Een betere SME arm bevestiging op de Thorens TD 160B

Ik heb een Thorens TD 160 B MkII draaitafel met SME Series IIIs arm waarin een Shure V15 IV element is gemonteerd. Het is een speler uit begin jaren 80 welke gekocht en afgemonteerd is bij het inmiddels niet meer bestaande Radio Maigret in Utrecht. Ik draai daar inmiddels twee maanden mee.

Deze draaitafel heeft wegens omstandigheden jaren opgeslagen gestaan. De MDF sokkel is kromgetrokken en ik ben niet zo blij met de originele Thorens SME montageplaat van zwart plastic. Deze is getordeerd omdat de voorste schroef er scheef is ingedraaid. Dat moet beter kunnen, tijd dus voor een revisie. Daar hoort een nieuwe montageplaat bij, maar eerst wat over het idee van SME om rubbertules in de montagegaten toe te passen.

Thorens TD160B mk II met SME
SME maakt armen sinds 1959 waarbij de Series I, II en III standaard voorzien werden van rubber tules. De arm wordt met vier kleine houtschroeven door de tules heen op het armboard vastgeschroefd. De schroeven mogen niet te vast aangedraaid worden want anders wordt het rubber teveel ingedrukt en doen ze hun (ontkoppelende) werk niet goed meer. Deze dienen als demping om loopwerk geluiden welke via het armbord doorgegeven worden te dempen.

Hard koppelen of juist ontkoppelen?

Armborden zie je op oude draaitafels uit de jaren 50 en 60. Vaak draaitafels met een tussenwiel aandrijving, ook wel idlerwheel genoemd. Dit soort loopwerken bestaan uit een motoras, waar het tussenwiel tegenaan wordt gedrukt. Vervolgens drukt deze op zijn beurt weer tegen de binnenkant of tegen de onderkant van het draaiplateau waardoor het aangedreven wordt. Door deze constructie kunnen loopwerkgeluiden via het frame aan het armboard en vervolgens naar de arm worden doorgegeven. Een oplossing is om deze bijgeluiden mechanisch te ontkoppelen met rubbertules.

foto 01 Thorens TD160 met SME armDe Thorens TD 160 is echter een snaar aangedreven draaitafel en heeft ook geen armboard maar de standaard Thorens SME montageplaat welke op het subchassis is gemonteerd. Hiermee wordt mechanische koppeling met de motor voorkomen. In principe is het nog eens ontkoppelen van de armvoetplaat dus niet nodig en is een starre montage van de SME arm volgens forumleden op Vinylengine  een modificatie waarbij gehoormatige verbetering mogelijk zijn. Een goede reden om ermee aan de slag te gaan…

Maar dat is nog niet alles…

foto 02 Thorens TD160 met SME armHet staat me echter nog tegen om daarvoor de originele Thorens SME montageplaat te gebruiken. Ik vind het daarvoor gebruikte plastic geen goed constructiemateriaal. Het maakt de originele montageplaat te slap en het tappen van M3 in plastic vind ik ook niks.

Shaun Smith van Soundsupports denkt daar net zo over en heeft een degelijk aluminium exemplaar gemaakt met M3 tapgaten, M3 RVS inbusboutjes en M3 RVS sluitringen om de arm zonder rubbertules te bevestigen. Ik een exemplaar van het type “TD160 SME Solid Mounting Plate” besteld. Na overmaken van € 43,- lag de montageplaat 9 dagen later in de bus.

De eerste indruk is goed. Het ziet er netjes uit, mooi afgewerkt, tapgaten mooi recht getapt en compleet met inbusboutjes en ringen. De constructie bestaat uit twee aluminium platen van 3 mm dik waarin alle gaten zijn gestanst en drie gedraaide bussen van aluminium. Het geheel is in elkaar gelijmd met epoxy lijm en is enorm stijf. In tegenstelling tot de plastic montageplaat is deze niet te torderen als je de plaat op de vier punten tussen de vingers neemt.

De pasvorm is goed, alle belangrijke maten komen overeen met de Thorens SME montageplaat zodat de arm direct overgezet kan worden en afstellen tot een minimum beperkt wordt. Bij mijn exemplaar was er wel een klein minpuntje waar ik bij de montage rekening mee moest houden. Daarover verderop meer.

foto 03 Thorens TD160 met SME armDe montageplaat is van blank aluminium en heeft een oppervlaktebehandeling ondergaan om oxidatie tegen te gaan. Dit is het moment om na te denken over het uiterlijk want van zwart plastic naar blank aluminium is visueel een grote stap. Wil je het aanzicht van de draaitafel niet teveel veranderen dan kan je de montageplaat zwart spuiten. Ik heb de montageplaat blank gelaten, maar daar wen je snel aan. Het geeft de draaitafel een degelijke uitstraling.

Demonteren

foto 04 Thorens TD160 met SME armDe oude montageplaat verwijderen gaat via de volgende stappen: verwijder eerst het plateau. Dan beweegt het subchassis haast al niet meer.

Ik ben een tegenstander van het ondersteboven neerleggen van de draaitafel als dat niet echt nodig is. Ik laat de sokkel aan de zijkant, waar de arm niet zit, voorbij de tafelrand steken en draai de schroeven van de bodemplaat los.

Daarna draai ik de draaitafel met de zijde waar de arm zit over de tafelrand heen en draai de andere schroeven los, waarna de bodemplaat er onder weg kan worden gehaald. Vervolgens kun je de tulp pluggen en de massaverbinding op de armvoet loshalen.
foto 05 Thorens TD160 met SME armfoto 06 Thorens TD160 met SME arm

 

 

 

 

 

Dirk Hendrikse

Dirk Hendrikse is druk in de weer met vele activiteiten rond muziek Hij is als amateur audiotechnicus bezig bij live optredens, organiseert muziekmiddagen met jaren 50 tot 80 muziek in een verzorgingstehuis en heeft veel belangstelling voor draaitafels en techniek.

4 thoughts on “Een betere SME arm bevestiging op de Thorens TD 160B

  • 31 maart 2015 om 12:38
    Permalink

    Leuk om te lezen , want dan heb ik indertijd het SME armpje en het Shure element gemonteerd . Ik had toen nooit kunnen bedenken dat ik hem weer zou zien in 2015 , op zoiets als internet…. grappig…

    Goede Groet ,
    Hendrik

    Beantwoorden
    • 03 april 2015 om 13:00
      Permalink

      Hoi Hendrik.

      Zoals je ziet hij is er nog en draait nog steeds zijn uurtjes, de draaitafel en arm zijn inmiddels volledig gereviseerd en het opgepoetste plateau is voorzien van een Tonar kurk/rubbermat, de sokkel is nog steeds de originele Thorens sokkel maar gaat vervangen worden voor een Audio Creative sokkel, de Sounsupports plaat is een hele verbetering t.o.v. de plastic plaat, en de naald is een JICO SAS naald, het geheel klinkt nog steeds erg goed.

      Beantwoorden
  • 14 april 2020 om 07:33
    Permalink

    Na ruim 6 jaar draait de Thorens TD 160B nog steeds met deze grondplaat, dit was echt een zinvolle uitgave en elke cent meer dan waard, ik kan iedereen die een Thorens met SME arm heeft deze modificatie meer dan aanbevelen.

    En ze kunnen een grondplaat op maat maken voor bijna elk type losse arm, ik blijf er dan ook bij, dit soort bedrijven zijn de kers op de taart.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.