar een vervangnaald krijg ik één optie nl ADC R-XM1 Integra XLM-1. Blijkt dat op dat element veel naalden passen. Is de voorgestelde naald de beste voor op dat element of heeft het zin een duurdere versie te plaatsen. Wat meer dynamiek en helderheid mogen wel. Heeft het zin om eventueel een nieuw element en naald te zetten, rekening houdend met die vraag naar helderheid en dynamiek. Ik stuur met een Phase Linear 200, voorversteker recente NAD en B&W 802 series 80. Misschien ligt het aan de luidsprekers. Merci hoor

    Beantwoorden
 • 07 september 2014 om 08:41
  Permalink

  Waar ik dan benieuwd naar ben is waar de standaard signaal bekabeling mee vervang. De originele soepele bekabeling in m’n 160 is niet meer maar ik kan nog geen vervanging vinden. Ideeën?

  Beantwoorden
 • 09 september 2014 om 01:30
  Permalink

  Ik heb een Thorens TD 160S (MKIV) met een masief mahonie plint en een zware MDF bodemplaat. (een degelijke behuizing is zeker een verbetering) . De arm is een standaard TP16 arm, maar ik heb de bekabeling vervangen door een van den Hul D502 phonokabel. Als element hebik gekozen voor een Benz Micro sliver. Een high output mc element dat ik zonder trafo aan kan sluiten op de PhonoDude. Er leiden vele wegen naar Rome en smaken verschillen, maar ik vind de combinatie erg goed klinken. Ik vind de investering in de (gebruikte) bekabeling en het nieuwe element de platenspeler zeker waard.
  Momenteel ben ik bezig een Lenco L75 om te bouwen met een PTP4 kit (zie artikel van Marco). Deze speler krijgt de nieuwe arm van Marco met een Denon DL103R element. Moet ik nog wel een schakelkastje met stepup trafo’s voor bouwen. Ben heel benieuwed hoe deze platenspeler gaat klinken in vergelijking met de Thorens.

  Beantwoorden
 • 04 november 2014 om 15:57
  Permalink

  Beste Marco,
  Na jaren niet gebruikt de platenspeler Thorens TD 160 maar weer eens van zolder gehaald.
  Helaas is het element Ortofon (geen type aanduiding) defect.
  Mijn vraag is nu waar kan ik een passend element bestellen. Ik heb al enige zoekacties ondernomen , maar zonder resultaat.
  Graag jouw advies.

  Beantwoorden
 • 27 november 2014 om 23:20
  Permalink

  Hallo Marco,

  Ik speel met een Dual 721 en vindt jou artikelen over het reviseren van oude platenspelers erg interessant, zoals de Thorens TD160 en de Dual 701.
  Mijn Dual heb ik op een paar punten ook al verbeterd, zoals het vervangen van kabels en stekkers en vervangen van oud element door een Nagaoka MP110.
  Ik vroeg me af of je net als voor de TD160 ook voor de Dual 701 plannen had om de console te vervangen voor een nieuwe en of deze dan ook beschikbaar komt in de webshop. Volgens mij past de Dual 721 namelijk ook in de console van de 721.
  Ik ben zeer benieuwd.

  Groeten Hans

  Beantwoorden
  • 27 november 2014 om 23:30
   Permalink

   Hallo Hans,
   Vooralsnog zijn er geen plannen om voor de Dual 701 een console te maken.
   De Thorens TD160 is er ook in veel grotere aantallen gemaakt en overgebleven.
   Dan loont het om een console te maken.

   Beantwoorden
 • 05 februari 2015 om 04:01
  Permalink

  Kort geleden heb ik een Thorens 160 platenspeler aangekocht. De motor is een meer polige
  motor op wisselspanning. Trilt enorm. Luister met je oor leunend op een schroevendraaier
  dan hoor je wat ik bedoel. Uren bezig geweest met motor in veren op te hangen , het euvel werd
  erger. Wat nu? Beplakken van het chassis oke maar ik kwam bij geluk op een ander idee. De motor
  ontdaan van de vier pennen waar veren omheen zitten. Weg met dit alles. Daarna de motor direct
  tegen het chassis gemonteerd. Met schroeven . Na eerst een ring op de motor met een rubberen
  ring de afstand bepaald zodat de snaar prima de zaak aandrijft. De 45 toeren mogelijkheid er uit
  ook de handel om de snaar op de motor poelie te verplaatsen is verwijderd. Nu het wonder.
  Luister nu opnieuw met een schroevendraaier aan het oor en dan ga je haast denken dat je wat aan je oren mankeert , maar de ellende is weg. Uiteraard is er zacht nog wat te horen , maar is te verwaarlozen. Mijn gedachte is dat de massa van de motor zo groot is door de verankering aan het
  metaal het trillings getal en resonanties gedoofd zijn . Maar goed ik ben ook maar een gewone ING
  man dus als iemand andere gedachte hirover heeft hoor ik het graag. Dit was mijn bijdrage.
  Groet Bert van der Toorn.

  Beantwoorden
  • 06 februari 2015 om 02:19
   Permalink

   Bert,
   En goede tip! Maar het kan ook anders. De Fa Aring dempte het sub chassis af m.b.v Bostic,
   Bitumen dempingsmateriaal voor de auto industrie.
   Het werkte perfect! Maar men moet wel weten hoe dat precies gedaan moet worden.
   Vr gr Cees.

   Beantwoorden
  • 06 februari 2015 om 02:29
   Permalink

   Bert,
   Een goede simpele tip!
   En een dun smal strookje bitumen Bostic op het sub chassis plakken,niet te veel!
   Vr gr Cees.

   Beantwoorden
 • 13 september 2015 om 22:45
  Permalink

  Ik speel sinds een paar weken met een door Marco onderhanden genomen TD160
  Na wat overleg heb ik vrijwel alle mogelijke technische en optische opties uit laten voeren.
  Hiervoor een paar jaar met een kostbaar massa loopwerk gespeeld,maar vind het nu toch
  muzikaler en geniet weer echt van mijn platen.
  Ik heb wel geconstateerd bij een aantal platen dat het gat te klein is…..
  Dit heb ik bij mijn vorige speler nooit gehad.
  Of de as hiervan was te dun,van de TD160 te dik en/of sommige platen niet oke
  Wel vreemd dat de toleranties hier zo ruim van zijn dat dit voorkomt.

  Beantwoorden
 • 28 september 2015 om 12:47
  Permalink

  “Tja, dat is nou wel jammer. Door het toepassen van deze fraaie console, wordt de originele stofkap overbodig. De oude kap past niet meer en mocht je hem toch willen gebruiken, is hij vaak bekrast en beschadigt. We zijn bezig om een mooie plexiglas stofkap te ontwikkelen en te laten maken. Mocht dat lukken, hoor je dat uiteraard van ons. ”

  Hoi Marco. Is het nog gelukt met het ontwikkelen en laten maken van een stofkap? Ik ben sinds gisteren de trotse bezitter van een Thorens 160b met een nieuwe “bekisting” en dus zonder stofkap. Voor een Unicover van Michell betaal je ‘goudgeld’ en ook voor een rechthoekige stofkap kom je ver over de € 100,-

  Beantwoorden
 • 23 juli 2016 om 19:04
  Permalink

  Hallo Marco,
  In afwachting van meer financiële speelruimte ben ik maar begonnen aan een nieuwe “kast” voor m’n
  TD 145. Essenhout 20 x 85 mm. Dikker dan ca 20 mm wil ik niet, dat maakt voor mij de kast te lomp en de verhoudingen van het geheel kloppen niet meer (elke gek z’n gebrek zullen we maar zeggen).
  Als hobby houtbewerker ben ik niet onervaren met het maken van doosjes en kisten (zie foto’s) en ik weet hoe moeilijk 45 graad verstek verbindingen zijn. En zeker als je 4 keer de hoek om moet.
  Het viel me plotseling in dat je de lange zijde (85 mm bij mij) kunt “verbergen”, zie bijgevoegde sketchup jpg. Als je met de 4 delen klaar bent (op lengte en met 45 graden verstek) dan kun je elke zijde (ik probeer het nu met 5 mm, kan natuurlijk met elke maat) met 5 mm inkorten, na het verlijmen heb je dan op elke hoek een “sponning” van 5 x 5 mm (x 85 mm) die je met een strip hout (of ander materiaal) van die maat opvult. Als je dit reeds bekend is/was, vergeet dan deze e-mail.
  Als ik klaar ben zal ik foto’s opsturen.
  Med vänliga hälsningar,
  Jos Helmer
  Kareby, Zweden

  Beantwoorden
  • 26 juli 2016 om 09:53
   Permalink

   Hallo Jos
   Bedankt voor de tip.
   Dat is zeker een fraaie oplossing

   Beantwoorden
 • 08 september 2016 om 11:34
  Permalink

  Hallo, kan u me zeggen waarom dit verschil er is, kijk eens naar de beide type nummers,groeten

  Beantwoorden
  • 25 november 2016 om 09:46
   Permalink

   Een TD 160 B MkII is een platenspeler die een armbord heeft (daarom de “B” toevoeging in het typenummer) waarop armen gemonteerd kunnen worden zoals een SME of andere merken met een eigen lift, als ik het zo zie dan is dit een speler die uit meer spelers is samengesteld, de liftknop ontbreekt volledig op een TD 160B, je kan aan het kleurverschil en de afgesleten puntjes op de symbolen wel zien dat dit niet origineel is, ik voeg een foto van mijn eigen TD 160 M MkII bij.

   Beantwoorden
 • 28 september 2016 om 22:07
  Permalink

  Met veel plezier heb ik mijn oude TD 165 schoongemaakt en van nieuwe bedrading voorzien .
  Loopt weer als een zonnetje.
  Alleen valt het nu wel op dat het oude Stanton EEE element met pensioen mag. Nu alleen nog een opvolger zoeken. Zijn volgens u de Orthofon red of blue geschikte kandidaten? En zo ja, moet dit een normale of een VERSO zijn?
  (zie foto)

  Groet en dank,
  Bert Leentvaar

  Beantwoorden
  • 05 oktober 2016 om 11:35
   Permalink

   Hallo Bart, Een ortofon 2M red is al een heel fijn element voor deze speler. De 2M Blue is nog wat verfijnder en preciezer. Ik gebruik ze zelf ook heel veel in de Thorens spelers. Je kunt voor deze headshell gewoon een standaard Red bestellen.

   Beantwoorden
   • 03 januari 2017 om 19:15
    Permalink

    Beste Bart,

    Ik heb een ortofon 2M red gekocht, deze komt van een andere platenspeler. Hoe kan ik deze monteren op arm van een Thorens TD 160. Het is een normale element.

    Beantwoorden
    • 13 januari 2017 om 11:51
     Permalink

     Hallo Lammert, in proncipe kun je hem zo overzetten. Het ligt er wel aan welke Thorens arm (headshell je hebt)
     De afstelling is natuurlijk wel erg belangrijk. Er zo lukraak in zetten heeft geen zin.

     Beantwoorden
   • 24 januari 2017 om 10:33
    Permalink

    Dank voor je antwoord Marco,
    Het is de Blue versie (verso) geworden. Omdat het element van onderaf in de headshell moet worden gemonteerd bleek de standaardversie niet te passen.
    Inderdaad een hele verbetering!
    Je hebt gelijk, de afstelling luistert nauw; ik heb het idee dat ik hem nog niet 100% goed heb zitten, moet nog verder aan worden gesleuteld. Voorlopig doet hij het ok. Ik moet nog ergens een testplaat hebben liggen om naalddruk en dwarsdruk beter in te stellen, dat wordt het volgende project!

    Beantwoorden
 • 18 november 2016 om 11:02
  Permalink

  Ik heb voor mijn onlangs aangeschafte TD160 een Audio Tecnica at440mlb element gekocht. Ik vraag mij nu sterk af hoe ik de Azimuth kan instellen. Ik zie geen enkele afstelmogelijkheid. Hoe kan dit het beste oplossen?

  Beantwoorden
 • 18 november 2016 om 11:23
  Permalink

  Voor mijn onlangs aangeschafte TD160 heb ik een Audio Technica AT440mlb element gekocht. Ik vraag mij nu af hoe ik de Azimuth kan afstellen. Ik zie namelijk geen afstelmogelijkheden. Alvast bedankt voor de suggesties.

  Beantwoorden
  • 19 november 2016 om 12:09
   Permalink

   Hallo Sjoerd, bij een Thorens TD160 met TP16 toonarm kun je de headshell verdraaien. Zo kun je precies de Azimuth instellen.

   Beantwoorden
 • 23 juni 2017 om 09:57
  Permalink

  Geachte Redactie,
  Ik heb een 35 jaar oude Thorens 160 MK II met een TP16 arm en Ortofoon MC element. Onlangs wilde weer eens een plaat afspelen, maar de platenspeler startte niet. Heeft de motor het begeven ? Hebben jullie een suggestie om deze platenspeler te renoveren ?

  Met vriendelijke groet
  Wouter Blitz

  Beantwoorden
 • 17 december 2018 om 20:35
  Permalink

  hallo,

  ik heb een TD 160b MK2 en een TD 145mk2, wat zijn de verschillen tussen beide en tussen welke zou ik moeten kiezen mocht ik er één wegdoen?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.