Nu de zomer voorbij is wordt het weer tijd om de schuur in te duiken en eens een aantal mooie luidspreker projecten aan te pakken. Tijdens het opruimen kwam ik een set Tangband W8-1772 tegen. Een prima aanleiding voor een voor een leuk zelfbouw project. - Audio-Creative

Een DIY hoornluidspreker met een Tangband W8-1772

 

Nu de zomer voorbij is wordt het weer tijd om de schuur in te duiken en eens een aantal mooie luidspreker projecten aan te pakken. Naast de ontwikkeling van een high quality hoornluidspreker op basis van de ontwerpen van Paul Klipsch, heb ik een klein uitstapje gemaakt naar een hoornluidspreker met één enkele breedband luidspreker. Tijdens het opruimen kwam ik namelijk een set Tangband W8-1772 tegen. Een prima aanleiding voor een leuk zelfbouwproject.

 

Tangband breedband luidsprekers

Tangband is producent van een serie hoogwaardige luidsprekerunits waaronder twee populaire breedband luidsprekers. De Tangband W8-1808 en de Tangband W8-1772. Beide drivers zijn nagenoeg identiek. Echter de specificaties zijn wat verschillend. Met name de Qts van de W8-1808 is wat hoger dan de Qts van de W8-1772. Dat maakt dat de Tangband W8-1808 meer geschikt is voor open baffle, gesloten box en basreflex luidsprekers en de Tangband W8-1772 uitermate geschikt is voor ‘back loaded’ hoorn luidsprekers. Met name die laatste is een interessant luidspreker ontwerp waar veel zelfbouwers lovend over rapporteren. Tijd om dit eens te onderzoeken. Een nieuw project is geboren.

Een backloaded horn

Backloaded-horn.pngDe back loaded hoorn is een luidsprekerontwerp welke al decennia met veel succes wordt gebouwd. Het principe is een gevouwen hoorn met een enkele breedbandige luidspreker. De back loaded hoorn is een hoog efficiënt luidspreker (> 95 dB) systeem, waarbij de meeste energie direct wordt omgezet in geluid. Dit heeft een aantal grote voordelen. Als eerste zorgt de hoge effectiviteit dat deze luidsprekers kunnen  worden aangestuurd met laagvermogen versterkers. Zelfs een 0,5 Watt (buis)versterker is vaak al meer dan voldoende om genoeg muziek te kunnen maken. Doordat er een breedbander als luidspreker wordt gebruikt heb je dus een ‘puntbron’, wat door veel liefhebbers als  luidspreker ideaal wordt gezien. Ook is er meestal geen of weinig filtering nodig. Dit komt natuurlijk voornamelijk door het breedband principe, waardoor het gehele frequentiebereik door één unit wordt verzorgd. Dat betekent dat er ook geen versmering in geluid is. Alle muziek komt direct van de versterker door de luidspreker in de huiskamer. Dat maakt wel dat de gebruikte versterker en bron wel van goede kwaliteit moeten zijn

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

8 gedachten over “Een DIY hoornluidspreker met een Tangband W8-1772

 • 20 oktober 2016 om 13:32
  Permalink

  Op 19 november organiseert het zelfbouw audio forum een luisterdag in Alphen aan den Rijn. Je bent welkom om de hoorns daar te laten horen, Marco!

  Beantwoorden
  • 30 oktober 2016 om 00:17
   Permalink

   Hoi Robert,
   Misschien voor een volgende keer. Deze hoorns waren een uitstapje. Ik ben nu bezig met een fraai hoornsysteem gebaseerd op de ontwerpen van Paul Klipsch.

   Beantwoorden
 • 22 oktober 2016 om 11:58
  Permalink

  Deze klinken inderdaad zeer fraai. Heb zelf t bouwprincipe (dacht ik) uit Klang & Ton. Geweldige speakers, en niet duur. Het is wel zo, wat je zelf ook bemerkt, minder voor rock. e.d, Ik ben overigens benieuwd of een super tweeter, ook nog iets zou kunnen maken in het geluidsbeeld. Maar ik wil deze speakers zeker niet meer kwijt. En bij mij zijn ze ongefilterd.

  Beantwoorden
 • 23 oktober 2016 om 11:47
  Permalink

  Dag Marco,
  Dit is weer een subliem project. Het resultaat zal zeker erg goed zijn.
  Hoe minder invloeden van buiten af op de muziek hoe fraaier het resultaat.
  a.s. zondag in Krefeld zal ook wel heel veel moois te zien en horen zijn.

  Ben van Druten

  Beantwoorden
 • 30 mei 2017 om 17:33
  Permalink

  Ik heb hem nu vijf maanden en vind ze wel wat fors. Toch gekeken bij een speciaalzaak met duur spul voor wat kleiners. Een stel mooie Robson Regis. Klonken erg goed en nog een stel monitors van rond de 2000€ . Na een paar geluisterd te hebben snel naar huis om thuis te luisteren en… vond de tangband’s mooier. De directe sound en de diepte in het geluid vind ik erg mooi en dat met een tijdelijk kloterig Harmen Kardon versterkertje van 50 euro. Ik hou ze toch maar!

  Beantwoorden
 • 09 december 2018 om 13:41
  Permalink

  Hallo Marco,

  Ben zelf ook bezig met een paar breedband speakers. Kun je iets meer vertellen over de klankmatige eigenschappen van populierplex? Bijvoorbeeld in vergelijking met berkenmultiplex of spaanplaat?

  Spencer

  Beantwoorden
  • 10 december 2018 om 10:50
   Permalink

   Lastig te zeggen. Polulier en Berken hebben beide goede akoestische eigenschappen. Spaanplaat gewoon vergeten. Is in mijn ogen geen goed materiaal om speakers mee te bouwen. Populier is veel zachter. Heeft daarom een wat lagere resonantiefrequentie en zal dus sneller en makkelijker mee resoneren. Je hebt daardoor sneller een juiste kastversteviging nodig. Ander gaat de kast teveel ‘kleuren’. Als je de kast onbewerkt laat zou ik sowieso gaan voor Berken. Populier is te zacht en gevoelig voor krassen en deukjes. Succes!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.