Projecten

De Triodedick Little Ceasar anno 2012

De eindbuis…

Ha, daar is ‘ie weer, de befaamde 300B, mijn oogappel… Al lang niet zo uniek meer dan een decennium geleden, toen menig buizenist nog rode koontjes kreeg van enkel het fluisteren van haar naam. Het origineel is van Western Electric, was weer even in productie, maar dat is ook al weer historie. Ik heb gelukkig twee paartjes kunnen scoren. Buizen die niet mogen ontbreken in mijn teststal met vele verschillende 300B eindbuizen om versterkers als deze Little Ceasar op alle mogelijke manieren aan de tand te voelen.

Triodedick groepsfoto 300B buizenIn de vroegste versie van de Little C zit de JJ300B. Betaalbaar, betrouwbaar en een degelijke muziekkwaliteit. Maar ook met een eigen wat brutaler directer karakter. Op den duur ging me dat wat tegenstaan. Maar dat kan persoonlijk zijn. Wil je nog een mooiere eindpit? Een goede maar ook betaalbare? Ga voor de Electro Harmonix EH300B Gold. Misschien wel de meest eerlijke WE300B kloon. Verder ben ik buitengewoon gecharmeerd geraakt van de Full Music 300B/c, met carbon anode, zoals we die kennen van de 211. Deze buis heeft alle kenmerken van een mooie 300B, maar met dat altijd aparte, niet gemakkelijk te benoemen ‘iets’, die de 211 en 845 buizen kenmerkt. Ook de Shuguang Treasure quasi mesh vind ik een fijne ontdekking. Niet meer te vergelijken met de wankele productiekwaliteit uit China waar we het begin jaren 90 mee moesten doen, en nog voor veel geld ook. De champions legue van de 300B productie wordt door velen, naast Western Electric gevonden in de Emission Labs en EAT buizen. Geweldig mooi gemaakte buizen. En ja, geen twijfel: Little C in de huidige vorm is meer dan goed genoeg voor het gebruik met dit type buizen, mocht de prijs geen probleem zijn.

Triodedick Little C rechtboven

Exit?

Triodedick Little C KR300BKR-Audio was ook een tijdje hot in DIY buizenland, maar de losse verkoop van deze buizen lijkt bewust op een laag pitje gezet. Niet dat je ze niet meer kunt kopen, nee, de prijzen zijn gewoon van het ene op het andere moment verdubbeld. Gewoon een ontmoedigingsbeleid dus om de vraag af te laten nemen. Deze KR300B’s worden nog hoofdzakelijk in de eigen KR-Audio versterkers ingezet. Wel jammer.

Een andere 300B in zondagse kleren is de TJ, ook onder de Full Music vlag bekend, een 300B in globe vorm met een quasi mesh anode. In plaats van echte mesh, tot gaas gevlochten draad, heeft de TJ300B een geperforeerde anode. Wel zelf luisteren, deze buis heeft veel kwaliteiten, maar het is door zijn eigen karakter geen alleman vriend.

Triodedick Little C mk 1 met Full Music 300BEr komen toch steeds meer buizen uit China van betere kwaliteit dan we gewend zijn. Er is daar veel bijgeleerd. Vroeger zag je na enkele uren gebruik al van die vieze bruine vlekken bovenin het glas branden bij de Shuguang en Golden Dragon triodes.

Waarschijnlijk door verontreinigingen in het gebruikte materiaal (nikkel) en door een te pover vacuüm. Bij de huidige productie is daar al lang geen sprake meer van. De buizen blijven mooi schoon tijdens gebruik en hebben een veel betere levensduur. De afwerking is ook vele malen beter geworden. Goede zaak, aan rommel hebben we geen gebrek…

De voedingscondensatoren

‘JJ’, misschien meer bekend van de buizen, maakt ook elco’s die zeker niet verkeerd zijn. De condensatoren lijken echt met audiofiele kwaliteiten in het achterhoofd te zijn gemaakt. Daar begin ik mee. Een zeer betaalbaar en toch serieus voedingsdeel. Dsc01985De JJ condensator vertoont geen enkele hardheid, die je wel regelmatig bij andere elco’s kunt horen. Philips computer grade elco’s bijvoorbeeld, die je in het Annastasia project ziet, hebben zeker goede kwaliteiten, heeft ook zijn eigen ietwat brutale karakter. Dat je bij goede olie c’s totaal niet hebt, vandaar dat je die zo vaak tegenkomt in zelfbouwversterkers. De JJ’s hebben geen ruwe randjes, maar ook niet dat sonore wat een mooie olie c heeft. Let op: ook niet alle olie c’s zijn even goed (we moeten niet generaliseren). Ik vind na veel luister uren de JJ een voortreffelijke condensator die het verdient om in fijne apparatuur te worden gebruikt. En voor die prijs.

Mooie voeding elco’s vind je vandaag de dag bij Mundorf, inmiddels heb zo’n goede ervaring met deze dubbel elco’s gekregen dat ik ze zonder restrictie aan kan bevelen, Sun Audio en Unicon (lijkt erg op een Black Gate WKZ, maar tegen een sympathieke prijs. De veel gebruikte Nichicon, de bekende bruine, zijn voor niet veel geld in diverse capaciteiten en voltages te koop.

Kriebels

Er treedt na verloop van tijd, bij de ene persoon wat eerder dan bij de andere, toch wel weer onrust op, over wat er nog te ‘modificeren’ valt aan de installatie. Das nu eenmaal een audiofiel eigen. Wat zijn we eigenlijk toch gestoord met zijn allen…heerlijk… als het tenminste realistisch blijft… ik kan je toch leuke dingen vertellen over… ach, laat maar… Ik zet nog even een lekker muziekje op.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

32 thoughts on “De Triodedick Little Ceasar anno 2012

 • Dag Dick ,
  Leuk , dat een mooi ontwerp als -Little Ceasar hier een
  vervolg krijgt.
  Ik zie op de foto’s een mooie box-plate 300 B variant ,
  van welk merk is dit er één ?

  Met vriendelijke groet ,
  Jan de Koning ,
  j.koning5@chello.nl

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Bedankt voor dit mooie artikel! Ik zou zelf graag iets willen maken in de richting van dit ontwerp. Waar ik echter zeer benieuwd naar ben, en wat ik niet in het artikel kan vinden, is de ingangsspanning die nodig is om de versterker vol uit te sturen.

  Met vriendelijke groet,
  Patrick

  Beantwoorden
  • Hallo Patrick,
   De Little Ceasar heeft ongeveer 4 volt aan de ingang nodig om zijn maximale uitgangsvermogen te halen. Je hebt dus wel een regelversterker met versterking nodig. Wil je met een passieve regelaar werken, en de versterkers zijn daar met korte bekabeling mee verbonden, dan zou je de nog niet gebruikte helft van de ingangsbuis voor de extra nodige ingangsgevoeligheid kunnen laten zorgen. Ik weet dat dit trucje vaker is toegepast.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Hoe ver zijn jullie met de kits verhaal? En komt er een kit voor little Ceasar?

  Groeten,
  Russel

  Beantwoorden
  • Hallo Russel,

   Het maken van een versterkerkit heeft veel voeten in aarde. Dat doe je niet in een handomdraai op een verloren namiddag . Een kit moet foolproof zijn. De onderdelenkwaliteit en levering er van moet goed geregeld zijn. De plannen hiervoor worden langzaam maar zeker uitgewerkt, maar reken er nog niet op dat dit volgende week of zelfs volgende maand al allemaal rond zal zijn. Daarvoor is er nog veel te veel te regelen. Pas als we voor 110% tevreden zijn zal het hier op de Audio-Creative site te lezen zijn.

   Beantwoorden
   • Hoi Dick,

    Bedankt voor je snelle antwoord. Ik zit nu aandachtig de triodedick website te lezen en het gaat enorm kriebelen 🙂 Echter ben ik jiet zo handig en een mooie behuizing e.d. lijkt me nog het moeilijkst. Condensatoren e.d. uitzoeken wat afstemt op mn budget lijkt me een van de leukere zaken.
    Ik zal deze website zeer zeker vaker bezoeken en dan lees ik het wel wanneer de kits klaar zijn.

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  mooie site hebben jullie, al jaren een inspiratie voor mij.
  ben momenteel eindelijk alle onderdelen voor een 300b aan het verzamelen.
  Nu heb ik een vraag, ken jij de Obbligato Gold premium condensatoren en is het iets voor een buizenversterker of is het alleen iets voor in een scheidingsfilter.
  De tweede vraag betreft de voedingscondensator.
  de Obbligato premium film in oil heb jij hier enig ervaring mee?

  met vriendelijke groet,

  John van Gerven

  Beantwoorden
 • Hallo

  Ik ben een onhandige man, mijn vraag is dan ook zijn er hobbiesten, zelfbouwers die ook voor anderen willen bouwen, in dit geval de Little Ceasar anno 2012. Ik heb al een Cleo V gemaakt door J Dekker .
  Momenteel heb ik Audio Innovations 800mk 111 stereo eind en Audio Innovations Audio Innovations type Second met 2 A 3 buizen maar deze zijn defect de versterkers !!!
  Ik ben gewoon nieuwschierig of er bouwers zijn

  Beantwoorden
 • Goedemiddag Dick en lezers,

  Ook ik ben me aan het oriënteren in buizenland, ik vroeg me af hoe Little Ceasar zich verhoud tot bijvoorbeeld Simply Italy van Unison Research. De laatste heb ik kunnen beluisteren en is naar mijn idee een fijne versterker. Staat Little Ceasar op gelijke hoogte of beter / iets minder.. ?

  Met vriendelijke groet,

  Erik.

  Beantwoorden
  • Hallo Erik,

   Ik moet je het antwoord schuldig blijven, ik heb de Simply Italy nog nooit zelf mogen horen, laat staan dat ik ‘m naast de Little C heb gehad.

   Beantwoorden
   • Hallo Dick,

    Dank je voor je (zeer snelle) antwoord, ik hoop dat een lezer hier meer over kan zeggen of natuurlijk dat ik binnenkort ergens een Little Ceasar tegen mag komen 🙂

    Met vriendelijke groet,

    Erik.

    Beantwoorden
 • Dick ea,

  Gewoon even kwijt dat ik hier al weer zeker drie jaar enorm van geniet. Little C (triode Dick zelf gebouwd) samen met Viva Vivace (LS) en Advance Acoustic pre-amp + project draaitafel. Elke keer weer een ruimtereis.

  Groet, Erwin

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Leuke site die mij heeft geprikkeld om deze 2 monoblokjes te willen bouwen.
  Nu heb ik de schema’s van de mk. 4 versie naast die van de update datum 21-4-2003 gelegd en heb een vraagje. De spanningen B+ en B++ zijn in het voeding schema niet veranderd, maar in het versterker schema mk 4 wel: is er een andere voedings trafo gebruikt?
  Groet, Dick Kiers

  Beantwoorden
  • De B+ en B++ spanningen zijn nooit 100% reproduceerbaar. Dat hoeft ook niet. Het is onder ander afhankelijk van de ruststroom die je door de 300B buis laat lopen. De ene gelijkrichtbuis geeft ook een wat hogere of lagere spanningsdrop dan de andere. Dan is er nog de inwendige weerstand van de choke en de voedingstrafo.

   Beantwoorden
 • Dick

  Een vraagje over het schema van de little Ceasar, bij de D3A buis moet daar aansluitings punt 1,3,2 en 8 aan elkaar gekoppeld staan , of is punt 2 hier los van .

  Eric

  Beantwoorden
  • Hallo Eric,

   Bij de D3a zijn aansluitpennen 1 en 3 inwendig al met elkaar verbonden. Deze worden via de buitenkant met aansluiting 8 verbonden. Aansluiting 2 is het stuurrooster, die hoort daar uiteraard niet bij.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick
  nog een vraag over destroombronvoeding, deze heb ik aangeschaft bij Tentlabs
  maar als ik daar in de gebruiksaanwijzing kijkt , dan staat de + voeding aan de cathode
  weerstand/condensator aangesloten , bij jouw in het schema staat daar de –
  Dus hoe moet ik hem nu aansluiten ??

  Gr Eric

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Ik ben vanmiddag bezig met het bedraden van de voeding van Little Ceasar. Ik kom niet helemaal uit het aansluiten van de GZ34. Als ik het goed heb is pen 8 de kathode en gloeispanning. Pen 2 is de andere gloeispanning aansluiting. In dat geval wordt in het schema de hoogspanning niet afgenomen van de kathode maar van de tweede gloeispanning aansluiting.
  Klopt dit? Is er een speciale reden om dit zo te configureren? Kun je mij hiermee helpen?

  Met vriendelijke groet , Marcel Kemper.

  Beantwoorden
 • Ik heb laatst twee van deze mooie bakken op marktplaats gekocht, erg blij mee!
  Maar nu opzoek naar een voorversterker….. zie door de bomen t bos niet meer, actief ,passief, buizen, ss, tvc’s …..

  Audio note luidsprekers, lc300b, Garrard 401 sme3012, denon dl103

  Beantwoorden
 • Hallo Dick even een vraag over de bias hoeveel is deze 70Ma of 100Ma

  Vrg Wim

  Beantwoorden
 • Inmiddels draaien de Little C’s bij mij alweer een jaartje of 13 inmiddels samen met de Cleo V.
  Veel andere versterkertjes gehad in de tussentijd maar deze kleine bakjes komen
  iedere keer weer gewoon terug op de plaats! Ik heb nog nooit een betere versterkerset
  gehoord zeker icm hoorns(fostex/dallas2) Inmiddels zijn de ecc99’s zwart/bruin aan het verkleuren en zijn de
  gz37s ook aardig zwart/zilver aan het worden na al die jaren spelen. Kortom binnenkort een nieuw
  setje gelijkrichters en ingangsbuisjes erin en draaien maar weer!
  Superversterkertjes!!!!

  Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Ik heb de Little Caesars gebouwd en ze doen het prima. Ik vind ze zelfs mooier klinken dan mijn First Watt F5’s.

  Echter: Één van de eindbuizen (EH Gold) rammelt en ik wil ze dan ook vervangen.

  Vraag: is het zomaar mogelijk om een 300B met Mesh-anode te gebruiken of moeten hiervoor aanpassingen worden gedaan om de B+ te verlagen? Dit in verband met lagere vermogen dat door de buis kan worden gedissipeerd (28 ipv 40 Watt).

  Vriendelijke groet,
  Vranc

  Beantwoorden
  • Hallo Vranc,
   Je kunt probleemloos ook meshplate 300B eindbuizen gebruiken. De buizen staan zowieso al niet op hun max dissipatie ingesteld. Meet even de spanning tussen anode en kathode, de spanning over de kathodeweerstand, om de stroom te bepalen. Dan weet je de dissipatie.

   Beantwoorden
  • Hoi Vranc. Op mijn little ceasars draaien ze al jaren(10 jaar ofzo) zonder problemen!
   Lekker klinkende buizen. Wel wat softer/romantischer dan de oude JJ’s die ik ooit heb gehad.
   succes!

   Beantwoorden
   • De mesh varianten zijn nu na 12 jaar overleden/uitgeblust. Ik draai nu met electro harmonics 300b’s. Klinken ook erg goed. Wel wat strakker in het laag, maar dat kan ook zijn omdat de mesh varianten dan ook echt op waren.( na meting bij iemand). Je went langzaamaan aan het geluid.

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Misschien lees je dit.
  Ik heb hier nog een stel van die houten “cabinets” waar mensen buizenversterkers op bouwen.
  DIe komen uit Schagen en zijn hier nooit gebruikt om iets te bouwen.
  Dat gaat ook niet gebeuren, omdat ik simpelweg geen plek meer heb hier in huis.
  Mocht je toevallig iemand weten die zulke dingen misschien nog kan gebruiken.
  Ze mogen weg tegen een schappelijk prijsje.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Pasman

  Beantwoorden
 • Hallo,

  Ik heb er wel belang bij, over de prijs komen we wel overeen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.