Een slecht werkende SME toonarmlift komt regelmatig voor. Erg onhandig en zeker niet bevorderlijk voor je kostbare naald en element. Ik laat je zien hoe je deze eenvoudig kunt maken. - Audio-Creative

Een defecte SME 3009 armlift zelf repareren

Werking van de SME lift

Een SME lift werkt eigenlijk heel simpel. De lift bestaat uit een kleine zuiger met 4 gaatjes. Deze zuiger wordt naar beneden getrokken door een veersysteem. Deze kunnen we gewoon laten zitten.

Een lesje viscositeit

De vertraging van de zuiger wordt gegenereerd door een vloeistof met een hoge viscositeit (stroperigheid). De vloeistof moet een viscositeit hebben die gelijk blijft bij verschillende afschuif snelheden. Dit noemen we een Newtonse viscositeit.  Het vet wat de vorige eigenaar heeft gebruikt heeft in rust (lees afschuifsnelheid =0) een heel hoge viscositeit. Dat is de reden dat het in rust niet naar beneden stroomt maar ‘vast’ in de pot zit. Bij roeren in de pot wordt de viscositeit echter veel lager,  het vet wordt dun. Je kunt dit roeren vergelijken met het omlaag bewegen van de zuiger in de armlift. Je wilt daar nu juist ook een hoge viscositeit hebben. Die hoge viscositeit zorgt er voor dat de zuiger weerstand ondervind en dus langzaam zal zakken. Ik ga er hier verder niet op in, maar het is een boeiende materie waar ik in een vorige baan veel onderzoek en metingen aan heb gedaan.SME-lift-oil
Even terug naar de juiste vloeistof voor de lift. Voor deze lift heb je een siliconenolie nodig met een molecuul gewicht van 500.000, wat een zeer hoog viskeuze, Newtonse vloeistof oplevert.SME-lift-2SME-lift-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze olie wordt ook gebruikt als differentieel olie in afstands bestuurbare raceauto’s. Ik heb deze gekocht bij een modelbouw winkel. Hier geen idiote audio prijzen maar voor 7,95 genoeg olie voor 40 SME armen……

DSCF5462

Klus geklaard

We vullen nu de ‘carter’ met de olie en laten het rustig in de gaten lopen. Tussendoor kun je de behuizing even sluiten en de lift bewegen. Dan druk je langzaam de olie in de onderste kamer. Daarna kan alles weer netjes worden gemonteerd.

Het kan zijn dat je de lift na een paar dagen nog wat moet navullen. Maar dat merk je vanzelf als de vertraging van de lift wat veranderd. Zo, dat viel toch best mee. Nu is het een kwestie de lift weer in elkaar zetten. Succes!

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

17 thoughts on “Een defecte SME 3009 armlift zelf repareren

 • 26 mei 2016 om 10:15
  Permalink

  Hey Marco,
  Misschien kan je ook eens kort vertellen hoe je de armlift op een Thorens 160 terug in orde kan brengen. De mijne zakt veel te snel.

  Beantwoorden
  • 11 januari 2017 om 00:46
   Permalink

   Marco dit probleem heb ik ook met mijn Thorens TD 160.

   Gr. Ben

   Beantwoorden
 • 26 mei 2016 om 15:16
  Permalink

  Duidelijke uitleg dat kan mij nog wel eens van pas komen aangezien ik 3 klassieke sme toonarmen heb.
  Dank.

  Beantwoorden
 • 27 mei 2016 om 10:39
  Permalink

  Hallo Marco,

  Wat is de viscositeit van de door jouw gebruikte siliconenolie in centipoise en waar is het te koop?
  Conrad gaat tot 100.000 cPs.

  Groet,

  Jan

  Beantwoorden
 • 16 februari 2017 om 13:19
  Permalink

  Ik ben in bezit van 2 sets luidsprekers van IMF TLS 50 .
  Ik heb de éérste en tweede dus de TLS 50 MK I en de TLS 50 MK II uitvoering dit zijn transmissielijn speakers, de laatste staan op stands. Zij werden geleverd met een Kef B200 bas speaker mer een bexstrene conus. Deze speakers gaan zeer laag 23 htz.
  Heb iemand enig idéé welke bas driver ik als vervanger kan gebruiken daar deze nergens meer te krijgen zijn.
  Groeten uit België,
  Eddy

  Beantwoorden
 • 03 december 2018 om 12:16
  Permalink

  Mijn SME arm gaat nu juist net niet helemaal naar beneden. Arm blijft dus net rust op het rubber. Ik heb al geprobeerd om dit naar beneden te duwen. Lukt niet goed en daarom slaat ie over. Vooral aan het begin van de plaat. Is dit vuil en moet ik m schoonmaken? Of iets anders?

  Beantwoorden
  • 03 december 2018 om 12:18
   Permalink

   Hallo Hans, ik zou zeker de lift even schoonmaken en voorzien van nieuwe siliconen olie. Vaak wordt dit veroorzaakt door aankoeken van vuil.

   Beantwoorden
 • 09 maart 2019 om 07:49
  Permalink

  Mijn SME arm is de IV uit de 80-er jaren waarvan de lift te snel naar beneden gaat. Neem aan dat dit hetzelfde probleem is, lift ziet er optisch ook hetzelfde uit als in deze topic. M.v.g. W. Schipper.

  Beantwoorden
  • 23 maart 2019 om 22:22
   Permalink

   Waarschijnlijk wel. De meeste armliften werken met siliconen olie die in de tijd verdwijnt.

   Beantwoorden
 • 22 december 2019 om 11:31
  Permalink

  Hoi Marco,
  Mijn oude Technics platenspeler heeft moeite met de laatste nummers van een LP, dan blijft-ie steken. Als je de arm handmatig naar het midden duwt en hij gaat op eigen kracht terug naar zijn rustplaats zie je ook dat de beweging hapert onderweg. Ergens zit een stagnatie.
  Wat kan dat zijn, weet jij het?
  gr Annet

  Beantwoorden
  • 22 december 2019 om 12:05
   Permalink

   Hallo Annet,

   Dat is lastig te zeggen zo vanaf deze kant.
   Maar ik vermoed dat er ergens in het verticale lager een probleem zit.
   Na zoveel jaren dienst kan de olie in het lager hard worden of zelfs verdwijnen.
   Ook stof en vuil in het lager kan het lager zwaarder doen draaien.

   Beantwoorden
 • 20 februari 2020 om 16:50
  Permalink

  Beste Marco,

  Hoe haal je het liftgedeelte precies uit de arm? Moet ik eerst de hele arm inclusief bodemplaat uit de platenspeler halen en dan uit elkaar halen?

  gr Kaspar

  Beantwoorden
  • 20 februari 2020 om 17:18
   Permalink

   Het beste kun je de arm demonteren. Het lift gedeelte kan dan van de basis worden afgeschroefd. (zie foto’s)

   Beantwoorden
 • 16 mei 2020 om 18:20
  Permalink

  De onderhoudsmanual van SME spreekt over 1000.000 i.p.v. viscositeit 500.000.

  Beantwoorden
 • 23 mei 2020 om 21:02
  Permalink

  Niet alle armliften van de 3009 werken op die manier, je hebt ze ook nog met een plastic afdekplaatje (waar een veer onder zit met een cilindertje). Bij die soort moet de carterwand en het cilindertje dat op een neer gaat aan hun beide contactvlakken worden ingesmeerd met een siliconenolie met de viscositeit van tenminste 3000 cps.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.