‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

Bedraden

Dan wordt het tijd om de boel te bedraden. Eerst alle nullen van de wikkelingen naar het centrale massapunt, dan de buizenvoeten voorzien van gloeispanning. Dan alvast een stevige draad van het centrale massapunt naar de massa terminal voor het versterkergedeelte.

BedradenNu wordt het tijd om het voorgefabriceerde componentendek te monteren op de daarvoor bedoelde afstandsbussen. Dek de gaten en gleuven aan de zijkanten goed af, want er springt wel een ringetje of moertje weg. In dit stadium nog niet zo erg, maar als je straks alles bedraad hebt en het moertje blijft ergens steken….

Bedraden 2

Nu gaan we echt aan het bedraden en gaan de 3 voedingslijnen vorm geven. De hoogspanningen van de buizenvoeten naar plussen van de eerste condensatoren en de minnen naar het centrale massapunt. Vandaar lopen we de hele CLC(RC) paden af tot aan de buizen zelf.

Daarna solderen we de 470K bleeder weerstanden c.q. de spanningsdeler weerstanden op de in serie geschakelde condensatoren. Deze weerstanden zorgen er niet alleen voor dat de hoogspanning (+1000Vdc) netjes verdeelt wordt over de drie condensatoren, het maakt ook veilig meten mogelijk over de weerstanden heen. De som van de voltages over de weerstanden geeft de hoogte van de anodespanning weer.

Wees altijd erg voorzichtig met meten. Zet de min sonde/meetpen altijd stevig vast aan massa, meet met één hand en stop de andere in je zak. Spanningen boven de 1000Vdc zijn dodelijk!

Chassis klaar 2

chassis klaar 3

Peter Gelder

Peter Gelder is een enthousiast zelfbouwer van buizenversterkers. Daarnaast is hij actief in de weer met streaming audio. Het liefst in een zo hoog mogelijk resolutie.

13 thoughts on “‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

 • 17 april 2016 om 20:04
  Permalink

  Complimenten ook geweldig gedocumenteerd!
  Wat kost dit bloedmooie project?

  Beantwoorden
 • 18 april 2016 om 19:53
  Permalink

  Bedankt voor de complimenten Jan en i.deKlein.
  Ik heb net hard zitten rekenen en kom uit op een bedrag rond de €2500,=
  Hier zitten heel wat verzendkosten in verwerkt, want afgezien van de trafo’s, trafo kappen, de RVS bouten en de teflon kabels, komt alles uit het buitenland. Afhankelijk van de keuze voor bepaalde merken condensatoren en het chassis, zit er wel wat marge in het bedrag. Maar je kunt je wel afvragen of je genoegen moet nemen met mindere kwaliteit, als je toch zo’n investering moet doen.

  Beantwoorden
  • 24 april 2016 om 11:37
   Permalink

   Hallo Peter,

   Complimenten voor dit mooie project, je hebt er een mooi stukje werk van gemaakt. Ik heb eigenlijk 2 vragen na je verhaal gelezen te hebben:
   De GM70 buizen zie je aangeboden met graphite en copper plate. Heb jij nog onderzoek naar verschillen gedaan en heb je bewust voor 1 type gekozen?
   De sockets voor deze buizen, zelf heb ik recentelijk ook slechte ervaring gehad met aangeboden chinese buisvoeten op eBay. Je schrijft dat je sockets gebruikt met teflon contacten, hoe zijn deze te herkennen?

   Alvast bedankt, mvg Barry

   Beantwoorden
 • 26 april 2016 om 13:23
  Permalink

  Dag Barry,
  Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan. Ik heb wel uit correspondentie met een grote buizenverkoper uit Rusland begrepen, dat er geen verschillen zijn in max. dissipatie of andere elektrische parameters (muv misschien de verschillende capaciteiten) Ze schijnen door elkaar in dozen vanaf de fabriek te zitten en kennen ook geen apart datablad. ‘Men zegt’ dat ze beter zouden moeten klinken, maar ik hou het maar op een vraag en aanbod (en dus prijs) kwestie. In de hoogtij dagen van de buis is men niet voor niets overal overgestapt op grafiet.

  De sockets zijn Teflon blokken, met daarin geschroefde contactbussen. Als ik vanavond tijd heb, zoek ik de Italiaanse leverancier voor je op.

  Beantwoorden
 • 29 april 2016 om 21:23
  Permalink

  hallo Peter,

  Ik zie ze inmiddels ook op eBay staan, en ga me er verder in verdiepen.

  Bedankt voor je info, mvg Barry

  Beantwoorden
 • 20 januari 2019 om 03:34
  Permalink

  Hallo ..

  Mijn vader zou mij een buizenversterker maken hij heeft in zijn leven denk wel 500 gebouwd en dan grote zware jonges van 300 en meer vroeger was het zijn vak hij leefde er van … nu is hij overleden en ik nog nooit een in eigen bezit .. ben opzoek naar iemand die mij een mooie wil bouwen zon 2 x 80 watt klasse A/B .. ik heb mooie speakers gekocht pas van het merk teufel en ben er super over te spreken .. maar zou zo graag weer eens terug willen dromen naar de tijd van toen met een moeie buizen geluid en het plaatje van frank en Mireille de verzonken stad …. wie kan mij helpen .. 1000 euro heb ik er wel voor over

  Beantwoorden
  • 26 april 2019 om 22:48
   Permalink

   Ja dat is inderdaad topklasse muziek Frank & Mirella.

   Beantwoorden
 • 21 februari 2020 om 17:07
  Permalink

  The tube 6h30p is twin triode but on schematic use one triode(1/2 6h30p) or use both triode parallel?

  Beantwoorden
 • 26 februari 2020 om 18:17
  Permalink

  Thank for your information!
  If use one triode (1/2 6h30p) then can i change by one tube 417A or other tube one triode? Please advice change by the triode tube equivalent.
  Thank for your support!

  Beantwoorden
 • 28 februari 2020 om 09:49
  Permalink

  You can use a lot of other tubes, but it wil not be the same amplifier.
  For the 417A goes:
  – amplification is 38 to 43x versus 14 to 15x with the 6H30P
  – Pin layout is different
  – Setup parameters are different (sweet spot B+, cathode resistor etc.)

  If you know how and what, you can try the 417A, but I don’t know what the result will be.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.