Een 12-deks DDDAC1794 NOS, Roon DSP en MQA


Periferie

De 12-dekker DDDAC wordt op een min of meer ‘houtje-touwtje’ wijze operationeel gemaakt. Belangrijk tijdens een vergelijk is dat de periferie identiek wordt gehouden. Beide DAC’s hebben dezelfde Magic Power voeding, dezelfde Berrystreamers, uiteraard via I2S verbonden met het DDDAC mainboard, en dezelfde Roon software. Dat maakt het zo gemakkelijk om te vergelijken. Beide DAC’s poppen op in het Roonscherm op de iPad waar ze innig met elkaar worden verbonden om simultaan hun schone werk te kunnen doen. Nu is het nog slechts een kwestie van muziek selecteren. Onder de keuzeschakelaar van de The Bespoke Audio Co. kan tussen de desbetreffende DAC’s worden gekozen. Hoe gemakkelijk kan het soms zijn….

Roonserver en Muziekopslag

QNAP TBS-453A NASDe Roonserver en de muziekbibliotheek staan sinds enige tijd op een hagelnieuwe compacte NAS van QNAP, de TBS-453A. Klein, krachtig, snel en stil. Een Intel Quad core processor, 8 GB RAM, vier supersnelle M2 500GB SSD ‘schijven’. De naam ‘schijf’ is hier wel een heel relatief begrip geworden.

Het zijn langwerpige PCB’s waarop de geheugenchips zijn gesoldeerd. De Roon database opslag, waar alle informatie over de muziek is opgeslagen en razendsnel beschikbaar is voor de gebruiker, heeft een eigen externe 250 GB SSD. De Roon app zelf is op de normale wijze op de QNAP geïnstalleerd. Met de duidelijke handleiding er naast is deze vlot geïnstalleerd, ondanks dat dit mijn eerste QNAP NAS is. Deze NAS staat in het audiorek en is puur ingericht op het gebruik als muziekbron. Een uitgebreider verhaal volgt binnenkort.M2 SSD

Luisteren

Klinkt de DDDAC1794 met de hoge toren uit een dozijn DAC modules beter dan mijn eigen Quatro DDDAC? Ik hoor zeker een mate van toegenomen verfijning, het karakter lijkt nog wat smeuïger, ronder te zijn. Als ik de DAC’s één op één naast elkaar hoor en on te fly omschakel zal dit verschil misschien voor een aantal mannen meer voldoende aanleiding zijn om een verbouwingsvergunning bij de lokale directie aan te vragen. Alleen ‘Het beste en niets minder’ is immers goed genoeg…

Ik zal ze om begrijpelijke redenen daar niet vanaf praten. Maar bedenk wel dat er ook al iemand is met een dubbele 15 deks DDDAC! Met twee speciaal door Doede Douma geprepareerde mainboards. Met een 12 dekkertje ben je daarbij vergeleken nog steeds een klein mannetje… (potdorie, wat een tegenvaller!)

En ik? Zei de gek..

Ga ik zelf naar aanleiding van deze nieuwe ervaringen ook uitbreiden. Daar kan ik kort over zijn: dat gaat niet gebeuren. Daarvoor is de winst me veel te gering. Nog los van de vraag of ik ook met langere tussenpozen nog blind aan zou kunnen wijzen of mijn Quad dekker speelt of de hogere toren. En dat is ook weer een fijn leermoment. Nee, ik ben zelf meer dan tevreden met mijn eigen Quad DDDAC1794.

Om de verhoudingen ook nog even van een andere kant te belichten: de omschakeling van USB DAC naar I2S gekoppelde Roon BerryStreamer zoals dat in een vorig verhaal te lezen is, is van een beduidend groter kaliber. De bekende ‘eenmaal ervaren, geen weg meer terug’ ervaring. En het leuke is dat dit een upgrade is die niet alleen zoden aan de dijk zet maar ook maar weinig extra kosten meebrengt.DDDAC1794 12 deck op audiorek

Persoonlijk mening

Er wordt mij regelmatig gevraagd naar mijn favoriete DDDAC1794 NOS DAC opzet. Is dat met 1, 2, 4 of meer parallel geschakelde DAC modules. Met een mainboard plus een enkel gemonteerde DAC module heb je zondermeer een DDDAC1794 dat je veel muziek kan geven. Alle voordelen van een ‘no oversampling, no digitaal filter’ DAC zijn daarmee te horen en de kosten te overzien. Ga ik vervolgens naar een dubbeldekker, dan is dit mij eigenlijk de upgrade die de meeste winst oplevert. Het geluid wint aan subtiliteit, wordt transparanter, voller of beter gezegd: volbloediger. Gaan we verder naar 4 DAC modules dan zet zich deze trend voort. Alleen is de behaalde winst een stuk minder dan bij de vorige stap, maar voor mij nog steeds de kosten en moeite waard. Bij nog verdere uitbouw worden de verschillen steeds subtieler.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 gedachten over “Een 12-deks DDDAC1794 NOS, Roon DSP en MQA

 • 07 juni 2017 om 11:09
  Permalink

  Hallo Dick,
  Waar heb jij die fraaie PCB aansluitblokjes voor de I2S aansluiting van de Raspberry PI vandaan?
  Groet, Jan

  Beantwoorden
 • 07 juni 2017 om 11:45
  Permalink

  Hoi Dick,
  Weer een mooi smeuïg verhaal Dick!
  Een 12 decks gaat het bij mij ook niet worden.
  Als ik het goed zie is de frequentie van het blok signaal 1 K hertz?
  groet,
  Geert

  Beantwoorden
 • 09 juni 2017 om 11:36
  Permalink

  Hallo Dick,
  Kun je nog laten zien hoe je die “torenflat” gaat inbouwen in de kast?
  Groetjes, Paulus

  Beantwoorden
  • 09 juni 2017 om 11:46
   Permalink

   Hallo Paul,die toren gaat niet in een kast van ons. Dit torenflat is gebouwd voor een klant…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.