Een nieuwe console voor een oude Thorens TD 160

Een nieuwe console voor de Thorens TD160 serie

In dit project maak ik een nieuwe console voor mijn Thorens TD160 MKII. Uiteraard kan op dezelfde manier een console voor de TD 140 en TD150 worden gemaakt.Natuurlijk zijn er diverse aanbieders van kant en klare consoles. De meesten vind ik matig van kwaliteit. Wanneer ik wel een fraaie kast vind, zijn ze weer behoorlijk aan de prijs Met prijzen van rond de 200 euro en meer, voor vier plankjes in verstek gezaagd, vind ik dat wel erg veel geld.Walnut console front

Daarbij is er vaak ook niet gedacht aan een mogelijkheid voor mooie cinch aansluitingen en een separate netentree en moet je de kabels door de bodemplaat voeren, zoals de oude kast dit ook heeft. Voor een kast met een aanschafprijs van 200 euro, vind ook dat ik niet nog eens moet gaan hakken, zagen en boren voor deze aansluitingen. Dat kan toch een stuk mooier en beter.

Over de extra aansluitingen zijn de meningen ook vaak over verdeeld. Een nadeel is dat er een extra soldeer-overgang moet worden gecreëerd in de kast. Dat is natuurlijk zo. Maar of je dat gaat horen….? Ik denk van niet. Wanneer je er toch voor kiest om de signaal bekabeling via een vaste kabel te laten lopen, ben je ook gebonden aan een kabel. Ik vind het juist leuk, dat ik wat kan experimenteren met kabels en bijvoorbeeld onze eigen zilveren zelfbouw interlink kan inzette. Daar bij is een aansluiting via cinchbussen ook wel erg praktisch.

Kabels vernieuwen

Thorens TD160Ik kies er in ieder geval voor om die oude kabels vervangen voor nieuwe, al is het alleen maar dat na een slordige 40 jaar het koperdraad vaak gecorrodeerd is en de cinchverbindingen verweerd zijn. Als we toch eenmaal bezig zijn, kun je die beter direct vervangen. Ik gebruik hiervoor Neutrik inbouw cinch aansluitingen. Ook de netentree wordt in de achterzijde van de console aangebracht. Zo kun je eventueel naar wens met voedingskabels experimenteren.

Het hout voor de console

Amerikaans EssenWe hebben een aantal mooie houtsoorten weten te kopen en  gebruiken voor een licht gekleurde console, massief Amerikaans Essen (Swamp Ash). Dit hout is heeft een mooie lichte kleur en een egale structuur. Essen is een mooie houtsoort en heeft goede ‘klank’ eigenschappen. Amerikaans NotenNiet voor niets wordt deze houtsoort veelvuldig toegepast voor het bouwen van (bas) gitaren. Het is ook nog eens zeer stabiel en heeft een egale structuur. Voor een mooie donkere afwerking gebruiken wij Amerikaans Walnoot. Maar natuurlijk kun je elke houtsoort nemen die je mooi vind. Erg populaire houtsoorten zijn Amerikaans Esdoorn en Amerikaans Noten. De Amerikaanse Esdoorn zou ik niet adviseren als je zelf aan de slag gaat met het zagen en frezen. Het is erg hard en laat zich wat lastiger bewerken.Thorens TD 160 consoleThorens TD 160 console

De afmeting van het hout is 35 x 70 mm. Om een wat vloeiender lijn te krijgen, breng ik onder en boven een schuine rand van 10 mm. aan. Aan de onder/binnenzijde komt een 12 mm. sponning waarin exact de 12 mm. populieren bodemplaat valt.

Verstekzagen

Thorens TD 160 Het meest lastige van dit project is het 45 graden verstekzagen van de panelen. Dat moet echt exact gebeuren. Je kunt dit uit de hand doen, maar dan heb je een goede professionele hand-verstekzaagmachine nodig. Een snellere manier is het verstekzagen met de cirkelzaagmachine. Maar dat vraagt naast een goede zaagmachine ook de nodige ervaring. Het is nog niet zo eenvoudig om een strakke 45 graden verbinding te maken. Ook een zaagmachine met een zaaghoogte van minimaal 70 mm is nodig. Doordat je in 45 graden zaagt, wordt de zaaghoogte beperkt. Ook ik kan met mijn cirkelzaagmachine niet de gewenste hoogte in 45 graden halen en heb daarom de console met de handverstekzaagmachine gezaagd.De exacte afmeting van de Thorens TD160 is 30,8 x 39,8 mm. De meeste kant en klare kasten die je kunt kopen hebben een binnenmaat van 31.0 x 40.0 mm. Dat is rondom 1 mm. speling. Dat lijkt weinig, maar als de speler in de kast zit is dat geen gezicht. Daarom maak ik de omkasting met 1 mm extra ruimte. Dat betekent dat er 0,5 mm speling is rondom. Dat maakt het dubbel zo belangrijk om nauwkeurig te werken.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

51 thoughts on “Een nieuwe console voor een oude Thorens TD 160

  • 29 december 2013 om 16:50
    Permalink

    Als je een TD 160 met SME arm hebt dan zou een betere arm bevestiging de volgende stap kunnen zijn in de plannen de TD 160 verder te verbeteren, ik heb dat al gedaan en heb er een artikel over geschreven en dat aan Dick gemaild, dit is een upgrade die de moeite waard is.

    Beantwoorden
  • 13 januari 2014 om 13:59
    Permalink

    Hallo Marco, wat schrijf je toch met een aanstekelijk plezier. Het eren van de klassieke componenten moeten we inderdaad blijven doen. Ik geniet vrijwel dagelijks van mijn opgepimpte Lenco. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn voorkeur voor het afspelen van oudere releases al die jaren steevast is blijven te zitten bij draaitafels. De nieuwe muziek draai ik meestal op de streamer.

    Nu heb ik een vraag voor jou. De Lenco is erg gebaat bij een forse kast. Hoe zit dat bij zo’ n Thorens? Zijn hier verder nog verbeteringen mogelijk behalve de min of meer cosmetische?

    Beantwoorden
    • 13 januari 2014 om 14:11
      Permalink

      Hallo Sander,
      Dank voor het compliment.
      De Lenco in een grote zware kast/console is zeker een goede keuze Maar ook de Thorens TD 146/150/160 heeft veel baat bij een goede console. Het upgraden naar een nieuwe massief houten werpt ook hier zijn vruchten af en geeft de speler een erg goede klankmatige basis. Veel beter dan de kasten waarin de Thorens destijds standaard werd geleverd. Verder zou ik niet zo heel veel doen aan een Thorens op een goede service beurt na. Het aanpassen van de aanloopcondensator is wel een goede upgrade en natuurlijk een nieuwe snaar en het vervangen van de oude kabels. Begin in ieder geval niet aan het beplakken van de binnenzijde met bitumen.

      Beantwoorden
      • 24 januari 2014 om 13:18
        Permalink

        Hallo Marco,
        Vroeger werd de speler volgeplakt met bitumen,de binnenkant van de console als ook de onderzijde van het plateau,je kon het zo gek niet bedenken.
        Hebben deze mensen dan ongelijk,en zoja,waarom?
        Want je hoorde toch lovende berichten hierover,of was het die bedriegelijke schijn.

        Groet,

        Ruud.

        Beantwoorden
        • 24 januari 2014 om 13:40
          Permalink

          Hallo Ruud,
          het is niet een kwestie van gelijk of ongelijk. Sommige mensen willen graag een platenspelerkast of luidspreker zo ‘dood’ mogelijk maken. Ieder zijn ding.
          Ik vind wanneer je dat doet, dat wel vaak de muzikaliteit verdwijnt. Het ‘leven’ is er uit.
          Een beetje resonantie is voor een luidspreker of platenspelerconsole helemaal niet zo erg en kan soms juist essentieel zijn. Het bepaalt daarentegen wel voor een groot deel de klank van de luidspreker. Wanneer je een gitaar van gewapend beton maakt, klinkt ie ook zo dood als een pier, maar maakt hem direct ook waardeloos. Ik beschouw een luidspreker, of in dit geval een console van een platenspeler dan ook als een instrument. Het gebruikte materiaal voor de kast is wel klankbepalend.

          Beantwoorden
        • 24 januari 2014 om 14:35
          Permalink

          Hallo Ruud

          Het volplakken van de sokkel heeft m.i. geen nut, Thorens draaitafels zijn prima ontworpen en gebouwd, het loopwerk is niets mis mee en daar is ook niet op bezuinigd, Thorens heeft op het houtwerk bezuinigd en daar kan je met de door Marco ontworpen sokkel winst behalen.

          Een ander probleem is de ongewenste motor resonantie, dit kan opgelost worden door een motor tuning unit van Hanze Hifi welke de motortrillingen tot een minimum beperken en heeft mijn voorkeur boven het volplakken van het chassis en subchassis want dat laatste is symptoombestrijding.

          Beantwoorden
  • 04 september 2014 om 14:30
    Permalink

    Hallo Marco,
    Volgende zaterdag ga ik een zeer mooie Thorens TD 160 MKII met zilveren plint ophalen. Waarschijnlijk ga ik de kas vervangen door een plint in Amerikaans essen. Mijn vraag is evenwel het volgende: de verkoper claimt dat het element die erop zit, een Shure M75 ED, van zeer hoge kwaliteit is. Ik heb echter een 2 maanden oude Ortofon 2M Blue liggen. Is die Shure een betere optie of kies ik voor het Ortofon element. Misschien nog belangrijker, welk elementje zou ik eigenlijk op termijn moeten kopen voor deze mooie speler?

    Beantwoorden
    • 07 september 2014 om 10:00
      Permalink

      Hallo Johan,
      Mijn ervaring is dat alle elementen uit de productie tijd van de Thorens eigenlijk allemaal sterk verouderd zijn. Hoe mooi ze ook zijn geweest.Een nieuwe stylus kan, maar ik denk dat voor de meeste elementen geldt, dat ook de technische ontwikkelingen van deze tijd ze hebben ingehaald. Uitzonderingen daargelaten. De huidige instapelementen zijn gewoon erg goed. Met een Ortofon red,blue of Nagaoka MP-110 heb ik goede ervaringen. Kijk wel even goed naar de headshell. De Ortofon elementen passen nl. niet in de latere metalen headshell van Thorens.

      Beantwoorden
      • 08 september 2014 om 14:58
        Permalink

        Hey Marco,

        Ik heb er zopas een Ortofon 2M Blue Verso ingezet. De 2M reeks biedt 2 versies aan, de gewone en de Verso. Deze Verso’s passen dus wel in de TP63 headshell (de arm is een TP16 MK III). Alle nodige vijsjes en inbussleutels, worden netjes meegeleverd door Ortofon.
        Ik heb ook via jullie webwinkel een mooie plint besteld. De Thorens zal er dus subliem uitzien!

        Beantwoorden
      • 15 maart 2017 om 17:30
        Permalink

        Hallo heer Bouwer. Heb een Thorens TD 160B MK2 met SME-arm 3009 series 2. Daarop een element van ADC met adc naald xlm mk3. Als ik op sites zoek naar een vervangnaald krijg ik één optie nl ADC R-XM1 Integra XLM-1. Blijkt dat op dat element veel naalden passen. Is de voorgestelde naald de beste voor op dat element of heeft het zin een duurdere versie te plaatsen. Wat meer dynamiek en helderheid mogen wel. Heeft het zin om eventueel een nieuw element en naald te zetten, rekening houdend met die vraag naar helderheid en dynamiek. Ik stuur met een Phase Linear 200, voorversteker recente NAD en B&W 802 series 80. Misschien ligt het aan de luidsprekers. Merci hoor

        Beantwoorden
  • 07 september 2014 om 08:41
    Permalink

    Waar ik dan benieuwd naar ben is waar de standaard signaal bekabeling mee vervang. De originele soepele bekabeling in m’n 160 is niet meer maar ik kan nog geen vervanging vinden. Ideeën?

    Beantwoorden
  • 09 september 2014 om 01:30
    Permalink

    Ik heb een Thorens TD 160S (MKIV) met een masief mahonie plint en een zware MDF bodemplaat. (een degelijke behuizing is zeker een verbetering) . De arm is een standaard TP16 arm, maar ik heb de bekabeling vervangen door een van den Hul D502 phonokabel. Als element hebik gekozen voor een Benz Micro sliver. Een high output mc element dat ik zonder trafo aan kan sluiten op de PhonoDude. Er leiden vele wegen naar Rome en smaken verschillen, maar ik vind de combinatie erg goed klinken. Ik vind de investering in de (gebruikte) bekabeling en het nieuwe element de platenspeler zeker waard.
    Momenteel ben ik bezig een Lenco L75 om te bouwen met een PTP4 kit (zie artikel van Marco). Deze speler krijgt de nieuwe arm van Marco met een Denon DL103R element. Moet ik nog wel een schakelkastje met stepup trafo’s voor bouwen. Ben heel benieuwed hoe deze platenspeler gaat klinken in vergelijking met de Thorens.

    Beantwoorden
  • 04 november 2014 om 15:57
    Permalink

    Beste Marco,
    Na jaren niet gebruikt de platenspeler Thorens TD 160 maar weer eens van zolder gehaald.
    Helaas is het element Ortofon (geen type aanduiding) defect.
    Mijn vraag is nu waar kan ik een passend element bestellen. Ik heb al enige zoekacties ondernomen , maar zonder resultaat.
    Graag jouw advies.

    Beantwoorden
  • 27 november 2014 om 23:20
    Permalink

    Hallo Marco,

    Ik speel met een Dual 721 en vindt jou artikelen over het reviseren van oude platenspelers erg interessant, zoals de Thorens TD160 en de Dual 701.
    Mijn Dual heb ik op een paar punten ook al verbeterd, zoals het vervangen van kabels en stekkers en vervangen van oud element door een Nagaoka MP110.
    Ik vroeg me af of je net als voor de TD160 ook voor de Dual 701 plannen had om de console te vervangen voor een nieuwe en of deze dan ook beschikbaar komt in de webshop. Volgens mij past de Dual 721 namelijk ook in de console van de 721.
    Ik ben zeer benieuwd.

    Groeten Hans

    Beantwoorden
    • 27 november 2014 om 23:30
      Permalink

      Hallo Hans,
      Vooralsnog zijn er geen plannen om voor de Dual 701 een console te maken.
      De Thorens TD160 is er ook in veel grotere aantallen gemaakt en overgebleven.
      Dan loont het om een console te maken.

      Beantwoorden
  • 05 februari 2015 om 04:01
    Permalink

    Kort geleden heb ik een Thorens 160 platenspeler aangekocht. De motor is een meer polige
    motor op wisselspanning. Trilt enorm. Luister met je oor leunend op een schroevendraaier
    dan hoor je wat ik bedoel. Uren bezig geweest met motor in veren op te hangen , het euvel werd
    erger. Wat nu? Beplakken van het chassis oke maar ik kwam bij geluk op een ander idee. De motor
    ontdaan van de vier pennen waar veren omheen zitten. Weg met dit alles. Daarna de motor direct
    tegen het chassis gemonteerd. Met schroeven . Na eerst een ring op de motor met een rubberen
    ring de afstand bepaald zodat de snaar prima de zaak aandrijft. De 45 toeren mogelijkheid er uit
    ook de handel om de snaar op de motor poelie te verplaatsen is verwijderd. Nu het wonder.
    Luister nu opnieuw met een schroevendraaier aan het oor en dan ga je haast denken dat je wat aan je oren mankeert , maar de ellende is weg. Uiteraard is er zacht nog wat te horen , maar is te verwaarlozen. Mijn gedachte is dat de massa van de motor zo groot is door de verankering aan het
    metaal het trillings getal en resonanties gedoofd zijn . Maar goed ik ben ook maar een gewone ING
    man dus als iemand andere gedachte hirover heeft hoor ik het graag. Dit was mijn bijdrage.
    Groet Bert van der Toorn.

    Beantwoorden
    • 06 februari 2015 om 02:19
      Permalink

      Bert,
      En goede tip! Maar het kan ook anders. De Fa Aring dempte het sub chassis af m.b.v Bostic,
      Bitumen dempingsmateriaal voor de auto industrie.
      Het werkte perfect! Maar men moet wel weten hoe dat precies gedaan moet worden.
      Vr gr Cees.

      Beantwoorden
    • 06 februari 2015 om 02:29
      Permalink

      Bert,
      Een goede simpele tip!
      En een dun smal strookje bitumen Bostic op het sub chassis plakken,niet te veel!
      Vr gr Cees.

      Beantwoorden
  • 13 september 2015 om 22:45
    Permalink

    Ik speel sinds een paar weken met een door Marco onderhanden genomen TD160
    Na wat overleg heb ik vrijwel alle mogelijke technische en optische opties uit laten voeren.
    Hiervoor een paar jaar met een kostbaar massa loopwerk gespeeld,maar vind het nu toch
    muzikaler en geniet weer echt van mijn platen.
    Ik heb wel geconstateerd bij een aantal platen dat het gat te klein is…..
    Dit heb ik bij mijn vorige speler nooit gehad.
    Of de as hiervan was te dun,van de TD160 te dik en/of sommige platen niet oke
    Wel vreemd dat de toleranties hier zo ruim van zijn dat dit voorkomt.

    Beantwoorden
  • 28 september 2015 om 12:47
    Permalink

    “Tja, dat is nou wel jammer. Door het toepassen van deze fraaie console, wordt de originele stofkap overbodig. De oude kap past niet meer en mocht je hem toch willen gebruiken, is hij vaak bekrast en beschadigt. We zijn bezig om een mooie plexiglas stofkap te ontwikkelen en te laten maken. Mocht dat lukken, hoor je dat uiteraard van ons. ”

    Hoi Marco. Is het nog gelukt met het ontwikkelen en laten maken van een stofkap? Ik ben sinds gisteren de trotse bezitter van een Thorens 160b met een nieuwe “bekisting” en dus zonder stofkap. Voor een Unicover van Michell betaal je ‘goudgeld’ en ook voor een rechthoekige stofkap kom je ver over de € 100,-

    Beantwoorden
  • 23 juli 2016 om 19:04
    Permalink

    Hallo Marco,
    In afwachting van meer financiële speelruimte ben ik maar begonnen aan een nieuwe “kast” voor m’n
    TD 145. Essenhout 20 x 85 mm. Dikker dan ca 20 mm wil ik niet, dat maakt voor mij de kast te lomp en de verhoudingen van het geheel kloppen niet meer (elke gek z’n gebrek zullen we maar zeggen).
    Als hobby houtbewerker ben ik niet onervaren met het maken van doosjes en kisten (zie foto’s) en ik weet hoe moeilijk 45 graad verstek verbindingen zijn. En zeker als je 4 keer de hoek om moet.
    Het viel me plotseling in dat je de lange zijde (85 mm bij mij) kunt “verbergen”, zie bijgevoegde sketchup jpg. Als je met de 4 delen klaar bent (op lengte en met 45 graden verstek) dan kun je elke zijde (ik probeer het nu met 5 mm, kan natuurlijk met elke maat) met 5 mm inkorten, na het verlijmen heb je dan op elke hoek een “sponning” van 5 x 5 mm (x 85 mm) die je met een strip hout (of ander materiaal) van die maat opvult. Als je dit reeds bekend is/was, vergeet dan deze e-mail.
    Als ik klaar ben zal ik foto’s opsturen.
    Med vänliga hälsningar,
    Jos Helmer
    Kareby, Zweden

    Beantwoorden
    • 26 juli 2016 om 09:53
      Permalink

      Hallo Jos
      Bedankt voor de tip.
      Dat is zeker een fraaie oplossing

      Beantwoorden
  • 08 september 2016 om 11:34
    Permalink

    Hallo, kan u me zeggen waarom dit verschil er is, kijk eens naar de beide type nummers,groeten

    Beantwoorden
    • 25 november 2016 om 09:46
      Permalink

      Een TD 160 B MkII is een platenspeler die een armbord heeft (daarom de “B” toevoeging in het typenummer) waarop armen gemonteerd kunnen worden zoals een SME of andere merken met een eigen lift, als ik het zo zie dan is dit een speler die uit meer spelers is samengesteld, de liftknop ontbreekt volledig op een TD 160B, je kan aan het kleurverschil en de afgesleten puntjes op de symbolen wel zien dat dit niet origineel is, ik voeg een foto van mijn eigen TD 160 M MkII bij.

      Beantwoorden
  • 28 september 2016 om 22:07
    Permalink

    Met veel plezier heb ik mijn oude TD 165 schoongemaakt en van nieuwe bedrading voorzien .
    Loopt weer als een zonnetje.
    Alleen valt het nu wel op dat het oude Stanton EEE element met pensioen mag. Nu alleen nog een opvolger zoeken. Zijn volgens u de Orthofon red of blue geschikte kandidaten? En zo ja, moet dit een normale of een VERSO zijn?
    (zie foto)

    Groet en dank,
    Bert Leentvaar

    Beantwoorden
    • 05 oktober 2016 om 11:35
      Permalink

      Hallo Bart, Een ortofon 2M red is al een heel fijn element voor deze speler. De 2M Blue is nog wat verfijnder en preciezer. Ik gebruik ze zelf ook heel veel in de Thorens spelers. Je kunt voor deze headshell gewoon een standaard Red bestellen.

      Beantwoorden
      • 03 januari 2017 om 19:15
        Permalink

        Beste Bart,

        Ik heb een ortofon 2M red gekocht, deze komt van een andere platenspeler. Hoe kan ik deze monteren op arm van een Thorens TD 160. Het is een normale element.

        Beantwoorden
        • 13 januari 2017 om 11:51
          Permalink

          Hallo Lammert, in proncipe kun je hem zo overzetten. Het ligt er wel aan welke Thorens arm (headshell je hebt)
          De afstelling is natuurlijk wel erg belangrijk. Er zo lukraak in zetten heeft geen zin.

          Beantwoorden
      • 24 januari 2017 om 10:33
        Permalink

        Dank voor je antwoord Marco,
        Het is de Blue versie (verso) geworden. Omdat het element van onderaf in de headshell moet worden gemonteerd bleek de standaardversie niet te passen.
        Inderdaad een hele verbetering!
        Je hebt gelijk, de afstelling luistert nauw; ik heb het idee dat ik hem nog niet 100% goed heb zitten, moet nog verder aan worden gesleuteld. Voorlopig doet hij het ok. Ik moet nog ergens een testplaat hebben liggen om naalddruk en dwarsdruk beter in te stellen, dat wordt het volgende project!

        Beantwoorden
  • 18 november 2016 om 11:02
    Permalink

    Ik heb voor mijn onlangs aangeschafte TD160 een Audio Tecnica at440mlb element gekocht. Ik vraag mij nu sterk af hoe ik de Azimuth kan instellen. Ik zie geen enkele afstelmogelijkheid. Hoe kan dit het beste oplossen?

    Beantwoorden
  • 18 november 2016 om 11:23
    Permalink

    Voor mijn onlangs aangeschafte TD160 heb ik een Audio Technica AT440mlb element gekocht. Ik vraag mij nu af hoe ik de Azimuth kan afstellen. Ik zie namelijk geen afstelmogelijkheden. Alvast bedankt voor de suggesties.

    Beantwoorden
    • 19 november 2016 om 12:09
      Permalink

      Hallo Sjoerd, bij een Thorens TD160 met TP16 toonarm kun je de headshell verdraaien. Zo kun je precies de Azimuth instellen.

      Beantwoorden
  • 23 juni 2017 om 09:57
    Permalink

    Geachte Redactie,
    Ik heb een 35 jaar oude Thorens 160 MK II met een TP16 arm en Ortofoon MC element. Onlangs wilde weer eens een plaat afspelen, maar de platenspeler startte niet. Heeft de motor het begeven ? Hebben jullie een suggestie om deze platenspeler te renoveren ?

    Met vriendelijke groet
    Wouter Blitz

    Beantwoorden
  • 17 december 2018 om 20:35
    Permalink

    hallo,

    ik heb een TD 160b MK2 en een TD 145mk2, wat zijn de verschillen tussen beide en tussen welke zou ik moeten kiezen mocht ik er één wegdoen?

    Beantwoorden
  • 11 mei 2021 om 11:21
    Permalink

    Beste Marco,
    n.a.v. jou artikel ben ik vorig jaar aan de gang gegaan met mijn MK166 td2. Eerst een complete revisie, oa smering, snaar, toonarm, een dl110 element ( een gehele apk) en vervolgens zelf naar jou voorbeeld een nieuwe kast gemaakt van Amerikaans Esdoorn met alle vernieuwde bedrading separaat achterkant. Kortom een prachtige torrens weer. Voor zover mijn positieve inleiding.
    Maar nu kom ik erachter doordat mijn onlangs aangeschaft lp ( Pink Floyd live on Knebworth) op 45 toeren gedraaid moet worden en de 45 toeren bij lang niet gehaald wordt en het dus nergens naar klinkt.
    Ik kan echter nergens een knop/instelling o.i.d vinden voor de snelheid inregelen.
    Gemeten via RPM app:
    33 toeren geeft 33,70 t/pm
    45 toeren geeft 35,45 t/pm
    Ik hoop dat u een tip voor me heeft.
    Alvast dank, mvrgr Hans

    Beantwoorden
    • 11 mei 2021 om 13:01
      Permalink

      Hallo Hans, dit komt omdat de snaar niet meer op de bovenste deel van de poelie wordt gedrukt. Je kunt dit zien door het plateau op zijn kop te plaatsen en kijken wat er gebeurd als je omschakelt naar 45 rpm. Meestal is dit doordat de poelie/sub plateau vuil is en/of de snaar versleten is.

      Beantwoorden
      • 12 mei 2021 om 11:56
        Permalink

        Dank voor de reactie.
        Inderdaad wanneer ik de snaar handmatig bovenin leg kom ik op de 45 rotatie. Ondanks dat de snaar pas 2 jr oud is bestel ik toch een nieuwe en dan is het een optie om de poelie te vervangen? Het belangrijkste is echter hoe krijg ik die eraf. Er zitten twee gaatjes in in de koperen bus, maar de witte (vergeelde) bus moet dan eigenlijk eraf. Daarvoor zit, ik noem het maar even de lift die de snaar omhoog brengt, deze lijkt niet helemaal tot het uiterste omhoog te gaan want als ik die iets met de hand omhoog duw gaat de 45 automatisch toeren en komt de snaar vanzelf bovenin te liggen. Wat is voor nu een goede tip?
        Dank alvast maar weer. mvrgr Hans

        Beantwoorden
        • 12 mei 2021 om 12:11
          Permalink

          Hallo Hans, de poelie hoef je niet te vervangen. Deze zijn niet eens te koop. Maar goed schoonmaken met alcohol is genoeg. Na twee jaar is de snaar aan vervanging toe. Vergeet ook het subplateau niet schoon te maken.

          Beantwoorden
          • 12 mei 2021 om 12:43
            Permalink

            Oke hartelijk dank ik ga er mee verder. Laat het weten als het gelukt is. mvrg Hans

  • 14 mei 2021 om 11:40
    Permalink

    Dag Marco,
    Zo eenvoudig kan het soms zijn. Nieuwe snaar, poelie en subschijf goed schoongemaakt met alcohol en ja hoor hij draait zoals het moet. Schakelen 33 naar 45 oke en snelheid is zuiver. Heerlijk genieten weer.
    Thanks voor zover.
    met vriendelijke groet Hans

    Beantwoorden
  • 22 mei 2021 om 18:32
    Permalink

    Ik bezit een Thorens TD 160 Mk II met een TP 16 Mk III toonarm met TP 63 toonarm-eindstuk. Hier wil ik graag een nieuw element voor aanschaffen. Is een Ortofon 2M Red Verso geschikt?

    Beantwoorden
    • 27 mei 2021 om 09:57
      Permalink

      Hallo Peter, daar past zeker een Ortofon 2M red in. prima combinatie.

      Beantwoorden
  • 25 mei 2021 om 19:11
    Permalink

    Dag Marco,

    Wat tof om dit allemaal te lezen! Ik ben sinds vandaag in bezit van een Thorens TD160 uit de jaren 70. Deze heeft, naar mijn weten, nog nooit een upgrade ontvangen. De originele kast, arm, kap en andere onderdelen zitten er nog op. Nu wil ik graag wat investeren om deze op de meest authentiek mogelijke manier te ‘pimpen’, maar ben ik zelf heel erg nieuw in het wereldje van platenspelers. Ik wist bijvoorbeeld niet dat deze een voorversterker nodig had (meteen besteld). Heb jij tips, websites, restaurateurs etc. die mij kunnen helpen dit mooie dingetje zo mooi mogelijk er uit te laten zien?
    Ook draait hij bij het opstarten de verkeerde kant op. Dit is makkelijk op te lossen door hem eventjes een kleine draai in de goeie richting te geven voordat ik de schakelaar omzet. Waar gaat dit fout?

    Het geluid is al zo mega veel beter dan de lenco (van €100) die ik tot nu toe gebruikte!

    Beantwoorden
    • 27 mei 2021 om 09:50
      Permalink

      Hallo Vincent, de TD160 is een erg mooie speler en zeker de moeite waard om weer op te knappen. Er is niet zomaar één adres waar je alle onderdelen kunt kopen. Je zult daar even op het www moeten zoeken. Wat betreft het verkeerd draaien van het plateau. Normaal zou je denken dat de aanloop condensator ontbreekt of defect is. Ervaring leert echter dat hoogstwaarschijnlijk één van de spoelen van de motor defect is. Als dat zo is, is dat erg lastig te herstellen.

      Beantwoorden
  • 16 september 2022 om 11:55
    Permalink

    Beste Marco,
    Ik heb ooit eerder gereageerd en aangezien ik toen een zeer bevredigend antwoord kreeg waag ik nogmaals de stap.
    Als ik de liftschakelaar van de Thorens TD MkII omzet dan gaat de arm niet zuiver recht naar beneden maar heeft een afwijking naar rechts. Bij het neerzetten of omhoog halen moet ik bewust langzaam schakelen anders “vliegt” hij als het ware de lucht in.
    De naald druk is ingesteld op 1.8 en het gewichtje hangt op beidde staafjes het 2e inhammetje gezien vanaf de console. In mijn optiek is mijn geluid geweldig met de DL110. Het is dus alleen de vraag wat moet ik aanpassen om de toonarm recht en rustig te kunnen schakelen? Alvast dank voor je reactie, Met vriendelijke groet Hans Heerding.

    Beantwoorden
    • 16 september 2022 om 12:01
      Permalink

      Goedemorgen Hans. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een te hoge dwarsdrukcompensatie. Heb je de juiste instelling van het gewichtje? Deze kun je in de gebruikershandleiding vinden en is gerelateerd aan de naalddruk.

      Beantwoorden
      • 16 september 2022 om 12:42
        Permalink

        Goedemorgen, dank voor de snelle reactie. Ja die dwarsdrukcompensatie heb ik inderdaad aangepast volgens het schema in de handleiding omdat de naalddruk op de zwarte draaischijf een ander getal aangeeft dan het weegschaaltje. Ik heb het laatst aangepast naar het weegschaaltje 1,8. De draaischijf komt dan echter op 1,4. Misschien zit daar de crux. Dat wordt dus puzzelen wat het juiste is.
        Groet Hans

        Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.