Thorens TD160B mk II met SME arm

Een betere SME arm bevestiging op de Thorens TD 160B

Eerst even goed vastleggen

Pak nu een fototoestel en fotografeer de arm van diverse kanten zodat je weet hoe het
allemaal hoort te zitten als je de arm er weer opzet. Door de arm op de lift te laten steunen en de arm naar de spindel te bewegen draait het naaldkracht instelgewicht boven de bevestigingsschroef linksachter weg. Deze schroef kan nu losgedraaid worden. Daarna plaats je de arm weer in de armsteun en draai je de schroef linksvoor los. Als je pech hebt dan zit de beugel van de armsteun boven deze schroef. Niet gaan wrikken met een schroevendraaier om er toch langs te komen want dan is de kans groot dat je de boel beschadigd.

Onder het 0-1 gram contragewicht zit een inbusschroef van een apart model (Inch maat), steek hier een 1/16“ inbussleutel in en draai deze los terwijl je de arm vasthoud aan de liftbehuizing. Doe je dat niet dan klapt de armbasis naar beneden waardoor er schade kan optreden (al eens meegemaakt dat één van de draadjes door de klap tussen het meslager kwam). De arm kun je hiermee in hoogte stellen maar ook verdraaien. Draai de armbasis met lift en al rustig tegen de klok in zodat de schroefkop volledig zichtbaar wordt als je er recht bovenop kijkt. Zet de inbusschroef vast in deze positie. Daarna kan je de bevestigingsschroef losdraaien.

foto 07 Thorens TD160 met SME arm

foto 08 Thorens TD160 met SME arm

 

 

 

 

 

 

Schone gaten

Als het goed is kan je daarna de rechter voor en achterschroef losdraaien omdat hier standaard
foto 09 Thorens TD160 met SME armniets boven zit, waarna je de arm uit de draaitafel tilt.
Het demonteren van de Thorens SME plaat spreekt voor zich. De drie staalplaatschroeven (parkers) waarmee deze vast zit draai je los. Wel het subchassis met je andere hand ondersteunen. De plaat leg je weg.

Dan pak je de montageplaat van Soundsupports en controleert eerst de gaten met de staalplaatschroeven. Deze steek je in de gaten. De koppen dienen volledig onder het oppervlak te
verdwijnen. Als dat niet zo is dan goed de gaten inspecteren. Er is dan een grote kans dat daar mogelijk nog lijmresten inzitten.

foto 10 Thorens TD160 met SME armIk heb twee van de drie gaten moeten uitkrabben, het minpuntje waar ik het eerder over had. De SME arm is zonder de tules volledig vlak aan de onderkant. Een goede starre verbinding wordt echter alleen bereikt als beide vlakken volledig op elkaar aansluiten.
foto 11 Thorens TD160 met SME arm

Daarna zet je de nieuwe montageplaat op het subchassis en draait deze vast, eerst alle schroeven half vast zetten zodat de boel zich kan zetten, pas daarna de schroeven vastdraaien, niet overdrijven, vast is vast, ik heb draaitafels gezien met een scheef gemonteerde plaat omdat de voorste schroef er scheef en met veel kracht ingedraaid zat, ook bij mijn TD 160 zat de plastic montageplaat scheef omdat deze getordeerd was.

foto 12 Thorens TD160 met SME armDaarna ontdoen we de SME arm van de rubertules door een schroevendraaier met de vouw dwars op de tule zetten en deze voorzichtig met de schroevendraaier mee naar binnen  te drukken, door het gat heen. Als je het goed doet blijven de tules heel. Dan de arm op de Soundsupports montageplaat schroeven en handvast aandraaien met een haakse inbussleutel zonder handvat (het ouderwetse model sleutel).

Sleutel met het lange stuk in de boutkop en tussen duim en wijsvinger nemen en dan de boutjes vastdraaien tot de sleutel door je vingers slipt. Eerst rechtsvoor, dan rechtsachter, linksvoor en als laatste linksachter. Dan het korte deel in de kop zetten en een kwart slag nageven, meer niet, vast is vast.

foto 13 Thorens TD160 met SME armDaarna kun je de arm positie terugdraaien, mocht je de arm gedraaid hebben omdat de armsteun in de weg zat, en de arm op de juiste hoogte stellen.

Draai de inbusschroef los, breng de arm op de juiste hoogte en zet daarna de schroef weer vast.

Daarna leg je een plaat op de draaitafel en zet de naald in de groef net voorbij het inloop gedeelte. Kijk over de plaat heen en onder de arm door om te kunnen zien of arm en plaat parallel aan elkaar lopen. Zo niet dan verstellen we de armhoogte tot het wel goed is.

foto 14 Thorens TD160 met SME armDe arm kan nu weer worden aangesloten en de bodemplaat van de sokkel er weer onder worden geschroefd. Bij mij klopt alles nog na het overzetten en hoeft er niets opnieuw te worden afgesteld. Alleen de hoogte heb ik iets moeten bijstellen. Ik ben ook dik tevreden met het resultaat.

De oude Thorens SME plaat, de tules en schroeven van de SME bevestiging bewaren we goed, deze onderdelen zijn zeer gewild bij de liefhebbers van vintage draaitafels…

Dirk Hendrikse

Dirk Hendrikse is druk in de weer met vele activiteiten rond muziek Hij is als amateur audiotechnicus bezig bij live optredens, organiseert muziekmiddagen met jaren 50 tot 80 muziek in een verzorgingstehuis en heeft veel belangstelling voor draaitafels en techniek.

4 gedachten over “Een betere SME arm bevestiging op de Thorens TD 160B

 • 31 maart 2015 om 12:38
  Permalink

  Leuk om te lezen , want dan heb ik indertijd het SME armpje en het Shure element gemonteerd . Ik had toen nooit kunnen bedenken dat ik hem weer zou zien in 2015 , op zoiets als internet…. grappig…

  Goede Groet ,
  Hendrik

  Beantwoorden
  • 03 april 2015 om 13:00
   Permalink

   Hoi Hendrik.

   Zoals je ziet hij is er nog en draait nog steeds zijn uurtjes, de draaitafel en arm zijn inmiddels volledig gereviseerd en het opgepoetste plateau is voorzien van een Tonar kurk/rubbermat, de sokkel is nog steeds de originele Thorens sokkel maar gaat vervangen worden voor een Audio Creative sokkel, de Sounsupports plaat is een hele verbetering t.o.v. de plastic plaat, en de naald is een JICO SAS naald, het geheel klinkt nog steeds erg goed.

   Beantwoorden
 • 14 april 2020 om 07:33
  Permalink

  Na ruim 6 jaar draait de Thorens TD 160B nog steeds met deze grondplaat, dit was echt een zinvolle uitgave en elke cent meer dan waard, ik kan iedereen die een Thorens met SME arm heeft deze modificatie meer dan aanbevelen.

  En ze kunnen een grondplaat op maat maken voor bijna elk type losse arm, ik blijf er dan ook bij, dit soort bedrijven zijn de kers op de taart.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.