Een 12-deks DDDAC1794, Roon DSP en MQA

Een 12-deks DDDAC1794 NOS, Roon DSP en MQA


Ineens is daar een nieuw boeiend en altijd leerzaam avontuur met de DDDAC1794 NOS DAC. Enkele weken geleden werd mij gevraagd een 12 dekker DDDAC1794 te bouwen. Hoewel het eigenlijk om een ‘verbouwing’ gaat. Deze DAC begint zijn nobele leven als 4 dekker vorig jaar mei, net na de introductie van de nieuwe DAC boards. Deze wordt voor een Italiaanse audioliefhebber. Rond de kerstvakantie van 2016 krijg ik de DAC weer toegestuurd voor een verdere uitbouw naar 8 DAC modules.

DDDAC1794 12 deck op audiorek(3)

Een avontuur met een 12 deks DDDAC1794 NOS…

Zoals zo vaak bij audioliefhebbers beginnen de hersens na verloop van tijd al weer te kraken, “als ik nou eens…, zou het dan niet…”. Zo ook bij onze Italiaanse vriend en hij vraagt me om de DAC nogmaals met vier dek’s op te hogen, naar een ‘wolkenkrabber’ met een dozijn verdiepingen. Niet veel later arriveert de doos met zijn DAC weer bij mij thuis.

Een mooie gelegenheid

Zelf een meer dan tevreden gebruiker van een vierdekker DDDAC1794 is hier natuurlijk een mooie gelegenheid om eens een keer een 12 traps versie aan de tand te kunnen voelen. Zelf heb ik door de al zo fraaie kwaliteiten van mijn eigen DDDAC, waar ik dag in dag uit van geniet, totaal niet de behoefte om deze verder uit te bouwen, maar deze gelegenheid laat ik niet voorbij gaanDDDAC1794 12 deck met Kaliboard

Proefopstelling met Raspberry Pi en Kali board

De ‘kenners’ weten het al lang

Wat zijn de voordelen van een zo groot aantal parallel geschakelde DA converters? De theorie hierachter is dat een enkele DAC nooit perfect is. Schakel je een toenemend aantal DAC chips parallel dan worden (reken)fouten ook steeds meer uitgemiddeld, wat weer een hogere en meer nauwkeuriger liniariteit zal moeten opleveren.

Volgens ervaringsdeskundigen en óók volgens een Facebookvriend van de achterbuurjongen van de broer van de molenaar die zijn meel aan de warme bakker in mijn dorp levert, waar ik in het weekend mijn heerlijke desembrood koop, die verder geen enkel benul van techniek heeft, maar waarschijnlijk niets beter te doen heeft dan de hele dag op audiofora rond te hangen, maakt het oneindig veel verschil. Dan kan het niet anders dat dat het waar moet zijn. Dus: hoe meer hoe beter!

Ok, nu weer even serieus…

Uit commercieel oogpunt moet ik dit soort uitspraken natuurlijk met een grenzeloos enthousiasme onderschrijven. Maar dan hang ik in principe zelf ook ‘de leunstoelaudiofiel’ uit. Laat ik liever eerlijk zijn: dit is voor mij ook de eerste keer dat ik een 12 dekker DDDAC1794 op stroom zet. Ik heb wel een hele tijd met een Octopus versie gedraaid, maar dat was nog met het vorige type DDDAC module, zonder de latere upgrades als de geïntegreerde Tentlabs shuntvoedingen en stroombron voor de bias. De Quad DDDAC die ik vorig jaar april bouwde om de nieuwe versie te kunnen beoordelen bevalt mij persoonlijk echter duidelijk beter dan de oude Octopus. Die was goed, de nieuwe is beter.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

6 gedachten over “Een 12-deks DDDAC1794 NOS, Roon DSP en MQA

 • 07 juni 2017 om 11:09
  Permalink

  Hallo Dick,
  Waar heb jij die fraaie PCB aansluitblokjes voor de I2S aansluiting van de Raspberry PI vandaan?
  Groet, Jan

  Beantwoorden
 • 07 juni 2017 om 11:45
  Permalink

  Hoi Dick,
  Weer een mooi smeuïg verhaal Dick!
  Een 12 decks gaat het bij mij ook niet worden.
  Als ik het goed zie is de frequentie van het blok signaal 1 K hertz?
  groet,
  Geert

  Beantwoorden
 • 09 juni 2017 om 11:36
  Permalink

  Hallo Dick,
  Kun je nog laten zien hoe je die “torenflat” gaat inbouwen in de kast?
  Groetjes, Paulus

  Beantwoorden
  • 09 juni 2017 om 11:46
   Permalink

   Hallo Paul,die toren gaat niet in een kast van ons. Dit torenflat is gebouwd voor een klant…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.