PlatenspelerProjecten

Een Lenco L75 in een PTP-4 jas (Deel 2)

Nu de kast van de PTP-4 klaar is, wordt het de hoogste tijd om de Lenco onderdelen in het nieuwe PTP-4 chassis te bouwen. Maar voor het zover is, moet er eerst  grondige service worden uitgevoerd aan de Lenco onderdelen.PTP-4/Lenco L75
Als je nagaat dat een beetje Lenco L75 platenspeler zo’n 40 jaar oud is, mag je aannemen dat een aantal onderdelen schreeuwen om aandacht. Een goede servicebeurt is dan ook op zijn plaats. Wat heet, zonder een goede service krijg je de platenspeler never nooit op de kwaliteit, die het in potentie heeft en loop je het risico van overmatige slijtage van de lagers en de motor. Gewoon doen dus.

Wat gebruiken we van de Lenco L75

PTP-4/Lenco L75Voor het bouwen van een Lenco/PTP-4 platenspeler, heb je van de donor Lenco platenspeler een motor + de stalen chassisveren, het centrale lager + plateau en het idlerwiel met aandrijfstang + het opspanveertje nodig. Ik gebruik straks ook de armsteun weer voor de nieuwe arm. De rest van de Lenco L75 is voor dit project niet nodig. Maar gooi niet zomaar wat weg. Je weet nooit of je voor een toekomstig project andere onderdelen nodig hebt. Ik heb ook hele fraaie ontwerpen gezien met het originele Lenco chassis. De Lenco platenspelers zijn dan wel in grote getale gemaakt, maar ik merk dat de spreiding steeds kleiner wordt. Er komt een tijd dat deze spelers niet meer voorhanden zijn. Wat ik zelf niet bewaar is de Lenco arm. Daar heb ik veel mooiere alternatieven voor. Demonteer hem netjes en zet hem op marktplaats of ebay. Er zijn ook audio hobbyisten die wel met een Lenco arm aan de slag gaan en die je met een oude Lenco toonarm, weer heel blij mee kan maken.

Let op welke Lenco je koopt.

lenco L75 drive-inIn de jaren 70 werden de Lenco spelers ook veel gebruikt als (semi) professionele drive-in draaitafels. Daarbij werden ze wekelijks of soms dagelijks voor uren achter elkaar gebruikt en misbruikt. Sommige van die gasten maakten regelmatig een ‘rondje’, door op het plateau te gaan staan en even mee te draaien op de draaitafel. Heerlijk. Boogy Wonderland van Earth Wind and Fire en wat dacht je van Anita Ward met You Can Ring My Bell of Like a Sex Machine van James Brown, get up, mmmmmm, yeah baby,  it brings back memory’s …….
Echt waar en dat iedere week weer. Die Lenco’s gaven geen krimp.
Ik moet wel zeggen dat ik draaitafels met een dergelijk verleden niet als restauratie of onderdelen draaitafel zou kopen. Er zijn genoeg brave ‘huis’ exemplaren beschikbaar die een minder hectisch en traumatisch verleden hebben en dan vaak in topconditie verkeren.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

37 thoughts on “Een Lenco L75 in een PTP-4 jas (Deel 2)

 • Hallo Marco,
  Na mijn streamer avonturen (verslag op deze site) heb ik door jouw veraal geïnspireerd een L75 gekocht. De topplaat staat nu op spikes, op bakstenen. De SME arm staat ernaast, op een losse kolom. Het ziet er nog niet uit, maar experiment staat alles toe, zelfs meewarige blikken van mijn vrouw 🙂

  Het lager, je bent er erg enthousiast over. Toch was ik dat niet, over mijn eigen lager tenminste. Zo bevindt zich op tweederde de schroef in het huis waarmee de pen kan worden vergrendeld. Die lekt olie, ik heb dit met teflon tape gedicht. Dan de onderzijde. Bij jou zit daar een mooie dop. Bij mij niet. De olie lekt daar dus zo uit. Ik begrijp Lenco hem ook zo leverde, dus zonder dop (?). Althans, ik zie veel mensen op Lencoheaven.net daarmee rommelen. Dus misschien een leuke lager, qua constructie begrijp ik het niet. Waarom bv geen dicht lagerhuis. Heb je al eens een ander lager overwogen ov vergeleken?

  Hoe dan ook, ik zit nu wel te genieten van muziek uit da gekke ding. Ben benieuwd naar de arm!

  Beantwoorden
  • Hoi Sander,
   Ik vermoed dat er al eerder aan gerommeld is. Normaal lekt een Lenco lager niet langs de schroef. Mogelijk heb je er teveel olie in gedaan. Zoveel hoeft er niet in. Een bodempje is voldoende. Het is alleen bedoeld om de onderste sinterbronzen lagerbus van olie te voorzien. De bovenste bus wordt ‘gevoed’ door het nat houden van het vilten ringetje op het lager. Ook het plastic bekertje hoort er op/bij te zitten. Geloof me, ondanks de de manco’s van jouw ‘gekke’ L75, laat ie alle draaitafeltjes met MDF plankjes uit het goedkopere segment ver achter zich. Zeker als hij gecomplementeerd wordt met een mooie SME arm, zoals je vermeld.

   Beantwoorden
 • Ik geloof je graag Marco. Wie weet hoeveel eigenaren mij voorgingen. Ook het viltje ontbrak, dit heb ik zelf gemaakt van zo’n viltje dat je onder stoelpoten doet. Verder is de tafel best nog knap, motor en idler wiel allemaal keurig recht en schoon. Mooi project. En wat een mogelijkheden tot modificaties zeg, daar blijf je mee bezig!

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,
  Heerlijk al dit soort verhalen op jullie site. Ik heb zelf een Lenco met een Hadcock arm en dat bevalt me uitstekend.
  Gisteren kreeg ik een technics SL11 zonder arm in mijn handen gedrukt en ik vroeg me af of ik hier de audio creative arm op kan zetten. Is er al bekend wat deze arm gaat kosten?

  Beantwoorden
  • Hallo Robert,
   De arm die nu zo goed als klaar is is een 12″ arm.
   Een lange arm dus en ik denk niet dat deze netjes op een Technics SL11 te monteren is.
   Een 9″ arm zit ook in de planning, maar is nog in de ontwerpfase.
   Een prijs is nog niet bekend.

   Beantwoorden
 • Het gaat om een SL110 .. nulletje was weggevallen.
  De tafel is heel groot en het is geen probleem om een armboard te maken waarbij het montagegat voor de arm 3 inch naar buiten zit.

  Wanneer is de marktintroductie van de AudioCreative arm te verwachten?

  Beantwoorden
  • Hoi Robert,
   We zijn druk bezig met een aantal projecten die we, onder andere, gaan aanbieden als zelfbouwkit.
   Verwachting is 3-4 weken, maar pin me er niet op vast.

   Beantwoorden
 • ha robbert, heb je ook de -spring tweak- geprobeerd ( jean nantais) . dmv een draad en contragewicht zou het aandrijfwiel constanter druk uitoefenen op de draaischijf. dit zou een aanzienlijk geluidsverbetering geven!

  groet henk

  Beantwoorden
  • Hallo Henk,
   Ik zie net dat ik nog niet gereageerd heb. Ik heb deze tweak zelf nog niet geprobeerd.
   Wel interessant overigens.

   Beantwoorden
   • Over deze modificatie: ik heb het geprobeerd, maar weer ongedaan gemaakt. Dus gebruik gewoon het originele veertje. Waarom? Vanwege deze theorie: http://www.lencoheaven.net/forum/index.php?topic=65.0

    In het kort: het aandrijfsysteem is dusdanig ontworpen is dat als de hoek tussen de motoras en de as van de idler optimaal is, de de idler tijdens aandrijving vanzelf tussen de motoras en het plateau geklemt wordt. Het kleine veertje is niet bedoeld om deze taak uit te voeren, deze hoeft alleen de idler naar de as en het plateau te brengen. Dit betekent dat de stand van de motoras goed afgesteld moet worden.

    Bij mij heeft dit tot een erg goed resultaat geleid, veel beter dan modificatie met elastiek of draad met gewicht. Zeer contante gelijkloop en veel “driving force” (plateau is zelfs handmatig niet eenvoudig te remmen als de motor aanstaat. Hierdoor wordt met name het laag erg strak en gedetailleerd.

    Ik hoop dat jullie hier ook iets aan hebben!

    Vriendelijke groet,

    Michiel

    Beantwoorden
 • Hallo Marco (en Dick),

  Allereerst mijn complimenten voor jullie site, ik heb er al veel plezier aan beleefd. Na een tweetal buizen voorversterkers en de Ceasar II eindversterkers, is dit een mooi nieuw bouwproject.
  Marco, ik zie alleen dat je de netschakelaar vervangen hebt door een ander (fraaier) type. Als ik het goed heb komt die van Conrad en heeft deze een gat van 19 mm. diameter nodig.
  Mijn vraag: hoe heb je het oorspronkelijke gat vergroot? RVS is nu niet een materiaal wat ik zelf snel zou willen bewerken maar jou schakelaar is mooier (bovendien heb ik dezelfde schakelaars bij de versterkers gebruikt).

  Groeten, Robèrt

  Beantwoorden
  • Hallo Robert,
   Ik heb deze schakelaar bij de lokale elektronica-boer gekocht. Het gat is 16 mm.
   Je hebt wel gelijk dat het opboren van een dergelijk gat, in RVS niet zomaar gaat.
   Ik heb dat gedaan met een boor van 16 mm. in de freeskolom op zeer lage snelheid. En dan nog was het een lastige klus
   Met een normale boormachine of accu boormachine gaat dat niet.
   Als je een metaalbewerkingsbedrijf in de buurt hebt, zou je het daar eens kunnen vragen.
   Meestal is het geen probleem om één gat even op te boren.

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Bedankt voor je antwoord. Ik heb gelukkig iemand gevonden die het gat voor me gaat opboren.
  Verder is het lager en de motor al schoon en gesmeerd en ben ik het plateau aan het polijsten. Nu wordt het tijd voor het houtwerk. Hierover nog een vraag. Als ik jouw nieuwe arm straks wil gaan gebruiken is er zo te zien een rechthoekige freesing gemaakt.
  – hoe groot moet dit gat zijn?
  – moet het gat (en dus de arm als geheel) ten opzichte van de rvs chassisplaat in een bepaalde hoek of positie staan
  Zou je me kunnen vertellen waar ik hierbij op moet letten.

  Vriendelijke groet,
  Robèrt

  Beantwoorden
  • Hallo Robèrt,
   De uitsparing voor de toonarm is 30 mm. De reden dat ik er een ‘sleuf’ in heb gemaakt is omdat de toonarm dan wat eenvoudiger in te stellen is. Zeker wanneer je met verschillende toonarmen (lengte) wilt experimenteren. Voor mijn arm is de afstand tussen toonarm lager en het plateau lager exact 304,75 mm. = 12 inch. Wanneer je alleen gebruik maakt van een 12″ arm zou je dus geen sleuf nodig hebben en kun je af met deze vaste afstand.

   Beantwoorden
 • Hoi marco mooi platenspelertje hoor zeer fraai, ga ook met een Lenco l75 project beginnen en heb bij Peter Reinder de ptp4 besteld ,ik zag jouw mooie plint en wel twee heb je er toevallig niet een te koop .

  groet.

  Beantwoorden
  • Hallo Albert,
   Helaas heb ik er geen meer over.
   Deze waren voor Dick en mijzelf….

   Beantwoorden
 • Hallo Marco,

  Ik heb naast een oude Lenco L75 twee andere draaitafels, een Michell Gyro deck en een Thorens td160.
  De Lenco ben ik aan het opknappen. Om de lagerkwaliteit te onderzoeken, heb ik een simpel experiment bedacht. Verwijder snaar of idler wheel en al het andere dat de plateau snelheid kan beïnvloeden. Geef het plateau van de drie draaitafels dezelfde beginsnelheid mee en klok hoe lang ze in de “vrij” doordraaien.
  Dit leverde een verrassende uitkomst op:
  Lenco 10 seconden
  Michell 42 seconden
  Thorens 34 seconden

  Er lijkt duidelijk iets mis met het lager. Een kennis met ook een L75 op zolder was bereid hetzelfde experiment te doen. Hier is de uitkomst 12 seconden.

  Ook hier dus een lage score. Hoe kan ik dit verbeteren, of is dit normaal voor Lenco draaitafels.

  Fred

  Beantwoorden
  • Hallo Fred,
   Mijn Lenco plateau draait met een lichte zwengel bijna eindeloos door.
   Heb je de sinterbrons lagerbussen al gereinigd en het lager voorzien van nieuwe olie?
   Het lager moet na schoonmaken en met nieuwe olie volledig spelingvrij zijn.
   Ook kan de stalen kogel en het plaatje onder de kogel beschadigingen hebben.

   Beantwoorden
 • Leuke site.
  Prachtig die Groovmaster toonarm.
  Inmiddels ben ik bijn a klaar met l75 project.
  Ik heb de motor uit elkaar gehaald oud vet verwijderd en opnieuw gesmeerd.
  Het chassis heb ik gespoten in ral 9001.
  De Lenco hangt nu in een brede sokkel.
  Daar komt binnen kort een 12 inch op die nog in aanbouw is.
  Ik heb ook nog een gl88 een Garrard 301 vet gesmeerd en een Thorens 124 mk 1 allen in topstaat.
  Groeten.
  Peter.

  Beantwoorden
 • Hoi Marco dat is jammer maar goed ben zelf aan de slag gegaan en heb de plint bijna af ben geen meubelmaker en ik kom wel problemen tegen maar en dat lukt nog steeds goed , ben de plint nu aan het spuiten hoogglans zwart , het is jammer dat ik geen foto’s kan sturen anders zou ik deze met jullie kunnen delen.
  Het is een mooie oefening voor de volgende plint die ik dan van noten of mahonie ga maken.
  Maar een andere vraag ik wou de Phonodude bestellen maar zie dat er een upgrade komt van de behuizing kun je mij en anderen vertellen waaruit die bestaat?.En waneer deze leverbaar is.

  groet,

  Albert

  Beantwoorden
 • Mijn Lenco l75 in een brede sokkel met 12 inch toonarm.
  [IMG]http://i60.tinypic.com/11rrp87.jpg[/IMG]
  Niet zo proffesioneel als die van jouw Marco maar hij speelt de sterren van de hemel met het Denon 110 element.
  Groeten.
  Peter.

  Beantwoorden
 • Thank you so much for the very good illustration of the process of building a Lenco, and what a great and beautiful result.

  I am also in the process of rebuilding an L75. I have the TT, of course, the PTP4, a new reference bearing and plan to mount an Helius Orion MKIII (10″). I have struggling to find the proper design, which I think is all about proportions, and you have certainly succeded in making a very good looking TT. Is there any chance to get a copy of the template used for building the plinth?

  All the best,
  Henrik, Copenhagen

  Beantwoorden
 • Geachte Audio vrienden,

  Zaterdag ochtend sloeg ik de Gelderlander open om mijn favoriete columns te lezen toen mijn oog op een klein artikel viel waarin stond dat de winkel keten HoBo HiFi ifailliet is ,mijn hobo hifi is failliet !! ik kon het niet geloven dat de winkel waar door ik het audiophile virus van heb gekregen niet meer in Arnhem is , ik kan nu nooit meer zeggen ga even naar Hobo ben over een paar uur terug…..

  Ik weet nog als de dag van gisteren dat een vriend van mij zei in 1975 zullen we morgen naar die nieuwe hifi winkel gaan eens even kijken wat dat is en wat ze allemaal hebben , is goed zei ik en wij de volgende dag op de brommer naar de van Muylwijkstraat in Arnhem en daar was tie dan een nieuwe Hifi winkel in de stad Arnhem met echte Hifi……..wow
  Snel de brommer aan de ketting en naar binnen ,wow wat een apparatuur en wat een merken Infinity Mark levison Accuphase Micro Seiki Denon , Elektrostaten van Apogee , Martin logan en nog veel meer van dat moois.Dit alles stond opgesteld in luisterruimtes waar men kon luisteren naar je zelf mee gebrachte LPs.Geweldig was dat , ik heb er veel gezeten zoals toen in 1985 toen de Cd speler uit kwam , in de luxe luister ruimte stond een CD speler van Denon die aangesloten was op een paar mono blokken en Apogee elektrostaten veel Cds hebben we nog zeiden ze maar ik heb er wel een van Nana Mouskouri niet onze favoriet want wij hielden en van hardrock en blues vette gitaren dus , maar goed we moesten het doen met Nana M sodemieters wat klonk dat mooi en ja dat wilden wij dus ook………..
  Ja dat was wat wij wilden , dus met zijn allen sparen en dan de set van de maand kopen deze was toen Infitnity Qa boxen Luxman L30 versterker en Micro Seiki platenspeler de set was 2500,00 niet niks voor ons in die tijd.
  En later de CD speler……….enz enz.
  Maar een vakantiebaantje genomen en veel geld opzij leggen , toen op een gegeven moment mijn virend zei kom je even langs mijn nieuwe Hifi installatie luisteren ,hij was naar de Bank geweest en had een lening afgesloten , en vervolgens naar Hobo geweest , en ja daar stond het de boxen van Infinity de versterker van Luxman en de platenspeler van Micro Seiki en wat klonk dat mooi ik wilde dat ook maar het duurde even voordat ik dat had maar uiteindelijk had ik ook een zelfde installatie en was tevens bij mij het Hifi virus begonnen en dat is altijd zo gebleven tot op de dag van vandaag…..
  En ik heb wat apparatuur gehad maar goed ………..

  En nu is mijn Hobo Hifi er niet meer ik voel me verdrietig en een beetje schuldig ben nu al een poosje met zelfbouw Hifi bezig eerst mijn boxen een ontwerp van Troels gravesen en Zilver kabels zelf gemaakt en nu ben ik met een Lenco L75 project bezig die bijna af is , ja ik was al een tijd niet meer geweest bij Hobo en dat kan dus nu nooit meer……………..ik voel me een beetje rot.

  Fijne gozers van Hobo ik wens jullie alle sterkte toe en bedankt voor die fijne jaren ….het gaat jullie goed……

  Albert uit Arnhem

  Beantwoorden
 • Wat een mooi project! Wanneer kunnen we deel drie lezen? En welke pootjes zijn er gebruikt?

  Beantwoorden
 • Hoi Marco,

  Ik wil een ptp lenco gaan bouwen met een corian console en daarop de wellicht onderschatte fidelity research fr24 mkii toonarm.
  Alleen kan ik niets vinden over de geschiktheid van deze arm voor de Denon dl103r (eventueel met een nieuwe behuizing).

  Heb jij ervaring met deze arm en welke behuizing is mooi voor de denon?

  Groeten,
  Frank

  Beantwoorden
  • Hoi Frank, ik heb zo geen informatie over de Fidelity Research toonarm.

   Beantwoorden
 • Dag Marco,
  Met veel plezier lees ik hier de mooie stukken over de Lenco platenspelers.
  Ik was voornemens zelf een oude te kopen en deze te reviseren en er een mooie plint bij te maken.
  Nu was er plotseling in de buurt een L76 te koop, die al heel erg mooi was opgeknapt…Deze dus maar gekocht. Bij de verkoper thuis was het geluid echt heel goed, geen kraakje te horen.

  Thuisgekomen blijkt het wat minder; best wel harde brom….Wel naar te luisteren, maar zeker niet mooi of fijn…
  Nu zie ik nergens dat ik de Lenco platenspeler moet aarden, klopt dit?
  En waar moet ik verder nog aan denken?
  Ik gebruik een simpele Project Phonobox…

  Alvast bedankt, en ik kijk uit naar je volgende verha(a)l(en).

  Groet Hans

  Beantwoorden
  • Hallo Hans,
   Het klopt dat je de speler en de arm moet aarden via een aparte stekker op je phonoversterker of voorversterker. Echter niet via de massadraden van het element.
   Ik kan natuurlijk niet zien wat er aan aangepast is, maar als je de aarde goed hebt aangesloten moet de speler helemaal stil zijn.
   Blijft er toch een brom, dan heb je ergens een aardlus.

   Beantwoorden
 • Hi Marco,

  Is it possible to know what is the diameter of the NBR O-ring what you use on the paltter in the PTP4 project. You mentioned the thickness what you recommend is the 5.33 mm.

  best regards and greetings from Hungary
  Arpad

  Beantwoorden
  • Hi Arpad,
   They come in different diameters.I use approx. 5 mm

   Beantwoorden
 • Hi Arpad,
  I used O-rings made from a rubber string of approx, 6 mm diam.
  Just make a right-angle cut with a sharp knife an put the ends together with superglue.

  Regards,
  Jan

  Beantwoorden
 • Het zal wel aan mij liggen, maar na drie keer lezen van de hele saga ben ik er nog niet achter: wat is het doorschijnend witte ‘bovenplateau’ dat op het Lenco plateau van de PTP4 Lenco ligt, en waar komt het vandaan/is het te koop? Weet niet in hoeverre het aan de geluidskwaliteit bijdraagt, maar het ziet er wel héél mooi uit(op Marktplaats staat er trouwens een die hetzelfde heeft, dus een geheel onbekende ’tweak’ is het kennelijk niet)…

  Beantwoorden
  • Hoi Eric, dat is een glazen platenspeler plateau die een tijd geleden werd gemaakt voor de Garrard 301. Maar was wat mij betreft geen succes.

   Beantwoorden
   • Marco dank je voor je reactie. Wel jammer want het ziet er een partij lekker uit… maar eerlijk gezegd ook wel een beetje in de lijn der verwachting.

    Beantwoorden
  • Dag Eric, dat is een glazen platenspeler plateau die een tijd geleden speciaal voor de Garrard 301 werd verkocht. Ik ben er geen fan van….

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.