‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

De meetbank

We hebben De Tsaar ook even op de meetbank gezet.

Een achilleshiel voor versterkers met het type eindbuizen als hier op De Tsaar is vaak de beperkte frequentiebandbreedte. Uitgangstransformatoren met een primaire impedantie tegen de 10 kOhm zijn van nature niet gemakkelijk breedbandig te krijgen. Vaak is het net boven 20 kHz al snel een aflopende zaak. Peter’s Tsaar laat echter een zeer fraaie resultaat zien met een bandbreedte van 50 kHz. Binnen de grens van het Audio Precision meetstation is, 200 kHz, is er geen enkele transformatorresonantieverhoging zichtbaar. Heel erg mooi. Blokgolven op de oscilloscoop zien er strak uit zonder enig overshoot. Peters De Tsaar eindversterker - Frequentierespons 1 watt in 8 Ohm
De vervorming is voor een dergelijke versterker mooi laag. In cijfers zo rond de 0,25% THD+n. Waarbij THD voor ‘Total Harmonic Distortion’ staat en de ‘+n’ voor de ‘noise’, de brom en ruisresten. De plaatjes laten echter meer zien. Met name het fraaie aflopende spectrum waarbij de hoogste piek van de tweede harmonische het grootste aandeel heeft in het bovengenoemde harde cijfer. Erg mooi!

Bij 10 watt uitgangsvermogen is de vervorming weliswaar wat hoger, maar nog steeds bovengemiddeld mooi.

Peters De Tsaar eindversterker - THD n 1 watt in 8 OHmBij buizenbakken nemen we vaak het 10% THD omslagpunt, een harde clip zoals bij een solid state versterker is er bij een single ended versterker als dit niet te zien, slechts een langzaam inzakkende top van de sinus als het maximale vermogen is bereikt. Hier zien we dat De Tsaar voor een single ended versterker een behoorlijk straf uitgangsvermogen laat zien dat richting 25 watt gaat.

Peters De Tsaar eindversterker - THD n 10 watt in 8 OHmIk kan tot geen andere conclusie komen dan dat De Tsaar ook meettechnisch bovengemiddeld zijn mannetje staat. Beter dan ik van een behoorlijk complex gebouwde versterker als dit verwacht had.

Het minste punt hebben we maar voor het laatst bewaard. Dat een potige buisversterker als dit, met zijn grote buisbezetting en een eindpit die alleen om te gloeien al 65 watt vraagt, geen groene versterker is zal echter geen geheim zijn. De Tsaar verlangt continu 235 watt aan energie uit de wandcontactdoos. En dan hebben we het over één monoblok.

Aanpassingen achteraf

De 5AR4’s zijn inmiddels vervangen door Mullard CV2478/GZ30 buizen, die in mijn oren, de muziek net iets vriendelijker laten klinken. De voltagedrop is echter wel iets hoger dan bij de moderne 5AR4 buis.

Ik ben in eerste instantie begonnen met drie CLC voedingslijnen, maar heb ervoor gekozen om het maximale uit deze versterker te halen en heb twee RC filters toegevoegd. Deze zijn al in bovenstaand verhaal verwerkt.

Klaar op de werkbank

Peter Gelder

Peter Gelder is een enthousiast zelfbouwer van buizenversterkers. Daarnaast is hij actief in de weer met streaming audio. Het liefst in een zo hoog mogelijk resolutie.

13 thoughts on “‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

 • 17 april 2016 om 20:04
  Permalink

  Complimenten ook geweldig gedocumenteerd!
  Wat kost dit bloedmooie project?

  Beantwoorden
 • 18 april 2016 om 19:53
  Permalink

  Bedankt voor de complimenten Jan en i.deKlein.
  Ik heb net hard zitten rekenen en kom uit op een bedrag rond de €2500,=
  Hier zitten heel wat verzendkosten in verwerkt, want afgezien van de trafo’s, trafo kappen, de RVS bouten en de teflon kabels, komt alles uit het buitenland. Afhankelijk van de keuze voor bepaalde merken condensatoren en het chassis, zit er wel wat marge in het bedrag. Maar je kunt je wel afvragen of je genoegen moet nemen met mindere kwaliteit, als je toch zo’n investering moet doen.

  Beantwoorden
  • 24 april 2016 om 11:37
   Permalink

   Hallo Peter,

   Complimenten voor dit mooie project, je hebt er een mooi stukje werk van gemaakt. Ik heb eigenlijk 2 vragen na je verhaal gelezen te hebben:
   De GM70 buizen zie je aangeboden met graphite en copper plate. Heb jij nog onderzoek naar verschillen gedaan en heb je bewust voor 1 type gekozen?
   De sockets voor deze buizen, zelf heb ik recentelijk ook slechte ervaring gehad met aangeboden chinese buisvoeten op eBay. Je schrijft dat je sockets gebruikt met teflon contacten, hoe zijn deze te herkennen?

   Alvast bedankt, mvg Barry

   Beantwoorden
 • 26 april 2016 om 13:23
  Permalink

  Dag Barry,
  Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan. Ik heb wel uit correspondentie met een grote buizenverkoper uit Rusland begrepen, dat er geen verschillen zijn in max. dissipatie of andere elektrische parameters (muv misschien de verschillende capaciteiten) Ze schijnen door elkaar in dozen vanaf de fabriek te zitten en kennen ook geen apart datablad. ‘Men zegt’ dat ze beter zouden moeten klinken, maar ik hou het maar op een vraag en aanbod (en dus prijs) kwestie. In de hoogtij dagen van de buis is men niet voor niets overal overgestapt op grafiet.

  De sockets zijn Teflon blokken, met daarin geschroefde contactbussen. Als ik vanavond tijd heb, zoek ik de Italiaanse leverancier voor je op.

  Beantwoorden
 • 29 april 2016 om 21:23
  Permalink

  hallo Peter,

  Ik zie ze inmiddels ook op eBay staan, en ga me er verder in verdiepen.

  Bedankt voor je info, mvg Barry

  Beantwoorden
 • 20 januari 2019 om 03:34
  Permalink

  Hallo ..

  Mijn vader zou mij een buizenversterker maken hij heeft in zijn leven denk wel 500 gebouwd en dan grote zware jonges van 300 en meer vroeger was het zijn vak hij leefde er van … nu is hij overleden en ik nog nooit een in eigen bezit .. ben opzoek naar iemand die mij een mooie wil bouwen zon 2 x 80 watt klasse A/B .. ik heb mooie speakers gekocht pas van het merk teufel en ben er super over te spreken .. maar zou zo graag weer eens terug willen dromen naar de tijd van toen met een moeie buizen geluid en het plaatje van frank en Mireille de verzonken stad …. wie kan mij helpen .. 1000 euro heb ik er wel voor over

  Beantwoorden
  • 26 april 2019 om 22:48
   Permalink

   Ja dat is inderdaad topklasse muziek Frank & Mirella.

   Beantwoorden
 • 21 februari 2020 om 17:07
  Permalink

  The tube 6h30p is twin triode but on schematic use one triode(1/2 6h30p) or use both triode parallel?

  Beantwoorden
 • 26 februari 2020 om 18:17
  Permalink

  Thank for your information!
  If use one triode (1/2 6h30p) then can i change by one tube 417A or other tube one triode? Please advice change by the triode tube equivalent.
  Thank for your support!

  Beantwoorden
 • 28 februari 2020 om 09:49
  Permalink

  You can use a lot of other tubes, but it wil not be the same amplifier.
  For the 417A goes:
  – amplification is 38 to 43x versus 14 to 15x with the 6H30P
  – Pin layout is different
  – Setup parameters are different (sweet spot B+, cathode resistor etc.)

  If you know how and what, you can try the 417A, but I don’t know what the result will be.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.