Een fraai audiomeubel maak je natuurlijk zelf!

Mijn audiorek is al heel wat jaren een ondergeschoven kindje geweest. Na wat verhuizingen en verbouwingen, donor meubelen en afgedankte Ikea kastjes wordt het nu de hoogste tijd om dit, niet onbelangrijke onderdeel van de audio installatie, eens stevig aan te pakken en een strak en mooi audiomeubel voor mijzelf te maken.

Kant en klare audiomeubelen

Er zijn natuurlijk best wel veel mooie audiomeubelen te koop. Ik heb in onze demoruimte een rack staan van het Zweedse Solid Tech. Solid Tech levert prima kwaliteit audiomeubelen, maar voor in onze huiskamer is deze qua stijl niet helemaal mijn cup of tea. Daarnaast hebben we sinds kort een ander audiomeubel merk gevonden die naast betaalbaar is, er ook nog eens zeer goed uit ziet. Het zijn de meubelen van Creaktiv uit Duitsland. Creaktiv is een modulair opgebouwd systeem en is in veel maten en kleuren verkrijgbaar. Inmiddels heeft Dick een Creaktiv Trend 3-3 besteld en zodra deze er is zullen we daar zeker verslag van doen. 

Creaktiv Trend audiomeubel

Voor mensen die mijn zelfbouw meubel niet zien zitten, is er dus geen nood. Mocht het Creaktiv meubel ons goed bevallen, zullen we het zeker in onze webshop opnemen.

Maar mijn ‘doe het zelf’ hart klopt net wat sterker en ik ben eens gaan kijken wat de handige Harry’s op het www zoal bouwen.

De Flexy+ Table van Tony Gee

Op het www zijn genoeg modellen en ideeën  te vinden. Maar één meubel sprong er voor mij wel boven uit. De Flexy+ Table van Tony Gee. Aangezien onze inrichting industrieel/ robuust is passen de stoere M24 draadeinden perfect bij de rest van de inrichting. Het Flexy+ meubel van Tony is gebaseerd op een aantal multiplex platen welke worden gevuld met zand. Dat is natuurlijk een prima idee om alle resonanties te dempen en de planken zo ‘dood’ mogelijk te maken. Een mooie constructie maar het maakt het meubel voor mij ook onhandelbaar zwaar.

Aangezien er bij mij nog wel eens een apparaat wisselt en ik met regelmaat van de klok bij de aansluitingen aan de achterzijde moet zijn, is een verplaatsbaar meubel wel net zo praktisch. Ik laat de zandvulling dus achterwege en ga voor een verlijmde, dubbele plaat met een totale dikte van 3.6 cm.

Te veel demping niet altijd de juiste weg

Er is nog een tweede reden voor mij om niet te kiezen voor een met zand gevuld meubel. Dit omdat ik toch wat andere ideeën heb over de (eigen) resonanties van audiomeubels, materialen of audio componenten. Mijn ervaring is dat een te ‘dood’ materiaal klankmatig niet altijd de juiste weg is. Kijk maar eens naar een platenspeler-console of luidspreker. Waarbij de juiste combinatie van (kast) materialen de platenspeler of luidspreker doet excelleren in klank, maakt een te ‘dood’ gemaakte console, kast of plint de sound vaak zo dood als een pier. De muziekbeleving wordt dan saai. Ik bekijk het meer als een muziekinstrument. Door de juiste materialen te gebruiken versterk je de natuurlijke resonanties van de materialen. Een goede balans in diverse materialen zorgt voor een fijne sound en goede klank. Met audio apparatuur is het niet anders. Maar goed, daar mag natuurlijk ieder zijn eigen mening over hebben en het feit blijft ook dat muziekbeleving een geheel persoonlijke ervaring is. Niets is hier goed of fout.

Tekening maken

De materialen en de vormgeving is bepaald en kan ik de tekening gaan maken. In dit geval volstaat een eenvoudige tekening. Aangezien het meubel is opgebouwd uit M24 draadeinden is het eenvoudig om de hoogte dan de planken later ook bij te stellen. Naast de hoogte is het waterpas stellen, door het verstellen van de moeren, ook heel erg simpel. 

Ik maak het meubel 60 cm. diep. Dat geeft ook wat ruimte om apparaten neer te zetten die niet direct in het zicht hoeven te staan. Een netwerk switch bijvoorbeeld. Ik kies voor een verlaagd plateau aan de linkerzijde omdat ik daar een reel to reel taperecorder wil plaatsen. Op het bovenplateau komt de draaitafel. Aan de slag!

Materialen

Voor de planken kies ik een Russisch berken multiplex in de kwaliteit B/BB. Zeker wanneer je de planken transparant wilt afwerken is deze kwaliteit een must. De B/BB kwaliteit staat aan één zijde van de plaat geen noesten of reparaties toe. Let dus op dat je de juiste kant gebruikt. (B-kant). Berken multiplex heeft zich al meervoudig (klankmatig) bewezen voor platenspeler consoles en zal zeker als audiomeubel goed voldoen. De planken worden met twee lagen verlijmd tot een star geheel met een dikte van 3.6 mm. Neem hiervoor gewone houtlijm maar werk wel snel. Leg alle lijmklemmen en gereedschap klaar alvorens de platen in te smeren. 

Eén nadeel is dat de platen met het klemmen snel verschuiven. Dat kun je voorkomen door in de onderzijde van de platen een paar spijkertjes te slaan om beide platen te fixeren. Daarna kun je de beide platen stevig vastzetten met de lijmklemmen. Zorg er wel voor wel dat je alle zijden goed klemt en dat er geen kieren tussen de beide platen ontstaat. Na het drogen van de lijm zaag ik de platen op maat. Zo heb je altijd rechte kanten.

Zagen, boren, passen en meten

Na het verlijmen en zagen maak ik ronde hoeken aan de platen en worden de gaten voor de draadeinden er in gemaakt. Ik gebruik hiervoor een standaard 25 mm. speedboor. Zorg wel dat je deze gaten loodrecht boort. Voor deze klus maak ik gebruik van een kolomboormachine. Heb je die niet, dan zul je zo recht mogelijk moeten boren. 

Het is een beetje passen en meten om de grote zware platen goed onder de boor te krijgen, maar je hebt dan wel perfect rechte gaten.  Ik heb er naderhand ook nog wat gaten ingemaakt voor de kabeldoorvoer. Dat is wel zo praktisch. Als alle gaten er in zitten schuur ik de planken met korrel 320 super glad. 

Afwerking van het audiomeubel

Berken multiplex is een erg mooie, naturel houtsoort die het zich erg goed leent voor een transparante afwerking. Ik kies hier echter voor een zwart meubel. Voor de kleuring gebruik ik een speciale  houtkleurstof die oplost in water of alcohol en zich super eenvoudig laat aanbrengen met een doek of kwast. Het mooie van deze kleurstof is dat je wel de fraaie berken houtnerf blijft zien.

Gebruik voor deze klus wel handschoenen, anders krijg je de komende weken vragen of je al aan het oefenen bent voor 5 december.  Deze kleurstof is overigens in vele kleuren te koop. Ik heb het bijvoorbeeld gebruikt voor de console van mijn Garrard 301 in gedurfd oranje…. Deze kleur staat dan wel weer erg fraai op het zwarte meubel, vind ik zelf.

Snel werken is plezierig

Het fijne van deze houtkleurstof is dat het super snel droogt. Na aanbrengen kun je met een half uur al weer verder werken. Voor de afwerking gebruik ik een matte vloerlak van Gamma (eigen merk). Deze lak droogt superstrak op zonder het nare ‘sinaasappel’ effect. Gebruik voor deze klus wel een lakroller. De droogtijd van de vloerlak is ongeveer een half uur tot een uur. Even voorzichtig tussenschuren met korrel 320 en je kunt de tweede en tevens laatste laag met een roller aanbrengen. Het resultaat is zo strak en glad alsof de bladen professioneel zijn gespoten. 

M24 draadeind en moeren

Ik gebruik draadeinden van M24. Lekker stevig en robuust. Ik heb hier gekozen voor de zwarte variant. Ook de M24 moeren en ringen zijn ‘gezwart’. De moeren en ringen zijn niet volledig zwart maar hebben een wat gedempt zwarte kleur. Erg fraai vind ik zelf.

Vergis je overigens niet in de bewerking van deze materialen. M24 draadeind is zwaar en massief. Een draadeind van M24 zaag je niet zomaar even door met een ijzerzaag. Laat staan 8 stuks….. Gebruik hiervoor een slijptol met doorslijpschijf. Dan is het zo gepiept. Let wel op. Oog en gehoorbescherming is hier verplicht!


Om beschadigingen op de vloer te voorkomen, maak ik POM voeten met aan de onderzijde een vilten vloerbeschermer. Metaal op een houten of vinyl vloer gaat niet goed en het is jammer als de boel beschadigt. Een ander voordeel is dat ik door de vilten bescherming het meubel ook eenvoudig kan verschuiven.

Opbouwen van het audiomeubel

Het opbouwen van het meubel is kinderspel. De planken worden opgesloten met aan beide zijden een ring en een moer. Na het op hoogte stellen kunnen deze worden vastgezet door de beide moeren aan te draaien waardoor er een star geheel ontstaat. 

Alleen de bovenplaat heb ik half ingeboord (blind) waardoor deze eigenlijk ‘zweeft’ op de draadeinden. Tussen de plank en draadeind zit een laag neopreen schuim voor demping. Doordat de bovenplaat vrij rust op de draadeinden is deze perfect waterpas af te stellen. Ideaal voor een platenspeler.

Klaar is Kees…eh Marco

Zoals je ziet is het een relatief eenvoudige klus om een dergelijke meubel te fabrieken. Wie tegen het zagen van de stalen draadeinden opziet, kan eens informeren om deze voor af op lengte te laten maken. Wel is het juiste gereedschap en een dosis doe het zelf vaardigheid gevraagd. Al met al is het een zeer geslaagd project geworden waar ik zeer tevreden mee ben.

Waar heb ik de materialen gekocht?

Ijzerwaren (M24 draadeind + M24 moeren + ringen): techniekwebshop.nl

B/BB Berkenmultiplex 18 mm : houthandelonline.nl

Houtkleurstof: meubelrestauratieshop.nl

Transparante lak: Gamma eigen merk vloerlak mat (waterbased)

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

14 thoughts on “Een fraai audiomeubel maak je natuurlijk zelf!

  • 16 februari 2020 om 10:02
    Permalink

    Mooi Audiorack Marco! Je idee de bovenplaat te laten zweven vind ik best clever. In het rack wat ik vorig jaar gebouwd heb, heb ik 3 berkenplaten samen gelijmd en had dus “plaats” om in de bovenste “plaat” een moer voor het draadeind tussen plaat en 1 en 3 te klemmen/lijmen. Jouw idee is natuurlijk duidelijk makkelijker !

    Als ideetje voor de eventuele na-bouwer: ik heb roestvrij stalen buizen van 100mm doorsnede laten maken (gaat alles online) op de lengte van de afstand tussen de Berkenplaten en heb die ertussen geklemd door het draadeind van boven en onder aan te draaien. In de berkenplaten heb ik 100mm ringen van 10mm diep uitgefreesd zodat ze er mooi instaan (ook alles online…).
    Het geheel is nu “blind” opgebouwd. Kan graag wat fotos delen als je die wilt publiceren als een variatie op dit mooie thema. Of een link delen voor de online shops voor het op maat van houtplaten / precisie frasen en edelstaal buizen op maat

    Met vriendelijke groeten,
    Doede

    Beantwoorden
  • 16 februari 2020 om 14:56
    Permalink

    Super mooi en vooral slim meubel Marco,
    helemaal te verstellen, echt mooi concept!

    groetjes,

    Marcel

    Beantwoorden
  • 12 mei 2020 om 12:56
    Permalink

    Prachtig meubel. Helemaal “in” qua style en zo. Vraagje over de afwerking van de planken: Hoe heb je de afrondingen van de hoeken zo mooi gekregen?

    Gr,

    Marcel.

    Beantwoorden
  • 12 juni 2020 om 17:31
    Permalink

    Mooi audiomeubel. Overweeg nu ook om er zelf een te maken.
    Heb wel een vraag over de voetjes. Ik kan op de foto’s niet duidelijk zien wat/welke je ervoor gebruikt hebt. Heb je daar wat meer info over?

    Beantwoorden
    • 14 juni 2020 om 13:25
      Permalink

      Ik heb de rondingen eerst grofweg met de decoupeerzaag gemaakt. Daarna met een bandschuurmachine gladgeschuurd.

      Beantwoorden
    • 14 juni 2020 om 13:25
      Permalink

      De voeten heb ik zelf gemaakt van POM op de draaibank.

      Beantwoorden
      • 14 juni 2020 om 19:25
        Permalink

        Dank voor je reactie Marco. Aha, je hebt ze zelf gemaakt. Dat verklaart een hoop, ik kon/kan op internet al niets vinden. Dat wordt dus nog even puzzelen.

        Beantwoorden
        • 26 juni 2020 om 20:03
          Permalink

          Ik heb het bouwplan ook gebruikt voor een eigen versie. Voor de voetjes heb ik ook overwogen om POM te gebruiken maar heb uiteindelijk de moeren gebruikt die je al voor de kast nodig hebt. Dikke viltlaag eronder en vlak met het draadeinde..

          Beantwoorden
  • 21 februari 2021 om 14:49
    Permalink

    Hoi Marco,

    Ziet er prachtig uit. Ik ben zelf van plan ook een meubel van berken multiplex te maken en deze met houtkleurstof te bewerken. Ik heb daar wel een vraag over. Het je de kopse kanten ook direct met houtkleurstof behandeld of heb je deze eerst ‘gesealed’?

    Groet, Tony

    Beantwoorden
    • 22 februari 2021 om 10:03
      Permalink

      Hallo Tony, Ik heb de kopse kanten eerst netjes glad geschuurd en daarna op kleur gebracht met de kleurstof. Dan eerst en keer lakken en met korrel 300 voorzichtig glad schuren en twee keer aflakken. Succes!

      Beantwoorden
  • 06 april 2021 om 18:55
    Permalink

    Hoi Marco,

    Jou meubel heeft mij op een idee gebracht wil die van jou niet na bouwen maar , maar was aan het zoeken en kwam jou ideeën tegen !
    Echt mooie Audio meubel je kan natuurlijk wel kant en klaar kopen maar zelf maken geeft je gewoon weg een beter gevoel en je kan dan met trots zeggen dat heb ik zelf gemaakt!

    Beantwoorden
  • 22 juni 2021 om 14:11
    Permalink

    Beste Marco,

    Zou voor het draadeind M 20 ook volstaan, aangezien die bij de meeste ‘standaard doe-het-zelf” verkrijgbaar i.t.t. de M 24?

    (Yamaha A-S 2000 / Yamaha CD-s 2000 / Yamaha CA 2020 = Allemaal aardig ‘op gewicht’.)

    Ik verneem graag van U en verblijf,

    Met vriendelijke groet,
    Erik

    Beantwoorden
  • 16 november 2021 om 09:05
    Permalink

    prachtig!! wou dat ik zo handig was met hout en maten. mocht je hem ooit verkopen! hahah stuur me een bericht!

    Beantwoorden
  • 17 september 2022 om 16:57
    Permalink

    Mooi en overtuigend ontwerp! In het rack meen ik een Accuphase op te merken. Mag ik vragen welk model dit is? Ik kon hem niet thuis brengen uit de veelvoud van modellen. Bedankt alvast. Bart

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.