Thorens TD160B mk II met SME arm

Een betere SME arm bevestiging op de Thorens TD 160B

Nou, hoe klinkt het?

Zijn de beloftes waargemaakt? Ja, ik kan niet anders zeggen dan dat het beter is geworden, strakker laag, een betere impulsweergave wat met name bij de aanslag van instrumenten te merken is. Het is net alsof er een ander, beter element is gemonteerd, de Shure V15 IV klinkt transparanter dan ooit, de dynamiek is stukken beter geworden, pauken komen echt overdonderend over maar ook de kleinste tonen zoals een triangel zijn haast fragiel aanwezig.

foto 15 Thorens TD160 met SME armWaar de betere weergave aan ligt? ik denk dat het alles te maken heeft met de starre montage. Met de rubbertules gaat de arm een eigen leven leiden en dit wordt erger bij stukken met veel dynamiek. Feitelijk is de arm met tules opgehangen tussen 5 beweegbare punten De naald en de vier tules en kan daarin in geringe mate in alle richtingen meebewegen. Dat dit ten koste gaat van de dynamiek en de impulsweergave daar ben ik dan ook van overtuigd. Bij SME is men inmiddels ook overtuigd van starre montage want de series IV, V, 300 en M2 hebben geen rubbertules meer maar een starre montage met M3 RVS inbusbouten. De Soundsupports montageplaat kan ook voor deze armen gebruikt worden.

Kortom deze modificatie is een echte aanrader, zeker als je een Series III arm hebt. Nu nog een motor tuning kit van Hanze HiFi, een andere sokkel, nieuwe bedrading, een complete schoonmaakbeurt, de plateaurand oppoetsen, misschien een ander element en we hebben weer jaren speelplezier.

Soundsupports

Soundsupports heeft ook montageplaten om andere armen op de Thorens te zetten zoals: Linn, Rega, Origin Live, Roksan Tabriz en Jelco. Ze hebben ook een ongeboorde montageplaat om je eigen uitvoering te maken voor b.v. een mooie vintage arm als de Grace G-707, Haddock GH 228, Mayware Formula 4 of Stax UA-7. Soundsupports kan op verzoek ook deze afwijkende platen voor je maken. Het is mooi dat er bedrijfjes als Soundsupports zijn. Ze zijn nodig om het mooie oude spul werkende te houden en zijn de krenten in de pap Kijk maar eens op de Soundsupports site.

Dirk Hendrikse

Dirk Hendrikse is druk in de weer met vele activiteiten rond muziek Hij is als amateur audiotechnicus bezig bij live optredens, organiseert muziekmiddagen met jaren 50 tot 80 muziek in een verzorgingstehuis en heeft veel belangstelling voor draaitafels en techniek.

4 gedachten over “Een betere SME arm bevestiging op de Thorens TD 160B

 • 31 maart 2015 om 12:38
  Permalink

  Leuk om te lezen , want dan heb ik indertijd het SME armpje en het Shure element gemonteerd . Ik had toen nooit kunnen bedenken dat ik hem weer zou zien in 2015 , op zoiets als internet…. grappig…

  Goede Groet ,
  Hendrik

  Beantwoorden
  • 03 april 2015 om 13:00
   Permalink

   Hoi Hendrik.

   Zoals je ziet hij is er nog en draait nog steeds zijn uurtjes, de draaitafel en arm zijn inmiddels volledig gereviseerd en het opgepoetste plateau is voorzien van een Tonar kurk/rubbermat, de sokkel is nog steeds de originele Thorens sokkel maar gaat vervangen worden voor een Audio Creative sokkel, de Sounsupports plaat is een hele verbetering t.o.v. de plastic plaat, en de naald is een JICO SAS naald, het geheel klinkt nog steeds erg goed.

   Beantwoorden
 • 14 april 2020 om 07:33
  Permalink

  Na ruim 6 jaar draait de Thorens TD 160B nog steeds met deze grondplaat, dit was echt een zinvolle uitgave en elke cent meer dan waard, ik kan iedereen die een Thorens met SME arm heeft deze modificatie meer dan aanbevelen.

  En ze kunnen een grondplaat op maat maken voor bijna elk type losse arm, ik blijf er dan ook bij, dit soort bedrijven zijn de kers op de taart.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.