Diretta, deel 2
We duiken nu wat dieper in de installatie van het Diretta protocol op een PC/ server. Door de vele schermafbeeldingen kan de indruk opborrelen dat het allemaal wat veel en taai lijkt. Maar als je er mee bezig bent merk je snel dat het helemaal niet zo moeilijk is. En als je het eenmaal weet is het (bijna) 'plug ‘n’ play'. Zoals het eigenlijk zo vaak met iets nieuws gaat. Daarbij hoeft het maar een keer te gebeuren. Taaie stof? Dat valt gelukkig mee!
Eenvoudig instappen
Vorige keer schreef ik over onverwachte komst van het spelen met Diretta in mijn audiostreaming. Inmiddels is het ook bij Marco geïnstalleerd en daar is het ook alleen maar enthousiasme. Dit keer duiken we wat dieper in de installatie van Diretta zelf op een Windows 10 PC/ Audioserver.
Er is niet per se een speciale PC nodig, ook een Intel NUC of een laptopje is snel voor gebruik als Diretta Host in te richten. Natuurlijk is een server zoals in deel 1 is ingezet het mooiste, maar als je je niet meteen in de grote uitgaves wilt storten is dit een prachtige stap voor de eerste schreden op een Diretta avontuur. En reken maar dat je verrast zult zijn over de geluidskwaliteit. Werkelijk onvergelijkbaar met het rechtstreeks een NUC of laptop via USB insteken op je DAC.
Hoe werkt het?
Ik ga er van uit dat de in het vorige verhaal genoemde Windows PC/ laptop/audioserver binnen handbereik is. De Diretta Bridge staat klaar en je favoriete DAC is al via de USB-kabel met Diretta Bridge verbonden. De server en de Diretta Bridge zijn dan wel met elkaar verbonden via een LAN-kabel of deze zijn beide op een netwerkswitch aangesloten. Onderstaande afbeeldingen komen van mijn eigen audioserver, die zoals te zien is, van dual LAN poorten is voorzien.
We beginnen met de configuratie van de LAN poort waarop de Diretta bridge is aangesloten.

Ga naar 'start/instellingen (het tandwiel) en selecteer 'netwerkcentrum'. Hier zie je de twee LAN bussen als Ethernet en Ethernet 2. De laatstgenoemde is zoals je ziet met het thuisnetwerk verbonden. De onderste LAN bus is dan de uitgaande verbinding met de Diretta Bridge.

Als je op de genoemde LAN verbinding #2 'klikt' kom je in dit scherm. Hier hoeft niets mee te gebeuren.

Klik je echter op de bovenste, ofwel LAN verbinding #1, dan kunnen er eerst wat vinkjes worden verwijderd.

Selecteer nu met de rechtermuistoets de IPv6 balk.

Klik op 'eigenschappen'.

Vervolgens op 'geavanceerd'...

...en dan vink je het vierkantje bij 'Automatische metric' af...

Vul bij 'Interfacemetric' '100' in.

Druk op 'OK' en sluit alle schermen.
Diretta ASIO driver
Zonder de Diretta ASIO driver werkt de Bridge niet. Zorg dat de juiste driver, die bij de Diretta bridge hoort download en installeert. De Oliospec DUB ASIO driver vind je hier.
De installatie zelf is een fluitje van een cent.

Open nu in 'start' de Diretta ASIO driver, of in mijn geval de Oliospec Diretta ASIO driver. Zoals in het bovenstaande scherm is te zien.

Selecteer in de 'Interface Ethernet' balk de gebruikte LAN verbinding.
Bij 'Connect Target' wordt vervolgens de aangesloten Diretta Bridge met DAC geselecteerd. In dit voorbeeld zie je dat de DAC hier een Meridian Director USB DAC is. Deze gebruik ik vaak op mijn werkbank voor experimenten als dit. Later in het audiorek wordt de USB brug in de BerryStreamer geselecteerd.

Als je op dit punt bent aangekomen is alles speelklaar en kan de Diretta Bridge in het 'instellingen/audio menu van Roon worden 'enabled'.

Kies nu de player in het Roonscherm. Maestro... muziek!
Volgende keer
Dan gaan we onder andere met HQPlayer aan de slag. Dat compleet geïntegreerd kan werken met Roon en tot prachtige luisterrijke resultaten weet te komen.