ProjectenVersterker

DIY LM3886 chipamp

Het geheim van de smid…

LM3886 versterkerschemaMaar waar zit ‘m nou toch het geheim van de inspirerende klankmatige eigenschappen van de 47-labs versterkers? Trouwe aanhangers dwepen uiteraard met de filosofie van de fabrikant waarbij iedere bocht in een aansluitdraadje een filosofische klankmatige gedachte heeft.

Techneuten die hun voeten graag aan de grond houden richten hun blik meteen op de versterkerchip, het hart van de versterker. De echte knappe koppen zijn natuurlijk die van de ontwikkelaars bij National Semiconductors, die deze slimme versterkerchip hebben ontworpen.

De LM3886 is niet voor een specifiek doel ontworpen. Bijvoorbeeld alleen voor portable audio of voor het geluid in een TV, maar voor algemeen gebruik.

 

LM3886 versterkerschema 2

Wat zegt de datasheet hierover:

APPLICATIONS • Component stereo • Compact stereo • Self-powered speakers • Surround-sound amplifiers • High-end stereo TVs

 

Ongeveer alles dus, behalve ‘high end’ versterkers… Doordat de voedingspanning binnen een ruime marge gevarieerd kan worden kan het maximale uitgangsvermogen naar wens worden ingesteld. Met een voedingspanning van +/-35 volt haal je toch gemakkelijk 50 watt in 8 Ohm. Dat zijn toch zeer bruikbare waardes.

China

Als er ergens veel belangstelling voor is, zijn de Chinezen er vaak ook als de kippen bij. Waarvan de in de versterkers in dit verhaal gebruikte versterker PCB’tjes het bewijs zijn. Geef de zoekfunctie ‘cloneamp’ in Ebay maar eens in. Ik heb dus voor weinig geld een aantal kant en klare PCB’tjes van zowel versterkers als voedingmodules via Ebay gekocht. Een complete set al gebouwde PCB’s, met twee versterkermodules en een voedingsmodule maakt je portemonnee in de regel rond 40 euro lichter. Daarmee ben je er natuurlijk nog niet helemaal…

Maak of koop er een mooie kast bij, schaf een dikke voedingstrafo aan, wat randonderdelen en je hebt een mooie versterker. Nou ja, de boel moet nog wel ‘even’ in elkaar worden gezet. Is dit moeilijk? Nope, zeker niet. Als je niet beschikt over twee linkerhanden bouw je in no time een mooie versterker die beter klinkt dan dat je in je stoutste dromen zou kunnen vermoeden.

We gaan maar eens aan de slag…

Om de nieuwsgierigheid snel te kunnen beteugelen heb ik een paar oude Elektor (toen nog Elektuur) DIY monoblok versterkers van de plank gehaald waarvan de eindtorren tien jaar geleden al waren uitgebrand. De vervolgens uitgebouwde vergane glorie maakt wel heel ruim baan voor de chipamp PCB’s die op het vrijgekomen koelprofiel wordt geschroefd. Dat dit voor een wat koddig aanzien zorgt hoef ik niet te vertellen… Terwijl het in verhouding minuscule PCB’tje bijna evenveel uitgangsvermogen aan de speakerterminals kan leveren dan de grote verwijderde, met discrete componenten bestukte PCB.

Audio-Creative-3886-versterkermodule

De grote voedingstrafo’s en de 80.000 uF elcobank blijven op hun plek. De bedrading wordt alleen aangepast.

Binnen twee uur nadat de postbode me het pakketje uit China heeft overhandigd staan de verbouwde versterkers in het audiorek. Als voorversterker gebruik ik mijn altijd hoog gewaardeerde Music First Audio Classic v2. De ingangsgevoeligheid van de eindversterkers ligt op 1 volt voor vol vermogen, wat dus ideaal is voor een passieve voor”versterker”.

Eerste kennismaking

Ja, dan ben ik na een uurtje muziek luisteren toch een beetje sprakeloos. Hoe is het mogelijk dat deze mini PCB’tje s met een versterkerchip zo lekker kunnen klinken. De kwaliteit is echt boven verwachting. Dat geeft inspiratie om er verder mee te gaan.

Maar het zover is staan de hergewaardeerde monoblokken nog wel een aantal weken staan te spelen. Weken waarin ze nog steeds fijner worden. Vrienden die op bezoek kwamen geloven hun oren ook niet.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

179 thoughts on “DIY LM3886 chipamp

 • Wat een geweldig stuk geschreven. Helemaal blij wordt ik hiervan. Is er ook een materiaal lijst beschikbaar met de gebruikte onderdelen? Geweldig om hier als beginner mee aan de slag te gaan.

  Beantwoorden
  • De door Dick gebruikte enkelvoudige LM3886 printjes zijn (in overvloed) op ebay te koop. Aliexpress is een goed alternatief. Circa 8 euro per stuk (China) en veelal gratis verzending. Met een beetje zoeken kom je ook de verschillende gebruikte voedingsprinten tegen. Zowel bestukt als bouwpakket. Mogelijk is het minder interessant om de transformatoren daar te bestellen. Zijn nogal zwaar en dat geeft meestal enige verzendkosten en bovendien laat de douane die over het algemeen niet door zonder invoerheffingen.
   Ik heb overigens op ebay ook al een quad LM3886 print gezien voor de liefhebbers van nog wat meer vermogen dan de triple…

   Beantwoorden
 • Weer een fijn artikel om te lezen!

  Het is inderdaad jammer dat de audio-hobby vergrijst, zelf ben ik 27 en ken verder niemand in mijn kringen die zelf versterkers bouwt. Gelukkig zijn er wel vrienden en kennissen die erg onder de indruk zijn. Zeker als je bedenkt hoe het met de geluidskwaliteit van de meeste consumentenapparatuur is gesteld. “ooit zou ik nog wel eens een goede installatie willen hebben” hoor ik vaak genoeg. Maar tenslotte is het leven ook te kort om slechte wijn te drinken, toch?

  Beantwoorden
  • Ook ik leef nu in die technische mede omstandigheden.
   Als (kunst/decoratie/reclame) schilder hobby elektronica en veel audio apparatuur gebouwd, waarvan de laatste een uitgebreide analoge synthesizer van Digisound England tijdens mijn studie 2e graads. Veelal zelf de printen gemaakt maar niet van die synthesizer. Nu ik veel meer tijd heb is de lol er wel vanaf. Later twee vrienden ontmoet een cum laude Ir. puur digitaal en een ander Ir. beeldbewerking & analoge elektronica, die zei dat ik meer elektronicus was. Ik zei tegen hem; geef mij jouw wiskunde maar (grapje).

   Beantwoorden
 • Door de verhalen op internet en jouw enthousiamse toch ook maar eens ebay afgestruind en de door jou in je tweede versterker gebruikte triple LM3886 blokjes gevonden en besteld. Kost inderdaad maar een prikkie. De benodigde trafo’s vormen de rootste kostenpost zo lijkt het. Bij de laatste versterker gebruik je een 300VA trafo om twee chips te voeden. Heb ik 450 VA nodig voor een triple blokje of is een beetje minder nog te doen ?

  Beantwoorden
 • De versterker printjes zijn wel te vinden en die heb ik inmiddels ook. Trafo is gemakkelijk te bestellen. Echter kan ik de keuze schakelaar en volume knop niet vinden.. Welke ohmse waarde? De gebruikte buffer printjes kan ik ook nog niet vinden. Dus als iemand hier nog een linkje voor heeft graag.

  Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Bedankt voor je leuk geschreven artikel.
  In de oude Elektuur was deze schakeling al eerder beschreven als Power Opamp.
  Ik vond het toen al een interessante schakeling.
  Pas toen 47Labs hiermee uitkwam en zijn filosofie hierbij uitlegde (kortst mogelijk signaal traject en kleine maar ‘snelle’ voedingselko’s) was mijn interesse weer gewekt. Dit project doet de filosofie ‘Less is more’ alle eer aan. Zij durfden wel ‘out of the box’ te denken en zo nieuwe wegen te bewandelen.
  Is dat niet wat de liefde voor onze hobby zo boeiend maakt.
  Al die snobs die goed geluid alleen beoordelen naar de grootte van het prijskaartje maken de drempel voor jongeren alleen maar groter. Zij zijn blijkbaar vergeten dat ze ook jong geweest zijn en toen ook die duurdere apparaten niet konden veroorloven. Even goed genoot je van de muziek op je transistorradiootje ongeacht de prijs. Een Linn draaitafel was te duur totdat Thorens met de goedkopere TD160 en afgeleiden uitkwam en zo ook andere merken.
  De audio industrie moet weer terug, Back to Basic. Met beide voeten terug op aarde.
  Daar zijn dit soort projecten een stap in de goede richting.
  Ga zo door.
  Ik denk erover zelf over om een aktieve box te maken met of zonder DSP. Less is more.

  Beantwoorden
 • Leunstoelaudiofielen worden ze genoemd in bovenstaand artikel.
  Op audioshows en elders in de hifi-wereld lopen massa’s lui rond die nog nooit een muziekinstrument van dichtbij gezien, laat staan gehoord hebben. Toch is men er van overtuigd een enorme kenner te zijn. Waarvan dan, is de terechte vraag? Dezelfde mensen praten vaak over smaak. Ik was eens op luisterbezoek en de man ‘hield niet zo van laag’. De beste man bleek n.b. recensent van audio-apparatuur te zijn!? Eerdere daar gedane metingen, hadden al aangetoond dat het laag achterbleef bij midden en hoog.
  Ook audiofora zitten vol met “kenners”. Hier spelen vaak ook nog diverse (commercieële belangen) mee. Ik zou er inmiddels een boek over kunnen schrijven.
  Hoe reageren al deze lieden doorgaans op de mening van geschoolde- en ervaren musici? “Die weten toch helemaal niet hoe muziek moet/kan klinken”.
  De wondere wereld die hifi heet.
  Wil

  Beantwoorden
 • Hallo Dick !
  Wat een leuk artikel… tsja ook ik kon het niet laten… de printjes voor de triple uitvoering en voedingsunits zijn onderweg. Is toch wel heel verleidelijk om dit projectje op te pakken.
  Ik ben heel nieuwsgierig.

  Ik heb één vraag, wat voor voeding is nodig voor de 150 watt uitvoering?

  Alvast dank voor je reactie.

  Groetjes,
  René

  Beantwoorden
 • Hallo Dick en overige lezers,

  Ik heb lang uitgekeken naar dit artikel. Na het zien de preview bij het artikel van de Javari kon ik niet wachten en heb zelf de handen uit de mouwen gestoken en de proef op de som genomen. Het zoeken en bestellen via Ebay gaat zoals in eerdere reacties genoemd super simpel en voor je het weet zit je spinnend in je luisterstoel te luisteren naar je eigen halffabricaat.

  Ik las in het artikel en in de reacties dat wordt gesproken over vergrijzing in de audiohobby. Helaas is dit een trend die ik ook zie bij andere (technische) hobby’s. Zelf sta ik voor de klas in het voortgezet onderwijs en merk soms dat de leerlingen gewoonweg het geduld er niet voor hebben. Zelf ben ik 29 overigens.
  Gelukkig blijven er altijd mensen besmet met het hobby-virus en door het gemak van het internet ligt het zelfbouwen, voorbeelden en de onderdelen die daarbij horen binnen handbereik. Zo had ik laatst een leerling met die herkenbare pretlichtjes in zijn ogen toen in mijn in aanbouw zijnde LM3886 meenam naar mijn lokaaltje om de nodige gaten te boren. Laten we onze hobby zichtbaar maken zeg ik 😉 daarvoor is zo dag als de zelfbouwaudio luisterdag uitermate geschikt!

  Na een tijdje luisteren met de gebouwde versterker kan ik ook niet anders zeggen dan project geslaagd! Ik heb de 3xLM3886 150 Watt versie gebouwd en binnenkort mag zich daarbij ook een versterker met een enkele LM3886 per kant bijvoegen waar ik niet het vermogen nodig ben. Een zeer geslaagd project ofwel, veel Chinees voor weinig!

  @Dick, bedankt voor het schrijven van dit artikel! Zijn er ook nog mogelijke upgrade-tips voor de mensen die toch net dat beetje extra proberen te halen uit hun versterker?

  Beantwoorden
  • Hoi Sven,

   Mooi zeg!
   Waar heb je de trafo’s gekocht en welke zijn het?
   Wat voor component zit daar tussen de power supplies?

   Beantwoorden
   • Hallo Frank,

    Dankje voor je reactie! Ik heb de trafo’s via marktplaats gekocht en ze zijn van Amplimo, 2x25v 2x5A.
    Tussen de powersupplies zit een inschakelvertraging. Deze is te bedienen met een pushbutton. De hoofdzakelijke functie is het beperken van de zogenaamde “inrushcurrent”. Hierdoor worden de componenten achter de trafo zoals de gelijkrichters en condensatoren bij het inschakelen van de spanning niet kortstondig (over)belast met een piekspanning. Daarnaast biedt deze een tweetal temperatuur voelers die de spanning onderbreken zodra de temperatuur boven de 70 graden komt. Deze kun je bijvoorbeeld op het koellichaam monteren vlak bij de transistoren.
    Je hoeft overigens niet bang te zijn dat als je geen inschakelvertraging gebruikt er een luide knal over de luidsprekers te horen is tijdens het inschakelen van de versterker. In de LM3886 zit een ingebouwde protection en mute functie. Mijn technische kennis is niet echt spectaculair te noemen dus wellicht dat Dick hierover een nuttiger antwoord heeft. Hierbij nog wel even een link naar de inschakelvertraging die ik via Ebay gekocht heb.
    Inmiddels heb ik ook eentje gebouwd met een enkele LM3886 per kan zonder inschakelvertraging en dat werkt super!

    http://www.ebay.nl/itm/2015-New-Class-A-Soft-Start-Delay-Temperature-Protection-Board-220V-/150919631611?hash=item232382d2fb

    Groet,

    Sven

    Beantwoorden
    • Hoi Sven,
     Inmiddels wat verder met mijn plannen en ben ook gegaan voor de LM3886x3 chips. Heb daarbij twee overkill trafo’s (500VA/2×42) op de kop getikt.
     Als power supply overweeg ik twee multi elco PCB’s van 68pcs 75V 220UF RUBYCON YXF caps CL185 (ebay http://www.ebay.de/itm/141467634779?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT). Ik hoop dat deze goed zijn voor wat ik wil bouwen.
     Ik hoop in December alles binnen te hebben en dan lekker bouwen.

     Groeten,
     Frank

     Beantwoorden
     • Hallo Frank,

      Leuk om te lezen dat je verder gaat met het project. Ik kan natuurlijk niet voor een ander spreken als het aankomt op smaak maar ik ben nog steeds erg tevreden met het geheel. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de multi-elco-pcb’s. Ze nemen wel de nodige ruimte in lijkt me 😉
      Veel plezier met de bouw!

  • hallo sven, ik vroeg me af of je het bouw schema van deze vesterker kan geven, want ik wou eigenlijk ook zoiets gaan maken. ps waar heb je het chassis van daan erg mooi.

   gr. mark

   Beantwoorden
   • Hallo MARK,

    Ik heb eigenlijk hetzelfde schema aangehouden als Dick behalve dat ik gebruikmaak van een inschakelvertraging. De printen en dergelijk zijn voor-gesoldeerd uit China overgevlogen, daarna is het een kwestie van de boel (juist!) op elkaar aansluiten. De behuizing heb ik van Modushop.biz uit Italië, er professioneel en snel geleverd.

    Succes!

    Beantwoorden
    • Geweldig Sven, die Modushop!
     Kostentechnisch interessanter dan China.

     Bedankt en groeten,
     Frank

     Beantwoorden
    • Sven, waar heb jij die mooie kast gekocht. Ik ben bezig met de 4-voudige versie en heb veel koelvermogen nodig.
     Want heet wordt het. Alvast bedankt.

     Beantwoorden
    • Hallo Sven,
     Hoe diep is jouw behuizing 400 of 300 mm
     Thxs, Jack

     Beantwoorden
 • Dag Dick, hoe moeten we dit plaatsen, zijn we nu van de buizenversterkers af?.
  Hoe verhoud zich dit tot jouw PP88 versterkers?.

  Beantwoorden
   • beste dick, en natuurlijk alle andere audio fanaten, ik heb sinds kort een yamaha aventage
    surround versterker, met daarbij klipsch speakers, ik wil echter mijn pre out gebruiken om ,eindversterkers aan te sturen, is het aan te bevelen om daar,lm 3886 chip amps aan te hangen en wie kan me zeggen wat een goed vermogen is
    mijn speakers zijn 100 watt , ik hoop dat iemand mij kan helpen

    m v g
    erwin

    Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Bedankt voor dit geweldige stuk tekst en vooral ook de mooie foto’s. Het zijn ook vooral de foto’s die erg waardevol zijn voor beginners in de electronica, zoals ik. Ik heb alle spullen inmiddels besteld; de trafo van Amplimo is binnen en de overige benodigheden staan waarschijnlijk op verschillende vliegvelden in China te wachten op vervoer naar Nederland.
  Ik zou voor mezelf graag bij het bouwen van de versterker een balansregeling willen toevoegen. Mijn rechteroor doet het minder goed dan het linker en bij alle versterkers dien ik het rechterkanaal iets meer signaal te geven dan links om van een mooi stereobeeld te kunnen genieten. Het stereobeeld is bij versterkers zonder balansregeling voor mijn gehoor niet ok.
  Mijn beginnersvraag is: plaats ik de potmeter voor de kanaalbalans voor of na de volumepotmeter of maakt dat niet uit? Vast wel ….

  Beantwoorden
    • Dankjewel Dick. Ik blijk echter niet voldoende duidelijk in mijn vraagstelling. Ik bedoelde te vragen welk type trafo je hebt gebruikt voor de triple LM3886 uitvoering…

     Beantwoorden
     • Hallo Marcel,

      In de triple 3886 versterker zitten twee 300 VA trafo’s met 2x 30 volt. Deze heb ik bij Reichelt in Duitland gekocht.

    • Hoi Dick, sorry dat ik het nog een keer vraag. Ik wil twee monoblokjes bouwen en deze aansturen met een quad 44. Kan dat ook met een 3xlm3886 of beter met een enkele? En welke trafo adviseer je me hiervoor?

     Groeten,
     Frank

     Beantwoorden
     • Ha Frank,

      Ik zou eerst eens gewoon een enkele chip gebruiken, of je moet heel hongerige luidsprekers willen aansturen.
      Ik heb zelf een 220 VA trafo per kanaal voor de versterkers met enkele chip ingezet. Een beetje overkill misschien, maar een stevige voeding is altijd lekker.

     • Ha Dick,

      Bedankt! Ik ga onder andere met Final 1000i electrostaten spelen.
      Ik denk dat 220V trafo wel genoeg power is. De Final Inverters waren niet meer zo hongerig.
      Ik ga de chipamps eens vergelijken met mijn QUAD II blokjes. Lijkt me leuk!

      Groeten,
      Frank

     • Ha Dick,

      Heb toch gekozen voor de triples 3886, mede omdat ik 2 Amplimo 500VA/2x42V op de kop heb kunnen tikken.
      Echte overkill dus, maar ik denk dat ik niet per se beide trafo’s hoef in te zetten in de amp of wordt het daar toch nog beter van als je er een echte dubbel mono amp mee maakt?

 • Een leuk project! Hiermee kan je niet al te duur mono blokjes bouwen waarmee je speakers kan bi-ampen. Als voorversterker zou ik een buizenvoorversterker gebruiken. Heb nu een UL40-S2.

  Beantwoorden
 • Dick, mooi stuk, prima uitleg en mooie foto’s. En een mooi tegenwicht tegen de peperdure apparatuur die ook wel aan de orde komt op jullie site. Die prijzen zijn denk ik ook een belangrijke verklaring voor de vergrijzing van de audiohobby. Niet elk jongmens ziet het nut van twee monoblokken van 5500 euro elk. Of een enkele toonarm van meer dan 1000 euro – hoe goed ook. Dat schrikt af in plaats van dat het stimuleert.
  Misschien is het een idee om eens een compleet setje als voorbeeld te geven. Bijvoorbeeld een Raspberry Pi met harde schijf als streamer, deze chipamp en dan twee goeie luidsprekers, bijvoorbeeld een van de vele goedkope ontwerpen uit Klang&Ton of HobbyHifi. Kun je voor een paar honderd euro een topinstallatie hebben en mensen aan het bouwen krijgen.
  De eerste drempel is vaak het moeilijkst. Ik denk dat velen van ons hun audio- of radiohobby zijn begonnen met een Philips- of Amrohbouwdoos. Wat laat zien dat je in het begin een beetje geholpen moet worden. En dat het niet te veel moet kosten.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick, na het bouwen van de DDDAC die inmiddels alweer een half jaar perfect staat te spelen is het tijd voor een nieuw project, en zijn de onderdelen voor de chipamp met de pakjesboot uit China onderweg. Ik heb alleen nog niet kunnen achterhalen in je artikel welke amplimo trafo jij gebruikt hebt in de X3 versie (2x mono uitvoering), welk type nr. kun je mij adviseren?

  Beantwoorden
 • Kan geen mica of andere isolerende schijf vinden voor de LM3886 (TO 220-11).
  Op de site van Conrad kan ik het niet vinden.
  Iemand een suggestie?

  Beantwoorden
  • Normaal worden de isolatiesetjes voor de LM bij de kit geleverd. Behalve als je de compleet zwarte uitvoering hebt, die is van huis uit al geïsoleerd.

   Beantwoorden
   • Hallo Dick,

    Bedankt voor de uitleg.
    Ik krijg de versterker(printjes) over een aantal weken binnen.
    Ben benieuwd of het de zwarte (geïsoleerde) uitvoering is of dat er isolatieplaatjes bij zit.

    Beantwoorden
    • Ik ben als echte dummy inmiddels ook zeer enthousiast geraakt om het bouwen van deze amp ook eens te proberen, maar ik weet totaal niets ervan en kan ook geen berekeningen of zoiets maken. Wel zie ik mij in staat om de componenten te koppelen, dat gaat wel lukken.

     I.v.m die componeneten heb ik toch een vraagje, ik zie in de de foto’s van de versterker 2 power-supply boardjes zitten, maar in de set die op internet aangeboden wird zit er volgens mij maar 1.

     Wat is het verschil en kan ik voor elke amp een dergelijke power-supply inbouwen zonder problemen te krijgen?

     Word het geluid ook nog beter als ik 2 ringkern trafo’s inbouw (per kanaal)?

     Beantwoorden
     • Hallo Rene,

      Voor een dubbel mono voeding heb je een extra voedings PCB nodig. Geen probleem, die worden ook los aangeboden, vaak bij dezelfde Ebayshops.

   • Hoi Dick,

    Waar heb je die multi elco pcb toch gekocht?
    Ik krijg ze niet gevonden.

    Groet,
    Frank

    Beantwoorden
 • Hallo Dick (en anderen),
  Geweldig artikel. Ik ben al een tijd onder de indruk van de Shigaraki 4717 en nu is zoiets bereikbaarder.
  Zou je de monoblokjes mooi aan kunnen sturen met een Quad 44 of 33?
  Gezien de uitgangsspanning van de Quad 44 die goed aan liujkt te sluiten zou dit een mooie combi moeten zijn…?
  Groeten,
  Frank

  Beantwoorden
 • Allereerst wil ik Dick bedanken voor het op het spoor zetten van deze bijzondere versterker-modules. Ik heb deze amp-modules nu twee weken in gebruik en heb ze continu 24uur per dag aanstaan want het duurt erg lang voordat ze hun ware aard tonen/laten horen maar nú klinken ze echter héél erg goed moet ik zeggen..het zijn echte alles vreters, van klassiek tot jazz en alles daar tussenin, het geluid is enorm transparant met veel diepte (indien aanwezig op de opname natuurlijk) en je hoort werkelijk alles..óók hoe goed of slecht een opname is (zelfs binnen één album).
  Ik had de modules al snel in huis omdat ik ze bij profit-vanity Ebay Duitsland heb gekocht en ze waren in drie dagen in huis.. je betaald dan wel iets meer.
  Ik gebruik deze versterkers naast mijn buizenamp die een andere weergave-kwaliteit heeft.. (anders mooi). Tevens heb ik het idee dat ze nog steeds niet helemaal zijn ingespeeld en dat het nóg beter gaat worden.
  Al met al.. ben ik héél erg tevreden!
  Een echte aanrader dus! … veel bouw en luisterplezier!

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Hartelijk dank voor je eerdere antwoord, maar ik ben op nog een vraag gestuit.

  In de eerste versie omschrijf je, dat je de rode Wima ingangscondensator een bypass hebt gegeven, is dat ook de bedoeling bij de geïntegreerde versterker (laatste versie) en wat kan het probleem zijn als je dat niet zou doen en het board standaard laat??

  (ik heb de LM-printjes met enkele chip inmiddels besteld, haha, geen terugweg meer mogelijk, ik ga bouwen)

  Beantwoorden
   • Oké, als ik het dus als leek goed begrijp, kun je hem eruit halen indien je de maximale (minst verstoorde) signaal-weg nastreeft en je de versterker zonder voortrap opbouwd. Zou je de versterker echter met een voortrap opbouwen, word het signaal dusdanig versterkt, dat DC in je eindtrap kan lekken en deze als bromtoon versterkt word? Of vertel ik nu complete onzin?

    Ik vind dat interessant, ik weet wel nog niet hoe ik dat zou moeten doen en of dat wel kan, maar ik zat eraan te denken om een simpele buizen-voortrap erbij te bouwen. Ik heb op Youtube een filmpje gezien van iemand die een vergelijkbare versterker als deze heeft gebouwd hem aan een buizen-voorversterker (LM3886 6DJ8 Pre) gekoppeld heeft, en dat klink echt heel mooi (voor zover dat te beoordelen is).

    Beantwoorden
    • Of je doet het zoals ik. Heb een oud V Medevoort EF100 chassis leeggemaakt en daar de triple ingebouwd. De ingangscondensator van de print gesoldeerd en vervangen door zilverdraad. Vervolgens de vrijkomende condensatoren op de RCA AC ingangsbussen gesoldeerd naar de RCA DC ingangsbussen (die versterker heeft origineel al AC en DC ingangen gesplitst). Dan kun je altijd zelf nog kiezen welke ingang je gebruikt 😉

     Beantwoorden
     • Dat is een interessant idee Marcel, zo heb je inderdaad gewoon 2 keuzemogelijkheden 🙂

      Heb je misschien een fotootje?

      Ik krijg morgen een volledig werkende en in nieuwstaat uitziende “Marantz SR5200” die ik als basis mag gebruiken ik probeer zoveel mogelijk onderdelen zoals RCA connectors, power connector en eventueel voeding te hergebruiken.

 • Ik hoop dat ik de vraag niet per ongeluk dubbel stel; ik had hem namelijk gisteren al proberen te versturen maar er gebeurde niets.

  Ik ben van plan om een set LBVS speakers te bouwen en een gainclone als versterker. Nu heb ik wat rondgevraagd op verschillende fora en veel mensen waren niet heel enthousiast over deze ebay kitjes wegens het ontbreken van een thiele en zobel circuit en matige PCB layout. Een ander punt waar ik me wel direct in kan vinden is het commentaar dat voor die prijs de chips ofwel nep moeten zijn of gerecycled. Wat is uw mening/ervaring hierover?

  Beantwoorden
  • Hallo Gideon,

   De PCB’s zijn zo klein en recht toe recht aan, daar kun je volgens mij nauwelijks wat verkeerd mee doen met de lay out. Wil je een Zobel circuitje gebruiken, omdat je bijvoorbeeld een elektrostatische luidspreker hebt, dan zet je die toch simpel in serie met de uitgang? De chips namaken? Weet je hoeveel locaties met verschillende machines een chip moet doorlopen voor het daadwerkelijk een bruikbare chip is? En dat loont alleen bij een oplage van tig-duizenden exemplaren. Met de prijs die er voor een 3886 chip wordt gevraagd in de elektronicahandel lijkt me dat schier onmogelijk.

   Het probleem van het leeuwendeel van de fora is het hoge percentage leunstoelaudiofielen dat daar probeert hun quasi-wijsheden te verspreiden. En het is voor de gemiddelde bezoeker niet bepaald gemakkelijk om de echte kunners/ doeners van het kaf te onderscheiden.

   Schaf gewoon een setje aan en geniet daarna met volle teugen, dat is mijn advies.

   Beantwoorden
   • Ik was het al hard aan het overwegen, en dat triodedick er geen klachten over heeft, dat geeft dan denk ik toch wel de doorslag om gewoon eens een goedkoop kitje van ebay te plukken 🙂 En dan direct ook maar een DC speaker protectie kitje erbij doen.

    Over nep chips; helaas worden tegenwoordig ook goedkope chips gekopieerd, herlabeld en of op dubieuze manieren gerecycled. NASA heeft een presentatie waar een aantal voorbeelden te zien zijn https://sma.nasa.gov/docs/default-source/safety-messages/safetymessage-2012-05-14-situationreport-vits.pdf?sfvrsn=4 en zelfs chips die 2-3 euro kosten worden nagemaakt of krijgen gewoon een nieuwe print http://nerdralph.blogspot.be/2015/08/dc-converter-modules-using-fake-lm2596.html en voor de volledigheid nog maar een (ondertussen beruchte) chip die om en nabij de prijs van een LM3886 ligt: http://zeptobars.ru/en/read/FTDI-FT232RL-real-vs-fake-supereal . Ikzelf ben overigens maar hobbymatig bezig met electronica, deze info over fake componenten komt grotendeels van sites zoals ik heb gelinkt en voor een deel van vrienden en kennissen die beroepsmatig veel met halfgeleiders bezig zijn, maar helaas lijkt het erop dat ook goedkope componenten niet meer veilig zijn. maar ag, een LM3886 is nog zo nabesteld bij farnell mocht de meegeleverde problemen geven.

    vriendelijk bedankt voor uw reactie

    Beantwoorden
 • Hallo, ik vroeg me even af waarom er voor een 100kOhm potmeter is gekozen i.p.v. de 10kOhm in het data-sheet schema op pagina 2? Zou een hogere waarde geen probleem kunnen volgen voor de ingangsimpedantie van de LM3886? Mvg, Joppe Smits

  Beantwoorden
  • Joppe, Ik wilde een hogere ingangsimpdantie om een betere aanpassing met de aangesloten bron te krijgen. Het maakt voor de schakeling van de chip natuurlijk niks uit.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Ik heb de versterker gebouwd met de door jou genoemde componenten. Klinkt prima,echter er is een zeer geringe brom hoorbaar ook bij dichte volumeregelaar.Ik vermoed dat de capaciteit in de voeding wellicht te klein is. Wat denk jij?
  groet Jur

  Beantwoorden
  • Hallo Jur,

   Brommetjes ontstaan vaak door een aardings ‘issue’ of door matige of afwezige afscherming van gevoelige ingangen. Een aardlus is snel gemaakt immers… Kijk ook even of je volumerelaarhuisje goed contact met massa maakt.

   Beantwoorden
 • He Dick,
  nog een vraagje; welk montagedraad gebruik jij in de signaalweg?
  groet

  Beantwoorden
 • T zal aan mij liggen maar ik snap echt totaal biet hoe ik dit moet gaan bouwen. Allemaal losse vage onderdelen via ebay. Is er niet gewoon een boodschappenlijstje met adressen?

  Beantwoorden
  • Jaap, Dit is toch de essentie van onze zelfbouwhobby. Wil je geen moeite doen voor ‘al dat gedoe’, dan is een kant en klaar versterker een altijd nog een optie…:-)

   Beantwoorden
   • Daar heb je wel een punt haha.
    Maar ik ben gewoon niet zo technisch. Kan wel luidsprekers (troels) bouwen ben namelijk meubelmaker maar als t over versterkers gaat raak ik de draad kwijt. Solderen kan ik wel dus een bouwpakketje krijg ik wel in elkaar. Maar al die termen uit electroland doen mijn hoofd duizelen!

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Leuk stuk! Ik heb een paar vragen over de volumeregeling:

  1. Je gebruikte de proefversie in combinatie met de Audio Classic v2. In je artikel over de Classic v2 leg je uit dat je een voorversterker niet zomaar kunt vervangen door een potmeter (vanwege problemen met uitgangsimpedantie en Millercapaciteit). Mijn vraag: waarom kan het dan bij de geïntegreerde versie van de chipamp wél?

  2. In antwoord op een reactie bij dit artikel zeg je dat je de 10k-potmeter hebt vervangen door een 100k-potmeter omdat je een hogere ingangsimpedantie wilde ivm. aanpassing aan de bron. Bedoel je specifiek de door jou gebruikte bron? Anders gezegd: moet ik zelf de waarde afstemmen op de door mij gebruikte bron? En hoe doe ik dat? Of kan ik ook gewoon die 100k gebruiken?

  3. Ik heb luidsprekers met een hoog rendement (Klipsch Heresy). Is het dan een goed idee om een logaritmische potmeter te nemen?

  Beantwoorden
  • Hallo Robert,

   Dat klopt. De Millercapaciteit verschilt per applicatie, sommige zijn er erg gevoelig voor, andere nauwelijks. Ik heb het bij de chipamp daarom wel eerst van te voren gemeten.
   Ik heb de geïntegreerde versterker voor een naaste vriend gebouwd. Die gebruikt de versterker achter zijn DDDAC1794 DAC. Deze heeft uitgangstransformatoren die niet met een te lage afsluitimpedantie belast willen worden voor het beste resultaat. Ik had natuurlijk een 50 kOhm pot kunnen gebruiken, maar de 100 kOhm Alps had ik nog liggen.

   Voor een volumeregelaar MOET altijd een logaritmisch type worden gebruikt. Een lineaire pot zou wel een heel oncomfortabel werkende volumeregeling geven. Met alle regelbereik in een heel klein slagje van de potmeter.

   Beantwoorden
   • Dick, hartelijk dank voor je reactie. Alles helemaal duidelijk, op één punt na: de waarde van die potmeter. Jij hebt dus een hoge waarde gekozen vanwege die DAC. Ik ga de versterker voornamelijk gebruiken achter een Musical Fidelity X-LPS phono stage. Kan ik de waarde van de potmeter daar op een of andere manier aan aanpassen, of maakt het niet uit of ik 10k, 50k of 100k bestel?

    Beantwoorden
    • Robert,

     De MF X-LPS heeft een hele lage uitgangsimpedantie. Je kunt zelfs een potmeter van 10 kOhm nog prima gebruiken.

     Beantwoorden
 • Hallo zelfbouwers,

  Ben ook begonnen aan de chipamp LM 3886 de X3 versie.
  Kan er mij iemand vertellen waarvoor die 3 blauwe trimmers op de printjes dienen?
  Ik vermoed dat die het ingangssignaal regelen per ship of ben ik fout en moeten deze worden afgeregeld of is dat al gebeurd?

  Groetjes en alvast bedankt op voorhand.
  Beire

  Beantwoorden
 • Ik geef me over en ga ze ook bouwen Ik heb intussen de printen met 3 x de LM besteld (120 W-versie) alsmede een print met de 2 x 50 watt versie. Daarnaast wat regelbare ingangen en de printen met de vele condensatoren die zo lang op stroom moeten staan alvorens iets te presteren. Dit is de link van de kast die ik ga kopen, want dat is soms wel een probleem http://www.eltim.eu/index.php?item=&action=page&group_id=10000127&lang=nl Zij hebben ook hele andere handige onderdelen zoals ringkerntrafo’s en koelblokken.

  Beantwoorden
 • Ik heb inmiddels de versterker gebouwd.
  Uitvoering 2x 50Watt

  Beantwoorden
 • Nogmaals proberen een foto te plaatsen

  Groet René

  Beantwoorden
  • Hoi Rene,

   Waar heb jij die mooie RCA en luidspreker terminals gekocht?

   Groeten,
   Frank

   Beantwoorden
 • En uiteraard het binnenwerk.
  Het is, zoals Dick al vermelde, een uitzonderlijk goed klinkende versterker.

  Groet,

  René

  Beantwoorden
  • René,

   Het geheel ziet er fraai uit.
   Veel luisterplezier ermee.
   …Maar heb je ook nog aan een (230v) veilgheid achter de net entree gedacht?

   Beantwoorden
   • Hallo Willard,
    Er zit secundair en primair geen zekering.
    Ik zou geen oplossing weten die het muziek signaal niet aantast.
    In de trafo zit wel een soort beveiliging tegen overload cq te hoge temperatuur.
    Wat ik zeker nodig heb is een DC blokker, de trafo bromt regelmatig.
    Bij een vorig versterker bouwproject had ik hetzelfde probleem, weet niet of het iets te maken heeft met de slimme meter die afgelopen jaar is geplaatst.

    Beantwoorden
    • Ik zou de meterkast ook en shortcut geven RF…:-)

     Zonder gekheid: Je moet moet natuurlijk nooit de veiligheid ten koste van een eventuele ‘muzieksignaalaantasting’ uit het oog verliezen. In een afgebrande woning luistert het immers ook niet zo fijn meer.
     De trafo primair niet zekeren vind ik persoonlijk een beetje doorslaan in audiofiel gedrag.

     Als een zekering je al zwaar tegenstaat hoef je aan een budgetoplossing van een DC blokker helemaal niet te beginnen. In dat geval zou dit een oplossing kunnen zijn. https://audio-creative.nl/hifi/horch-line-silencer/

     Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Ik gebruik nu een in elkaar geknutseld dc filter van diodes en condensatoren zoals uit jouw artikel van de horch-line-silencer.
  Kemp heeft ook een oplossing waarschijnlijk met dezelfde soort schakeling.
  Wat betreft de meterkast daar heb ik een speciale audio zekering in zitten o.a ook verkrijgbaar bij Kemp.
  Kan me voorstellen dat er audio hobbyisten zijn die dit ook te ver vinden gaan.

  Groet René

  Beantwoorden
  • Hallo René,

   De zekeringautomaat in de meterkast heb ik twee jaar terug ook vervangen voor de door jou genoemde… een mooie opwaardering, vind ik zelf.
   De diode/elco methode om DC van het lichtnet te halen vind ik zelf een beetje een fröbeloplossing. Een hele dikke medische scheidingstrafo is ook een optie.
   Maar ik moet zeggen dat de Horch me buitengewoon goed bevalt.
   Wat me wel opvalt sinds de Horch line silencer een permanente plek bij me thuis heeft gekregen dat de rode led steeds vaker op is gaan lichten, zelfs in het weekend en ’s avonds laat.

   Beantwoorden
 • Prachtig artikel.
  Ik wil dit combineren met een Raspberry PI, dat maakt een samen mooie netwerk speler.

  bedankt voor je info!!!

  Beantwoorden
 • Dick, Marco

  Tijdens de zba dag in Hengelo de lm3886 in bedrijf gehoord en dat was beslist niet mis.
  Had de componenten al gemonteerd op een plank twee maal mono uitvoering met dikke 300va trafo’s. Hèb nu snel de versterker afgemonteerd en die staat nu heerlijk te spelen. Ga zeker de multielco bankjes er nog een keer tussen zetten . Maar deze uitvoering is beslist een toppertje.

  Beantwoorden
 • Voor wie nog ergens op zolder een oude Dynaco ST-120 transistorversterker vindt, is er een hele mooie kit, gebaseerd op een LM3886, om er een totaal nieuwe versterker van te maken. Die klinkt onwaarschijnlijk goed !! (ik heb er zelf twee zo herbouwd.) Ontwerper is Dan Joffe (Linear Audio).
  Kostprijs afhankelijk van de wisselkoers ca 250 € Voor wie wil, kan deze bij mij beluisterd worden, zo weet u waaraan u begint.
  Hier alvast een link : http://www.updatemydynaco.com/
  Er staan twee fotoreportages op van herbouwde ST-120’s die ik Dan gestuurd heb.
  Er is ook een moderne versie onder de naam van AkitikA (waarvan ik de voorversterker en de eindversterker eveneens heb gebouwd.) Ideaal voor wie zelf niet aan het bouwen van chassis e.d. wil beginnen. Dar begin ik zelf ook niet aan :-))
  Marc

  Beantwoorden
   • Hoi Dick,

    Welke soorten bedrading gebruik je eigenlijk het beste in de versterker?

    Groeten,
    Frank

    Beantwoorden
    • Hoi Frank ,
     Als je er nog wat aan hebt,
     ik heb deze bij alliXpress gekocht
     1.5MM (19 strands) Silver Plated Teflon Wire Cable
     wel wat stug maar klinkt super.

     Mvg.

     Beantwoorden
 • Hallo Dick, Ik heb een vraagje over hoe de trafo’s aan te sluiten
  Moeten ze serieel of parallel aangesloten worden ik heb 2 trafo’s 300 va 2×30 volt en 5 ampère het is voor de tripple uitvoering

  Beantwoorden
   • Dus je meet dan tussen plus en min
    60v en na gelijk richten 84.6v dc
    Dus 42,3+ en42,3-
    Tussen de plus en nul gemeten

    Beantwoorden
  • Is die 2 x 30 volt niet te hoog? Dan zit je op ruim 40 volt gelijkspanning en dat kunnen die lm3886’s beslist niet hebben.

   Beantwoorden
   • De datasheet geeft 84 Volt aan (+ en – 42 Volt) belast en 94 Volt onbelast… Ik heb er trafo’s van 32 Volt aanhangen…

    Beantwoorden
 • Ik heb deze geintergreerde versterker nu ook af, en hij doet het ook. Alle spanningen meten ook goed. Alleen het klinkt werkelijk nog nergens na. Het is nog heel geknepen en weinig laag. Hebben deze versterkerprintjes en elco pcb’s werkelijk heel Lang nodig on in te spelen? Of geld zoiets alleen voor deze multi elco PCB’s?

  Beantwoorden
  • Hallo Edwin,

   Mag ik u een vraag stellen? Ik begrijp het concept van de geïntegreerde versterker niet zo goed. Ik zie aan de beschrijvingen dat er vier verschillende ingangen worden gecreëerd dit dmv een schakelaar aan de LM3886 wordt verbonden. Er is een potmeter om het volume in te stellen. Ik mis een voorversterker, of begrijp ik iets wezenlijk niet?

   Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Sins ik de DDDac bij je heb opgehaald is er hebben we ieder dag muziek heerlijk !
  Auralic mini is ook een aanrader werkt prima goede app en fijn geluid .Mooie instapper we sparen door.
  Na het bouwen van 2 voedingen enthousiast geworden en aan de lm3886 begonnen.
  Inmiddels speelt die de sterren van de hemel .
  Kortom een geslaagd project van een blij beginnend bouwer!

  Mvg.DickQ

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Bedankt voor het geweldig artikel. Ik ben een beginneling en door het stuk enthousiast geraakt. De modules zijn binnen en geïnstalleerd. Er komt alleen heel zachtjes vervormd geluid uit en de primaire zekering van 1.6 brand telkens door. Alle aansluitingen dubbel gecheckt en t klopt allemaal. Heb ook dezelfde trafo gebruikt als beschreven.
  Wat zou het probleem kunnen zijn?

  Bedankt en Mvg,
  Henry

  Beantwoorden
 • Bij Eltim hebben ze prachtige kasten met desgewenst veel koelvermogen en zeker niet duur. Zeker niet als je bedenkt dat als je losse Heathsinks moet kopen om 200 watt per kanaal te koelen al ca. 50 euro kwijt bent. Voor iets meer dan het dubbele heb je een schitterende complete kast. Voor de liefhebber hieronder de link.
  http://www.eltim.eu/index.php?item=modu-dissipante-1npd02300n_-10mm-zwart-front_-diepte-300mm–price-per-piece&action=article&group_id=20000555&aid=8117&lang=nl

  Beantwoorden
 • Beste Dick en andere auteurs,
  Veel dank ben ik jullie verschuldigd voor alle informatie die ik uit de projectbeschrijving en de daarop volgende infowisseling heb gekregen.
  Het verhaal triggerde mij zeer omdat ik al een tijdje op zoek was naar een goede, stevige maar ook betaalbare eindversterker.
  Nadat ik op de diy audiodag in Hengelo een paar weken geleden voor het eerst een op de lm3886 gebaseerde versterker hoorde heb ik de stoute schoenen aangetrokken en twee triple versterkerbordjes uit China laten komen. Ik draai met fraaie maar laagrendement speakers. Op basis van bovenstaand verhaal gekozen voor multi elco voedingen. Voor elke kant twee stuks en een paar 300 VA trafo’s bij Amplimo besteld. Alles in elkaar gezet en daarmee een al zo’ n 40 jaar sluimerende hobby nieuw leven in geblazen.
  Ik ben buitengewoon aangenaam verrast door het resultaat, ik heb in de loop van de jaren heel wat verschillende zaken beluisterd van zware solide state klasse A tot buizenversterkers. In mijn vriendenkring zitten wat professionele audiofielen/opname technici en die monden vielen letterlijk open. Ze konden hun oren niet geloven en moesten terugkomen om het naadje van de kous te weten te komen. Veel plezier voor mij dus en ik zal de soldeerbout dit jaar nog veel kunnen/moeten hanteren. Bovendien kom ik tijd te kort om alle platen die ik graag via de nieuwe versterker wil horen te beluisteren.

  Nu ben ik goed in staat om beschrijvingen te lezen en onderdelen vast te solderen, maar electronisch ben ik beperkt onderlegd. Veel gaat via trial and error. Daarom leg ik nu ook een vraag neer over de voeding.
  In de standaard voedings-pcb’s zit dacht ik zo’n 40.000 uF per kanaal, uitgevoerd met 1 chip.
  Ik draai nu met 3 chips per kanaal en zo’n 30.000 uF(2 multibordjes parallel ) per kanaal.
  Verdient het aanbeveling om deze capaciteit te vergroten bij volgende projectjes? Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar pcb’s met grotere elco- capaciteit per stuk of in plaats van 2 PCB’s per kanaal parallel naar 3 of 4 van de huidige te gaan?
  Kan iemand ook aangeven wat de klankmatige verschillen tussen weinig elco’s met grote capaciteit en heel veel elco’s met kleine capaciteit zijn?

  Dank en groet, Eef

  Beantwoorden
  • Mooi verhaal Eef!

   30.000 uF voedingscapaciteit per kanaal is al lekker royaal, zou ik niet meer over wakker liggen…:-)
   Verschillende merken elco’s met elkaar vergelijken is natuurlijk een boeiende bezigheid.

   Beantwoorden
 • Hallo,
  Ik heb een vraag over de kast. Ik ga een triple chip amp bouwen en vraag me af of ik dan een kast met echte dike koelribben moet hebben of dat een kast zoals hierboven ook voldoende koelt.
  Groeten,
  Frank

  Beantwoorden
  • De mijne wordt niet noemenswaardig warm. Pas wanneer je langere tijd luid speelt wordt ie wat warmer. Zolang je normaal luistervolume sopeelt geen enkel probleem…

   Beantwoorden
 • Hoi Dick.
  Super leuke versterker kon het niet laten om hem zelf ook te maken, kost weinig ik heb gekozen om een te maken met 2 lm,s.
  Zag op internet leuke schakelende voedingen dacht ga ik proberen en valt niet tegen.
  Kast moet nog binnen komen en dan inbouwen, speelt nu nog op de werkbank.
  Even ter info de voedings kosten 25 euro en zijn +28 en_28 volt bij 200 Watt.

  Beantwoorden
 • Ik ben ook bezig met dit project, maar vraag me af of het echt nodig is er een300 VA transformator per kanaal aan te hangen. Maakt dat nu echt een muzikaal verschil? Is 160Va niet voldoende?

  Beantwoorden
  • Om de triple te voeden bedoel je ? Ik heb ze op 225VA hangen. Zolang je niet lang op vol vermogen uitstuurt geen enkel probleem. Anders worden de trafo’s warm en komt op een bepaald moment de (thermische) zekering in…

   Beantwoorden
 • Oh, ik lees niet goed; ben met de single versie bezig. Sorry.

  Beantwoorden
 • Beste lezers,

  diverse lezers bouwen een triple lm3886 omdat deze veel meer vermogen kan leveren.
  ik wil dit ook graag doen, dus ben ik de datasheet van de lm3886 gaan lezen en gaan reken.
  Het vermogen wat ik nodig heb is 120W / 8 ohm.

  de datasheet LM3886TF van National Semiconductors application note 1192 (blz4 tabel 1)
  stelt dat parallel schakelen van lm3886 alleen van toepassing is op belastingen 2, 4 en 6 ohm.
  Voor 8 ohm heeft een triple lm3886 geen meerwaarde boven een enkele lm3886.
  Maximaal haalbare vermogen is 70W / 8 ohm en 37Vdc (140W / 4 ohm)

  Getallen die genoemd worden als 150 watt in 8 Ohm en 270 watt in 4 ohm
  kunnen gewoon niet uit een triple (parallel) lm3886 worden gehaald.

  100W 8ohm is wel mogelijk dmv een bridge schakeling (BR100)
  200W 4ohm / 8ohm dmv bridge parallel (BPA200)
  nadeel is wel dat het verlies in de lm3886 een factor 4x hoger is !

  Nog een leuke site over het ontwerpen van versterkers met lm3886
  berekenen van de trafo dmv crest factor is wel ontnuchterend!
  je kunt met een veel kleinere trafo uit….

  http://www.neurochrome.com/

  groeten,

  Gerard

  Beantwoorden
  • Hallo Gerard,
   Met welke trafo’s kun je het beste gaan bouwen? Ik heb zelf 2 triple prints liggen en voor iedere een print met 4 condensatoren van 10.00uf per stuk.

   Mvg Stefan

   Beantwoorden
   • Beste Stefan,

    2x25Vac is een goede keuze, gelijkgerichte spanning is dan 35Vdc en onbelast (38Vdc -41Vdc)
    de trafo levert onbelast al 6% hogere spanning verder kan de netspanning in Nederland ook maximaal 10 % hoger zijn dan de nominale waarde 253Vac
    uitgaande van 35Vdc kan een triple lm3886 het volgende vermogen leveren

    132W /4ohm, 88W/6ohm, 66W/8ohm

    Dit is rms vermogen gebaseerd op een sinus toon uitgestuurd tot 0dB (crestfactor 3)
    muziek is nooit constant en het echte muziekvermogen ligt dus veel lager.
    Ga je uit van crestfactor 6 ( heavy metal) dan zal het rms vermogen ongeveer 66W / 4ohm.
    Gemiddelde crestfactor is 12, 17W/ 4ohm ! Piekvermogen (0dB) blijft 132W.

    Het nodige trafo vermogen ligt hoger omdat de lm3886 een rendement heeft van 50%.
    Deze getallen zijn voor 1x trafo voor twee kanalen, als je twee trafo’s wilt gebruiken kan je het vermogen halveren.

    uitgaande van crestfactor 6
    66W/4 ohm trafo 400VA
    33W/8 ohm trafo 200VA

    uitgaande van crestfactor 12
    17W/ 4ohm trafo 200VA
    8,5W / 8 ohm trafo 120VA

    Met 2x25V/400VA trafo ben je werkelijk op alles voorbereid langdurig op vol vermogen heavy metal draaien het kan gewoon (mits je buren dit ook leuk vinden!)

    Stel dat je een trafo van 2x 25V 200VA hebt liggen begin daar gewoon mee. Zeker op laag vermogens (en 90% van de tijd gebruik je 1W of minder) geen enkel probleem.

    Mvgr
    Gerard

    Beantwoorden
    • Hoi Gerard,

     Interessant. Ik vraag me af of ik goed zit met twee (zware) Amplimo 88022 2x42V, 5,95A, 300VA en twee multi PCB power supply boards 68x75V 220UF om twee triple LM3886 aan te sturen.

     Groeten,
     Frank

     Beantwoorden
     • Hoi Frank,

      ik hanteer de term Vac voor wisselspanning en Vdc voor gelijkspanning.
      de Amplino 88022 heeft een uitgangsspanning van 42 Vac (wisselspanning), gelijkgerichte spanning is dan 58Vdc.
      onbelast komt er nog 4,5% bij (regulation) dus 60,5Vdc.
      Netspanning kan maximaal 10% hoger zijn (253Vac ipv 230Vac)
      dit betekent dus maximaal 66Vdc.
      de LM3886 mag maximaal 42Vdc hebben. 58Vdc .. 66Vdc is echt te veel.

      Veilige keus is een trafo van 25Vac.
      op deze site zie je dat een trafo van 30Vac ook met succes wordt gebruikt.
      de gelijkgerichte spanning is dan 41Vdc — 47Vdc aan de hoge kant.
      De LM3886 zal niet meteen sneuvelen, maar levensduur wordt mogelijk verkort
      tgv hoge voedingsspanning.

      de power supply boards zijn prima !
      succes met je project.

      Groeten,
      Gerard

     • Hoi Gerard,

      Ik begrijp je antwoord nu pas goed. Volgens mij zeg je dat het hem met mijn trafo niet gaat worden…
      Welke 2×25 trafo adviseer je mij dan?

      Groeten,
      Frank

    • Gerard, bedankt voor de duidelijke info, ik ben weer een heel stuk wijzer geworden als amateur diy-er.

     Mvg Stefan

     Beantwoorden
    • Hoi Gerard
     Ik heb per triple chip een amplimo 68017 gebruikt van 2x30v aan 230v.
     Niet te veel toch?
     Groeten
     Frank

     Beantwoorden
  • beste gerard, ik heb een vraag, ik heb een surround receiver, en wil nu de pre out ’s gaan aansturen
   met de lm3886 chipamp, deze zouden 100 watt per kanaal moeten worden
   daar ik wil beginnen met de front kanalen ( l+r ), zou ik willen weten wat ik nodig hebt, kunt u me hierbij helpen?
   zelf kom ik op dit uit voor stereo
   4x single lm3886 chip board
   2x voedings board
   2x trafo ( weet niet het vermogen)

   m v g
   erwin scheffer

   Beantwoorden
   • Beste Erwin,

    ik begrijp dat twee luidsprekers wilt aansturen met LM3886.
    een single lm3886 levert het volgende vermogen:

    single chip / 28Vdc / 68W / 4 ohm.
    single chip / 28Vdc / 38W / 8 ohm.
    single chip / 35Vdc / 50W / 8 ohm.

    bij deze vermogens is het verlies in de lm3886 chip 40W. de fabrikant adviseert dit ook als maximum verlies uitgaande van langdurige belasting.

    Meer vermogen dmv parallel schakeling is alleen zinvol voor 4 ohm, uitgaande van een board met drie lm 3886 chips (goed verkrijgbaar)

    triple chip / 35Vdc / 124W / 4 ohm.

    Wil je met 8 ohm 100W of meer dan zul je een board moeten nemen met twee lm3886 chips in bridge mode.

    dubbele chip in bridge mode / 28Vdc / 100W / 8 ohm.
    4 ohm is te laag, mag met bridge mode gebruikt worden tot 20Vdc.

    Uitgaande dat je kiest voor de triple chip / 4 ohm luidsprekers.
    Je kunt een hele zware trafo kiezen of twee, maar dit hoeft niet.

    Zie uitleg op deze site:
    http://www.neurochrome.com/taming-the-lm3886-chip-amplifier/power-supply-design/

    een continue vermogen van ruim 124W is berekend met een continue signaal, echter muziek is steeds wisselend. Het gemiddeld vermogen is bij een crestfactor 6db (heavy metal muziek) gehalveerd 62W.

    Uitgaande van Crestfactor 6dB:
    Mijn trafo keuze zou zijn: 2x 25Vac / 200VA per kanaal.
    Of 2 x 25Vac / 400VA voor twee kanalen.
    Met 25Vac maak je 34Vdc …39Vdc.

    De website http://www.neurochrome.com bevat veel nuttige info. Ook de datasheets van de lm3886 en de application note 1192 bieden veel info.

    Ik ben geen deskundige, dus controleer mijn info gerust voordat je echt gaat bestellen.

    Mvgr,

    Gerard

    Beantwoorden
    • Dag Gerard,
     Met belangstelling heb ik uw uitleg over de LM3886 gelezen. Ik heb het plan opgevat om ook een versterker te bouwen. Ik weet echter niet precies welk vermogen ik nodig heb. Het is de bedoeling mijn Millon Cobra III. ( Volgens de leverancier Belastbaarheid: 150 Watt continue
     Impedantie: 4 – 8 Ohm – http://www.millon.nl/-.cobra.3.luidsprekers.html -) aan te sturen. Desgevraagd geven zij geen direct antwoord over de impedantie. Concreet mijn vraag aan U is welk LM3886 type zou u mij aanraden?
     Alvast bedankt voor de moeite,
     Mvrgr, Jack Wijnands

     Beantwoorden
     • Beste Jack,
      ik zie je reactie nu pas, heb deze site al een tijdje niet bezocht !

      (Alle versterkers, ook als alleen een bepaald vermogen wordt aangegeven bij 8 ohm kunnen ook en goed op 4 ohm luidsprekers spelen)

      uit deze tekst haal ik dat de luidspreker 4 ohm is.
      box is uitgevoerd met twee basspeakers deze staan waarschijnlijk parrallel
      2x 8 ohm parrallel is 4 ohm.

      ik zou gaan voor een board met drie lm 3886 chips (goed verkrijgbaar)
      triple chip / 35Vdc / 124W / 4 ohm.
      Trafo keuze : 2x 25Vac / 200VA per kanaal.

      Mooie luidsprekers !

      gr Gerard

  • Hoi Gerard,

   Ik heb uiteindelijk de Amplimo 68017, 2x30v aan 230 Vac op MP gekocht.
   Dat lijkt me niet veel vermogen voor de triple chip toch?

   Groeten,
   Frank

   Beantwoorden
 • Hallo Dick en alle andere enthousiastelingen,

  Na het lezen van dit artikel kon ik het niet laten om er zelf ook een te bouwen.
  De versterker draait nu in mijn professionele studio na diverse testen als main monitor amp.
  Hij stuurt een paar Tannoy System 800 speakers aan, en ik moet zeggen dat ik werkelijk verrast ben door de openheid en definitie van het geluid.
  Het laag is strak en warm, het mid en hoog prachtig transparant.
  we hebben de versterker vergeleken met een Chameleon s1100 (Zeer Brits) die al jaren de main amp was en we zijn compleet over.
  Nog even wat zwaardere types maken en alle andere versterkers kunnen eruit.
  Heel erg bedankt voor het artikel.

  Bert Straathof
  Senior Geluidstechnicus BSG Media.

  Beantwoorden
 • Eerst wil ik jullie bedanken voor de prachtige klank die ik nu in de huiskamer heb. Ik heb al een viertal verschillende versterkers met lm3886 op’s gebouwd. Het is een hobby uit m’n jonge jaren die ik terug begonnen ben. Hierbij enkele foto’s. Het laatste toestel is een omgebouwde Dynavox 100 (het idee is ook van jullie afkomstig) nieuw gekocht en niet zo duur.
  Met vriendelijke Groeten.
  Juliaan

  Beantwoorden
  • Hier zie je het originele toestel de ombouw is heel eenvoudig de meeste draad verbindingen kunnen blijven. De voedingstransfo wat opschuiven en de twee enkelvoudige printjes passen juist op het koelblok. m.v.g.
   Juliaan

   Beantwoorden
 • Beste lezers,
  Heeft er misschien iemand ervaring met deze print!
  Ik krijg er geen geluid uit let gaat aan relais schakelt
  lm3886 worden alle bij warm en dan word het moeilijk .

  Beantwoorden
 • Hoi Dick

  Op pagina 4 schrijf je “Maar binnenkort gaan de oorspronkelijke condensatorbankjes weer terug op hun plek, eens luisteren wat er dan gebeurd…”

  Mijn vraag is of je dit al gedaan hebt en welk resultaat daar uit rolde want daar ben ik wel razend benieuwd naar en ik denk velen met mij.

  Beantwoorden
 • beste mensen, ik wil graag de chip amp gaan bouwen, ik wil 5 kanalen van 100 watt, bouwen
  kan iemand mij vertellen hoe ik 2single chip board in brug kan schakelen om zo aan het vermogen te komen?

  hartelijk dank alvast

  m v g
  erwin

  Beantwoorden
  • Hoi Erwin.

   Ik heb al je reacties gelezen en je hebt speakers die 100 Watt ‘aan kunnen’.

   Persoonlijk zou ik gewoon een XY print met een LM3886 per kanaal gebruiken, met een trafo van 2x25V 220VA per kanaal zit je goed, dan heb je pakweg 50 Watt per kanaal, tenzij je heel hongerige speakers hebt is dat meer dan voldoende, staar je niet blind op “vermogen” dat je speakers 100 Watt kunnen verwerken wil nog niet zeggen dat ze dat vermogen moeten hebben, en 5 kanalen van 50 Watt is genoeg om doof te worden, laat staan 5 x 100 Watt dat laatste lijkt mij “Overkill” en is niet nodig.

   Beantwoorden
 • goeden dag , kan iemand mij zeggen hoe ik de single chipvamp kan bruggen?
  zou graag met een vermogen van 100 watt willen werken
  bij voorbaat hartelijk dank

  Beantwoorden
 • Beste Erwin,

  in document National Semiconductor’s application note – AN1192.
  zie je de verschillende principes, blz 6 gaat over de bridge mode.
  het komt erop neer dat een lm3886 chip amp een geïnverteerd signaal krijgt.
  De luidspreker is aangesloten tussen de uitgangen van beide lm3886 chip amp’s

  op volgende site een zelfbouw project bridge schakelen van twee triple lm3886 chip amp’s.
  http://www.shine7.com/audio/bpa300.htm

  er zijn ook complete boards te koop zoals:
  https://www.yuan-jing.com/stereo/lm3886-x-4-btl-stereo-power-amplifer-100w-x-2
  let wel op of de lm3886 echt in bridge staan, op ebay worden veel boards te koop aangeboden waarvan de lm3386 chip amp’s gewoon parallel staan.

  door het bridge principe “ziet” elke lm3886 chip amp de helft van de werkelijke luidspreker impedantie.
  dus een 8 ohm luidspreker is voor de lm3886 een 4 ohm belasting.

  groeten,
  Gerard

  Beantwoorden
 • Beste mensen,
  Onlangs bij iemand een lm3886 versterker gehoord die hij zelf gebouwd had. Ik vond het geluid erg mooi. Ik zou graag zon lm 3886 versterker compleet klaar willen kopen. op eBay staan er verschillende van 60 wat tot 400 wat. Maar nu weet ik niet wat een echt goede is. Eigenlijk wil ik niet meer dan 200 euro uitgeven.
  http://www.aliexpress.com/item/NEW-HiFi-Finished-LM3886-mini-Power-amplifier-40W-40W-DIY-AMP/32654252379.html?shortkey=RRRRniai&addresstype=600

  Of deze ?

  http://www.ebay.com/itm/Finished-LM3886-dual-parallel-output-amplifier-120W-120W-with-protection-circuit-/141450970710?hash=item20ef228656:g:ZzkAAOSwZkJUTcDq

  Alvast bedankt voor het advies

  Kan iemand mij adviseren wat een goede is?

  Beantwoorden
 • Beste Frank,

  Uitgaande dat je kiest voor de triple chip / 4 ohm luidsprekers en een trafo van 2x25Vac.
  Je kunt een hele zware trafo kiezen of twee, maar dit hoeft niet.

  Zie uitleg op deze site:
  http://www.neurochrome.com/taming-the-lm3886-chip-amplifier/power-supply-design/

  een continue vermogen van ruim 124W is berekend met een continue signaal, echter muziek is steeds wisselend. Het gemiddeld vermogen is bij een crestfactor 6db (heavy metal muziek) gehalveerd 62W.

  Uitgaande van Crestfactor 6dB:
  Mijn trafo keuze zou zijn: 2x 25Vac / 200VA per kanaal.
  Of 2 x 25Vac / 400VA voor twee kanalen.

  van het merk Amplino kan je kiezen:
  1 trafo voor twee kanalen:
  2 x 25Vac / 500VA nr: 88016 spanningsregulation 4,5% (onbelast is de spanning dus 4,5% hoger)

  2 trafo’s elk kanaal een eigen trafo
  2x 25Vac / 225VA nr: 68016 spanningsregulation 7%.

  van beide trafo is ook nog een tweede variant verkrijgbaar 68616, 88616 ik kan weet niet wat het verschil is tussen de 68616 of 68016, vraag dit eens na.

  er zijn ook goedkopere trafo te verkrijgen in het buitenland merk AnTek, let wel even op invoerrechten, belasting etc.

  succes !

  Gerard

  Beantwoorden
 • Beste zelfbouwers,
  Op dit moment ben ik de laatste hand aan het leggen aan deze versterker die ik bouw voor een goede kennis van me.
  Gisteren voor het eerst de spanning er op gezet met alleen de gelijkricht print aangesloten want ik wilde eerst meten of alles goed zit, maar volgens mij gaat er wat mis of ik maak me teveel zorgen om niets.
  Ik gebruik een Amplimo 78616 trafo (2×25 V dus) en heb de gele en blauwe draad samen aan de GND hangen, de rode en grijze draad aan de AC/AC.
  Nu komt het, als ik ga meten aan de (onbelaste!) DC zijde dan meet ik tussen plus en min 72 Volt , tussen GND en min 36 Volt , tussen GND en plus ook 36 Volt ?!!

  Die 36 Volt klopt wel, maar die 72 Volt houdt mij nu even tegen om de chip printjes aan te sluiten, vooral omdat ik die dus meet tussen + en – !
  Wie stelt mij gerust ? 😉

  Beantwoorden
 • Beste allen,

  Ik ben erg benieuwd naar ervaringen mbt gebruikte voorversterkers bij de chipamp (eindversterker). Welke soort voorversterkers doen het goed en zijn er bepaalde vereisten waaraan de pre-amp moet voldoen.

  Bedankt alvast voor de reacties.

  Frank

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Ik ben de versterker inmiddels aan het bouwen maar loop bij het bestuderen van je foto’s tegen een mysterie aan:

  Waarom lopen er naar beide lopers van de ingangskeuzeschakelaar (dus per kanaal) twéé ineengedraaide draden? Je kunt daar per kanaal toch maar één verbinding maken?

  Gezien de foto van de bedrading van de volumepotmeter lijkt het om de signaalmassa te gaan, maar die loopt al rechtstreeks van de chassisdelen naar de versterkerprintjes. Kortom, ik snap het niet helemaal…

  Beantwoorden
  • Robert, Ik twist hier altijd een massadraad mee voor afscherming. Die is slechts aan de uitgaande kant verbonden om geen aardlussen te maken.

   Beantwoorden
   • Dick, helemaal duidelijk, dank voor je antwoord!
    Robert

    Beantwoorden
   • Hello Dick. Unfortunately I don’t speak Dutch and google translate produces poor results here. Can you please explain about these double wires. And grounding of parts in general is a tough subject for me also. Thank you.

    Beantwoorden
    • It’s not so difficult Eugene. The not connected wire in the tight twisted pair is only for shielding the signalwire. When we would connect this shieldwire on both ends it will make a groundloop with can result in a nasty hummmmm…

     Beantwoorden
     • Thank you very much. Now it is clear. Hopefully will share my build after the weekend. Thanks again.

 • Hallo,
  Waar kan ik een “kant en klare” versterker gebaseerd op het “chipmap principe” kopen waar ik 2 B&W DM2A boxen en een bose acousstimas 3 systeem kan aanhangen?

  Beantwoorden
 • Hi Sven. Very nice build you’ve got. One thing I wonder is how it looks from underneath. Do bolts and screws that are used to mount the hardware stick out from the bottom or you managed to make some sort of flush mount of them? Or maybe body got small legs? I already ordered almost everything to build my own and very curious on those small details. Thank you!

  Beantwoorden
  • Hello Eugene,

   Thanks for the compliment. It is a very straightforward, easy and fun build. I did not have to worry about the screws because the feet underneath of the case gave me enough space.
   I made a picture of it, hopefully it will help a bit.

   Hapy building and feel free to share some picture of the finished amp 😉

   Best regards,

   Sven

   Beantwoorden
 • Hoi Hans,
  Tja , ik kan de missende elementen zo aanvullen door even te kijken in mijn versterkers. maar daar heb ik toch wel moeite mee:
  – Meewerken aan plagiaat terwijl ik weet dat het bedrijfje hierachter een eenmanszaak is die ook een gezin wil onderhouden?
  – De kosten van de het ontwerp/ pcb’s als je ze legaal koopt bij Neurochrome alleszins redelijk zijn.
  Het antwoord is dus nee van mijn kant. Koop de printen gewoon legaal en geniet van het bouwen en met name van het eindproduct! Overigens heb ik de print nagekeken in sprint (layout programma voor de pcb’s) en er lijken wel wat foutjes in te zitten…
  Groet,
  Sander

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Ik ben een beginner op zelfbouwgebied en ga beginnen met het bouwen van de geïntegreerde versterker. Ik vroeg me echter af waarom de aarding verschillend is tussen de dubbel mono en de geïntegreerde versie? Bij de dubbel mono is deze verbonden met het chassis en de zwarte luidsprekerterminals. Bij de geïntegreerde variant is deze echter verbonden met het chassis en in het kroonsteentje met de groen en blauw draad van de secundaire wikkeling.

  De gebruikte ringkerntransformator van de geïntegreerde versterker geeft 50 volt als de gele en blauwe draad met elkaar verbonden worden. Geldt dit ook op de manier dat de transformator nu aangesloten zit op de voedings-PCB? Of ziet de PCB dit als 2x 25 volt t.o.v. de aarde?

  Mvg,

  Teun

  Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Met interesse heb ik uw mooie artikel over zelfbouw gelezen. Ik wil mijn bestaande speakers weer mooi laten klinken. Door aankoop van een AV receiver is het geluid niet meer om aan te horen. De speakers verdienen een betere eindversterker. Mijn omgeving adviseert vintage spul ( Accuphase e206, Marantz pm80 etc.), maar ik vraag me af of zelfbouw met de LM8336 niet eenzelfde geluidskwaliteit als deze versterker oplevert. Kunt u daar iets over zeggen?
  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Jack Wijnands

  Beantwoorden
  • Dag Dick en alle enthousiaste bouwers…….hier mijn begin, dit forum heeft me overgehaald om mn elektro kennis weer van stal te halen, ben nog roestig, maar ga er zeker een leuke amp mee bouwen, met de lm3886, ik heb zoveel 1 euro spul besteld via ali en natuurlijk amp printen….DiY, dat het met een paar maanden allemaal tot 1 geluidswaardig apparaat gaat komen. De beste hulp hebik dus echt hier gevonden, …….enne Dick, beste woord ever: Leunstoel audiofielen !! grote bek en geld maar geen verstand van techniek.

   Beantwoorden
 • Toppers, na de zoveelste keer dit gelezen te hebben ben ik toch te nieuwsgierig.
  Ik heb dan ook eindelijk een aantal bordjes gekocht.
  Ik ga ze gebruiken voor de aansturing van en paar la scala speakers.
  Ik heb als pre dezelfde traps’s als dick in de music first heeft zitten dus zal de input bypass toepassen. (gewoon helemaal weg laten?)

  Mijn vraag, bij de la scala hoeft het niet zo “GEK”.
  Kan ik de output van de lm3886 verlagen door simpelweg het input voltage te verlagen? Bijvoorbeeld een trafo van 2x15v?

  Beantwoorden
  • Hallo Rene,

   Ja, dat kan. Alleen het maximum uitgangsvermogen van de LM3886 wordt lager als de voedingsspanning omlaag gaat. Mocht je geen 50 watt nodig zijn, kan deze versterker gewoon op een lagere voedingsspanning draaien.

   Erg mooie oplossing, een TVC direct achter de DDDAC1794 uitgangen, daar vang je twee vliegen in een klap mee. De derde vlieg is dat de ingangscondensator voor de LM3886 versterker niet nodig is omdat er nooit DC op de ingang komt.

   Beantwoorden
   • Domme vraag wellicht, blijft de dddac volledig werken (de chips) als ik van balanced input naar unbalanced output ga met de tvc?

    Bedankt voor je reactie!

    Beantwoorden
 • Kun je ook een artikel doen over verschillende tussen voedinguitvoeringen? Ik snap niet veel van het verschil tussen voeding A en voeding B met honderd condensatoren. Kun je een en ander niet eens behapbaar maken als vervolgartikel?

  Beantwoorden
 • Na dit lang geleden te hebben gezien en nadien veel heb gelezen over de LM3886, eindelijk een gebouwd maar niet echt op een budget. 2 stuks Modulus-86 met een power-86 van Neurochrome in elkaar gesoldeerd, met selector van Lorlin en een volumeregeling middels een Allo stepped attenuator, net als hier achterin met verlengde bediening. Gister voor het eerst muziek er uit (geen rook of vonken geukkig, niet slecht voor een werktuigbouwer) en klinkt heerlijk ! Denk dat deze blijft, had eerst een oude H&K al naar zolder gestuurd toen er een SMSL 36A pro kwam maar die laatste kan nu ook naar zolder…. Bedankt voor de mooie review en de aanzet tot !

  Beantwoorden
 • Na aanleiding van dit artikel heb ik regelmatig advies gegeven maar zelf nooit een versterker gebouwd !

  Inmiddels heb ik wel een versterker gebouwd alleen printen gekocht en een instructie op de site: http://sound.whsites.net/project101.htm.
  Veel tijd is gaan zitten in het zoeken naar onderdelen maar het is gelukt, solderen ging mij goed af.

  Wat is het geworden de ESP101 een vierkanaals 150Watt (8ohm) / 240Watt (4ohm)
  een MOSFET versterker klasse AB.

  inclusief softstartcircuit, luidsprekerbeveilingsprinten ook zelf gebouwd.
  Trafo 500VA/2x40V en 60mF aan buffercondensatoren.
  500VA is ruim voldoende basspeaker is 8ohm, breedbandspeaker 4ohm (max opgenomen vermogen 40W)
  bias afstelling is 25mA geen crossover vervorming en koelblokken worden 28 graden bij geen belasting (<1Watt)

  volume regeling digitaal via de miniDSP.
  Mijn speakers zijn ook zelf bouw LXmini van Linkwitz, geweldig geluid en totaal ander principe dan de bekende basreflex box.

  Geluid van mijn nieuwe versterker is geweldig veel beter dan de hypex class D versterker die ik gebruikte.
  basweergave is veel mooier, alsof de versterker veel meer adem heeft hij doet het moeiteloos.
  mid/hoog klinkt echt zuiver, was bij mijn oude klasse D versterker niet zo.

  Vermogen is natuurlijk overkill dat weet ik, een dikke eindversterker heeft altijd al een magische uitstraling gehad voor mij, en nu staat hij er !.

  kosten wil ik het niet over hebben ! wel even een stuk duurder dan een paar lm3886 printjes.

  Ik blijf de site volgen leuke artikelen en wie weet straks weer een ander project!
  aan iedereen veel bouw en luister plezier.

  Groeten, Gerard

  Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Onlangs een XY-bordje met daarop een lm3886tf gemonteerd op een koelichaam. Aangesloten op een trafo 2x25volt. Kan echter niet meer dan 8 watt vermogen leveren in een 8ohm weerstand bij 50hz sinusvormig signaal. Koelichaam wordt aardig warm en bij opdraaien van de ingangsspanning zie ik op de scoop de spanning steeds even 0volt worden in een ritme van schat ik 1herz. Is de chip nog koud, dan kan ik de ingangsspanning opdraaien tot de spanning over de 8ohm weerstand gaat clippen. Ja, dan kom ik wel aan de 58 watt. Blijkbaar een warmteprobleem, maar in uw opstelling zijn de chips gemonteerd op een hoekprofiel. De chip krijgt +/- 37 volt gelijkspanning en ik zie geen oscillaties op de scoop. Een 2e XYbordje heb ook geprobeerd: precies hetzelfde. Het koellichaam bevat toch koelvinnen is 15 x 5 cm, de vlakke basisplaat is wel slechts 3mm. Ook warmtegeleidende pasta gebruikt. Is iets niet goed of maak ik een denkfout? Frekwentie bereik is prima. Het is wel sinusvermogen.

  Beantwoorden
 • Beste Theo,

  De chip krijgt +/- 37V voor het testen zou ik weerstanden in serie van de voeding zetten om overbelasting te voorkomen, bijvoorbeeld 47ohm in de plus 37V en een 47 ohm in de min 37V.

  vraag heb je de nul aangesloten ?
  is je circuit geaard ? (sterpunt aarde)
  sluit het muzieksignaal (of ingangssignaal) niet aan op aarde.

  Verder test je met 50hz, persoonlijk zou ik een frequentie nemen niet gerelateerd aan het lichtnet.
  dus geen 50,100Hz (gelijkgericht).

  je kan ook een muzieksignaal nemen en een paar oude speakers, ik heb mijn versterker getest met +/- 15V
  en voor de veiligheid ook nog de weerstanden in serie met de voeding, klonk prima!

  Verder focus niet op vermogen is niet interessant de 58W is alleen maar het vermogen bij volledige uitsturing
  (0dB) rms vermogen ligt veel lagerbij klassieke muziek nog geen 5% van het maximale vermogen, bij dance/heavy metal in het beste geval 25% van het maximale vermogen.

  controleer je aard circuit en test met een muzieksignaal.
  als het geluid goed klinkt, mogen de koelblokken bij laag vermogen een beetje warm worden.

  ga vooral genieten van het geluid, focus niet op vermogen.

  succes, Gerard

  Beantwoorden
 • Ik heb niet alles maar wel heel wat gelezen van alle verhalen, toch een vraag over de c die koppelt is hier een duurdere op zijn plaats om verbetering te horen?
  Zelf luister ik naar een class a print van ali een jlh hood met brugcell op de print evenals de voedingselco’s.
  Zou deze 3886 een gelijke leuke ervaring opleveren?

  Beantwoorden
 • Hallo lezers.

  Ik heb een tijd geleden een paar printjes 3x lm3886 van Shine77 gekocht ( PBA150). Helaas heb ik nog geen PSU print en ik zou graag weten welke ik kan kopen om deze versterker uiteindelijk te kunnen bouwen.
  hebben jullie misschien een link of aanbeveling welke PSU ik kan kopen?
  Alvast bedankt voor jullie moeite.
  Vriendelijke groet.
  Gio.

  Beantwoorden
 • Dit is geen reactie .
  Maar een vraag .
  Is of zijn er nog club’s of verenigingen waar je eventueel met vragen terecht kan over de bouw en eventueel storingen in de audio versterkers e.d. ?

  Beantwoorden
 • nouja zeg, alles besteld. gelijk goed en 2 mooie ringkern trafo’s aangeschaft. van de chinees alles binnengekomen, chassis laten maken, alles lekker in elkaar gesoldeerd. Nu blijken de lm 3886 chips oplichterij!!! chip erin gesoldeerd boem zei de chip! (gelukkig eerst in een proef opstelling).
  Dit is wel heel weinig chinees voor weinig…… iemand tips waar betrouwbaar aan deze chips te komen is??? er is blijkbaar een lever probleem mee. tja ik kan wel alle aanbieders afgaan op Alie…….dan ga ik toch liever voor echt chinees vuurwerk. HELP…….

  Beantwoorden
 • Ik heb ze bij Eltim gekocht. zijn wel duur geworden. (ik wilde een paar spares achter de hand hebben).

  2 jaar geleden had ik tijdelijk een een lm3886 versterker op mijn dddac aangesloten. zodat ik alle tijd had om mijn 300b versterker rustig te reviseren, deze is al tenslotte al 25jaar oud. Maar die LM3886 versterker bevalt uitstekend. Nog geen behoefte gehad om aan reviseren te beginnen.

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Wat een mooi en intrigerend artikel is dit. Na een tiental oude versterkers opgeknapt te hebben middels recappen etc, met meestal een succesvol resultaat, maar ook weleens een bak in de container gegooid te hebben om een ondraaglijke obsessie te voorkomen 😉 ben ik nu van plan eens zelf iets te gaan bouwen.

  Ik heb een vraag over de volume potmeter. Klopt het dat ik zie dat hij met 2 draden is verbonden naar elke ingang? Bij de ingang wordt het volume dus getemperd en dan gaat het in het versterkerboardje?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.