DIY passieve voorversterker met TVC (deel 1)

Shoppen in China met vooruitziende blik

Ja, dan hebben we natuurlijk nog een mooie kast en de in en uitvoer pluggen nodig. Ik heb al eerder in China besteld bij Ali Express….dus ook daar maar eens kijken. Ik heb al een idee voor een kast voor een nieuwe preamp met aparte voeding. Het moet er eentje worden van pakweg 15 cm hoog 22 breed en 30 cm diep. Audio Creative - Jan's DIY TVC foto 4

Daar past de volume regelaar in én … is er nog ruimte voor eventueel latere uitbreiding…

De kast wordt besteld met de nodige koperen cinch pluggen voor de ingang. Het duurt even maar dan heb je ook wat. Keurig verzonden en te volgen via het internet. Na een dag of 20 is het meestal binnen. Blijf wel een beetje zoeken naar de beste prijzen én verzendkosten, maar dat loont, het kan soms de helft schelen!

Lekker koken begint met een goed recept…

Al passend en metend eens maar eens kijken waar de onderdelen moeten komen. Die schakelaars hebben toch een flinke steun nodig. De verlengassen voor de keuzeschakelaar en volumeregelaar met de nodige askoppelstukjes worden bij Conrad besteld.

Het mechanische werk gaat beginnen: het boren van de gaatjes, eerst klein dan groter tot de juiste maat.

Ruimte genoeg in deze kast dus plaats genoeg voor de mooie Silk trafo’s. Daar kan zo nog een versterker bij…mmm…wat een idee… en waarom niet een RIAA voorversterker zodat mijn platenspeler ook kan worden aangesloten…Audio Creative - Jan's DIY TVC foto 5

Overleg

Maar eens overleggen met Dick van Audio-Creative. “Goed idee, een TVC! Bouw dan meteen een Phonodude mee!!”. En het idee was geboren. Gelukkig kon ik bij Audio-Creative een uitgeklede Phonodude kit verkrijgen om te bouwen. (niet zo vreemd natuurlijk: Jan schrijft al bijna vanaf de start  van de A-C site met regelmaat mooie stukjes voor ons over zijn liefde voor klassieke muziek, dan heb je toch een streepje voor… (red)).

De plannen worden verder uitgewerkt

De voeding voor de PhonoDudeschakeling komt in een aparte behuizing, Alleen de TVC regeling en de onderdelen voor de versterkerschakeling worden in de ‘hoofdbehuizing’ gebouwd. Tja, en de reist de vraag: ‘wordt het nu een Phonodude met volume regeling, of een TVC met phono-ingang’… Je mag zelf kiezen…

Mooi spul

Als de Silk trafo’s arriveren samen met de schakelaars is goed te zien wat voor mooie kwaliteit e hebben. Mooi ingegoten trafo’s met draden die teflon geïsoleerd zijn. Wel zo fijn bij het solderen. Ook de prachtige Seiden schakelaars zijn van uitstekende kwaliteit.

Ga hier niet op bezuinigen, want dat gaat ten koste van de geluidskwaliteit en duurzaamheid. Andere mooie kwaliteit schakelaars vind je onder andere bij Elma.

De 6dB schakelaar en groundlift zijn ook van Japanse makelij, en zitten in vele andere versterkers, waaronder de al eerder genoemde Music First Audio, en zijn van het merk Miyama.

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

Jan Deckers

29 thoughts on “DIY passieve voorversterker met TVC (deel 1)

 • 24 maart 2016 om 14:36
  Permalink

  Kun je een prijsindicatie geven (of gewoon wat jij kwijt was? 🙂 ).

  Groeten Twan

  Beantwoorden
 • Jan Deckers
  25 maart 2016 om 12:33
  Permalink

  Ik was voor deze versie net geen €750,- kwijt. De schakelaars en de Silk-trafo’s samen waren ongeveer €600,-. De kast €72,- en de pluggen ongeveer €39,-. Daarnaast nog wat conrad spul, aluminium steuntjes en zilverdraad. De knoppen had ik al, maar kosten ook geen fortuin. Voor mij is het de “klank” zeker waard 🙂

  Beantwoorden
 • 25 maart 2016 om 15:50
  Permalink

  Wat een mooi stukje huisvlijt zeg, klasse.
  Het ziet er qua opzet simpel uit maar dat is vaak de kracht van een goed basisontwerp en dan denk ik hierbij direct aan de DDDAC….
  Ik ben er nog niet helemaal precies uit wat nu het voordeel is tussen een symmetrisch en asymmetrisch signaal behalve de afscherming en de verdubbeling van het al zwakke signaal, althans dat maak ik op uit;
  http://www.popschoolmaastricht.nl/college_signaaltransport.php
  Mocht daar meer simpele en duidelijke informatie over te vinden zijn dan hoor ik dat graag 😉

  Ben heel benieuwd hoe deze of een TVC zou klinken als voorversterker op een transistor eindversterker als dat trouwens al mogelijk is.

  Paulus

  Beantwoorden
  • 25 maart 2016 om 20:30
   Permalink

   Hallo Paulus,

   De DDDAC1794 is van huis uit een gebalanceerde schakeling. Trek je daar een single ended signaal uit, via een koppelcondensator, dan gebruik je kort door de bocht gezegd eigenlijk maar de helft van de DACschakeling.

   Beantwoorden
  • Jan Deckers
   26 maart 2016 om 09:47
   Permalink

   Hallo Paulus,

   ik heb de TVC in ieder geval inlaten spelen op mijn chip versterker (die hier op de site ook ergens staat beschreven. Potmeter helemaal open. Dat ging in mijn studio echt niet verkeerd! Na paar dagen van inspelen kwam ook daar een mooi geluid uit. Ik weet niet of een TVC met alle transistorversterkers matched maar wel met de chip amp. Het is dus mogelijk om daar de TVC voor te gebruiken, in principe is het niks meer dan een veredelde potmeter (met een 6dB stand er bij).

   Beantwoorden
   • 26 maart 2016 om 11:30
    Permalink

    Dat is wel erg kort door de bocht Jan, het grote pluspunt van een TVC is juist de hoge ingangs- en de lage uitgangsimpedantie. En dat is bij gebruik aan een chipamp, die vaak maar een ingangsweerstand van 20 kOhm heeft, een mooi voordeel.

    Beantwoorden
 • 26 maart 2016 om 12:28
  Permalink

  Hmm, extra informatie (in en uitgangsimpedantie) die mij niet echt verder helpt…..dat de DDDAC gebalanceerd is wist ik al wel en dat concept “gebalanceerd” kan ik redelijk volgen…..

  Ik zou heel graag gebruik willen maken van de volledige capaciteiten van de DDDAC, en deze DIY TVC zou dat in principe mogelijk kunen maken, echter, mijn 2 zware Rotel (RB-991) eindversterkers hebben een gebalanceerde ingang maar daar zit volgens mij een catch achter….
  Specs geven aan dat symmetrisch als asymmetrisch 33Kohm met 1V gevoeligheid hebben.
  Na de symmetrische ingang zit een kleine circuit met een ic (AD 711 jn) waarna het weer wordt verbonden met de assymetrische ingang. (zie bijlage)
  Dus, blijgemaakt met een dode mus, toch?

  Kijk, simpel is vaak de allerbeste oplossing, denk aan de KISS, Keep It Simple Stupid.
  Het treintje met de DDDAC en een TVC, allebei bereikbaar dmv zelfbouw lijkt mij een grote sprong voorwaarts in mijn hifiketen omdat ze allebei absoluut geen toeters en bellen bezitten.
  Dat kan, in theorie, alleen maar beter zijn voor de muziek en de beleving ervan.

  Fijne paasdagen allen.

  Beantwoorden
  • 26 maart 2016 om 15:40
   Permalink

   Ha Paulus,

   Lees het verhaal over de Music First Audio Classic v2 nog eens, daar vind je alle uitleg over de impedantie én koppeling met de DDDAC1794 uitgangen.
   Jan zijn TVC is op dezelfde wijze te gebruiken.

   Beantwoorden
 • 26 mei 2016 om 13:39
  Permalink

  Ik heb inmiddels heel veel gelezen over de TVC en de voordelen zijn enorm, helder geluid, bredere soundstage, meer diepte, meer rust in de stilte.

  Lijkt mij zeker een prachtig project om na te bouwen, maar ik denk dat de grote hoeveelheid aan draadjes een hoop mensen zal afschrikken, ik kwam op internet deze TVC tegen.
  http://www.intactaudio.com/module.html

  Hierbij zit de trafo op een print gesoldeerd met de twee schakelaars, de eerste schakelaar heeft twaalf standen van 3,75 dB, de tweede heeft 3 stappen van 1,25 dB waardoor het geheel in 32 stappen van 1,25 dB te regelen is, dat betekent dus wel 4 knoppen i.p.v. een maar dat zal een kwestie van wennen zijn, lijkt mij dat geringe verschillen met de fijn instelling wel te verhelpen zijn zonder meteen aan de grof instelling te komen.

  Je hoeft alleen de ingang en de uitgang nog maar aan te sluiten en in een geschikte kast te bouwen.

  Ik heb besloten eerst deze versie te gaan bouwen.

  Twee van deze modules kosten in totaal $350,- dus €314,-

  Beantwoorden
 • 30 mei 2016 om 10:01
  Permalink

  Ik wil jullie allereerst een compliment geven over Audio Creative, ik lees de artikels met veel plezier en ben ook dingen aan het nabouwen. Nu is mijn vraag wanneer het vervolg komt van de passieve voorversterker met de PhonoDude.

  Beantwoorden
 • 05 september 2016 om 14:27
  Permalink

  Ik ben benieuw of jullie de Silk TVC versie nog vergeleken hebben met de
  Music first Audio classic?….
  … en of deze meet/klank technisch aan elkaar gewaagd zijn.
  Dit zou een kwalitatief hoogwaardige TVC ( voor de zelfbouwers) een stuk bereikbaarder maken.
  De music first audio classic V2 kost ondertussen namelijk ruim 3500 euro!!

  Beantwoorden
  • 07 september 2016 om 18:10
   Permalink

   Hallo Willard,
   Ik zou het zo niet kunnen zeggen. De Silk TVC is door Jan gebouwd en staat ruim 100 km bij mijn Music First Audio regelaar vandaan…

   Beantwoorden
 • 20 december 2016 om 22:35
  Permalink

  Ik ben ook van plan een TVC te gaan bouwen.
  Echter wil ik kijken of ik ,als het ware, een hele luxe integrated van kan maken.
  Ik heb een DDDAC tweedekker en wil hierop de tvc en dan twee b&o icepower 500asp modules ansluiten. (Ja echt waar.)
  Heb ik goed begrepen dat ik dan de uitgangstrafo’s niet meer nodig heb?

  Beantwoorden
   • 25 januari 2017 om 17:21
    Permalink

    Hopelijk mag ik je hier nog even over doorvragen….
    De 500asp heeft een 8K ingang,.ga ik dan in de problemen komen met een silk tvc?
    En of ik dan de extra 6dB nodig heb….(zal ook aan de gevoeligheid van de speakers liggen neem ik aan)

    Beantwoorden
    • 25 januari 2017 om 17:34
     Permalink

     Hallo René,
     8 kOhm is laag, maar de metingen zijn gedaan met iets meer dan 9 kOhm. Als je de TVC in een aparte kast hebt gebouwd, sluit die dan af met iets van 470 kOhm. Dan kom je met 8 kOhm best nog mooi uit.
     Wat is de ingangsgevoeligheid van de 500asp versterker?

     Beantwoorden
     • 25 januari 2017 om 18:45
      Permalink

      Gek genoeg kan 8k dat niet vinden. Er word alleen gesproken over absolute maximum ratings. +/- 12v… lijkt me sterk.
      de bedoeling was dddac tvc en 2x 500asp in een kast.

     • 03 februari 2017 om 14:22
      Permalink

      Als ik de tvc rechtstreeks op de versterker heb (dus samen in één kast) hoef ik geen afsluitweerstand te gebruiken?

     • 03 februari 2017 om 16:11
      Permalink

      Hallo René,
      Als de versterker de juiste afsluitweerstand al heeft, neemt die de taak van belastingweerstand op zich.

 • 11 april 2017 om 06:48
  Permalink

  Dirk Hendrikse heb jij de Intact volumeregelaar nog gebouwd?, is dat een voordelig voordelig alternatief gebleken?, of is het kwalitief niet van een zelfde klasse?

  Beantwoorden
 • 30 december 2017 om 01:00
  Permalink

  Ik ben hier aardig door geïnspireerd, heb er dan ook een aangeschaft om mijn DDDAC1974 regelbaar te maken
  Nu in bovenstaand verhaal wordt gesproken over de afsluitweerstand heb ik een vraagje, is deze nodig als je de silk direkt op dac gebalanceerd aansluit naar xlr uitgang en zoja, moet deze weerstand dan over pin 2 en 3 worden geplaats
  wat is de waarde die dan moet worden geplaatst als ik Hypex NC400 eindversterker hier op aan wil sluiten
  Groet,
  Martin.

  Beantwoorden
  • 30 december 2017 om 08:58
   Permalink

   Martin,

   Zorg dat de resultante van de afsluitweerstand van de Silk TVC + de ingangsimpedantie van de Hypex versterker 9 a 10 kOhm blijft.

   Beantwoorden
 • 30 december 2017 om 12:47
  Permalink

  Hallo Dick,
  Bedankt!
  Dit zijn de gegevens van Ncore, welke moet ik hier van nemen want er zit wel wat verschil in waarde?
  Input Impedance Differential Mode ZIN,DM 104 kΩ
  Common Mode ZIN,CM 1.5 MΩ
  Verder zou ik willen weten of deze op pin 2 en 3 van de xlr uitgang moet komen.

  Beantwoorden
  • 30 december 2017 om 12:56
   Permalink

   Hallo Martin,

   In dat geval kun je gewoon de 10 kOhm loadweerstand achter de Silk solderen.
   Ja, de weerstand komt over pin 2 en 3 van de XLR bus.

   Beantwoorden
 • 13 december 2018 om 14:07
  Permalink

  Hoi Dick ,alles goed?das lang geleden:)
  die Silks klinken alsof er 2 gordijnen voor de speaker hangen , zelden zo iets slechts gehoor, ik vermoed dat het door de EE kernen komt heb daar ook meegewerkt met hetzelfde resultaat (ook super perm)
  ik heb zo ook als 1 op 1 ingangstrafo geschakelt zelfde resultaat klinkt echt waardeloos.veschillende belastingen geprobeerd enz.
  ben benieuwd naar andermans ervaringen, die deze TVC ook daadwerkelijk vergeleken hebben ,met een zeg maar tribute /audio consulting of silvercore enz.

  GR Olaf

  Beantwoorden
 • 03 januari 2022 om 15:00
  Permalink

  Kunt u aangeven hoe de Silk Tvc zich verhoudt tot de Music First Tvc waarmee u zelf heeft gespeeld?
  Zijn qua prestaties aan elkaar gewaagd?

  Beantwoorden
  • 03 januari 2022 om 15:29
   Permalink

   Ha Paul Peter,

   De Silk TVC is technisch en qua geluid helaas niet van het kaliber van Music First Audio. De Silk is ook erg gevoelig voor de juiste loadbelasting achter de TVC, de MFA helemaal niet.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.