Diretta deel 4: Oliospec DUB voeding
Ieder audioapparaat vaart wel bij een goede voeding. Tenminste als je het beste uit het apparaat wilt halen. Ook de Oliospec DUB (Diretta USB Bridge) is zo goed als zijn voeding. Wat dat betreft zijn audioapparaten net mensen…
In dit verhaal gaan we de Oliospec DUB extra vitamientjes geven met een mooi compacte, betaalbare erg mooie voedingsmodule. Hiermee bouw je gemakkelijk een prachtige voeding voor de Oliospec.
Een oude bekende
De voedings PCB die hier wordt gebruikt is een oude bekende. Deze is oorspronkelijk gemaakt voor het voeden van de gloeidraden van de buizen in de PhonoDude. We hebben de kitjes ook een tijdje in de shop verkocht. De voeding is in de eerste plaats gemaakt rond de overbekende LM317 spanningsregelaar. Waarmee de spanning via een meerslagenpotmeter wordt ingesteld.

Midden boven in de PhonoDude
Met de LM317 als kloppend hart is het prima bruikbaar als voeding voor Oliospec. De voeding is zeker niet de mindere van veel commercieel aangeboden zogenaamde audiofiele voedingen.

De Oliospec DUB voedingsmodule van bovenaf
Een (Amplimo) 15 VA trafo erbij, een mooi kastje, wat extra montagemateriaal zoals afstandboutjes, ringetjes, moertjes.. enz. Een schakelaar, uitgangsbus, en je hebt in pakweg 2 uur handenarbeid een voeding staan die zich kwalitatief met de beste blijkt te kunnen meten… als er nog even wat extra’s wordt gedaan.

Met de LM317 regulator...

... die hier is vervangen door een Sparkos SS1117-05
Want?...
Ja, we willen toch het liefst een beetje (veel) meer dan de LM317 ons kan bieden. Dat is geen grote operatie en blijft nog steeds betaalbaar. De oplossing is gevonden in de vorm van een Sparkos SS1117-05 discreet opgebouwde spanningsregulator. Nu wil het ‘toeval’ dat ik daar al vaker gebruik van heb gemaakt, met prima ervaringen.
Het is misschien bekend dat ik ook graag en heel veel gebruik maak van de prachtige spanningsregulatoren van New ClassD. Maar die worden helaas niet gemaakt met de aansluitpen volgorde van de LM317. Ik heb er eentje geprobeerd om op de PCB te integreren. Maar dat is een fröbelklus dat ik niemand aan zal raden.

De eerst gebouwde Oliospec DUB voeding. Het past allemaal net aan in het net iets te krappe kastje...
Sparkos
Sparkos maakt de regulatoren naast de voor vaste spanning regelaars ‘in – common - uit’ aansluitpen volgorde ook in de ‘adjust – out – in’ penconfiguratie van de LM317. Slim bedacht van de maker, de inmiddels klassieke ‘317’ is in zijn al erg lange bestaan enorm veel toegepast.
Een ‘nadeel’ van deze Sparkos serie is dat ze niet regelbaar zijn en daardoor op de juiste uitgangsspanning moeten worden aangeschaft . In dit geval 5 volt.
De schakeling
De schakeling is dank zij het gebruik van de spanningsregulator recht toe recht aan. De vier Schottky diodes staan in een Graetzbrug. De afvlakking gebeurd met twee parallel geschakelde 4700 uf elco's.

Stroom en warmte perikelen
De maximale stroom die de LM317 kan leveren is 1,5 ampère. Afhankelijk van de spanning die er op de ingang wordt gezet en het formaat van het koellichaam waar de spanningsregulator wordt opgeschroefd. Het is dus belangrijk dat de ingaande spanning niet onnodig hoog is. De minimale werkspanning voor de LM317 moet 1,3 volt boven de gewenste uitgangspanning liggen. Alles daarboven wordt in warmte in de spanningsregulator omgezet.
De Sparkos heeft een minimale werkspanning van 1,7 volt bovenop de gewenste uitgangsspanning nodig. In de praktijk nemen we vanzelfsprekend een iets hogere minimale ‘headroom’. Het laatste wat we willen is dat de ingangsspanning te laag wordt door bijvoorbeeld een lagere lichtnetspanning op sommige momenten van de dag. 2,5 tot 3 volt is een wat mij betreft een veilige waarde om zelfs 'worst case' niet onder zijn regelgebied te komen..
Met de 6 volt/ 15VA transformator komen we theoretisch op 6 x √2 = 8,4 volt. De hier gebruikte Schottky diodes geven 0,2 volt dropspanning bij 0,5 ampère stroomvraag. Blijft er theoretisch 2 x 0,2 = 8 volt over voor de ingang van de spanningsregulator. In de praktijk valt het iets hoger uit: de transformator reguleert zelf immers ook tussen nul-last en maximaal vermogen. Bij een uitgaande stroom van 0,5 ampère komt er ongeveer 6,5 volt AC uit de secundaire wikkelingen van de trafo. Het resultaat is een voeding die het hoofd koel houdt in deze applicatie en zijn werk zonder stress kan doen. De temperatuur van het koellichaam komt niet boven 30 °C bij continu gebruik (in een omgevingstemperatuur van 20 graden, moet ik er dan bijzeggen om volledig te zijn).
Wat een gedoe allemaal zeg!
Nee hoor, je mag dit allemaal direct weer vergeten. Het enige wat ik ermee wil vertellen is dat zowel 'fixed' als ook 'regelbare' spanningregulatoren niet gemakzuchtig in een schakeling kunnen worden gesmeten, maar bewust moeten worden gebruikt.
Standalone of gecombineerd
De voedingsmodules zijn in verschillende behuizingen ingebouwd. Zowel in een ‘standalone’ compacte behuizing, voor het voeden van de Oliospec DUB. En gecombineerd met een 12 volt/ 3 ampère voeding voor de Mini PC server uit de vorige aflevering. Scheelt toch weer een los kastje in het audiorek.

De voedingsmodule is hier gecombineerd met de 12 volt/ 3 ampère voeding voor de Mini PC audioserver. Dit werkt erg praktisch! De grote voeding is tegen het frontpaneel geschroefd voor een adequate koeling.
Klein van stuk, grote prestaties
Op de meetbank laat deze ogenschijnlijk simpele voeding, de complexiteit zit ‘m voor het leeuwendeel in de spanningsregulator, een bovengemiddeld schoon spectrum te laten zien. Heel dicht tegen het niveau als de prachtige Ferrum Hypsos voeding. Dat is een prettige gewaarwording. Het uitwisselen van de Hypsos tegen deze nieuwe voeding blijkt dan ook pijnloos. Ik zet een mooi stuk muziek op en zak in mijn luisterstoel. Hierna zijn er nog een vijftal modules gebouwd en op verschillende plaatsen ingezet. Met steeds de inmiddels voorspelbare mooie resultaten. Klus geklaard!
Mug
De Oliospec in mijn audioset heeft zich de eerste weken met succes en veel genoegen mogen laven aan de Hypsos. Wat een kostbare maar hele fijne upgrade bleek voor de veel gebruikte iFi stekkervoeding. De Hypsos wordt dan toch min of meer de referentie. Maar het gebruik hiervan blijft toch een beetje het doodslaan van een mug met een voorhamer, in het licht van wat de Oliospec DUB vraagt: 5 volt/ 0,5 ampère. De Hypsos kan op iedere gewenste uitgangsspanning van 5 tot 30 volt worden geprogrammeerd. En maximaal 80 VA kan leveren. De H-Power gebruik ik dan liever op een andere plaats. Dit moment is dat het nobele werk van het extern voeden van de JCAD netwerkkaart in de 'grote' muziekserver...

Epiloog
Ik ben erg blij met de praktische uitvoering en werking van deze compacte maar o zo mooie voeding voor de Oliospec DUB. We hebben hiermee de betaalbare kwaliteitsvoeding gevonden die perfect combineert met de Oliospec Diretta Bridge.

(update 23/2/2023) Dit verhaal leverde afgelopen dagen veel vragen op of deze voedingsmodules ook te koop zijn. We hebben besloten om ze in de Audio-Creative shop te zetten.
Voorgaande delen:
Diretta deel 1
Diretta deel 2
Diretta deel 3
Wordt vervolgd...
Hallo Dick,
Is misschien het PCB van de voedingsmodule nog ergens te bestellen ?
Hallo Eric,
De PCB’s niet. Wel de complete modules.
Beste Dick, wat is de totaal prijs van de gecombineerde voedingsmodule? Is hij ook ergens kant en klaar te bestellen. Mvrg Jos
Hallo Jos,
We verkopen geen kant en klare voedingskasten met de twee voedingen die je in deel 3 en deel 4 van het Diretta avontuur kunt lezen. Maar met de linkjes naar de 12 volt PC voedingsmodule gebruikte voedingstrafo en de complete 5 volt module (en trafo) uit deel 4 is het zelfs voor een minder ervaren doe-het-zelver goed te doen om deze zelf te bouwen. Het moeilijkste gat in de kast, voor het IEC netdeel is al in het achterpaneel gefreesd.
Misschien goed om nog even te vermelden dat de 5 volt voeding PCB (gebouwd en getest) in combi met de Diretta Oliospec DUB 50 euro voordeel opleverd.
Hallo Dick,
Al een tijd volg ik jullie ontwikkelingen met veel belangstelling. Onlangs heb ik een audio-pc gebouwd voor mijzelf en een “audio vriend”.
Ik ben zoekende naar een mooie voeding voor het voeden van de pc en twee Jcat kaarten USB en Net. Nu gebruiken we een HD-Plex, maar we zijn er achter dat dit een mooie all-in oplossing is, maar het kan veel beter.
Onlangs heb ik een 5v Oliospec DUB voedingsmodule besteld om de Jcat USB te voeden. Wat net zou moeten gaan qua stroom? De netwerkkaart durf ik niet aan. Ik wist niet dat een voeding zoveel verschil zou maken! Mijn mond viel echt wijd open door de enorme toename rust en stilte in het geluidsbeeld.
Wat voor een voedingsmodules zou jij adviseren voor apparaten die meer stroom vragen? Zijn bijvoorbeeld de modules van Ian Canada een goede tegenhanger?
Hallo Bouke,
De voedingsmodule voor de Oliospec DUB kan in principe 2 ampère max leveren. Mits de trafo het aankan (geen probleem dus) en het koellichaam groot genoeg is. Het laatste moet proefondervindelijk worden vastgesteld of de temperatuur acceptabel blijft.
De JCat Net kaarten zijn inmiddels ook onze favoriet in de audioserver. Ik meet ongeveer 0,9 ampère stroomverbruik.
Goed om te horen dat dat geen probleem hoeft te zijn. Even voor de volledigheid, geldt die 2Ah ook voor de Oliospec DUB met de Sparkos Regulator? (Mits deze goed de warmte kwijt kan.)
Ja, dat gaat op voor de complete voedingsmodule met Sparkos regelaar. De Oliospec DUB vraagt maar rond 0,5 ampère. Daarmee wordt het koellichaam aan de Sparkos slechts lauwwarm.