Een Macbook Air als muziekspeler?

De nieuwe Macbook air is supersnel en doodstil

Een groot voordeel van alle Macintosh computers is de eenvoud en snelheid van het installeren van programmatuur. Binnen een paar minuten is de benodigde software geïnstalleerd en kun je aan de slag. Op deze Macbook air heb ik de Amarra van Sonic Studio muziekspeler geïnstalleerd. Mijn favoriete muziekspeler op dit moment. Deze speler maakt gebruik van de ITunes werkomgeving en laat zich naadloos integreren en heel eenvoudig configureren. Maar ook andere muziekspelers, zoals Pure Music van Channel D is gemaakt voor de Mac en laat zich, gelijk aan Amarra, eenvoudig en snel installeren.

Voldoende intern geheugen voor hires muziek

Het standaard interne geheugen van de Macbook air is 4 Gb. Dit is ruim voldoende om alle albums vanuit het geheugen af te spelen. Je kunt bij Amarra overigens gewoon selecteren hoeveel tracks je wilt inlezen in het geheugen, met als maximum het gehele album.
Dat is waar ik ook voor heb gekozen. De Intel I5 processor is ruimschoots toereikend om alle albums, hires albums inclusief, zonder morren in te lezen en af te spelen. Dat is dan ook zijn enige taak. Ik heb eigenlijk geen enkele beperking ondervonden met het inlezen en afspelen van grote bestanden. Zelfs niet met hires bestanden van 2,5 Gb.

macbook air flash geheugenEen ander groot voordeel is dat de Macbook air gebruik maakt van flash geheugen. Er is dus geen draaiende harde schijf aanwezig. Dat maakt de Macbook air de meest stille speler die ik ken. Hij maakt namelijk helemaal geen geluid. ook slijtage van de harddisk is dus niet meer aan de orde.
Daarbij is het geheugen bijna direct toegankelijk en is deze kleine platte Macbook air ontzettend snel. Opnieuw opstarten is eigenlijk niet meer nodig. Ik adviseer meestal om dit een keer per maand te doen om gewoon alles even op te schonen, maar eigenlijk is het niet nodig. de Macbook air gaat in slaapstand door gewoon de klep te sluiten. Bij het openen is binnen 3 seconden de Macbook air weer operationeel en staat Amarra tot je beschikking.

De muziekaansluitingen

apple_macbook_air_new_03De Macbook air heeft twee USB ingangen. Eén voor het aansluiten van de externe muziekbieb op de harddisk of NAS. Ik heb zelf een Drobo opslagserver. De andere voor de uitgang naar een DAC. Bezit je DAC een asynchrone aansluiting, dan kun je direct van USB de DAC in. Heb je geen asynchrone ingang op de DAC kies dan voor een tussenstap met bijvoorbeeld een Hiface   interface om daarna de DAC te voorzien van muziekbitjes.
Wil je hierover iets meer achtergrondinformatie lezen, lees dan nog even het artikel van Dick over de Tentlabs DAC. Daar kun je iets lezen over asynchroniteit en muziekkwaliteit van DA converters.

Conclusie

IMac en Macbook air als muziekspelerEigenlijk is deze Macbook air een nog mooiere oplossing als muziekspeler dan de Imac. Zeker wat gebruiksgemak en opstartsnelheid betreft. Wat betreft werking en geluidskwaliteit heb ik geen verschillen gevonden. Daarnaast klap je hem gewoon dicht als je klaar bent en zet je hem eventueel gewoon in de kast als je niet luistert. Maar met de klep dicht is het al geen enkele belemmering meer. Ik denk dat geen enkele partner hier een probleem meer mee zal hebben.
Het afspelen gaat probleemloos en eigenlijk is de computer al lang niet meer de beperkende factor. De door mij gebruikte Macbook air computer met Intel I5 processor is razendsnel en de data is ongelofelijk snel toegankelijk door het gebruik van het flash geheugen.
Daarbij is de Macbook air stiller en sneller dan iedere cd-speler op deze aardkloot. Wat wil je nog meer als verwende muziekliefhebber?

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Een Macbook Air als muziekspeler?

 • 27 oktober 2019 om 13:57
  Permalink

  Beste, hierbij even een reactie op dit artikel.
  ik speelde muziek af van de iMac (van 2009). iMac was aangesloten met usb kabel naar een Schitt modi 3.
  Daar vandaan rca kabel naar Nad 735 versterker, altijd zeer tevreden over geluid.
  De iMac heeft kuren en gaat eruit.
  Na het lezen van bovenstaand artikel besluit ik de modi met usb aan te sluiten op mijn MacBook Air (medio 2013). Onder uitgaand geluid wordt de Schitt herkend.
  Echter geen geluid uit versterker !
  zie ik iets over het hoofd ? als u een tip heeft houd ik mij aanbevolen.
  alvast bedankt en groet Gerard

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.