Een 12-deks DDDAC1794 NOS, Roon DSP en MQA


Aan de slag

DDDAC1794 DAC PCBEr worden een viertal DAC PCB’s met componenten bestukt, getest en afgeregeld. Als dat gebeurd is worden ze op de bestaande DAC toren geschroefd. Vervolgens worden de onderlinge doorverbindingen gesoldeerd. Na een laatste visuele check gaat de spanning er op. Dat gaat niet helemaal naar wens, de bestaande voeding heeft net wat te weinig puf voor deze applicatie. Dan maar eerst een ‘beefed up’ versie van de Magic Power Supply bouwen, die meer sap kan leveren.

Op stroom

Audio Creative DDDAC1794 Magic Power (5)Dat blijkt geen overbodige luxe Als de twaalf verdiepingen DAC op de nieuwe voeding aangesloten wordt blijkt dat er toch pakweg 3,5 ampère (let wel: statisch, dus continu) uit de voeding wordt verlangt. De steviger broer van de normale Magic Power Supply levert de gevraagde stroom zonder morren.

Alle stroombroninstellingen worden nog eens na gelopen. Dan is het natuurlijk altijd prettig om te zien dat de zestien instelpunten van de al acht bestaande DAC PCB’s na een half jaar gebruik nagenoeg niet zijn verlopen. Alle instellingen liggen nog binnen 0,1 mV. Prachtig. Wat ik wel altijd doe is na een paar dagen continubedrijf de bias van de nieuw gebouwde DAC modules even nalopen.

BerryStreamer

Eerst even wat metingen via de S/PDIF ingang, dat ziet er goed uit. Dan kan de BerryStreamer worden geprepareerd. Voor de I2S koppeling heb ik mooie 5-weg PCB aansluitblokjes gevonden, die in een 2-weg versie ook voor de voeding van het Berry bordje wordt gebruikt. Als 5 volt voeding dient de standaard DDDAC1794 PCB die destijds voor de Wave I/O USB module is bedacht. De Raspberry Pi met opgestoken HifiBerry Digi+ Pro trekt niet excessief veel stroom. Zo’n 600 mA tijdens het opstarten, naar minder dan 400 mA tijdens operationeel gebruik. BerryStreamer Kit

Roon ready

De Roon iso wordt met hulp van het bekende Win32 Disk Imager programmaatje naar een micro SD kaartje geschreven en vervolgens in de Raspberry Pi wordt gestoken die daarmee van een nog niets kunnende mini computer naar hoogwaardige muziekstreamer wordt getransformeerd. De BerryStreamer wordt aan de ethernetkabel gehangen. Dan kan de spanning kan er op.

Het prettige van de BerryStreamer is dat er minder dan een halve minuut nodig is om op te starten. Het icoontje van de BerryStreamer plopt automatisch op in het Roon scherm op de iPad. Even aanvinken als Roon player en spelen maar. De oren kunnen vervolgens worden gezalfd met mooie klanken of desgewenst worden geschuurd met atonale artifarti plingplong. Als het plezier maar voorop staat. DDDAC1794 12 deck op audiorek(4)

Compleet foolproof

Een andere positieve bijkomstigheid is de werkelijk fool- en bulletproof stabiele werking van de BerryStreamer. Je kunt bewust of onbewust de stekker of ethernetconnector er uittrekken, het doet ‘m niks. Stekkers er weer in en alles gaat weer verder met waar het gebleven was. Hickups, glitches of wat voor andere narigheden, de BerryStreamer heeft er volgens mij nooit van gehoord.

Alles lijkt nu naar wens te werken. Ook hier zie ik geen vreemde dingen tijdens het checken met meetsignalen. Tijd om de DAC toren eens op muziek te gaan checken. Toch altijd wel een beetje spannend…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 gedachten over “Een 12-deks DDDAC1794 NOS, Roon DSP en MQA

 • 07 juni 2017 om 11:09
  Permalink

  Hallo Dick,
  Waar heb jij die fraaie PCB aansluitblokjes voor de I2S aansluiting van de Raspberry PI vandaan?
  Groet, Jan

  Beantwoorden
 • 07 juni 2017 om 11:45
  Permalink

  Hoi Dick,
  Weer een mooi smeuïg verhaal Dick!
  Een 12 decks gaat het bij mij ook niet worden.
  Als ik het goed zie is de frequentie van het blok signaal 1 K hertz?
  groet,
  Geert

  Beantwoorden
 • 09 juni 2017 om 11:36
  Permalink

  Hallo Dick,
  Kun je nog laten zien hoe je die “torenflat” gaat inbouwen in de kast?
  Groetjes, Paulus

  Beantwoorden
  • 09 juni 2017 om 11:46
   Permalink

   Hallo Paul,die toren gaat niet in een kast van ons. Dit torenflat is gebouwd voor een klant…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.