Een slecht werkende SME toonarmlift komt regelmatig voor. Erg onhandig en zeker niet bevorderlijk voor je kostbare naald en element. Ik laat je zien hoe je deze eenvoudig kunt maken. - Audio-Creative

Een defecte SME 3009 armlift zelf repareren

De SME armlift

Een probleem wat ik regelmatig tegenkom bij SME armen is een slecht(er) functionerende SME armlift. De lift zorgt ervoor dat na omhalen van de hefboom de naald rustig op de plaat terechtkomt.SME-lift complete Nu wil het geval dat in de loop van de jaren het ‘rustige’ er soms af gaat en dat de lift te snel naar beneden zakt, soms zelfs geheel niet meer werkt, waardoor de arm met volle snelheid op de plaat zakt. Niet handig dus en wanneer je dan per ongeluk een keer vergeet de arm te begeleiden, kun je zomaar je naald of element ruïneren.

Een SME lift is eenvoudig te repareren

Toch is het niet zo heel moeilijk deze lift weer in volle glorie te herstellen.
Dat wil ik je graag laten zien in een aantal stappen. Allereerst kijken we even naar de werking van een defecte lift. Deze kreeg ik onlangs onder handen. Je ziet dat er helemaal geen vertraging meer in zit en dat de lift zijn functie volledig heeft verloren.

 

Demontage van de SME toonarm lift

Allereerst halen we het rubberen topje of de armhouder (afhankelijk van het type SME arm) uit de behuizing. Zo, het makkelijkste is gedaan… Nu het meest lastige van de gehele armlift. Het verwijderen van het metalen beschermkapje. Deze is met een heel klein beetje lijm destijds vastgezet en moet dus met beleid worden verwijderd.

SME-lift-rubberDSCF5499Ik zet hiervoor de ring stevig in een bankschroef. Uiteraard moet de ring worden beschermd opdat hij niet kan beschadigen bij het vastzetten. Daarna tik ik heel voorzicht rondom tegen de rand van het dekseltje met een schroevendraaier. Zo komt langzaam het dekseltje los en kun je het eenvoudig verwijderen.

Nu kunnen we de lift openen door de beide schroefjes te verwijderen en het ‘carter’ deksel te openen. Geen angst, er kan niets uitvallen of stuk gaan.SME-lift-2SME-lift-4 Na verwijderen van het deksel zie je aan de binnenkant nog een dunne O-ring. Deze kun je voorzichtig verwijderen en schoonmaken met een doekje.

SME-liftBij mijn SME lift kwam ik er achter dat iemand al geprobeerd had om de lift te maken. Er zat een soort lagervet in de mechaniek gesmeerd. Dat was dus geen succes, het verslechterd eerder de werking van de lift. Het is dus de hoogste tijd om alles netjes te reinigen en te ontdoen van vuil en vetresten. Ik doe dit in een glazen jampot met wat wasbenzine. Met een ultrasoon bad tril je de laatste resten olie en vet weg. Je kunt nog even na spoelen met alcohol. Dit versnelt het droogproces omdat alcohol sneller verdampt dan wasbenzine. De onderdelen goed laten drogen en dan kunnen we beginnen met opbouwen.SME-lift -ultrasoon

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

17 thoughts on “Een defecte SME 3009 armlift zelf repareren

 • 26 mei 2016 om 10:15
  Permalink

  Hey Marco,
  Misschien kan je ook eens kort vertellen hoe je de armlift op een Thorens 160 terug in orde kan brengen. De mijne zakt veel te snel.

  Beantwoorden
  • 11 januari 2017 om 00:46
   Permalink

   Marco dit probleem heb ik ook met mijn Thorens TD 160.

   Gr. Ben

   Beantwoorden
 • 26 mei 2016 om 15:16
  Permalink

  Duidelijke uitleg dat kan mij nog wel eens van pas komen aangezien ik 3 klassieke sme toonarmen heb.
  Dank.

  Beantwoorden
 • 27 mei 2016 om 10:39
  Permalink

  Hallo Marco,

  Wat is de viscositeit van de door jouw gebruikte siliconenolie in centipoise en waar is het te koop?
  Conrad gaat tot 100.000 cPs.

  Groet,

  Jan

  Beantwoorden
 • 16 februari 2017 om 13:19
  Permalink

  Ik ben in bezit van 2 sets luidsprekers van IMF TLS 50 .
  Ik heb de éérste en tweede dus de TLS 50 MK I en de TLS 50 MK II uitvoering dit zijn transmissielijn speakers, de laatste staan op stands. Zij werden geleverd met een Kef B200 bas speaker mer een bexstrene conus. Deze speakers gaan zeer laag 23 htz.
  Heb iemand enig idéé welke bas driver ik als vervanger kan gebruiken daar deze nergens meer te krijgen zijn.
  Groeten uit België,
  Eddy

  Beantwoorden
 • 03 december 2018 om 12:16
  Permalink

  Mijn SME arm gaat nu juist net niet helemaal naar beneden. Arm blijft dus net rust op het rubber. Ik heb al geprobeerd om dit naar beneden te duwen. Lukt niet goed en daarom slaat ie over. Vooral aan het begin van de plaat. Is dit vuil en moet ik m schoonmaken? Of iets anders?

  Beantwoorden
  • 03 december 2018 om 12:18
   Permalink

   Hallo Hans, ik zou zeker de lift even schoonmaken en voorzien van nieuwe siliconen olie. Vaak wordt dit veroorzaakt door aankoeken van vuil.

   Beantwoorden
 • 09 maart 2019 om 07:49
  Permalink

  Mijn SME arm is de IV uit de 80-er jaren waarvan de lift te snel naar beneden gaat. Neem aan dat dit hetzelfde probleem is, lift ziet er optisch ook hetzelfde uit als in deze topic. M.v.g. W. Schipper.

  Beantwoorden
  • 23 maart 2019 om 22:22
   Permalink

   Waarschijnlijk wel. De meeste armliften werken met siliconen olie die in de tijd verdwijnt.

   Beantwoorden
 • 22 december 2019 om 11:31
  Permalink

  Hoi Marco,
  Mijn oude Technics platenspeler heeft moeite met de laatste nummers van een LP, dan blijft-ie steken. Als je de arm handmatig naar het midden duwt en hij gaat op eigen kracht terug naar zijn rustplaats zie je ook dat de beweging hapert onderweg. Ergens zit een stagnatie.
  Wat kan dat zijn, weet jij het?
  gr Annet

  Beantwoorden
  • 22 december 2019 om 12:05
   Permalink

   Hallo Annet,

   Dat is lastig te zeggen zo vanaf deze kant.
   Maar ik vermoed dat er ergens in het verticale lager een probleem zit.
   Na zoveel jaren dienst kan de olie in het lager hard worden of zelfs verdwijnen.
   Ook stof en vuil in het lager kan het lager zwaarder doen draaien.

   Beantwoorden
 • 20 februari 2020 om 16:50
  Permalink

  Beste Marco,

  Hoe haal je het liftgedeelte precies uit de arm? Moet ik eerst de hele arm inclusief bodemplaat uit de platenspeler halen en dan uit elkaar halen?

  gr Kaspar

  Beantwoorden
  • 20 februari 2020 om 17:18
   Permalink

   Het beste kun je de arm demonteren. Het lift gedeelte kan dan van de basis worden afgeschroefd. (zie foto’s)

   Beantwoorden
 • 16 mei 2020 om 18:20
  Permalink

  De onderhoudsmanual van SME spreekt over 1000.000 i.p.v. viscositeit 500.000.

  Beantwoorden
 • 23 mei 2020 om 21:02
  Permalink

  Niet alle armliften van de 3009 werken op die manier, je hebt ze ook nog met een plastic afdekplaatje (waar een veer onder zit met een cilindertje). Bij die soort moet de carterwand en het cilindertje dat op een neer gaat aan hun beide contactvlakken worden ingesmeerd met een siliconenolie met de viscositeit van tenminste 3000 cps.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.