DIY passieve voorversterker met TVC (deel 2)
In deel 1 van het verhaal behandelde Jan het TVC deel van zijn passieve ‘voorvesterker’. In dit vervolg wordt de toen al beloofde phonoversterker geïntegreerd.
Luiheid op de loer
Het gevaar van een deel I verhaal is dat als het allemaal lekker speelt er ook nog een deel II verhaal moet komen dat door de mooie muziek steeds tot morgen wordt uitgesteld… Want waarom aan je mooi spelende versterker werken als de muziek al zo lekker klinkt. De oplossing is een soort prefab Phonodude maken die in een paar uurtjes ingebouwd kan worden in de bestaande TVC preamp. Het plan stond al dat de voeding apart zou zijn van de TVC dus daar eerst maar mee beginnen.
Gezonde Voeding
Opnieuw maar eens in China shoppen voor een mooi chassis. Dat werd snel gevonden en na een 10-tal dagen was het al in Nederland…de wereld wordt steeds kleiner. Meteen maar wat proberen, aftekenen, gaten boren, passen en meten en schroeven. Het mooie was dat ik layout van de Phonodude 2014 versie kon overnemen. Het laatst gekochte chassis lijkt er heel erg veel op. Eigenlijk hoefde ik alleen een Phonodude te bouwen zonder Phonodude om de voeding te krijgen.
Verbindingen
Voor de verbinding van de voedingskast naar de TVC behuizing wil ik een mooi en degelijk systeem hebben. Het werd een soort Neutrik maar dan anders. Gevonden op de site van Conrad, een pracht stekker die met schroefdraad wordt bevestigd, van het merk Weipu. Met mooie vergulde contacten en bestand tegen 500 V bij veel ampères, Ik schat zo dat dat dit wel ruim voldoende zal zijn voor de mooie phonodude…
Na wat gaten boren komt het geheel er als op de foto’s uit te zien. Wellicht komt er nog een mooie gravering op en ooit een leuk blauw ledje aan de voorzijde…
De onderkant is natuurlijk interessanter, want daar zitten de andere onderdelen. Ik heb net een paar andere elco’s waardes gebruikt omdat ik die nog had liggen. De originele elco’s kunnen natuurlijk zo meegeleverd worden door Audio Creative.
Onder de rokken…
Het gaat natuurlijk om de voeding. De ingegoten trafo is erg gemakkelijk te monteren als de gaten juist geboord zijn. De draden zijn allemaal lang genoeg en twisten gaat makkelijk m.b.v. en schroefboormachine. Montage is een genot en eenvoudig om te doen. LET WEL OP: WE WERKEN MET HOGE SPANNINGEN!!!!
Over de schakelaar soldeer ik een Philips condensator tegen het inbranden. De bedrading is het bekende draad met PTFE isolatie. De zekering voor de hoogspanning zit in het 230 Volt IEC chassisdeel.
Na alles netjes gesoldeerd te hebben, eerst even aan zetten zonder de EZ81 gelijkrichter in de buishouder. Dan kun je mooi de gloeispanning op het PCB’tje afregelen op 12.6 volt. Omdat het chassis net niet diep genoeg is om het koelprofiel erin te krijgen heb ik de LM317 aan de andere zijde van de print gesoldeerd en met een isolatieplaatje en ringetje rechtstreeks op het chassis gemonteerd, dat zo als “koelelement” dient. Als de spanning is afgeregeld kan de gelijkrichtbuis erin. Even geduld, mooie rode gloed en de spanning komt al snel op tot boven de 300 volt. Daarom is er over een van de voedings condenstatoren ook een weerstand gesoldeerd. Als de versterker wordt uitgeschakeld zorgt deze zogenaamde ‘bleederweerstand’ ervoor de de elco’s zich vlot weer ontladen. Men kan niet voorzichtig genoeg zijn!!
Zo, de gelukkig gezonde voeding is af, op naar een “prefab” PhonoDude.
Prefab Phonodude
Natuurlijk moeten de buizen van de PhonoDude een mooie plaats krijgen, en moet er ruimte zijn voor de PD-print. Het idee was al snel geboren om een soort sub-chassis te maken alsof je de PhonoDude preamp uitgezaagd hebt en op 4 pootjes terecht laat komen.
Ik heb ruimte voor een mooi geborsteld stukje aluminium van 16 bij 18 cm. Daar kan de gehele versterker op worden gemaakt. Precies volgens de bouw beschrijving van de PD op deze site.
Een sub-chassis met een lichte voorkeur voor de A (voor de pianisten onder ons…
De buizen
Links de plaats voor de 6N3P buizen, rechts komen de 5755 triodes. Daar tussen past precies het PD-board, dat al netjes in elkaar gezet is door AC.
De onderzijde van het sub-chassis wordt opgebouwd volgens de AC-handleiding. Voor de koppelcondensatoren gebruik Auricaps MKP’s. Die had ik nog liggen en het zijn erg fijne condensatoren!
Duidelijk zijn de overeenkomsten met de opbouw van de originele PD te zien. Op onderstaande foto hoeven alleen de uitgangs condensatoren nog vast gesoldeerd te worden.
Na het aansluiten van de ingangen en de voedingsspanning wordt er even een test gedaan. Alle spanningen kloppen volgens het schema en na een provisorische aansluiting werkt het ook allemaal, en geheel zonder brom!!! Tijd voor het inbouwen in de TVC. Dat vereist nog een secuur werkje, de Seidenschakelaars hebben erg gevoelige aansluitpinnen (ze breken zo af als ze te vaak buigen).
De integratie
Nu alleen nog een extra gat maken in de TVC behuizing voor de voedings stekker…Alles monteren, Prefab-Phonodude erin, de in en uitgangen aansluiten, check, dubbel-check en triple-check. Kloppen alle aansluitingen met de voeding? Ik check dat altijd eerst door de gelijkrichtbuis eruit te halen zodat alleen de gloei is aangesloten….en wat blijkt, een 4-tal mooi gloeiende buisjes. Dan mag de hoogspanning via de voedingskabel op de schakeling.
Alle interne bedrading is van puur zilverdraad. Ik gebruik liever 0.8 mm dan 0.4. De eerste blijft het beste zijn vorm behouden als je het twist met de boormachine, en verder geeft die 0.8 mm draad mij gewoon een meer solide gevoel…
Nog even een modeshow op de Klipsch La Scala kast
Maestro, Muziek!
Als de boel is aangesloten en de naald in de groef zakt is wel erg stil…gaat dat wel goed?…hé de plaat draait toch. Ah, daar is de muziek! Lekker spelen maar met Paul Simon, Eagles, Procol Harum, Beatles, Al Stewart….etc etc. Klinkt nu al allemaal erg lekker en het zal alleen nog maar fijner worden als de versterker meer vlieguren achter de rug heeft.
En de warmte in de gesloten kast? Die is het op zijn warmst een beetje lauw. Heel mooi dus. Al met al een mooie combi!
Epiloog
Als je geen echte versterking nodig hebt, en een passieve “preamp” voldoende is dan is dit een heel mooi project. Heb je geen platenspeler, hou het dan bij de in het eerste deel beschreven regelversterker.
Mét de Phonodude gecombineerd met de TVC volumeregelaar wordt het een complete regelversterker mét platenspeleringang.
Ik heb gekozen voor een luxe versie in twee behuizingen met een superdeluxe verbinding tussen de voeding en de versterker. Hiermee is de invloed van de PSU minimaal op de versterker.
Hoe klinkt het? Nou, net zo goed als je eigen platenspeler het toelaat. De zwakste schakel is de rest van de keten, niet de Phonodude Django TVC+ variatie.
En nu, vooral veel plaatjes draaien!
Mooi project Jan. Jammer genoeg is de volumeregelaar nog steeds boven mijn budget.
Bij welke Chinees komen die mooie behuizingen vandaan?