ProjectenVersterker

‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

Buisvoeten

Om de hierboven beschreven reden heb ik voor de noval en 7 pens buizenvoeten ook gekozen voor teflon versies. De hoogte van de contactvoet is precies 4mm en past dus als een handschoen. Ook de buizen zitten, door de constructie van de teflon voeten, strak in de voeten.

Maar er is op dit vlak nog meer te melden. In de eerste plaats voor de NOVAR voeten van de 6DW4-B gelijkrichters. De nieuwe productieseries met keramische voet is alleen bedoeld voor buizen met 1mm pennen en niet voor Novar of Compactron buizen met een pen dikte van 0,8mm, al worden ze wel als dusdanig verkocht.

Bij het eerste gebruik zijn de contacten aan de buizenpennen nog goed, maar na de 2e keer kun je bijna zonder weerstand de buis in en uit de voet trekken. Je kunt de pennen vervolgens wel naar buiten buigen zodat ze ‘lekker strak zitten’, maar het contactvlak is dan minimaal. Geen aanrader dus voor een ‘rauw’ gelijkgerichte spanning van boven de 1000Vdc en dus heb ik die er weer snel uitgesoldeerd.

Andere voeten

Na veel zoeken heb ik op de site van Tubeworld een kwartet originele en ouderwetse keramische Novar voeten gevonden en besteld. Omdat deze voeten geen metalen montagering kennen en de bovendiameter groter bleek dan de onderdiameter, heb ik deze voeten bovenop de chassisplaat moeten monteren. Cosmetisch valt het gelukkig mee, want je ziet er bijna niets van.

De buizenvoeten van de GM70 kennen een gelijksoortig verhaal, maar is er ook een belangrijk aandachtspunt te melden. De moderne, veelal Chinese, buizenvoeten voor de GM70 zijn niet echt berekent op hun taak. De GM70 zendbuis werd van origine bedient met buisvoeten waarbij de pennen in metalen bussen geklemd zaten. Bij de moderne buizenvoeten worden slappe koperen contacten met een stalen veerplaat tegen de pennen gedrukt.

Chassis klaarAls je deze contactvorm van dichtbij bekijkt, zie dat het contactvlak minimaal is, omdat de klemmen snel scheef gaan staan door de dikte van de pennen en dat wreekt zich het meest bij de extra dikke kathodepen.

We hebben het hier wel over contacten die aardige vermogens moet kunnen geleiden: 65W voor de gloeidraad, 85W anode dissipatie en een gecombineerde 150W aan de kathode. Dit vermogen verlaat via de kathodepen de eindbuis richting massa.

Ik heb (na aanvankelijk de moderne buisvoeten gebruikt te hebben) uiteindelijk gekozen voor teflon voeten met klemmende messing buiscontacten. De buizen staan daarop als een huis en hebben een maximaal contactvlak.

Belangrijk weetje

GM70 pennen Daarmee zijn we aangekomen bij een belangrijke weetje: De meeste pen lay-outs van de GM70 die je op Internet kunt vinden zijn fout. Zelfs op Russische websites en eBay worden onjuiste pen lay-outs gepresenteerd. Het kostte enige moeite om een originele datasheet te vinden, maar uiteindelijk bleek daar bevestigd wat ik zelf al dacht: De dikke pen is de gecombineerde kathode-/gloeimassa pen, waar in mijn geval bijna 150W aan massa gelegd wordt. Dit is belangrijke informatie als je de buis voedt met gelijkspanning en je brom wilt vermijden.Bedraden klaar 2

Peter Gelder

Peter Gelder is een enthousiast zelfbouwer van buizenversterkers. Daarnaast is hij actief in de weer met streaming audio. Het liefst in een zo hoog mogelijk resolutie.

13 thoughts on “‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

 • Complimenten ook geweldig gedocumenteerd!
  Wat kost dit bloedmooie project?

  Beantwoorden
 • Bedankt voor de complimenten Jan en i.deKlein.
  Ik heb net hard zitten rekenen en kom uit op een bedrag rond de €2500,=
  Hier zitten heel wat verzendkosten in verwerkt, want afgezien van de trafo’s, trafo kappen, de RVS bouten en de teflon kabels, komt alles uit het buitenland. Afhankelijk van de keuze voor bepaalde merken condensatoren en het chassis, zit er wel wat marge in het bedrag. Maar je kunt je wel afvragen of je genoegen moet nemen met mindere kwaliteit, als je toch zo’n investering moet doen.

  Beantwoorden
  • Hallo Peter,

   Complimenten voor dit mooie project, je hebt er een mooi stukje werk van gemaakt. Ik heb eigenlijk 2 vragen na je verhaal gelezen te hebben:
   De GM70 buizen zie je aangeboden met graphite en copper plate. Heb jij nog onderzoek naar verschillen gedaan en heb je bewust voor 1 type gekozen?
   De sockets voor deze buizen, zelf heb ik recentelijk ook slechte ervaring gehad met aangeboden chinese buisvoeten op eBay. Je schrijft dat je sockets gebruikt met teflon contacten, hoe zijn deze te herkennen?

   Alvast bedankt, mvg Barry

   Beantwoorden
 • Dag Barry,
  Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan. Ik heb wel uit correspondentie met een grote buizenverkoper uit Rusland begrepen, dat er geen verschillen zijn in max. dissipatie of andere elektrische parameters (muv misschien de verschillende capaciteiten) Ze schijnen door elkaar in dozen vanaf de fabriek te zitten en kennen ook geen apart datablad. ‘Men zegt’ dat ze beter zouden moeten klinken, maar ik hou het maar op een vraag en aanbod (en dus prijs) kwestie. In de hoogtij dagen van de buis is men niet voor niets overal overgestapt op grafiet.

  De sockets zijn Teflon blokken, met daarin geschroefde contactbussen. Als ik vanavond tijd heb, zoek ik de Italiaanse leverancier voor je op.

  Beantwoorden
 • hallo Peter,

  Ik zie ze inmiddels ook op eBay staan, en ga me er verder in verdiepen.

  Bedankt voor je info, mvg Barry

  Beantwoorden
 • Hallo ..

  Mijn vader zou mij een buizenversterker maken hij heeft in zijn leven denk wel 500 gebouwd en dan grote zware jonges van 300 en meer vroeger was het zijn vak hij leefde er van … nu is hij overleden en ik nog nooit een in eigen bezit .. ben opzoek naar iemand die mij een mooie wil bouwen zon 2 x 80 watt klasse A/B .. ik heb mooie speakers gekocht pas van het merk teufel en ben er super over te spreken .. maar zou zo graag weer eens terug willen dromen naar de tijd van toen met een moeie buizen geluid en het plaatje van frank en Mireille de verzonken stad …. wie kan mij helpen .. 1000 euro heb ik er wel voor over

  Beantwoorden
  • Ja dat is inderdaad topklasse muziek Frank & Mirella.

   Beantwoorden
 • The tube 6h30p is twin triode but on schematic use one triode(1/2 6h30p) or use both triode parallel?

  Beantwoorden
 • Thank for your information!
  If use one triode (1/2 6h30p) then can i change by one tube 417A or other tube one triode? Please advice change by the triode tube equivalent.
  Thank for your support!

  Beantwoorden
 • You can use a lot of other tubes, but it wil not be the same amplifier.
  For the 417A goes:
  – amplification is 38 to 43x versus 14 to 15x with the 6H30P
  – Pin layout is different
  – Setup parameters are different (sweet spot B+, cathode resistor etc.)

  If you know how and what, you can try the 417A, but I don’t know what the result will be.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.