Een nieuwe console voor een oude Thorens TD 160

Oud maar niet versleten

Thorens TD160 consoleDe Thorens platenspelers zijn weliswaar oud, maar zeker niet uit de tijd, integendeel. De fijnmechanische techniek en materiaal keuze stond in die tijd op een hoog niveau.
Dat maakt dat de kwaliteit van deze bejaarde beestjes zo goed is, dat ze met kop en schouders boven veel hedendaagse platenspelers steken. En daarbij doel ik op al die moderne ‘plankjes’ platenspelers die tegenwoordig worden aangeboden.

Want laten we nu eerlijk zijn. Het gros van deze spelers is niet meer dan een dun MDF plankje met een niet meer dan matig centraal lager en vaak een lullig budget toonarmpje. Ja, ik doe daar een beetje denigrerend over. Wat het is gewoon belachelijk dat met prijzen vanaf 300 tot 2000 euro of meer, deze spelers elke keer weer de hemel in worden geprezen. Helemaal wanneer het zoveelste modelletje wordt gelanceerd met een nog fraaier aerodynamisch freesrandje, die zorgt voor een beter ‘resonantieplateau’ blablabla van de platenspeler, waardoor de speler nog veel beter presteert dan het vorige model. Dan haak ik af. Sorry jongens, als jullie een dergelijke speler hebben staan, gewoon van genieten want zo slecht zijn ze nu ook weer niet. Maar ik vind wel dat er door de fabrikanten, veel te veel gebakken lucht wordt verkocht.

Wie slim is koopt een klassieke platenspeler

Wie slim is koopt een klassieker uit de gouden eeuw van de platenspelers, zoals deze Thorens uit de TD 160 serie. Met een klein beetje liefdevol masseren en wat aandacht, is deze oude speler weer tot een audiojuweeltje te maken, die de massa ‘plankjesdraaiers’ doet verbleken. Het leuke is dat je hiervoor helemaal geen Dagobert Duck, Willy Wortel of Handige Harry voor hoeft te heten. Integendeel. Voor relatief weinig geld en met een aantal eenvoudige upgrades, til je de hier besproken, Thorens TD160 MKII, naar een zeer hoog niveau Dit zowel qua klank als met een super modern en gelikt uiterlijk. Thorens TD160 consoleHet mooie is dat de gehele Thorens TD 160 serie en de TD140 serie dezelfde maatvoering heeft. Voor de Thorens TD 150 dien je even rekening te houden met een andere binnenmaat voor de console.
Ik heb mijn Thorens TD 160 MKII in de plaatselijke kringloop gescoord. Ook dat kan dus nog, al wordt de spoeling steeds dunner. Lukt dat niet, kijk dan eens op Marktplaats of beter nog: Ebay. Met een beetje zoeken, koop je voor 100-150 euro een goede Thorens TD16x in een uitstekende staat.

De motor van de Thorens TD160

Daar is op zich niets mis mee. Het is een oerdegelijke AC motor die met af en toe een druppeltje olie, voor de eeuwigheid lijkt te zijn gemaakt. Maar hier is wel degelijk nog winst te halen in geluidskwaliteit. Met name het fine-tunen van de aanloopcondensator van de Thorens motor, geeft enorm veel verbetering. De rustige omloop van de motor, vind je ook weer terug in een stuk rust in de muziek. Ik ben inmiddels bezig met een testopstelling om de motor te meten en de condensator aan te passen. Daarover binnenkort wat meer.

De console van de Thorens TD160

Thorens TD 160 Natuurlijk werd er in die tijd bij platenspeler fabrikanten ook gekeken naar de centen en werd er zeker op bepaalde onderdelen bezuinigd. Al moet ik zeggen dat er nauwelijks concessies werden gedaan aan vitale en mechanische onderdelen of constructies. Het meest zwakke punt van de Thorens TD160 serie is de houten kast of console. Dit gold overigens niet alleen voor de Thorens platenspelers. Ook de concurrerende topspelers, moesten zich behelpen met een dun waaibomenhouten kastje. Zelfs het topmodel van Dual 701, die in de jaren 70 een slordige drie modale maandsalarissen moest kosten, was uitgerust met een ‘budget’ kastje.

Het oog wil ook wat

Na zo’n 40-50 jaar oogt een dergelijke kast eigenlijk ook niet meer. Het materiaal was vaak gefineerd of soms nog erger, gelamineerd met een plastic folie. Bij mijn Thorens TD 160 was de kast met een aluminium plaat beplakt. Zoals je ziet, heeft deze ook de nodige tikken gehad in het verleden. De kasten die wel van echt fineer waren voorzien, zijn nu vaak verweerd en/of beschadigd. Daarnaast maakt het de speler oubollig van uiterlijk en nog veel belangrijker, het doet de uiteindelijke geluidskwaliteit te kort. Weg ermee dus.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7

Over Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Reacties

 1. Dirk Hendrikse zegt:

  Als je een TD 160 met SME arm hebt dan zou een betere arm bevestiging de volgende stap kunnen zijn in de plannen de TD 160 verder te verbeteren, ik heb dat al gedaan en heb er een artikel over geschreven en dat aan Dick gemaild, dit is een upgrade die de moeite waard is.

 2. SanderT zegt:

  Hallo Marco, wat schrijf je toch met een aanstekelijk plezier. Het eren van de klassieke componenten moeten we inderdaad blijven doen. Ik geniet vrijwel dagelijks van mijn opgepimpte Lenco. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn voorkeur voor het afspelen van oudere releases al die jaren steevast is blijven te zitten bij draaitafels. De nieuwe muziek draai ik meestal op de streamer.

  Nu heb ik een vraag voor jou. De Lenco is erg gebaat bij een forse kast. Hoe zit dat bij zo’ n Thorens? Zijn hier verder nog verbeteringen mogelijk behalve de min of meer cosmetische?

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Sander,
   Dank voor het compliment.
   De Lenco in een grote zware kast/console is zeker een goede keuze Maar ook de Thorens TD 146/150/160 heeft veel baat bij een goede console. Het upgraden naar een nieuwe massief houten werpt ook hier zijn vruchten af en geeft de speler een erg goede klankmatige basis. Veel beter dan de kasten waarin de Thorens destijds standaard werd geleverd. Verder zou ik niet zo heel veel doen aan een Thorens op een goede service beurt na. Het aanpassen van de aanloopcondensator is wel een goede upgrade en natuurlijk een nieuwe snaar en het vervangen van de oude kabels. Begin in ieder geval niet aan het beplakken van de binnenzijde met bitumen.

   • Ruud Imthorn zegt:

    Hallo Marco,
    Vroeger werd de speler volgeplakt met bitumen,de binnenkant van de console als ook de onderzijde van het plateau,je kon het zo gek niet bedenken.
    Hebben deze mensen dan ongelijk,en zoja,waarom?
    Want je hoorde toch lovende berichten hierover,of was het die bedriegelijke schijn.

    Groet,

    Ruud.

    • Marco Bouwer zegt:

     Hallo Ruud,
     het is niet een kwestie van gelijk of ongelijk. Sommige mensen willen graag een platenspelerkast of luidspreker zo ‘dood’ mogelijk maken. Ieder zijn ding.
     Ik vind wanneer je dat doet, dat wel vaak de muzikaliteit verdwijnt. Het ‘leven’ is er uit.
     Een beetje resonantie is voor een luidspreker of platenspelerconsole helemaal niet zo erg en kan soms juist essentieel zijn. Het bepaalt daarentegen wel voor een groot deel de klank van de luidspreker. Wanneer je een gitaar van gewapend beton maakt, klinkt ie ook zo dood als een pier, maar maakt hem direct ook waardeloos. Ik beschouw een luidspreker, of in dit geval een console van een platenspeler dan ook als een instrument. Het gebruikte materiaal voor de kast is wel klankbepalend.

    • Dirk Hendrikse zegt:

     Hallo Ruud

     Het volplakken van de sokkel heeft m.i. geen nut, Thorens draaitafels zijn prima ontworpen en gebouwd, het loopwerk is niets mis mee en daar is ook niet op bezuinigd, Thorens heeft op het houtwerk bezuinigd en daar kan je met de door Marco ontworpen sokkel winst behalen.

     Een ander probleem is de ongewenste motor resonantie, dit kan opgelost worden door een motor tuning unit van Hanze Hifi welke de motortrillingen tot een minimum beperken en heeft mijn voorkeur boven het volplakken van het chassis en subchassis want dat laatste is symptoombestrijding.

 3. Beeckaert Johan zegt:

  Hallo Marco,
  Volgende zaterdag ga ik een zeer mooie Thorens TD 160 MKII met zilveren plint ophalen. Waarschijnlijk ga ik de kas vervangen door een plint in Amerikaans essen. Mijn vraag is evenwel het volgende: de verkoper claimt dat het element die erop zit, een Shure M75 ED, van zeer hoge kwaliteit is. Ik heb echter een 2 maanden oude Ortofon 2M Blue liggen. Is die Shure een betere optie of kies ik voor het Ortofon element. Misschien nog belangrijker, welk elementje zou ik eigenlijk op termijn moeten kopen voor deze mooie speler?

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Johan,
   Mijn ervaring is dat alle elementen uit de productie tijd van de Thorens eigenlijk allemaal sterk verouderd zijn. Hoe mooi ze ook zijn geweest.Een nieuwe stylus kan, maar ik denk dat voor de meeste elementen geldt, dat ook de technische ontwikkelingen van deze tijd ze hebben ingehaald. Uitzonderingen daargelaten. De huidige instapelementen zijn gewoon erg goed. Met een Ortofon red,blue of Nagaoka MP-110 heb ik goede ervaringen. Kijk wel even goed naar de headshell. De Ortofon elementen passen nl. niet in de latere metalen headshell van Thorens.

   • Beeckaert Johan zegt:

    Hey Marco,

    Ik heb er zopas een Ortofon 2M Blue Verso ingezet. De 2M reeks biedt 2 versies aan, de gewone en de Verso. Deze Verso’s passen dus wel in de TP63 headshell (de arm is een TP16 MK III). Alle nodige vijsjes en inbussleutels, worden netjes meegeleverd door Ortofon.
    Ik heb ook via jullie webwinkel een mooie plint besteld. De Thorens zal er dus subliem uitzien!

   • Christian Coolen zegt:

    Hallo heer Bouwer. Heb een Thorens TD 160B MK2 met SME-arm 3009 series 2. Daarop een element van ADC met adc naald xlm mk3. Als ik op sites zoek naar een vervangnaald krijg ik één optie nl ADC R-XM1 Integra XLM-1. Blijkt dat op dat element veel naalden passen. Is de voorgestelde naald de beste voor op dat element of heeft het zin een duurdere versie te plaatsen. Wat meer dynamiek en helderheid mogen wel. Heeft het zin om eventueel een nieuw element en naald te zetten, rekening houdend met die vraag naar helderheid en dynamiek. Ik stuur met een Phase Linear 200, voorversteker recente NAD en B&W 802 series 80. Misschien ligt het aan de luidsprekers. Merci hoor

 4. Waar ik dan benieuwd naar ben is waar de standaard signaal bekabeling mee vervang. De originele soepele bekabeling in m’n 160 is niet meer maar ik kan nog geen vervanging vinden. Ideeën?

 5. Robèrt van der Heijden zegt:

  Ik heb een Thorens TD 160S (MKIV) met een masief mahonie plint en een zware MDF bodemplaat. (een degelijke behuizing is zeker een verbetering) . De arm is een standaard TP16 arm, maar ik heb de bekabeling vervangen door een van den Hul D502 phonokabel. Als element hebik gekozen voor een Benz Micro sliver. Een high output mc element dat ik zonder trafo aan kan sluiten op de PhonoDude. Er leiden vele wegen naar Rome en smaken verschillen, maar ik vind de combinatie erg goed klinken. Ik vind de investering in de (gebruikte) bekabeling en het nieuwe element de platenspeler zeker waard.
  Momenteel ben ik bezig een Lenco L75 om te bouwen met een PTP4 kit (zie artikel van Marco). Deze speler krijgt de nieuwe arm van Marco met een Denon DL103R element. Moet ik nog wel een schakelkastje met stepup trafo’s voor bouwen. Ben heel benieuwed hoe deze platenspeler gaat klinken in vergelijking met de Thorens.

 6. Gerrit Busscher zegt:

  Beste Marco,
  Na jaren niet gebruikt de platenspeler Thorens TD 160 maar weer eens van zolder gehaald.
  Helaas is het element Ortofon (geen type aanduiding) defect.
  Mijn vraag is nu waar kan ik een passend element bestellen. Ik heb al enige zoekacties ondernomen , maar zonder resultaat.
  Graag jouw advies.

 7. Beeckaert+Johan zegt:

  Hey Gerrit,

  Een Ortofon 2M Red of Blue doen het heel goed in een TD 160. Je moet dan wel kiezen voor een VERSO.
  Je kunt deze krijgen in de webshop van audio-creative:
  http://www.audio-creativeshop.nl/product/ortofon-2m-series/

 8. Hans Rovers zegt:

  Hallo Marco,

  Ik speel met een Dual 721 en vindt jou artikelen over het reviseren van oude platenspelers erg interessant, zoals de Thorens TD160 en de Dual 701.
  Mijn Dual heb ik op een paar punten ook al verbeterd, zoals het vervangen van kabels en stekkers en vervangen van oud element door een Nagaoka MP110.
  Ik vroeg me af of je net als voor de TD160 ook voor de Dual 701 plannen had om de console te vervangen voor een nieuwe en of deze dan ook beschikbaar komt in de webshop. Volgens mij past de Dual 721 namelijk ook in de console van de 721.
  Ik ben zeer benieuwd.

  Groeten Hans

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Hans,
   Vooralsnog zijn er geen plannen om voor de Dual 701 een console te maken.
   De Thorens TD160 is er ook in veel grotere aantallen gemaakt en overgebleven.
   Dan loont het om een console te maken.

 9. Kort geleden heb ik een Thorens 160 platenspeler aangekocht. De motor is een meer polige
  motor op wisselspanning. Trilt enorm. Luister met je oor leunend op een schroevendraaier
  dan hoor je wat ik bedoel. Uren bezig geweest met motor in veren op te hangen , het euvel werd
  erger. Wat nu? Beplakken van het chassis oke maar ik kwam bij geluk op een ander idee. De motor
  ontdaan van de vier pennen waar veren omheen zitten. Weg met dit alles. Daarna de motor direct
  tegen het chassis gemonteerd. Met schroeven . Na eerst een ring op de motor met een rubberen
  ring de afstand bepaald zodat de snaar prima de zaak aandrijft. De 45 toeren mogelijkheid er uit
  ook de handel om de snaar op de motor poelie te verplaatsen is verwijderd. Nu het wonder.
  Luister nu opnieuw met een schroevendraaier aan het oor en dan ga je haast denken dat je wat aan je oren mankeert , maar de ellende is weg. Uiteraard is er zacht nog wat te horen , maar is te verwaarlozen. Mijn gedachte is dat de massa van de motor zo groot is door de verankering aan het
  metaal het trillings getal en resonanties gedoofd zijn . Maar goed ik ben ook maar een gewone ING
  man dus als iemand andere gedachte hirover heeft hoor ik het graag. Dit was mijn bijdrage.
  Groet Bert van der Toorn.

  • Bert,
   En goede tip! Maar het kan ook anders. De Fa Aring dempte het sub chassis af m.b.v Bostic,
   Bitumen dempingsmateriaal voor de auto industrie.
   Het werkte perfect! Maar men moet wel weten hoe dat precies gedaan moet worden.
   Vr gr Cees.

  • Bert,
   Een goede simpele tip!
   En een dun smal strookje bitumen Bostic op het sub chassis plakken,niet te veel!
   Vr gr Cees.

 10. Ik speel sinds een paar weken met een door Marco onderhanden genomen TD160
  Na wat overleg heb ik vrijwel alle mogelijke technische en optische opties uit laten voeren.
  Hiervoor een paar jaar met een kostbaar massa loopwerk gespeeld,maar vind het nu toch
  muzikaler en geniet weer echt van mijn platen.
  Ik heb wel geconstateerd bij een aantal platen dat het gat te klein is…..
  Dit heb ik bij mijn vorige speler nooit gehad.
  Of de as hiervan was te dun,van de TD160 te dik en/of sommige platen niet oke
  Wel vreemd dat de toleranties hier zo ruim van zijn dat dit voorkomt.

 11. Arjan Berfelo zegt:

  “Tja, dat is nou wel jammer. Door het toepassen van deze fraaie console, wordt de originele stofkap overbodig. De oude kap past niet meer en mocht je hem toch willen gebruiken, is hij vaak bekrast en beschadigt. We zijn bezig om een mooie plexiglas stofkap te ontwikkelen en te laten maken. Mocht dat lukken, hoor je dat uiteraard van ons. ”

  Hoi Marco. Is het nog gelukt met het ontwikkelen en laten maken van een stofkap? Ik ben sinds gisteren de trotse bezitter van een Thorens 160b met een nieuwe “bekisting” en dus zonder stofkap. Voor een Unicover van Michell betaal je ‘goudgeld’ en ook voor een rechthoekige stofkap kom je ver over de € 100,-

 12. Jos Helmer zegt:

  Hallo Marco,
  In afwachting van meer financiële speelruimte ben ik maar begonnen aan een nieuwe “kast” voor m’n
  TD 145. Essenhout 20 x 85 mm. Dikker dan ca 20 mm wil ik niet, dat maakt voor mij de kast te lomp en de verhoudingen van het geheel kloppen niet meer (elke gek z’n gebrek zullen we maar zeggen).
  Als hobby houtbewerker ben ik niet onervaren met het maken van doosjes en kisten (zie foto’s) en ik weet hoe moeilijk 45 graad verstek verbindingen zijn. En zeker als je 4 keer de hoek om moet.
  Het viel me plotseling in dat je de lange zijde (85 mm bij mij) kunt “verbergen”, zie bijgevoegde sketchup jpg. Als je met de 4 delen klaar bent (op lengte en met 45 graden verstek) dan kun je elke zijde (ik probeer het nu met 5 mm, kan natuurlijk met elke maat) met 5 mm inkorten, na het verlijmen heb je dan op elke hoek een “sponning” van 5 x 5 mm (x 85 mm) die je met een strip hout (of ander materiaal) van die maat opvult. Als je dit reeds bekend is/was, vergeet dan deze e-mail.
  Als ik klaar ben zal ik foto’s opsturen.
  Med vänliga hälsningar,
  Jos Helmer
  Kareby, Zweden

 13. johan peeters zegt:

  Hallo, kan u me zeggen waarom dit verschil er is, kijk eens naar de beide type nummers,groeten

  • Dirk Hendrikse zegt:

   Een TD 160 B MkII is een platenspeler die een armbord heeft (daarom de “B” toevoeging in het typenummer) waarop armen gemonteerd kunnen worden zoals een SME of andere merken met een eigen lift, als ik het zo zie dan is dit een speler die uit meer spelers is samengesteld, de liftknop ontbreekt volledig op een TD 160B, je kan aan het kleurverschil en de afgesleten puntjes op de symbolen wel zien dat dit niet origineel is, ik voeg een foto van mijn eigen TD 160 M MkII bij.

 14. Bert Leentvaar zegt:

  Met veel plezier heb ik mijn oude TD 165 schoongemaakt en van nieuwe bedrading voorzien .
  Loopt weer als een zonnetje.
  Alleen valt het nu wel op dat het oude Stanton EEE element met pensioen mag. Nu alleen nog een opvolger zoeken. Zijn volgens u de Orthofon red of blue geschikte kandidaten? En zo ja, moet dit een normale of een VERSO zijn?
  (zie foto)

  Groet en dank,
  Bert Leentvaar

  • Marco Bouwer zegt:

   Hallo Bart, Een ortofon 2M red is al een heel fijn element voor deze speler. De 2M Blue is nog wat verfijnder en preciezer. Ik gebruik ze zelf ook heel veel in de Thorens spelers. Je kunt voor deze headshell gewoon een standaard Red bestellen.

   • Lammert Kuik zegt:

    Beste Bart,

    Ik heb een ortofon 2M red gekocht, deze komt van een andere platenspeler. Hoe kan ik deze monteren op arm van een Thorens TD 160. Het is een normale element.

    • Marco Bouwer zegt:

     Hallo Lammert, in proncipe kun je hem zo overzetten. Het ligt er wel aan welke Thorens arm (headshell je hebt)
     De afstelling is natuurlijk wel erg belangrijk. Er zo lukraak in zetten heeft geen zin.

   • Bert Leentvaar zegt:

    Dank voor je antwoord Marco,
    Het is de Blue versie (verso) geworden. Omdat het element van onderaf in de headshell moet worden gemonteerd bleek de standaardversie niet te passen.
    Inderdaad een hele verbetering!
    Je hebt gelijk, de afstelling luistert nauw; ik heb het idee dat ik hem nog niet 100% goed heb zitten, moet nog verder aan worden gesleuteld. Voorlopig doet hij het ok. Ik moet nog ergens een testplaat hebben liggen om naalddruk en dwarsdruk beter in te stellen, dat wordt het volgende project!

 15. Sjoerd Brandsma zegt:

  Ik heb voor mijn onlangs aangeschafte TD160 een Audio Tecnica at440mlb element gekocht. Ik vraag mij nu sterk af hoe ik de Azimuth kan instellen. Ik zie geen enkele afstelmogelijkheid. Hoe kan dit het beste oplossen?

 16. Sjoerd Brandsma zegt:

  Voor mijn onlangs aangeschafte TD160 heb ik een Audio Technica AT440mlb element gekocht. Ik vraag mij nu af hoe ik de Azimuth kan afstellen. Ik zie namelijk geen afstelmogelijkheden. Alvast bedankt voor de suggesties.

 17. Wouter Blitz zegt:

  Geachte Redactie,
  Ik heb een 35 jaar oude Thorens 160 MK II met een TP16 arm en Ortofoon MC element. Onlangs wilde weer eens een plaat afspelen, maar de platenspeler startte niet. Heeft de motor het begeven ? Hebben jullie een suggestie om deze platenspeler te renoveren ?

  Met vriendelijke groet
  Wouter Blitz

Laat wat van je horen

*