De Thorens TD160 serie is een klassieke draaitafel

Een nieuwe console voor een oude Thorens TD 160

In dit bouwproject wil ik graag een oude Thorens TD160 platenspeler weer tot leven roepen. Het project is bedoeld voor handige (toekomstige) Thorens bezitters die hun mooie platenspeler eens een flinke make-over willen geven. Voor de minder handige klussers hebben wij een passende oplossing in de vorm van een complete console.

Geschiedenis van de Thorens TD 160 in vogelvlucht

Nadat Thorens met hun TD124 naam had gemaakt in de pro audio wereld en de Thorens 124 wereldwijd faam kreeg en gebruikt werd in gerespecteerde platenstudio’s en radiostations, kwam het Zwitserse bedrijf Thorens met een eerste snaaraangedreven platenspeler, de Thorens TD 150, die bedoeld was voor de consumentenmarkt. Deze Thorens TD150 werd al snel opgevolgd door zijn grotere broer, de Thorens TD 160.Overigens was/is er niets mis met de Thorens TD 150. Zonder veel fantasie kun je zien dat de zeer populaire Linn Sondek LP12, direct is afgeleid van deze Thorens TD 150. Deze Linn Sondek platenspeler is nog steeds in productie.

Linn Sondek LP12Thorens TD150

Er werden in de jaren 70 werden van de vorige eeuw nogal wat goede platenspelers gemaakt. Kan ook niet anders, want het was het gouden tijdperk voor de LP. De compact disc werd pas in 1983 geïntroduceerd. Het mooie is dat het digitale schijfje de zwarte vinyl plaat nooit heeft kunnen verdringen. Sterker nog, de LP zal de inmiddels bijna overleden compact disc ruimschoots overleven. Zelfs naast de inmiddels volwassen geworden streaming audio, kan de platenspeler gewoon blijven bestaan.Naast de hier besproken Thorens TD160 serie, was de met een idler wiel aangedreven Lenco L75, een geduchte concurrent. Ook Dual had met de eveneens idler wiel aangedreven 1229 en zijn opvolger, de direct drive Dual 701 een sterke troef in handen. Helaas was de aanschafprijs van deze twee Dual spelers destijds een behoorlijk stuk hoger en niet voor Jan met de pet weggelegd.Lenco L75Dual 701

Dat was anders voor de Thorens TD160. Deze relatief betaalbare platenspeler werd door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding, binnen korte tijd enorm populair. Toen halverwege de jaren 70 de populariteit voor snaar aangedreven platenspelers toenam en iedereen plotseling een Japanse snaar of direct drive speler moest hebben, verdween de met een idler wiel aangedreven Lenco L75, al snel op de achtergrond. Een ontwikkeling waar de verkoop van Thorens platenspelers van profiteerde. Er volgden in de tijd diverse upgrades van de eerste TD160. Deze upgrades waren voornamelijk van cosmetische aard. Thorens TD160 console

Thorens TD160 consoleDe grootste verandering was de aanpassing van de arm met ‘taartschep’ in een arm die middels een wartel snel demontabel was. Ook de headshell onderging een flinke metamorfose. Overigens is de arm met de zogenaamde taartschep, het meest geliefd onder de verzamelaars. Maar laat je niet gek maken, ik denk dat ook de laatste versie tot geweldige prestaties in staat is. Het is vaak de ‘praat’ die er over gaat, wat een product populair maakt of niet.Er zijn in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw wereldwijd ontzettend veel van deze platenspelers gemaakt en verkocht. Gelukkig zijn er anno 2013 nog heel veel van deze klassiekers bewaard gebleven.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

38 thoughts on “Een nieuwe console voor een oude Thorens TD 160

 • 29 december 2013 om 16:50
  Permalink

  Als je een TD 160 met SME arm hebt dan zou een betere arm bevestiging de volgende stap kunnen zijn in de plannen de TD 160 verder te verbeteren, ik heb dat al gedaan en heb er een artikel over geschreven en dat aan Dick gemaild, dit is een upgrade die de moeite waard is.

  Beantwoorden
 • 13 januari 2014 om 13:59
  Permalink

  Hallo Marco, wat schrijf je toch met een aanstekelijk plezier. Het eren van de klassieke componenten moeten we inderdaad blijven doen. Ik geniet vrijwel dagelijks van mijn opgepimpte Lenco. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn voorkeur voor het afspelen van oudere releases al die jaren steevast is blijven te zitten bij draaitafels. De nieuwe muziek draai ik meestal op de streamer.

  Nu heb ik een vraag voor jou. De Lenco is erg gebaat bij een forse kast. Hoe zit dat bij zo’ n Thorens? Zijn hier verder nog verbeteringen mogelijk behalve de min of meer cosmetische?

  Beantwoorden
  • 13 januari 2014 om 14:11
   Permalink

   Hallo Sander,
   Dank voor het compliment.
   De Lenco in een grote zware kast/console is zeker een goede keuze Maar ook de Thorens TD 146/150/160 heeft veel baat bij een goede console. Het upgraden naar een nieuwe massief houten werpt ook hier zijn vruchten af en geeft de speler een erg goede klankmatige basis. Veel beter dan de kasten waarin de Thorens destijds standaard werd geleverd. Verder zou ik niet zo heel veel doen aan een Thorens op een goede service beurt na. Het aanpassen van de aanloopcondensator is wel een goede upgrade en natuurlijk een nieuwe snaar en het vervangen van de oude kabels. Begin in ieder geval niet aan het beplakken van de binnenzijde met bitumen.

   Beantwoorden
   • 24 januari 2014 om 13:18
    Permalink

    Hallo Marco,
    Vroeger werd de speler volgeplakt met bitumen,de binnenkant van de console als ook de onderzijde van het plateau,je kon het zo gek niet bedenken.
    Hebben deze mensen dan ongelijk,en zoja,waarom?
    Want je hoorde toch lovende berichten hierover,of was het die bedriegelijke schijn.

    Groet,

    Ruud.

    Beantwoorden
    • 24 januari 2014 om 13:40
     Permalink

     Hallo Ruud,
     het is niet een kwestie van gelijk of ongelijk. Sommige mensen willen graag een platenspelerkast of luidspreker zo ‘dood’ mogelijk maken. Ieder zijn ding.
     Ik vind wanneer je dat doet, dat wel vaak de muzikaliteit verdwijnt. Het ‘leven’ is er uit.
     Een beetje resonantie is voor een luidspreker of platenspelerconsole helemaal niet zo erg en kan soms juist essentieel zijn. Het bepaalt daarentegen wel voor een groot deel de klank van de luidspreker. Wanneer je een gitaar van gewapend beton maakt, klinkt ie ook zo dood als een pier, maar maakt hem direct ook waardeloos. Ik beschouw een luidspreker, of in dit geval een console van een platenspeler dan ook als een instrument. Het gebruikte materiaal voor de kast is wel klankbepalend.

     Beantwoorden
    • 24 januari 2014 om 14:35
     Permalink

     Hallo Ruud

     Het volplakken van de sokkel heeft m.i. geen nut, Thorens draaitafels zijn prima ontworpen en gebouwd, het loopwerk is niets mis mee en daar is ook niet op bezuinigd, Thorens heeft op het houtwerk bezuinigd en daar kan je met de door Marco ontworpen sokkel winst behalen.

     Een ander probleem is de ongewenste motor resonantie, dit kan opgelost worden door een motor tuning unit van Hanze Hifi welke de motortrillingen tot een minimum beperken en heeft mijn voorkeur boven het volplakken van het chassis en subchassis want dat laatste is symptoombestrijding.

     Beantwoorden
 • 04 september 2014 om 14:30
  Permalink

  Hallo Marco,
  Volgende zaterdag ga ik een zeer mooie Thorens TD 160 MKII met zilveren plint ophalen. Waarschijnlijk ga ik de kas vervangen door een plint in Amerikaans essen. Mijn vraag is evenwel het volgende: de verkoper claimt dat het element die erop zit, een Shure M75 ED, van zeer hoge kwaliteit is. Ik heb echter een 2 maanden oude Ortofon 2M Blue liggen. Is die Shure een betere optie of kies ik voor het Ortofon element. Misschien nog belangrijker, welk elementje zou ik eigenlijk op termijn moeten kopen voor deze mooie speler?

  Beantwoorden
  • 07 september 2014 om 10:00
   Permalink

   Hallo Johan,
   Mijn ervaring is dat alle elementen uit de productie tijd van de Thorens eigenlijk allemaal sterk verouderd zijn. Hoe mooi ze ook zijn geweest.Een nieuwe stylus kan, maar ik denk dat voor de meeste elementen geldt, dat ook de technische ontwikkelingen van deze tijd ze hebben ingehaald. Uitzonderingen daargelaten. De huidige instapelementen zijn gewoon erg goed. Met een Ortofon red,blue of Nagaoka MP-110 heb ik goede ervaringen. Kijk wel even goed naar de headshell. De Ortofon elementen passen nl. niet in de latere metalen headshell van Thorens.

   Beantwoorden
   • 08 september 2014 om 14:58
    Permalink

    Hey Marco,

    Ik heb er zopas een Ortofon 2M Blue Verso ingezet. De 2M reeks biedt 2 versies aan, de gewone en de Verso. Deze Verso’s passen dus wel in de TP63 headshell (de arm is een TP16 MK III). Alle nodige vijsjes en inbussleutels, worden netjes meegeleverd door Ortofon.
    Ik heb ook via jullie webwinkel een mooie plint besteld. De Thorens zal er dus subliem uitzien!

    Beantwoorden
   • 15 maart 2017 om 17:30
    Permalink

    Hallo heer Bouwer. Heb een Thorens TD 160B MK2 met SME-arm 3009 series 2. Daarop een element van ADC met adc naald xlm mk3. Als ik op sites zoek naar een vervangnaald krijg ik één optie nl ADC R-XM1 Integra XLM-1. Blijkt dat op dat element veel naalden passen. Is de voorgestelde naald de beste voor op dat element of heeft het zin een duurdere versie te plaatsen. Wat meer dynamiek en helderheid mogen wel. Heeft het zin om eventueel een nieuw element en naald te zetten, rekening houdend met die vraag naar helderheid en dynamiek. Ik stuur met een Phase Linear 200, voorversteker recente NAD en B&W 802 series 80. Misschien ligt het aan de luidsprekers. Merci hoor

    Beantwoorden
 • 07 september 2014 om 08:41
  Permalink

  Waar ik dan benieuwd naar ben is waar de standaard signaal bekabeling mee vervang. De originele soepele bekabeling in m’n 160 is niet meer maar ik kan nog geen vervanging vinden. Ideeën?

  Beantwoorden
 • 09 september 2014 om 01:30
  Permalink

  Ik heb een Thorens TD 160S (MKIV) met een masief mahonie plint en een zware MDF bodemplaat. (een degelijke behuizing is zeker een verbetering) . De arm is een standaard TP16 arm, maar ik heb de bekabeling vervangen door een van den Hul D502 phonokabel. Als element hebik gekozen voor een Benz Micro sliver. Een high output mc element dat ik zonder trafo aan kan sluiten op de PhonoDude. Er leiden vele wegen naar Rome en smaken verschillen, maar ik vind de combinatie erg goed klinken. Ik vind de investering in de (gebruikte) bekabeling en het nieuwe element de platenspeler zeker waard.
  Momenteel ben ik bezig een Lenco L75 om te bouwen met een PTP4 kit (zie artikel van Marco). Deze speler krijgt de nieuwe arm van Marco met een Denon DL103R element. Moet ik nog wel een schakelkastje met stepup trafo’s voor bouwen. Ben heel benieuwed hoe deze platenspeler gaat klinken in vergelijking met de Thorens.

  Beantwoorden
 • 04 november 2014 om 15:57
  Permalink

  Beste Marco,
  Na jaren niet gebruikt de platenspeler Thorens TD 160 maar weer eens van zolder gehaald.
  Helaas is het element Ortofon (geen type aanduiding) defect.
  Mijn vraag is nu waar kan ik een passend element bestellen. Ik heb al enige zoekacties ondernomen , maar zonder resultaat.
  Graag jouw advies.

  Beantwoorden
 • 27 november 2014 om 23:20
  Permalink

  Hallo Marco,

  Ik speel met een Dual 721 en vindt jou artikelen over het reviseren van oude platenspelers erg interessant, zoals de Thorens TD160 en de Dual 701.
  Mijn Dual heb ik op een paar punten ook al verbeterd, zoals het vervangen van kabels en stekkers en vervangen van oud element door een Nagaoka MP110.
  Ik vroeg me af of je net als voor de TD160 ook voor de Dual 701 plannen had om de console te vervangen voor een nieuwe en of deze dan ook beschikbaar komt in de webshop. Volgens mij past de Dual 721 namelijk ook in de console van de 721.
  Ik ben zeer benieuwd.

  Groeten Hans

  Beantwoorden
  • 27 november 2014 om 23:30
   Permalink

   Hallo Hans,
   Vooralsnog zijn er geen plannen om voor de Dual 701 een console te maken.
   De Thorens TD160 is er ook in veel grotere aantallen gemaakt en overgebleven.
   Dan loont het om een console te maken.

   Beantwoorden
 • 05 februari 2015 om 04:01
  Permalink

  Kort geleden heb ik een Thorens 160 platenspeler aangekocht. De motor is een meer polige
  motor op wisselspanning. Trilt enorm. Luister met je oor leunend op een schroevendraaier
  dan hoor je wat ik bedoel. Uren bezig geweest met motor in veren op te hangen , het euvel werd
  erger. Wat nu? Beplakken van het chassis oke maar ik kwam bij geluk op een ander idee. De motor
  ontdaan van de vier pennen waar veren omheen zitten. Weg met dit alles. Daarna de motor direct
  tegen het chassis gemonteerd. Met schroeven . Na eerst een ring op de motor met een rubberen
  ring de afstand bepaald zodat de snaar prima de zaak aandrijft. De 45 toeren mogelijkheid er uit
  ook de handel om de snaar op de motor poelie te verplaatsen is verwijderd. Nu het wonder.
  Luister nu opnieuw met een schroevendraaier aan het oor en dan ga je haast denken dat je wat aan je oren mankeert , maar de ellende is weg. Uiteraard is er zacht nog wat te horen , maar is te verwaarlozen. Mijn gedachte is dat de massa van de motor zo groot is door de verankering aan het
  metaal het trillings getal en resonanties gedoofd zijn . Maar goed ik ben ook maar een gewone ING
  man dus als iemand andere gedachte hirover heeft hoor ik het graag. Dit was mijn bijdrage.
  Groet Bert van der Toorn.

  Beantwoorden
  • 06 februari 2015 om 02:19
   Permalink

   Bert,
   En goede tip! Maar het kan ook anders. De Fa Aring dempte het sub chassis af m.b.v Bostic,
   Bitumen dempingsmateriaal voor de auto industrie.
   Het werkte perfect! Maar men moet wel weten hoe dat precies gedaan moet worden.
   Vr gr Cees.

   Beantwoorden
  • 06 februari 2015 om 02:29
   Permalink

   Bert,
   Een goede simpele tip!
   En een dun smal strookje bitumen Bostic op het sub chassis plakken,niet te veel!
   Vr gr Cees.

   Beantwoorden
 • 13 september 2015 om 22:45
  Permalink

  Ik speel sinds een paar weken met een door Marco onderhanden genomen TD160
  Na wat overleg heb ik vrijwel alle mogelijke technische en optische opties uit laten voeren.
  Hiervoor een paar jaar met een kostbaar massa loopwerk gespeeld,maar vind het nu toch
  muzikaler en geniet weer echt van mijn platen.
  Ik heb wel geconstateerd bij een aantal platen dat het gat te klein is…..
  Dit heb ik bij mijn vorige speler nooit gehad.
  Of de as hiervan was te dun,van de TD160 te dik en/of sommige platen niet oke
  Wel vreemd dat de toleranties hier zo ruim van zijn dat dit voorkomt.

  Beantwoorden
 • 28 september 2015 om 12:47
  Permalink

  “Tja, dat is nou wel jammer. Door het toepassen van deze fraaie console, wordt de originele stofkap overbodig. De oude kap past niet meer en mocht je hem toch willen gebruiken, is hij vaak bekrast en beschadigt. We zijn bezig om een mooie plexiglas stofkap te ontwikkelen en te laten maken. Mocht dat lukken, hoor je dat uiteraard van ons. ”

  Hoi Marco. Is het nog gelukt met het ontwikkelen en laten maken van een stofkap? Ik ben sinds gisteren de trotse bezitter van een Thorens 160b met een nieuwe “bekisting” en dus zonder stofkap. Voor een Unicover van Michell betaal je ‘goudgeld’ en ook voor een rechthoekige stofkap kom je ver over de € 100,-

  Beantwoorden
 • 23 juli 2016 om 19:04
  Permalink

  Hallo Marco,
  In afwachting van meer financiële speelruimte ben ik maar begonnen aan een nieuwe “kast” voor m’n
  TD 145. Essenhout 20 x 85 mm. Dikker dan ca 20 mm wil ik niet, dat maakt voor mij de kast te lomp en de verhoudingen van het geheel kloppen niet meer (elke gek z’n gebrek zullen we maar zeggen).
  Als hobby houtbewerker ben ik niet onervaren met het maken van doosjes en kisten (zie foto’s) en ik weet hoe moeilijk 45 graad verstek verbindingen zijn. En zeker als je 4 keer de hoek om moet.
  Het viel me plotseling in dat je de lange zijde (85 mm bij mij) kunt “verbergen”, zie bijgevoegde sketchup jpg. Als je met de 4 delen klaar bent (op lengte en met 45 graden verstek) dan kun je elke zijde (ik probeer het nu met 5 mm, kan natuurlijk met elke maat) met 5 mm inkorten, na het verlijmen heb je dan op elke hoek een “sponning” van 5 x 5 mm (x 85 mm) die je met een strip hout (of ander materiaal) van die maat opvult. Als je dit reeds bekend is/was, vergeet dan deze e-mail.
  Als ik klaar ben zal ik foto’s opsturen.
  Med vänliga hälsningar,
  Jos Helmer
  Kareby, Zweden

  Beantwoorden
  • 26 juli 2016 om 09:53
   Permalink

   Hallo Jos
   Bedankt voor de tip.
   Dat is zeker een fraaie oplossing

   Beantwoorden
 • 08 september 2016 om 11:34
  Permalink

  Hallo, kan u me zeggen waarom dit verschil er is, kijk eens naar de beide type nummers,groeten

  Beantwoorden
  • 25 november 2016 om 09:46
   Permalink

   Een TD 160 B MkII is een platenspeler die een armbord heeft (daarom de “B” toevoeging in het typenummer) waarop armen gemonteerd kunnen worden zoals een SME of andere merken met een eigen lift, als ik het zo zie dan is dit een speler die uit meer spelers is samengesteld, de liftknop ontbreekt volledig op een TD 160B, je kan aan het kleurverschil en de afgesleten puntjes op de symbolen wel zien dat dit niet origineel is, ik voeg een foto van mijn eigen TD 160 M MkII bij.

   Beantwoorden
 • 28 september 2016 om 22:07
  Permalink

  Met veel plezier heb ik mijn oude TD 165 schoongemaakt en van nieuwe bedrading voorzien .
  Loopt weer als een zonnetje.
  Alleen valt het nu wel op dat het oude Stanton EEE element met pensioen mag. Nu alleen nog een opvolger zoeken. Zijn volgens u de Orthofon red of blue geschikte kandidaten? En zo ja, moet dit een normale of een VERSO zijn?
  (zie foto)

  Groet en dank,
  Bert Leentvaar

  Beantwoorden
  • 05 oktober 2016 om 11:35
   Permalink

   Hallo Bart, Een ortofon 2M red is al een heel fijn element voor deze speler. De 2M Blue is nog wat verfijnder en preciezer. Ik gebruik ze zelf ook heel veel in de Thorens spelers. Je kunt voor deze headshell gewoon een standaard Red bestellen.

   Beantwoorden
   • 03 januari 2017 om 19:15
    Permalink

    Beste Bart,

    Ik heb een ortofon 2M red gekocht, deze komt van een andere platenspeler. Hoe kan ik deze monteren op arm van een Thorens TD 160. Het is een normale element.

    Beantwoorden
    • 13 januari 2017 om 11:51
     Permalink

     Hallo Lammert, in proncipe kun je hem zo overzetten. Het ligt er wel aan welke Thorens arm (headshell je hebt)
     De afstelling is natuurlijk wel erg belangrijk. Er zo lukraak in zetten heeft geen zin.

     Beantwoorden
   • 24 januari 2017 om 10:33
    Permalink

    Dank voor je antwoord Marco,
    Het is de Blue versie (verso) geworden. Omdat het element van onderaf in de headshell moet worden gemonteerd bleek de standaardversie niet te passen.
    Inderdaad een hele verbetering!
    Je hebt gelijk, de afstelling luistert nauw; ik heb het idee dat ik hem nog niet 100% goed heb zitten, moet nog verder aan worden gesleuteld. Voorlopig doet hij het ok. Ik moet nog ergens een testplaat hebben liggen om naalddruk en dwarsdruk beter in te stellen, dat wordt het volgende project!

    Beantwoorden
 • 18 november 2016 om 11:02
  Permalink

  Ik heb voor mijn onlangs aangeschafte TD160 een Audio Tecnica at440mlb element gekocht. Ik vraag mij nu sterk af hoe ik de Azimuth kan instellen. Ik zie geen enkele afstelmogelijkheid. Hoe kan dit het beste oplossen?

  Beantwoorden
 • 18 november 2016 om 11:23
  Permalink

  Voor mijn onlangs aangeschafte TD160 heb ik een Audio Technica AT440mlb element gekocht. Ik vraag mij nu af hoe ik de Azimuth kan afstellen. Ik zie namelijk geen afstelmogelijkheden. Alvast bedankt voor de suggesties.

  Beantwoorden
  • 19 november 2016 om 12:09
   Permalink

   Hallo Sjoerd, bij een Thorens TD160 met TP16 toonarm kun je de headshell verdraaien. Zo kun je precies de Azimuth instellen.

   Beantwoorden
 • 23 juni 2017 om 09:57
  Permalink

  Geachte Redactie,
  Ik heb een 35 jaar oude Thorens 160 MK II met een TP16 arm en Ortofoon MC element. Onlangs wilde weer eens een plaat afspelen, maar de platenspeler startte niet. Heeft de motor het begeven ? Hebben jullie een suggestie om deze platenspeler te renoveren ?

  Met vriendelijke groet
  Wouter Blitz

  Beantwoorden
 • 17 december 2018 om 20:35
  Permalink

  hallo,

  ik heb een TD 160b MK2 en een TD 145mk2, wat zijn de verschillen tussen beide en tussen welke zou ik moeten kiezen mocht ik er één wegdoen?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.