ProjectenVersterker

‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

De opbouw

Dit is een in elke projectbeschrijving terugkerend hoofdstuk. Niet omdat het zo bijzonder is, maar omdat het driekwart van het werk is. Deze werkzaamheden lopen van goed nadenken over de plaatsing van de componenten, het met trekponsen maken van de gaten, tot aan het boren, zagen en in chassisdelen om alles op zijn plek te krijgen.

Chassisplaat boven

Zoals hierboven al beschreven, is het uitgangspunt een mooi fabriekschassis, waarbij nog wel de nodige aanpassingen gedaan moeten worden. Naast de gaten voor de buizenvoeten, doorvoerkanalen voor de bedrading, de montagegaten voor de trafo’s, het gat voor de mA-meter en het montage gat voor de NRS-potmeter, heb je ook nog te maken met de Line-in, Speakers uit en IEC-spanningsconnector.

Ik heb in de jaren (vaker dan me lief is) versterkers weer helemaal uit elkaar moeten halen vanwege kleinigheden. Bij de iGoliath heb ik dat opgelost d.m.v. het monteren van componenten op de zijwanden, maar daar kun je, als de versterker eenmaal klaar is, ook niet overal meer bij. Bij deze versterkers heb ik het heel anders aangepakt. Ik heb in feite een extra componentendek gemaakt boven de eigenlijke chassisplaat (van onderaf gezien).

Monrtageplaat

Dat betekent dat de draden vanaf de trafo’s vrijelijk en rechtstreeks van de trafo’s naar de componenten of buizenvoeten kunnen lopen en er een fysiek schild ontstaat tussen AC voerende bedrading en de andere componenten en niet in de laatste plaats de interstagetransformator.

Maar het grootste voordeel komt door het gebruik van afstandsbussen, waarbij ik door het losdraaien van een paar moertjes en het lossolderen van 6 draadjes, het gehele paneel met chokes en condensatoren uit kan nemen. Dat heeft mij al een keer gered, toen één van de nieuw geleverde condensatoren een sluiting tussen behuizing en min bleek te hebben, waardoor er vonkjes oversloegen tussen de bodem van de condensator en de chassisplaat.

Spanningsdeler

Op zich is zo’n ‘lekkage’ niet erg, als je er van te voren maar rekening mee houdt als de condensatoren in serie zijn geschakeld om een 1050Vdc voeding te bedienen. Bij normale toepassing is het enige risico wat je loopt een aardlus met een brom tot gevolg. Ook niet fijn, maar niet schadelijk voor je versterker. Zo’n uitneembare componentendek is overigens ook handig als je een moertje laat schieten die je er met schudden en omkeren niet meer uitkrijgt. Dat gebeurt de professional natuurlijk nooit, maar bij mij komt dat wel eens voor…ahum…

Hakken, zagen en monteren

Het chassis is 4mm dik, duChassisplaat boven 2s daar moet je wel rekening mee houden als je buizenvoeten uitkiest. Bij montage van de buizenvoet onder de chassisplaat kan dat wel eens tot problemen leiden bij Noval en 7-pin mini buisvoeten, omdat de glazen envelop een grotere diameter heeft dan het geponste gat en je dus geconfronteerd wordt met een buis die je niet in de voet kunt steken.

Nu worden de afstandsbussen gemonteerd om straks het componentendek te plaatsen. Het blijft passen en meten en het is goed om de gaten voor de boutjes 1mm te groot te boren.

Vanaf dit punt kunnen de trafo’s geplaatst worden. In mijn geval eerst de interstage die loodrecht onder de Uitgangstrafo komt te hangen. Ik heb de interstagetrafo geïsoleerd van het chassis opgehangen. Daarna volgen de voedingstrafo’s die beiden in de behuizing ingegoten zijn. De bedrading er aan solderen, doorvoeren door de doorvoergaten en de behuizingen vastzetten.

Montageplaat 2

Peter Gelder

Peter Gelder is een enthousiast zelfbouwer van buizenversterkers. Daarnaast is hij actief in de weer met streaming audio. Het liefst in een zo hoog mogelijk resolutie.

13 thoughts on “‘De Tsaar’ GM70 single ended versterker.

 • Complimenten ook geweldig gedocumenteerd!
  Wat kost dit bloedmooie project?

  Beantwoorden
 • Bedankt voor de complimenten Jan en i.deKlein.
  Ik heb net hard zitten rekenen en kom uit op een bedrag rond de €2500,=
  Hier zitten heel wat verzendkosten in verwerkt, want afgezien van de trafo’s, trafo kappen, de RVS bouten en de teflon kabels, komt alles uit het buitenland. Afhankelijk van de keuze voor bepaalde merken condensatoren en het chassis, zit er wel wat marge in het bedrag. Maar je kunt je wel afvragen of je genoegen moet nemen met mindere kwaliteit, als je toch zo’n investering moet doen.

  Beantwoorden
  • Hallo Peter,

   Complimenten voor dit mooie project, je hebt er een mooi stukje werk van gemaakt. Ik heb eigenlijk 2 vragen na je verhaal gelezen te hebben:
   De GM70 buizen zie je aangeboden met graphite en copper plate. Heb jij nog onderzoek naar verschillen gedaan en heb je bewust voor 1 type gekozen?
   De sockets voor deze buizen, zelf heb ik recentelijk ook slechte ervaring gehad met aangeboden chinese buisvoeten op eBay. Je schrijft dat je sockets gebruikt met teflon contacten, hoe zijn deze te herkennen?

   Alvast bedankt, mvg Barry

   Beantwoorden
 • Dag Barry,
  Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan. Ik heb wel uit correspondentie met een grote buizenverkoper uit Rusland begrepen, dat er geen verschillen zijn in max. dissipatie of andere elektrische parameters (muv misschien de verschillende capaciteiten) Ze schijnen door elkaar in dozen vanaf de fabriek te zitten en kennen ook geen apart datablad. ‘Men zegt’ dat ze beter zouden moeten klinken, maar ik hou het maar op een vraag en aanbod (en dus prijs) kwestie. In de hoogtij dagen van de buis is men niet voor niets overal overgestapt op grafiet.

  De sockets zijn Teflon blokken, met daarin geschroefde contactbussen. Als ik vanavond tijd heb, zoek ik de Italiaanse leverancier voor je op.

  Beantwoorden
 • hallo Peter,

  Ik zie ze inmiddels ook op eBay staan, en ga me er verder in verdiepen.

  Bedankt voor je info, mvg Barry

  Beantwoorden
 • Hallo ..

  Mijn vader zou mij een buizenversterker maken hij heeft in zijn leven denk wel 500 gebouwd en dan grote zware jonges van 300 en meer vroeger was het zijn vak hij leefde er van … nu is hij overleden en ik nog nooit een in eigen bezit .. ben opzoek naar iemand die mij een mooie wil bouwen zon 2 x 80 watt klasse A/B .. ik heb mooie speakers gekocht pas van het merk teufel en ben er super over te spreken .. maar zou zo graag weer eens terug willen dromen naar de tijd van toen met een moeie buizen geluid en het plaatje van frank en Mireille de verzonken stad …. wie kan mij helpen .. 1000 euro heb ik er wel voor over

  Beantwoorden
  • Ja dat is inderdaad topklasse muziek Frank & Mirella.

   Beantwoorden
 • The tube 6h30p is twin triode but on schematic use one triode(1/2 6h30p) or use both triode parallel?

  Beantwoorden
 • Thank for your information!
  If use one triode (1/2 6h30p) then can i change by one tube 417A or other tube one triode? Please advice change by the triode tube equivalent.
  Thank for your support!

  Beantwoorden
 • You can use a lot of other tubes, but it wil not be the same amplifier.
  For the 417A goes:
  – amplification is 38 to 43x versus 14 to 15x with the 6H30P
  – Pin layout is different
  – Setup parameters are different (sweet spot B+, cathode resistor etc.)

  If you know how and what, you can try the 417A, but I don’t know what the result will be.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.