ProjectenVersterker

DIY passieve voorversterker met TVC (deel 1)

Het Schema

Er zijn een paar mogelijkheden, maar al luisterend voAudio Creative - Jan's DIY TVC foto 7nd ik de niet gemeenschappelijke aarde-versie het mooiste klinken. Op deze manier is er een volledige galvanische scheiding tussen de ingangen en de uitgangen, maar ook tussen de ingangen onderling.

De XLR-RCA schakelaar valt dus weg en de gebalanceerde uitgang ook. Die heb ik niet nodig maar kan iedereen er natuurlijk zelf inbouwen. De ground schakelaar en de 6dB “versterking” komen er natuurlijk wel in.

In het basisschema is mooi te zien hoe de 6dB schakelaar moet worden aangesloten.

Audio Creative - Jan's DIY TVC foto 8

Draadloos?

Bij de trafo’s komt een keurig A4-tje met hoe de aansluitingen moeten worden gemaakt. Een secuur werkje.

Er zitten nogal wat draden aan de TVC die allemaal een plekje op de schakelaars of uitgangen moeten krijgen. Ik gebruik voor het solderen hier zilversoldeer. De ingangen worden m.b.v. 0,8 mm zilverdraad verbonden met de keuzeschakelaar. Tjonge, wat een draadjes…Nu is het zaak om rustig te blijven, en niet kleurenblind te worden… Audio Creative - Jan's DIY TVC foto 9Met geduld worden de vele draadjes uit de Silk TVC’s aan de juiste aansluitlip van de 24-stappenschalaar gesoldeerd. Eén vergissing en de boel kan weer gedemonteerd worden. Maar alles gaat naar wens en dan staat er een werkend apparaat in het audiorek.

Audio Creative - Jan's DIY TVC foto 10

 

(Maak overigens niet de vergissing om de trafowikkelingen door te meten met je universeelmeter. Daarmee verzadig je het kernmateriaal van de TVC en het kan aardig lang duren voor deze weer optimaal zijn werk kan doen. Dit geldt even zo zeer voor andere signaaltrafo’s als MC step-up trafo’s (red))

En hoe klinkt het?

Ik mag met gelukkig prijzen met een goed luisterpanel. Na een paar dagen inspelen (ik gebruik daar een Isotek CD voor) maar eens aansluiten. Dat gaat erg mooi, sterker nog, dat gaat heel erg lekker. Het luisterpanel vindt vooral ook de gebruiksvriendelijkheid erg fijn (een volume knop i.p.v. 2). Ook de goede vriend van de Promitheus was toevallig op bezoek voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd en kon de bewondering niet onder de bank of aanwezige stoelen schuiven.

Na een paar weken maar eens naar ’t oosten, waar de wijzen wonen….?

Audio Creative - Jan's DIY TVC foto 11

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

Jan Deckers

29 thoughts on “DIY passieve voorversterker met TVC (deel 1)

 • Kun je een prijsindicatie geven (of gewoon wat jij kwijt was? 🙂 ).

  Groeten Twan

  Beantwoorden
 • Jan Deckers

  Ik was voor deze versie net geen €750,- kwijt. De schakelaars en de Silk-trafo’s samen waren ongeveer €600,-. De kast €72,- en de pluggen ongeveer €39,-. Daarnaast nog wat conrad spul, aluminium steuntjes en zilverdraad. De knoppen had ik al, maar kosten ook geen fortuin. Voor mij is het de “klank” zeker waard 🙂

  Beantwoorden
 • Wat een mooi stukje huisvlijt zeg, klasse.
  Het ziet er qua opzet simpel uit maar dat is vaak de kracht van een goed basisontwerp en dan denk ik hierbij direct aan de DDDAC….
  Ik ben er nog niet helemaal precies uit wat nu het voordeel is tussen een symmetrisch en asymmetrisch signaal behalve de afscherming en de verdubbeling van het al zwakke signaal, althans dat maak ik op uit;
  http://www.popschoolmaastricht.nl/college_signaaltransport.php
  Mocht daar meer simpele en duidelijke informatie over te vinden zijn dan hoor ik dat graag 😉

  Ben heel benieuwd hoe deze of een TVC zou klinken als voorversterker op een transistor eindversterker als dat trouwens al mogelijk is.

  Paulus

  Beantwoorden
  • Hallo Paulus,

   De DDDAC1794 is van huis uit een gebalanceerde schakeling. Trek je daar een single ended signaal uit, via een koppelcondensator, dan gebruik je kort door de bocht gezegd eigenlijk maar de helft van de DACschakeling.

   Beantwoorden
  • Jan Deckers

   Hallo Paulus,

   ik heb de TVC in ieder geval inlaten spelen op mijn chip versterker (die hier op de site ook ergens staat beschreven. Potmeter helemaal open. Dat ging in mijn studio echt niet verkeerd! Na paar dagen van inspelen kwam ook daar een mooi geluid uit. Ik weet niet of een TVC met alle transistorversterkers matched maar wel met de chip amp. Het is dus mogelijk om daar de TVC voor te gebruiken, in principe is het niks meer dan een veredelde potmeter (met een 6dB stand er bij).

   Beantwoorden
   • Dat is wel erg kort door de bocht Jan, het grote pluspunt van een TVC is juist de hoge ingangs- en de lage uitgangsimpedantie. En dat is bij gebruik aan een chipamp, die vaak maar een ingangsweerstand van 20 kOhm heeft, een mooi voordeel.

    Beantwoorden
 • Hmm, extra informatie (in en uitgangsimpedantie) die mij niet echt verder helpt…..dat de DDDAC gebalanceerd is wist ik al wel en dat concept “gebalanceerd” kan ik redelijk volgen…..

  Ik zou heel graag gebruik willen maken van de volledige capaciteiten van de DDDAC, en deze DIY TVC zou dat in principe mogelijk kunen maken, echter, mijn 2 zware Rotel (RB-991) eindversterkers hebben een gebalanceerde ingang maar daar zit volgens mij een catch achter….
  Specs geven aan dat symmetrisch als asymmetrisch 33Kohm met 1V gevoeligheid hebben.
  Na de symmetrische ingang zit een kleine circuit met een ic (AD 711 jn) waarna het weer wordt verbonden met de assymetrische ingang. (zie bijlage)
  Dus, blijgemaakt met een dode mus, toch?

  Kijk, simpel is vaak de allerbeste oplossing, denk aan de KISS, Keep It Simple Stupid.
  Het treintje met de DDDAC en een TVC, allebei bereikbaar dmv zelfbouw lijkt mij een grote sprong voorwaarts in mijn hifiketen omdat ze allebei absoluut geen toeters en bellen bezitten.
  Dat kan, in theorie, alleen maar beter zijn voor de muziek en de beleving ervan.

  Fijne paasdagen allen.

  Beantwoorden
  • Ha Paulus,

   Lees het verhaal over de Music First Audio Classic v2 nog eens, daar vind je alle uitleg over de impedantie én koppeling met de DDDAC1794 uitgangen.
   Jan zijn TVC is op dezelfde wijze te gebruiken.

   Beantwoorden
 • Ik heb inmiddels heel veel gelezen over de TVC en de voordelen zijn enorm, helder geluid, bredere soundstage, meer diepte, meer rust in de stilte.

  Lijkt mij zeker een prachtig project om na te bouwen, maar ik denk dat de grote hoeveelheid aan draadjes een hoop mensen zal afschrikken, ik kwam op internet deze TVC tegen.
  http://www.intactaudio.com/module.html

  Hierbij zit de trafo op een print gesoldeerd met de twee schakelaars, de eerste schakelaar heeft twaalf standen van 3,75 dB, de tweede heeft 3 stappen van 1,25 dB waardoor het geheel in 32 stappen van 1,25 dB te regelen is, dat betekent dus wel 4 knoppen i.p.v. een maar dat zal een kwestie van wennen zijn, lijkt mij dat geringe verschillen met de fijn instelling wel te verhelpen zijn zonder meteen aan de grof instelling te komen.

  Je hoeft alleen de ingang en de uitgang nog maar aan te sluiten en in een geschikte kast te bouwen.

  Ik heb besloten eerst deze versie te gaan bouwen.

  Twee van deze modules kosten in totaal $350,- dus €314,-

  Beantwoorden
 • Ik wil jullie allereerst een compliment geven over Audio Creative, ik lees de artikels met veel plezier en ben ook dingen aan het nabouwen. Nu is mijn vraag wanneer het vervolg komt van de passieve voorversterker met de PhonoDude.

  Beantwoorden
 • Ik ben benieuw of jullie de Silk TVC versie nog vergeleken hebben met de
  Music first Audio classic?….
  … en of deze meet/klank technisch aan elkaar gewaagd zijn.
  Dit zou een kwalitatief hoogwaardige TVC ( voor de zelfbouwers) een stuk bereikbaarder maken.
  De music first audio classic V2 kost ondertussen namelijk ruim 3500 euro!!

  Beantwoorden
  • Hallo Willard,
   Ik zou het zo niet kunnen zeggen. De Silk TVC is door Jan gebouwd en staat ruim 100 km bij mijn Music First Audio regelaar vandaan…

   Beantwoorden
 • Ik ben ook van plan een TVC te gaan bouwen.
  Echter wil ik kijken of ik ,als het ware, een hele luxe integrated van kan maken.
  Ik heb een DDDAC tweedekker en wil hierop de tvc en dan twee b&o icepower 500asp modules ansluiten. (Ja echt waar.)
  Heb ik goed begrepen dat ik dan de uitgangstrafo’s niet meer nodig heb?

  Beantwoorden
   • Hopelijk mag ik je hier nog even over doorvragen….
    De 500asp heeft een 8K ingang,.ga ik dan in de problemen komen met een silk tvc?
    En of ik dan de extra 6dB nodig heb….(zal ook aan de gevoeligheid van de speakers liggen neem ik aan)

    Beantwoorden
    • Hallo René,
     8 kOhm is laag, maar de metingen zijn gedaan met iets meer dan 9 kOhm. Als je de TVC in een aparte kast hebt gebouwd, sluit die dan af met iets van 470 kOhm. Dan kom je met 8 kOhm best nog mooi uit.
     Wat is de ingangsgevoeligheid van de 500asp versterker?

     Beantwoorden
     • Gek genoeg kan 8k dat niet vinden. Er word alleen gesproken over absolute maximum ratings. +/- 12v… lijkt me sterk.
      de bedoeling was dddac tvc en 2x 500asp in een kast.

     • Als ik de tvc rechtstreeks op de versterker heb (dus samen in één kast) hoef ik geen afsluitweerstand te gebruiken?

     • Hallo René,
      Als de versterker de juiste afsluitweerstand al heeft, neemt die de taak van belastingweerstand op zich.

 • Dirk Hendrikse heb jij de Intact volumeregelaar nog gebouwd?, is dat een voordelig voordelig alternatief gebleken?, of is het kwalitief niet van een zelfde klasse?

  Beantwoorden
 • Ik ben hier aardig door geïnspireerd, heb er dan ook een aangeschaft om mijn DDDAC1974 regelbaar te maken
  Nu in bovenstaand verhaal wordt gesproken over de afsluitweerstand heb ik een vraagje, is deze nodig als je de silk direkt op dac gebalanceerd aansluit naar xlr uitgang en zoja, moet deze weerstand dan over pin 2 en 3 worden geplaats
  wat is de waarde die dan moet worden geplaatst als ik Hypex NC400 eindversterker hier op aan wil sluiten
  Groet,
  Martin.

  Beantwoorden
  • Martin,

   Zorg dat de resultante van de afsluitweerstand van de Silk TVC + de ingangsimpedantie van de Hypex versterker 9 a 10 kOhm blijft.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Bedankt!
  Dit zijn de gegevens van Ncore, welke moet ik hier van nemen want er zit wel wat verschil in waarde?
  Input Impedance Differential Mode ZIN,DM 104 kΩ
  Common Mode ZIN,CM 1.5 MΩ
  Verder zou ik willen weten of deze op pin 2 en 3 van de xlr uitgang moet komen.

  Beantwoorden
  • Hallo Martin,

   In dat geval kun je gewoon de 10 kOhm loadweerstand achter de Silk solderen.
   Ja, de weerstand komt over pin 2 en 3 van de XLR bus.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick ,alles goed?das lang geleden:)
  die Silks klinken alsof er 2 gordijnen voor de speaker hangen , zelden zo iets slechts gehoor, ik vermoed dat het door de EE kernen komt heb daar ook meegewerkt met hetzelfde resultaat (ook super perm)
  ik heb zo ook als 1 op 1 ingangstrafo geschakelt zelfde resultaat klinkt echt waardeloos.veschillende belastingen geprobeerd enz.
  ben benieuwd naar andermans ervaringen, die deze TVC ook daadwerkelijk vergeleken hebben ,met een zeg maar tribute /audio consulting of silvercore enz.

  GR Olaf

  Beantwoorden
 • Kunt u aangeven hoe de Silk Tvc zich verhoudt tot de Music First Tvc waarmee u zelf heeft gespeeld?
  Zijn qua prestaties aan elkaar gewaagd?

  Beantwoorden
  • Ha Paul Peter,

   De Silk TVC is technisch en qua geluid helaas niet van het kaliber van Music First Audio. De Silk is ook erg gevoelig voor de juiste loadbelasting achter de TVC, de MFA helemaal niet.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.