ProjectenStreaming

Diretta, deel 2

We duiken nu wat dieper in de installatie van het Diretta protocol op een PC/ server. Door de vele schermafbeeldingen kan de indruk opborrelen dat het allemaal wat veel en taai lijkt. Maar als je er mee bezig bent merk je snel dat het helemaal niet zo moeilijk is. En als je het eenmaal weet is het (bijna) 'plug ‘n’ play'. Zoals het eigenlijk zo vaak met iets nieuws gaat. Daarbij hoeft het maar een keer te gebeuren. Taaie stof? Dat valt gelukkig mee!

Eenvoudig instappen

Vorige keer schreef ik over onverwachte komst van het spelen met Diretta in mijn audiostreaming. Inmiddels is het ook bij Marco geïnstalleerd en daar is het ook alleen maar enthousiasme. Dit keer duiken we wat dieper in de installatie van Diretta zelf op een Windows 10 PC/ Audioserver.

Er is niet per se een speciale PC nodig, ook een Intel NUC of een laptopje is snel voor gebruik als Diretta Host in te richten. Natuurlijk is een server zoals in deel 1 is ingezet het mooiste, maar als je je niet meteen in de grote uitgaves wilt storten is dit een prachtige stap voor de eerste schreden op een Diretta avontuur. En reken maar dat je verrast zult zijn over de geluidskwaliteit. Werkelijk onvergelijkbaar met het rechtstreeks een NUC of laptop via USB insteken op je DAC.

Hoe werkt het?

Ik ga er van uit dat de in het vorige verhaal genoemde Windows PC/ laptop/audioserver binnen handbereik is. De Diretta Bridge staat klaar en je favoriete DAC is al via de USB-kabel met Diretta Bridge verbonden. De server en de Diretta Bridge zijn dan wel met elkaar verbonden via een LAN-kabel of deze zijn beide op een netwerkswitch aangesloten. Onderstaande afbeeldingen komen van mijn eigen audioserver, die zoals te zien is, van dual LAN poorten is voorzien.

We beginnen met de configuratie van de LAN poort waarop de Diretta bridge is aangesloten.

Ga naar 'start/instellingen (het tandwiel) en selecteer 'netwerkcentrum'. Hier zie je de twee LAN bussen als Ethernet en Ethernet 2. De laatstgenoemde is zoals je ziet met het thuisnetwerk verbonden. De onderste LAN bus is dan de uitgaande verbinding met de Diretta Bridge.

Als je op de genoemde LAN verbinding #2 'klikt' kom je in dit scherm. Hier hoeft niets mee te gebeuren.

Klik je echter op de bovenste, ofwel LAN verbinding #1, dan kunnen er eerst wat vinkjes worden verwijderd. 

Selecteer nu met de rechtermuistoets de IPv6 balk.

Klik op 'eigenschappen'.

Vervolgens op 'geavanceerd'...

...en dan vink je het vierkantje bij 'Automatische metric' af...

Vul bij 'Interfacemetric' '100' in.

Druk op 'OK' en sluit alle schermen.

Diretta ASIO driver

Zonder de Diretta ASIO driver werkt de Bridge niet. Zorg dat de juiste driver, die bij de Diretta bridge hoort download en installeert. De Oliospec DUB ASIO driver vind je hier.
De installatie zelf is een fluitje van een cent. 

Open nu in 'start' de Diretta ASIO driver, of in mijn geval de Oliospec Diretta ASIO driver. Zoals in het bovenstaande scherm is te zien. 

Selecteer in de 'Interface Ethernet' balk de gebruikte LAN verbinding.

Bij 'Connect Target' wordt vervolgens de aangesloten Diretta Bridge met DAC geselecteerd. In dit voorbeeld zie je dat de DAC hier een Meridian Director USB DAC is. Deze gebruik ik vaak op mijn werkbank voor experimenten als dit. Later in het audiorek wordt de USB brug in de BerryStreamer geselecteerd.

Als je op dit punt bent aangekomen is alles speelklaar en kan de Diretta Bridge in het 'instellingen/audio menu van Roon worden 'enabled'. 

Kies nu de player in het Roonscherm. Maestro... muziek!

Volgende keer

Dan gaan we onder andere met HQPlayer aan de slag. Dat compleet geïntegreerd kan werken met Roon en tot prachtige luisterrijke resultaten weet te komen.

Zelf had ik voor het Diretta avontuur begon, als pure PC-gebruiker, waarschijnlijk net als het gros van de lezers, ook helemaal niks met bovenstaande materie. Door het veel lezen en vooral doen ben ik met vallen en opstaan in dit zeer vruchtbare leerproces terecht gekomen.  
De stap voor stap uitleg is de samenvatting hiervan. Voor de een waarschijnlijk al lang gesneden koek, voor de ander misschien nog niet te doorgronden en te moeilijk. Maar voor de meeste mensen moet het zo goed te doen zijn. 

En is dit echt een lange brug te ver, maar je bent wel geïnteresseerd in Diretta? Denk dan eens aan een van de audioservers van Pachanko, die Diretta plug 'n' play zijn. 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Diretta, deel 2

 • Hallo,
  Ik heb dus al een tijdje een berg printjes uit Canada en een Nucleus kloon van marktplaats gevoed door een voeding van Doede. Ook nog een verzameling printjes uit Italie met een ultracap voeding van Doede maar het werkt niet. De voedingen van Doede werken . Zeer waarschijnlijk iets mis met de ” printenberg ” uit Canada. Maar ik heb niet de kennis om uit te zoeken wat.
  Nu kom ik dit tegen. Ik heb het wave IO printje nog liggen ( of is die Amanero beter, in ieder geval geen voeding nodig).
  De Oliospec Canarino DUB kan gemakkelijk in mijn DDDAC chassis en daar is ook ruimte voor voeding van dat ding.
  Als ik nu dit zou kunnen combineren met de Roon nucleus kloon, mijn Etherregen, mijn toekomstig Quobuz abonnement dan kunnen die Canadese printjes bij het Chemisch afval.
  Dus wacht ik af tot wat mensen dezelfde weg opgaan.
  Nu is het voor een leek zoals ik moeilijk in te schatten of het allemaal kan gaan werken.
  Het is in ieder geval wel een voordeel dat er minder elementen zijn in de totale keten.
  Met vriendelijke groeten, Ed

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.