Projecten

De Triodedick Little Ceasar anno 2012

Heavy metal…

De voedingstrafo’s konden wat kleiner dan op de Stan en Ollie, omdat er maar één kanaal per trafo van sap voorzien hoeft te worden. Dat geeft praktisch voordeel bij de montage. De trafo’s kunnen nu liggend worden gemonteerd, met de spanningstaps door het chassis. Er is een E96 kern gebruikt, die wat hoger gestapeld is. Een mooi kapje, gespoten in dezelfde kleur als het chassis, werkt de trafo sierlijk af. Het lijkt vreemd, en dat is het ook, maar voor een trafo met een zogenaamde 120 kern, als op de S&O, worden geen bijpassende kapjes gemaakt, terwijl die kerngrootte veel toegepast wordt. De voedingtrafo is echter goed gelukt. Er zijn geen mechanische bijgeluiden en de temperatuur blijft steken op ongeveer 35 graden Celsius bij 24/7 op stroom. De rest van het chassis nog minder.

Een nieuwe of geüpgrade versterker gaat bij mij eerst een paar weken, soms nog langer, rond de klok aan het werk, ik weet het, geen echt groene gedachte, maar het moet, om betrouwbaarheid en stabiliteit op termijn te controleren. Little C is geen versterker die aan stress ten onder gaat…

Aan het oog onttrokken aanpassingen

De huidige versie heeft bovendien extra taps op de gloeiaansluitingen die zowel voeden met AC mogelijk maakt (er zijn nog mensen die daar bij zweren), een ruwe gelijkrichting en afvlakking, zoals in de oorspronkelijke basisversie, en het gebruik van een stroombronvoeding. Dat laatste heeft overigens al jaren mijn voorkeur. Een brommende versterker is het laatste wat ik wil. Dat was vroeger misschien acceptabel, nu niet meer. Een buizenbak kan en moet van mij even stil zijn dan een solid state versterker.

De voeding maakt gebruik van een mooie smoorspoel, gewikkeld op een amorfekern. Voor een strakke afvlakking en een breedbandige filtering van rommel uit het lichtnet.

Het Chassis…

Ik heb de Little Ceasar op een aluminium chassis met een dikte van 3mm gemaakt. Ik ben zelf voorstander van niet-magnetisch metaal: koper, aluminium, RVS, messing. Het schermt de schakeling elektrisch goed af, maar heeft niet de vervelende eigenschap dat magnetische velden, zoals de trafo’s die om zich heen hebben, door het chassis onnodig te transporteren en lekker instralen op de gevoelige voortrapjes. Vooral met een phonotrap in een stalen behuizing, gezellig samen met de voedingtrafo alles onder één dak, kan een bron van brom opleveren. Het is niet altijd voorspelbaar wat er gebeurd. Met non-ferro metaal heb je daar geen problemen mee. RVS heeft als nadeel dat het zulk taai materiaal is wat boren, zagen en ponsen, gewoon thuis op de werkbank, bijna onmogelijk maakt. Aluminium en koper zijn juist heel prettig in gebruik. Na het boorwerk, licht opschuren, primeren en lakken, is een mooi ogend chassis de beloning van het noeste werk. Waar in mijn geval nog slechts een mooi stuk hout omheen moet om het af te maken.

Mooi stukje houtwerk…

Ik had het er al over: het mailtje van Guido, uit Vlaanderen, die aanbood om een paar van zijn schitterende houten behuizingen te maken voor deze ‘Little Ceasar’ en de grotere ‘Attilla’ die destijds nog in de steigers staat. Het geeft de versterker een extra chique aanzien… Ik ben er erg blij mee.

 

Triodedick Little C frontaalOp advies van Guido heb ik de kasten in de bijenwas gezet. Een laagje aanbrengen, kwartiertje laten intrekken en boenen maar.

Triodedick Little C bijenwas (1)Inderdaad, een goede tip van onze Vlaamse ambachtsman, want de kasten zien er na het uitwrijven erg mooi uit en het onderhoud er van is even simpel. Gezegd mag worden dat hij wel een erg mooie plank eiken heeft geselecteerd… Ik ben er nog steeds bijzonder blij mee. De Little C heeft in de jaren niets aan aantrekkelijkheid ingeboet.

Het ontwerp…

De voortrap was duidelijk, dat moest een afleiding zijn van de Oliver, maar met een buisje dat minder versterking geeft, omdat het pure eindversterkers zijn. little_ceasar_ecc99Bij de bouw van de Annastasia push pull versterker was me al opgevallen dat de JJ ECC99 een mooi buisje is. Met een klankkarakter dat me steeds weer aan de ‘76’ doet denken. Het is een echte vriendelijke reus, met een schoon en een zijdeachtig relaxt geluid. Best een fijne ontdekking die ‘99’…

Maar wie graag een 6SN7 of 12SN7 wil gebruiken? Dat kan met geringe aanpassingen, waarvan de grootste een andere buishouder is. Octal in plaats van noval.

Zelf heb ik in de jaren naast de ECC99 nog 5687 en 6N6 buisjes geprobeerd om uiteindelijk op mijn grootste buisontdekking van de laagste jaren uit te komen: de 6N30. Inderdaad, de Little C begint steeds dichter grote broers te gaan…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

32 thoughts on “De Triodedick Little Ceasar anno 2012

 • Dag Dick ,
  Leuk , dat een mooi ontwerp als -Little Ceasar hier een
  vervolg krijgt.
  Ik zie op de foto’s een mooie box-plate 300 B variant ,
  van welk merk is dit er één ?

  Met vriendelijke groet ,
  Jan de Koning ,
  j.koning5@chello.nl

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Bedankt voor dit mooie artikel! Ik zou zelf graag iets willen maken in de richting van dit ontwerp. Waar ik echter zeer benieuwd naar ben, en wat ik niet in het artikel kan vinden, is de ingangsspanning die nodig is om de versterker vol uit te sturen.

  Met vriendelijke groet,
  Patrick

  Beantwoorden
  • Hallo Patrick,
   De Little Ceasar heeft ongeveer 4 volt aan de ingang nodig om zijn maximale uitgangsvermogen te halen. Je hebt dus wel een regelversterker met versterking nodig. Wil je met een passieve regelaar werken, en de versterkers zijn daar met korte bekabeling mee verbonden, dan zou je de nog niet gebruikte helft van de ingangsbuis voor de extra nodige ingangsgevoeligheid kunnen laten zorgen. Ik weet dat dit trucje vaker is toegepast.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Hoe ver zijn jullie met de kits verhaal? En komt er een kit voor little Ceasar?

  Groeten,
  Russel

  Beantwoorden
  • Hallo Russel,

   Het maken van een versterkerkit heeft veel voeten in aarde. Dat doe je niet in een handomdraai op een verloren namiddag . Een kit moet foolproof zijn. De onderdelenkwaliteit en levering er van moet goed geregeld zijn. De plannen hiervoor worden langzaam maar zeker uitgewerkt, maar reken er nog niet op dat dit volgende week of zelfs volgende maand al allemaal rond zal zijn. Daarvoor is er nog veel te veel te regelen. Pas als we voor 110% tevreden zijn zal het hier op de Audio-Creative site te lezen zijn.

   Beantwoorden
   • Hoi Dick,

    Bedankt voor je snelle antwoord. Ik zit nu aandachtig de triodedick website te lezen en het gaat enorm kriebelen 🙂 Echter ben ik jiet zo handig en een mooie behuizing e.d. lijkt me nog het moeilijkst. Condensatoren e.d. uitzoeken wat afstemt op mn budget lijkt me een van de leukere zaken.
    Ik zal deze website zeer zeker vaker bezoeken en dan lees ik het wel wanneer de kits klaar zijn.

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  mooie site hebben jullie, al jaren een inspiratie voor mij.
  ben momenteel eindelijk alle onderdelen voor een 300b aan het verzamelen.
  Nu heb ik een vraag, ken jij de Obbligato Gold premium condensatoren en is het iets voor een buizenversterker of is het alleen iets voor in een scheidingsfilter.
  De tweede vraag betreft de voedingscondensator.
  de Obbligato premium film in oil heb jij hier enig ervaring mee?

  met vriendelijke groet,

  John van Gerven

  Beantwoorden
 • Hallo

  Ik ben een onhandige man, mijn vraag is dan ook zijn er hobbiesten, zelfbouwers die ook voor anderen willen bouwen, in dit geval de Little Ceasar anno 2012. Ik heb al een Cleo V gemaakt door J Dekker .
  Momenteel heb ik Audio Innovations 800mk 111 stereo eind en Audio Innovations Audio Innovations type Second met 2 A 3 buizen maar deze zijn defect de versterkers !!!
  Ik ben gewoon nieuwschierig of er bouwers zijn

  Beantwoorden
 • Goedemiddag Dick en lezers,

  Ook ik ben me aan het oriënteren in buizenland, ik vroeg me af hoe Little Ceasar zich verhoud tot bijvoorbeeld Simply Italy van Unison Research. De laatste heb ik kunnen beluisteren en is naar mijn idee een fijne versterker. Staat Little Ceasar op gelijke hoogte of beter / iets minder.. ?

  Met vriendelijke groet,

  Erik.

  Beantwoorden
  • Hallo Erik,

   Ik moet je het antwoord schuldig blijven, ik heb de Simply Italy nog nooit zelf mogen horen, laat staan dat ik ‘m naast de Little C heb gehad.

   Beantwoorden
   • Hallo Dick,

    Dank je voor je (zeer snelle) antwoord, ik hoop dat een lezer hier meer over kan zeggen of natuurlijk dat ik binnenkort ergens een Little Ceasar tegen mag komen 🙂

    Met vriendelijke groet,

    Erik.

    Beantwoorden
 • Dick ea,

  Gewoon even kwijt dat ik hier al weer zeker drie jaar enorm van geniet. Little C (triode Dick zelf gebouwd) samen met Viva Vivace (LS) en Advance Acoustic pre-amp + project draaitafel. Elke keer weer een ruimtereis.

  Groet, Erwin

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Leuke site die mij heeft geprikkeld om deze 2 monoblokjes te willen bouwen.
  Nu heb ik de schema’s van de mk. 4 versie naast die van de update datum 21-4-2003 gelegd en heb een vraagje. De spanningen B+ en B++ zijn in het voeding schema niet veranderd, maar in het versterker schema mk 4 wel: is er een andere voedings trafo gebruikt?
  Groet, Dick Kiers

  Beantwoorden
  • De B+ en B++ spanningen zijn nooit 100% reproduceerbaar. Dat hoeft ook niet. Het is onder ander afhankelijk van de ruststroom die je door de 300B buis laat lopen. De ene gelijkrichtbuis geeft ook een wat hogere of lagere spanningsdrop dan de andere. Dan is er nog de inwendige weerstand van de choke en de voedingstrafo.

   Beantwoorden
 • Dick

  Een vraagje over het schema van de little Ceasar, bij de D3A buis moet daar aansluitings punt 1,3,2 en 8 aan elkaar gekoppeld staan , of is punt 2 hier los van .

  Eric

  Beantwoorden
  • Hallo Eric,

   Bij de D3a zijn aansluitpennen 1 en 3 inwendig al met elkaar verbonden. Deze worden via de buitenkant met aansluiting 8 verbonden. Aansluiting 2 is het stuurrooster, die hoort daar uiteraard niet bij.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick
  nog een vraag over destroombronvoeding, deze heb ik aangeschaft bij Tentlabs
  maar als ik daar in de gebruiksaanwijzing kijkt , dan staat de + voeding aan de cathode
  weerstand/condensator aangesloten , bij jouw in het schema staat daar de –
  Dus hoe moet ik hem nu aansluiten ??

  Gr Eric

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Ik ben vanmiddag bezig met het bedraden van de voeding van Little Ceasar. Ik kom niet helemaal uit het aansluiten van de GZ34. Als ik het goed heb is pen 8 de kathode en gloeispanning. Pen 2 is de andere gloeispanning aansluiting. In dat geval wordt in het schema de hoogspanning niet afgenomen van de kathode maar van de tweede gloeispanning aansluiting.
  Klopt dit? Is er een speciale reden om dit zo te configureren? Kun je mij hiermee helpen?

  Met vriendelijke groet , Marcel Kemper.

  Beantwoorden
 • Ik heb laatst twee van deze mooie bakken op marktplaats gekocht, erg blij mee!
  Maar nu opzoek naar een voorversterker….. zie door de bomen t bos niet meer, actief ,passief, buizen, ss, tvc’s …..

  Audio note luidsprekers, lc300b, Garrard 401 sme3012, denon dl103

  Beantwoorden
 • Hallo Dick even een vraag over de bias hoeveel is deze 70Ma of 100Ma

  Vrg Wim

  Beantwoorden
 • Inmiddels draaien de Little C’s bij mij alweer een jaartje of 13 inmiddels samen met de Cleo V.
  Veel andere versterkertjes gehad in de tussentijd maar deze kleine bakjes komen
  iedere keer weer gewoon terug op de plaats! Ik heb nog nooit een betere versterkerset
  gehoord zeker icm hoorns(fostex/dallas2) Inmiddels zijn de ecc99’s zwart/bruin aan het verkleuren en zijn de
  gz37s ook aardig zwart/zilver aan het worden na al die jaren spelen. Kortom binnenkort een nieuw
  setje gelijkrichters en ingangsbuisjes erin en draaien maar weer!
  Superversterkertjes!!!!

  Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Ik heb de Little Caesars gebouwd en ze doen het prima. Ik vind ze zelfs mooier klinken dan mijn First Watt F5’s.

  Echter: Één van de eindbuizen (EH Gold) rammelt en ik wil ze dan ook vervangen.

  Vraag: is het zomaar mogelijk om een 300B met Mesh-anode te gebruiken of moeten hiervoor aanpassingen worden gedaan om de B+ te verlagen? Dit in verband met lagere vermogen dat door de buis kan worden gedissipeerd (28 ipv 40 Watt).

  Vriendelijke groet,
  Vranc

  Beantwoorden
  • Hallo Vranc,
   Je kunt probleemloos ook meshplate 300B eindbuizen gebruiken. De buizen staan zowieso al niet op hun max dissipatie ingesteld. Meet even de spanning tussen anode en kathode, de spanning over de kathodeweerstand, om de stroom te bepalen. Dan weet je de dissipatie.

   Beantwoorden
  • Hoi Vranc. Op mijn little ceasars draaien ze al jaren(10 jaar ofzo) zonder problemen!
   Lekker klinkende buizen. Wel wat softer/romantischer dan de oude JJ’s die ik ooit heb gehad.
   succes!

   Beantwoorden
   • De mesh varianten zijn nu na 12 jaar overleden/uitgeblust. Ik draai nu met electro harmonics 300b’s. Klinken ook erg goed. Wel wat strakker in het laag, maar dat kan ook zijn omdat de mesh varianten dan ook echt op waren.( na meting bij iemand). Je went langzaamaan aan het geluid.

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Misschien lees je dit.
  Ik heb hier nog een stel van die houten “cabinets” waar mensen buizenversterkers op bouwen.
  DIe komen uit Schagen en zijn hier nooit gebruikt om iets te bouwen.
  Dat gaat ook niet gebeuren, omdat ik simpelweg geen plek meer heb hier in huis.
  Mocht je toevallig iemand weten die zulke dingen misschien nog kan gebruiken.
  Ze mogen weg tegen een schappelijk prijsje.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Pasman

  Beantwoorden
 • Hallo,

  Ik heb er wel belang bij, over de prijs komen we wel overeen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.