ProjectenStreaming

Een DDDAC1794 NOS DAC met audiostreamer en TVC

Een DDDAC1794 NOS DAC met audiostreamer en TVC

Paulus van Zon heeft zijn DDDAC1794 NOS DAC geïntegreerd met een audiostreamer aan de voorkant en TVC volumeregeling aan de uitgang. Zijn bouwavonturen hiervan zijn hieronder te lezen. Paulus heeft geen technische achtergrond maar dat hoeft geen belemmering te zijn, mede dank zij het internet. Het ‘enige’ wat de hobbyist moet doen is de zin en onzin die je daar kunt vinden van elkaar te scheiden. Bij Paulus lukt dat, afgelezen aan het eindresultaat, meer dan aardig. Ondanks de voor mij soms wollige technische uitleg en oplossingen geeft zijn verhaal een prachtig inkijkje in de wondere wereld van de enthousiaste zelfbouwer. Ik denk dat veel hobbyisten zich hierin wel kunnen herkennen. We geven het woord verder aan Paulus. (Dick)

​Welcome to the pleasuredome...

Er is al veel over geschreven over de DDDAC1794 NOS DAC, maar in mijn geval blijkbaar nog niet genoeg dus hier weer een nieuw avontuur met de dac van Doede Douma.

Vereenvoudigen

Het kriebelde al langer om naar aanleiding van de vele audioavonturen hier op Audio-Creative met als stralend middelpunt de DDDAC1794 weer een stap verder te gaan zetten om in mijn geval de gehele setup thuis ingrijpend te gaan vereenvoudigen.
Aangezien ik surround weergave al een lange tijd geleden vaarwel heb gezegd draai ik thuis alleen nog stereo, en daar moet weer het mes in. Ik speelde/streamde al langere tijd met de Nederlandse Albumplayer software maar wilde van de bijbehorende PC af en het liefst alles in één  behuizing. Onder voorwaarde dat dit audiotechnisch verantwoord zou zijn.

​De eerste opbouw

Plannen

Mijn plan was om de veranderingen die de DDDAC1794 ondertussen heeft ondergaan ook te verwerken en samen met een TVC  (Transformer Volume Control) alles, op de voeding na, in één kast te bouwen. Ik probeer mijn opgedane kennis bij Audio-Creative hierin te verwerken.
Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar met hulp van diverse specialisten is het me uiteindelijk gelukt.

​Tweaken

​Ik ben begonnen de DDDAC1794 uit te breiden van een ‘Tent’ dubbeldekker naar een ‘Quatro Stagione’. Daar heb de Rload weerstanden meteen vervangen voor in mijn geval beter klinkende weerstanden: Audio Note Tantalum Non Magnetic in een 2 Watt versie. Kost wel wat maar dan heb je ook wat.

​Het aanpassen van de secundaire wikkeling van de Amplimo ringkerntrafo.

Zware voeding

De voeding heb ik, ondanks mijn niet-technische achtergrond, zwaar overgedemensioneerd door er één zware ringkerntrafo van 500 VA in te plaatsen, waarom?
De meeste, in mijn oren dan, goed klinkende audiosystemen maken gebruik van zware stroomvoorzieningen en, ‘zware’ voedingen doen ‘iets’ positiefs met het geluid.
De 2 secundaire windingen zijn aangepast om de benodigde voltages voor de 2 PSU’s  te kunnen leveren. Het is even wat werk maar goed te doen.
Ook heb ik de gelijkrichting aangepast, dit naar aanleiding van een bedrijfsbezoek aan Amplimo in Neede en een bijbehorend onderhoud met eigenaar Hans Braam.

​Onderlinge verbindingen


​Het snoer of ‘umbellical cord’, wat de externe voeding verbindt met de dac heb ik opgebouwd middels de hier zo vertrouwde “Air” filosofie, draadje buisje om in appeltje eitje termen te blijven
Uiteindelijk bevinden er zich 4 voedingen in de kast waarvan 2 het predikaat “audiofiel” mogen dragen  en 2 stekkervoedingen.

De I2s interlinktjes...

​De “Air” geleiders van het audiofiele deel  liggen binnen een gevlochten staalmantel en daarbuiten de 2 touwtjes van de stekkervoedingen voor aev de Pi en de tvc-remote. Alles netjes afgewerkt en met een hele dikke Neutrikstekker bestuckt.

​Audiostreamerdeel

​Het bovenaanzicht

​Dan de streamer ombouw, een Raspberry Pi 3b met daarop van Allo de Isolator en de Kali re-clocker. De Raspberry krijgt Volumio als software omdat ik dit voor mijzelf kan verantwoorden. Ik hoor graag goede muziek maar heb geen interesse in de enorme kennisbibliotheek die Roon zo visueel attractief maakt. Ik geloof niet dat de uiteindelijke kwaliteit in muziek enig verschil maakt, mocht iemand mij dit kunnen laten horen dan is die van harte welkom.
(Roon heeft wel wat meer in huis, om het heeeel zuinig uit te drukken, dan alleen de ‘kennisbibliotheek, Paulus. (Dick))

​NAS

​De muziekfiles staan op een NAS (Network Attached Storage). De netwerkbekabeling tussen de Raspberry Pi, NAS en de verbindende netwerkswitch zijn van Meicord, de Opal.
Dit specifieke trio aan streamer componenten heeft nog een technisch voordeel, de Raspberry kan nu met een gerust audiofiel hart op de bijgeleverde stekkervoeding worden aangesloten want, de Allo Isolator die de Raspberry galvanisch van de KALI scheidt wordt aan de “vuile” ingangskant gevoed door de Raspberry Pi, de “schone” uitgangskant wordt gevoed door de Kali die gevoed wordt door de overgebleven voeding van de wave-io. Er is dus geen extra investering nodig in een audiofiele PSU.
De I2S verbindingen naar de 1794 heb ik ook gemaakt volgens de “Air” filosofie met een zilveren kerndraad.

​TVC

Stage 2 van de bouw met handbediende Silk TVC's

Dan de TVC, ik heb ook gekozen voor de Silk (o.a. naar aanleiding van het artikel van Jan deckers op deze site). Gewoon omdat die goed uit de bus komt en ook binnen mijn budget valt. Het aansluiten aan de Seiden draaischakelaar viel wel mee. Wel alles goed doorlezen, liefst een keertje of 3 😉

Remote voor de TVC (diy hifi supply)

​Remote voor de TVC (DIY hifi supply)

​Ik ben wat later toch maar afgestapt van de manuele Seiden en heb een remote voor de TVC gekocht want gemak dient de mens en alle volumeverschillen (lees dynamiek) tussen de diverse muziekstukken door maakt rustig luisteren en genieten best wel spannend. Deze kit van DIY hifi Supply uit het verre oosten maakt middels relais de schakeling voor de vele taps van de secundaire winding.

Je kunt de kit ook manueel bedienen dus heb ik de encoder samen met het infraroodoogje ingebouwd op het front. De analoge feel is daarmee ook visueel geworden.
 
Dan moet de hele handel nog in een kast worden gebouwd. Ik had wel een idee maar dat verandert bij mij vaak als ik bezig ben datzelfde plan uit te voeren… De kast is een combinatie eikenhout en metaal waarbij het metalen voor en achterpaneel in de houten kast vallen.

​De derde opbouw wordt symetrisch van opzet

Waarom nu weer hout?

​Door de bouw van nog een DDDAC1794 voor mijn grote luistervriend André, die hele specifieke wensen had qua uiterlijk, zijn wij het er over eens dat hout een andere ‘sound’ geeft dan metaal. Alle audiocomponenten zijn symmetrisch en kanaal gescheiden opgezet en waar het kan is bedrading zonder isolatie gebruikt (air filosofie). De DAC is met een simpel koperen scherm afgescheiden van de relais die de tvc schakelen. Uiteraard ligt dit scherm aan de algemene massa evenals het voor en achterpaneel. Om de blingfactor wat te verhogen heb ik op de Kali de ledjes aan glasvezels verlijmt en die steken door het voorpaneel zodat je redelijk inzicht hebt in wat de Kali uitvoert.

Het aansluitpaneel is, als het goed is, voor vrijwel alles toegankelijk, van gebalanceerd tot single ended. Voor het linker en rechterkanaal zijn nog 2 schakelaars toegevoegd. Eentje schakelt AUX of de DDDAC1794, de andere schakelaarkeuze is TVC of straight out waarbij single ended nog gebruik maakt van de Cinemag 15-15b trafo’s.

​Het aansluitpaneel in wording

​Luisteren

​Dan inspelen en luisteren, zelfs nog hagelnieuw, was er al een enorme rust en stilte te horen in het geluid. Dat beloofde wat. Het inspelen destijds van de dubbeldekker nam ook iets van 250 uurtjes in beslag dus ik wist waar wat me te wachten stond. Spelen, 24/7, overdag met de versterkers aan en ’s nachts zonder en dan ook het volume helemaal los om de secundaire winding met zijn vele taps van de TVC ook te laten wennen.

Nog een paar aansluitingen te gaan...

​Toch nog wensen?

​Zijn er nog wensen? Uiteraard, ik zou heel graag het audionetwerk willen versimpelen zodat er uiteindelijk alleen maar één verbinding, dus zonder netwerkswitch, is tussen Volumio en mijn LG NAS. Omdat hoe simpeler iets van opzet is het ook beter zou moeten werken. Wie daar ideeën over heeft of nog beter dé oplossing laat dat dan weten. Verder wil ik de NAS en de netwerkswitch aan een goede voeding leggen. Ik denk dat daar wel weer wat te halen valt.

En nu we toch bezig zijn zou ik graag van de gelegenheid gebruik willen maken om de eerder genoemde specialisten te bedanken voor hun geduld en expertise, Doede Douma, Dick van de Merwe, Hans Braam van Amplimo in Neede en Peter de Bruin van Acoustic Dimension in Steenderen.

Paulus van Zon

Paulus van Zon is een actief en enthousiast zelfbouwer van audioapparatuur. En hij vind het leuk om zijn activiteiten met andere lezers te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.