‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

Componenten

De weerstanden zijn, als vanouds, de groene Kiwame’s. Dit zijn de standaard 2W types. Uitzonderingen daarop zijn de 2 parallelle 2K7 kathodeweerstanden van de 300B en de 33K Current dump weerstanden van de mu-stage. Dit zijn de 5W types.

De koppelcondensator is een Mundorf Silver/Gold Evo van 0,47uF en de condensatoren in de mu-stage zijn respectievelijk een 0,22uF Auricap en 2uF Solen MKP (2x 1 uF parallel)

De gebruikte voedingscondensatoren zijn:

· Nippon-Chemicon 50uF/450V (3x 150uF KMS in serie)

· Nippon-Chemicon 226uF/450V (3x 680uF KMS in serie)

· Mundorf M-Lytic HV 200+200uF/500V

· Mundorf M-Lytic HV+ 220uF/500V

· Nippon-Chemicon 220uF/450V

De chokes:

10H / 50mA 175R
10H / 50mA 75R
5H /120mA 75R

Het overgrote deel van de bedrading is uitgevoerd met verzilverd koper in teflon van militaire kwaliteit.

De Tsaar GM70 binnenkant af

Muziek

Niet alleen het ijzerwerk, maar ook de muzikale prestaties maken indruk. Al na enkele uren klinkt het eigenlijk al boven verwachting. Hoewel de iGoliaths al bijzonder goed klonken, wordt met deze versterkers toch wel een stapje extra gezet. Als je hieronder de meetgegevens met commentaar van Dick leest, dan begrijp je waarschijnlijk ook waarom. De specificaties van deze versterkers liggen op een aantal fronten toch wel een niveau hoger dan bij de 211. De eerste indrukken zijn: een breder en dieper geluidsbeeld, waarbij het muzikale plaatje met veel meer ‘presence’ wordt neergezet. Het is een rotwoord en de directe vertaling ‘aanwezigheid’ dekt de lading van het Engelse woord niet. Ik bedoel ermee te zeggen, dat de muziek meer body heeft / er meer energie achter lijkt te zitten en strak wordt neergezet. Dat laatste geldt zeker voor de lage frequenties. Ik heb mijn REL sub-woofer inmiddels uit de audio-keten gehaald.

Conclusie

Het is al met al zeker geen goedkope versterker geworden, maar in muzikale prestaties is hij zijn geld dubbel en dwars waard! Met het verschil in de prijs van de eindbuizen, kun je de extra componenten makkelijk financieren. Voor het geld wat je moet spenderen aan een paartje RCA of United 211 buizen, kun je nu 40 GM70 eindbuizen kopen of besteden aan de 300B driverbuizen en extra voedingscomponenten voor deze versterker.

Peter Gelder

Peter Gelder is een enthousiast zelfbouwer van buizenversterkers. Daarnaast is hij actief in de weer met streaming audio. Het liefst in een zo hoog mogelijk resolutie.

13 thoughts on “‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

 • 17 april 2016 om 20:04
  Permalink

  Complimenten ook geweldig gedocumenteerd!
  Wat kost dit bloedmooie project?

  Beantwoorden
 • 18 april 2016 om 19:53
  Permalink

  Bedankt voor de complimenten Jan en i.deKlein.
  Ik heb net hard zitten rekenen en kom uit op een bedrag rond de €2500,=
  Hier zitten heel wat verzendkosten in verwerkt, want afgezien van de trafo’s, trafo kappen, de RVS bouten en de teflon kabels, komt alles uit het buitenland. Afhankelijk van de keuze voor bepaalde merken condensatoren en het chassis, zit er wel wat marge in het bedrag. Maar je kunt je wel afvragen of je genoegen moet nemen met mindere kwaliteit, als je toch zo’n investering moet doen.

  Beantwoorden
  • 24 april 2016 om 11:37
   Permalink

   Hallo Peter,

   Complimenten voor dit mooie project, je hebt er een mooi stukje werk van gemaakt. Ik heb eigenlijk 2 vragen na je verhaal gelezen te hebben:
   De GM70 buizen zie je aangeboden met graphite en copper plate. Heb jij nog onderzoek naar verschillen gedaan en heb je bewust voor 1 type gekozen?
   De sockets voor deze buizen, zelf heb ik recentelijk ook slechte ervaring gehad met aangeboden chinese buisvoeten op eBay. Je schrijft dat je sockets gebruikt met teflon contacten, hoe zijn deze te herkennen?

   Alvast bedankt, mvg Barry

   Beantwoorden
 • 26 april 2016 om 13:23
  Permalink

  Dag Barry,
  Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan. Ik heb wel uit correspondentie met een grote buizenverkoper uit Rusland begrepen, dat er geen verschillen zijn in max. dissipatie of andere elektrische parameters (muv misschien de verschillende capaciteiten) Ze schijnen door elkaar in dozen vanaf de fabriek te zitten en kennen ook geen apart datablad. ‘Men zegt’ dat ze beter zouden moeten klinken, maar ik hou het maar op een vraag en aanbod (en dus prijs) kwestie. In de hoogtij dagen van de buis is men niet voor niets overal overgestapt op grafiet.

  De sockets zijn Teflon blokken, met daarin geschroefde contactbussen. Als ik vanavond tijd heb, zoek ik de Italiaanse leverancier voor je op.

  Beantwoorden
 • 29 april 2016 om 21:23
  Permalink

  hallo Peter,

  Ik zie ze inmiddels ook op eBay staan, en ga me er verder in verdiepen.

  Bedankt voor je info, mvg Barry

  Beantwoorden
 • 20 januari 2019 om 03:34
  Permalink

  Hallo ..

  Mijn vader zou mij een buizenversterker maken hij heeft in zijn leven denk wel 500 gebouwd en dan grote zware jonges van 300 en meer vroeger was het zijn vak hij leefde er van … nu is hij overleden en ik nog nooit een in eigen bezit .. ben opzoek naar iemand die mij een mooie wil bouwen zon 2 x 80 watt klasse A/B .. ik heb mooie speakers gekocht pas van het merk teufel en ben er super over te spreken .. maar zou zo graag weer eens terug willen dromen naar de tijd van toen met een moeie buizen geluid en het plaatje van frank en Mireille de verzonken stad …. wie kan mij helpen .. 1000 euro heb ik er wel voor over

  Beantwoorden
  • 26 april 2019 om 22:48
   Permalink

   Ja dat is inderdaad topklasse muziek Frank & Mirella.

   Beantwoorden
 • 21 februari 2020 om 17:07
  Permalink

  The tube 6h30p is twin triode but on schematic use one triode(1/2 6h30p) or use both triode parallel?

  Beantwoorden
 • 26 februari 2020 om 18:17
  Permalink

  Thank for your information!
  If use one triode (1/2 6h30p) then can i change by one tube 417A or other tube one triode? Please advice change by the triode tube equivalent.
  Thank for your support!

  Beantwoorden
 • 28 februari 2020 om 09:49
  Permalink

  You can use a lot of other tubes, but it wil not be the same amplifier.
  For the 417A goes:
  – amplification is 38 to 43x versus 14 to 15x with the 6H30P
  – Pin layout is different
  – Setup parameters are different (sweet spot B+, cathode resistor etc.)

  If you know how and what, you can try the 417A, but I don’t know what the result will be.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.