Projecten

De Triodedick Little Ceasar anno 2012

De binnenkant

Triodedick Little C binnenkant

De versterker is zo gebouwd dat het een overzichtelijk en opgeruimd geheel blijft. De langste bedrading vind je van de voedingstrafo naar de gloeidraadaansluitingen van de voorbuizen. De Little C kun je zo kostbaar maken als je wilt. Als je de originele voeding en choke gebruikt kun je alle kanten op met de uitgangstrafo. Ik heb in de tijd meerdere types op de versterker gehad. In de basis is de Little Ceasar te bouwen voor een bedrag dat voor iedere muziekliefhebber, die wat over heeft voor zijn muziekweergaveketen, goed te doen moet zijn.

Het oorspronkelijke plan…

De basis voor het bouwen van de Little Ceasar begon eigenlijk al bij de Stanley en Oliver versterker. Die opvallend genoeg ook nog tien jaar na hun introductie populaire zelfbouwprojecten zijn, terwijl ik daar juist weinig meer aan updates heb gedaan. Er zijn echter genoeg mensen die geen geïntegreerde versterker willen, maar alleen een eindbak, en dan het allerliefst in monoblok vorm.

Triodedick Little C mk 1 KR300BToen kwam al snel het idee om het Stan en Ollie ontwerp in een monoblok eindversterker te ‘gieten’. Eerst gewoon voor de aardigheid. Maar gaandeweg krijgt het idee vorm, maar het streven was om alleen goed verkrijgbare onderdelen te gebruiken. Nu bijna niet meer voor te stellen, maar pakweg tien jaar geleden waren de buizenbakken nog steeds een beetje niche. Niet zo ‘underground meer dan nog eens tien jaar eerder, maar nog steeds een beetje luxe door de niet steeds goedkope onderdelen. Anno 2012 kun je onderdelen te kust en te keur kopen, zelfs de reguliere elektronicahandel verkoopt weer buishouders en voedingelco’s voor de hoge spanningen.

Voor hobbyisten die altijd met solid state bezig zijn, maar door toeval weer in buizen worden geïnteresseerd worden, kijken hun ogen uit. Het ‘www’ is een enorme katalysator geweest om de buis weer neer te zetten waar ‘ie hoort. En het is met hedendaagse componenten weer mogelijk een kwaliteitsbuizenbak te bouwen. Aan nieuwe buizen ook geen gebrek, alle gangbare veelgebruikte types worden weer gemaakt. Van de 300B kun je kiezen uit tientallen verschillende. Wie had dat ooit nog kunnen denken zo begin jaren 90 van de vorige eeuw…

Mooie trafo…

De eerste versie van de Little Ceasar is uitgevoerd met dezelfde uitgangtrafo als in de Stanley en Oliver versterkers. Een amorfe UGT zoals op groter Ceasar of Big C was geen optie, die kosten al meer dan een complete versterkerset zoals die hier beschreven wordt. Maar een bandkern ontwerp van hoge kwaliteit, zoals de hier gebruikte UGT, waar een kernmateriaal wordt gebruikt met een lameldikte van 0,05mm, niet alledaags is bepaald geen minderwaardig ding. Integendeel, het zijn prachtige UGT’s die technisch en gehoormatig helemaal ok zijn. Met een ruim frequentiebereik.

De kleine Ceasar is zo gemaakt dat eventuele upgrades in een mum van tijd zijn uit te voeren. De voeding is zonder boren, zagen en hakken, maar alleen door wat solderen en een boutje en moertje los en weer vast te draaien, op te waarderen naar je favoriete condensatoren. Vanzelfsprekend zijn de eindbuizen verwisselbaar met de 300B van je eigen keus, alle types klassieke 300B buizen passen zonder meer op de versterker.

Hardwiren

Weerstanden en koppel condensatoren zijn dank zij de zogenaamde ‘hardwire’ montage simpel uit te wisselen. Ik zie ook niet in waarom een versterker als dit op een printplaat zou moeten worden gemaakt. Het zal de montage er niet gemakkelijker op maken en de duurzaamheid van een hardwire gebouwde eindbak is veel hoger. PCB’s verouderen altijd in de tijd, bedrading met onverslijtbare PTFE isolatie zal er voor zorgen dat de versterker, mits goed gebouwd, en fatsoenlijk onderhouden, het over vijftig jaar nog zal doen. Zelfs in de basic versie is er niet op de kwaliteit van de koppel condensatoren bezuinigd, zou erg dom zijn, en er zijn direct een paar van de mooie Auricaps in gesoldeerd. Moet je op de kosten letten? Probeer dan gewoon eens de bekende rode Wima MKP blokjes, die je in heel veel fabrieksbakken tegenkomt.

Dsc02044De ontkoppeling van de kathodeweerstand heb ik ook vanaf het begin met een Black Gate gedaan, maar die zijn helaas niet meer te koop. Gelukkig zijn er nu voldoende goede alternatieven verkrijgbaar. Verder zijn er voeding elco’s van JJ toegepast, die een heel smooth vriendelijk karakter aan het geluid geven. Wil je wat meer bite, experimenteer er gerust op los. Recentelijk heb ik hele fijne ervaringen opgedaan met dubbel elco’s van Mundorf.

De basisversie van de Little Ceasar is een versterker die al zo fraai muziek maakt, dat je zelf maar moet uitmaken of de kostbare upgrades de moeite waard zijn. We gaan alle onderdelen eens wat uitgebreider onderzoeken…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

32 thoughts on “De Triodedick Little Ceasar anno 2012

 • Dag Dick ,
  Leuk , dat een mooi ontwerp als -Little Ceasar hier een
  vervolg krijgt.
  Ik zie op de foto’s een mooie box-plate 300 B variant ,
  van welk merk is dit er één ?

  Met vriendelijke groet ,
  Jan de Koning ,
  j.koning5@chello.nl

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Bedankt voor dit mooie artikel! Ik zou zelf graag iets willen maken in de richting van dit ontwerp. Waar ik echter zeer benieuwd naar ben, en wat ik niet in het artikel kan vinden, is de ingangsspanning die nodig is om de versterker vol uit te sturen.

  Met vriendelijke groet,
  Patrick

  Beantwoorden
  • Hallo Patrick,
   De Little Ceasar heeft ongeveer 4 volt aan de ingang nodig om zijn maximale uitgangsvermogen te halen. Je hebt dus wel een regelversterker met versterking nodig. Wil je met een passieve regelaar werken, en de versterkers zijn daar met korte bekabeling mee verbonden, dan zou je de nog niet gebruikte helft van de ingangsbuis voor de extra nodige ingangsgevoeligheid kunnen laten zorgen. Ik weet dat dit trucje vaker is toegepast.

   Beantwoorden
 • Hoi Dick,

  Hoe ver zijn jullie met de kits verhaal? En komt er een kit voor little Ceasar?

  Groeten,
  Russel

  Beantwoorden
  • Hallo Russel,

   Het maken van een versterkerkit heeft veel voeten in aarde. Dat doe je niet in een handomdraai op een verloren namiddag . Een kit moet foolproof zijn. De onderdelenkwaliteit en levering er van moet goed geregeld zijn. De plannen hiervoor worden langzaam maar zeker uitgewerkt, maar reken er nog niet op dat dit volgende week of zelfs volgende maand al allemaal rond zal zijn. Daarvoor is er nog veel te veel te regelen. Pas als we voor 110% tevreden zijn zal het hier op de Audio-Creative site te lezen zijn.

   Beantwoorden
   • Hoi Dick,

    Bedankt voor je snelle antwoord. Ik zit nu aandachtig de triodedick website te lezen en het gaat enorm kriebelen 🙂 Echter ben ik jiet zo handig en een mooie behuizing e.d. lijkt me nog het moeilijkst. Condensatoren e.d. uitzoeken wat afstemt op mn budget lijkt me een van de leukere zaken.
    Ik zal deze website zeer zeker vaker bezoeken en dan lees ik het wel wanneer de kits klaar zijn.

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  mooie site hebben jullie, al jaren een inspiratie voor mij.
  ben momenteel eindelijk alle onderdelen voor een 300b aan het verzamelen.
  Nu heb ik een vraag, ken jij de Obbligato Gold premium condensatoren en is het iets voor een buizenversterker of is het alleen iets voor in een scheidingsfilter.
  De tweede vraag betreft de voedingscondensator.
  de Obbligato premium film in oil heb jij hier enig ervaring mee?

  met vriendelijke groet,

  John van Gerven

  Beantwoorden
 • Hallo

  Ik ben een onhandige man, mijn vraag is dan ook zijn er hobbiesten, zelfbouwers die ook voor anderen willen bouwen, in dit geval de Little Ceasar anno 2012. Ik heb al een Cleo V gemaakt door J Dekker .
  Momenteel heb ik Audio Innovations 800mk 111 stereo eind en Audio Innovations Audio Innovations type Second met 2 A 3 buizen maar deze zijn defect de versterkers !!!
  Ik ben gewoon nieuwschierig of er bouwers zijn

  Beantwoorden
 • Goedemiddag Dick en lezers,

  Ook ik ben me aan het oriënteren in buizenland, ik vroeg me af hoe Little Ceasar zich verhoud tot bijvoorbeeld Simply Italy van Unison Research. De laatste heb ik kunnen beluisteren en is naar mijn idee een fijne versterker. Staat Little Ceasar op gelijke hoogte of beter / iets minder.. ?

  Met vriendelijke groet,

  Erik.

  Beantwoorden
  • Hallo Erik,

   Ik moet je het antwoord schuldig blijven, ik heb de Simply Italy nog nooit zelf mogen horen, laat staan dat ik ‘m naast de Little C heb gehad.

   Beantwoorden
   • Hallo Dick,

    Dank je voor je (zeer snelle) antwoord, ik hoop dat een lezer hier meer over kan zeggen of natuurlijk dat ik binnenkort ergens een Little Ceasar tegen mag komen 🙂

    Met vriendelijke groet,

    Erik.

    Beantwoorden
 • Dick ea,

  Gewoon even kwijt dat ik hier al weer zeker drie jaar enorm van geniet. Little C (triode Dick zelf gebouwd) samen met Viva Vivace (LS) en Advance Acoustic pre-amp + project draaitafel. Elke keer weer een ruimtereis.

  Groet, Erwin

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,
  Leuke site die mij heeft geprikkeld om deze 2 monoblokjes te willen bouwen.
  Nu heb ik de schema’s van de mk. 4 versie naast die van de update datum 21-4-2003 gelegd en heb een vraagje. De spanningen B+ en B++ zijn in het voeding schema niet veranderd, maar in het versterker schema mk 4 wel: is er een andere voedings trafo gebruikt?
  Groet, Dick Kiers

  Beantwoorden
  • De B+ en B++ spanningen zijn nooit 100% reproduceerbaar. Dat hoeft ook niet. Het is onder ander afhankelijk van de ruststroom die je door de 300B buis laat lopen. De ene gelijkrichtbuis geeft ook een wat hogere of lagere spanningsdrop dan de andere. Dan is er nog de inwendige weerstand van de choke en de voedingstrafo.

   Beantwoorden
 • Dick

  Een vraagje over het schema van de little Ceasar, bij de D3A buis moet daar aansluitings punt 1,3,2 en 8 aan elkaar gekoppeld staan , of is punt 2 hier los van .

  Eric

  Beantwoorden
  • Hallo Eric,

   Bij de D3a zijn aansluitpennen 1 en 3 inwendig al met elkaar verbonden. Deze worden via de buitenkant met aansluiting 8 verbonden. Aansluiting 2 is het stuurrooster, die hoort daar uiteraard niet bij.

   Beantwoorden
 • Hallo Dick
  nog een vraag over destroombronvoeding, deze heb ik aangeschaft bij Tentlabs
  maar als ik daar in de gebruiksaanwijzing kijkt , dan staat de + voeding aan de cathode
  weerstand/condensator aangesloten , bij jouw in het schema staat daar de –
  Dus hoe moet ik hem nu aansluiten ??

  Gr Eric

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Ik ben vanmiddag bezig met het bedraden van de voeding van Little Ceasar. Ik kom niet helemaal uit het aansluiten van de GZ34. Als ik het goed heb is pen 8 de kathode en gloeispanning. Pen 2 is de andere gloeispanning aansluiting. In dat geval wordt in het schema de hoogspanning niet afgenomen van de kathode maar van de tweede gloeispanning aansluiting.
  Klopt dit? Is er een speciale reden om dit zo te configureren? Kun je mij hiermee helpen?

  Met vriendelijke groet , Marcel Kemper.

  Beantwoorden
 • Ik heb laatst twee van deze mooie bakken op marktplaats gekocht, erg blij mee!
  Maar nu opzoek naar een voorversterker….. zie door de bomen t bos niet meer, actief ,passief, buizen, ss, tvc’s …..

  Audio note luidsprekers, lc300b, Garrard 401 sme3012, denon dl103

  Beantwoorden
 • Hallo Dick even een vraag over de bias hoeveel is deze 70Ma of 100Ma

  Vrg Wim

  Beantwoorden
 • Inmiddels draaien de Little C’s bij mij alweer een jaartje of 13 inmiddels samen met de Cleo V.
  Veel andere versterkertjes gehad in de tussentijd maar deze kleine bakjes komen
  iedere keer weer gewoon terug op de plaats! Ik heb nog nooit een betere versterkerset
  gehoord zeker icm hoorns(fostex/dallas2) Inmiddels zijn de ecc99’s zwart/bruin aan het verkleuren en zijn de
  gz37s ook aardig zwart/zilver aan het worden na al die jaren spelen. Kortom binnenkort een nieuw
  setje gelijkrichters en ingangsbuisjes erin en draaien maar weer!
  Superversterkertjes!!!!

  Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Ik heb de Little Caesars gebouwd en ze doen het prima. Ik vind ze zelfs mooier klinken dan mijn First Watt F5’s.

  Echter: Één van de eindbuizen (EH Gold) rammelt en ik wil ze dan ook vervangen.

  Vraag: is het zomaar mogelijk om een 300B met Mesh-anode te gebruiken of moeten hiervoor aanpassingen worden gedaan om de B+ te verlagen? Dit in verband met lagere vermogen dat door de buis kan worden gedissipeerd (28 ipv 40 Watt).

  Vriendelijke groet,
  Vranc

  Beantwoorden
  • Hallo Vranc,
   Je kunt probleemloos ook meshplate 300B eindbuizen gebruiken. De buizen staan zowieso al niet op hun max dissipatie ingesteld. Meet even de spanning tussen anode en kathode, de spanning over de kathodeweerstand, om de stroom te bepalen. Dan weet je de dissipatie.

   Beantwoorden
  • Hoi Vranc. Op mijn little ceasars draaien ze al jaren(10 jaar ofzo) zonder problemen!
   Lekker klinkende buizen. Wel wat softer/romantischer dan de oude JJ’s die ik ooit heb gehad.
   succes!

   Beantwoorden
   • De mesh varianten zijn nu na 12 jaar overleden/uitgeblust. Ik draai nu met electro harmonics 300b’s. Klinken ook erg goed. Wel wat strakker in het laag, maar dat kan ook zijn omdat de mesh varianten dan ook echt op waren.( na meting bij iemand). Je went langzaamaan aan het geluid.

    Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  Misschien lees je dit.
  Ik heb hier nog een stel van die houten “cabinets” waar mensen buizenversterkers op bouwen.
  DIe komen uit Schagen en zijn hier nooit gebruikt om iets te bouwen.
  Dat gaat ook niet gebeuren, omdat ik simpelweg geen plek meer heb hier in huis.
  Mocht je toevallig iemand weten die zulke dingen misschien nog kan gebruiken.
  Ze mogen weg tegen een schappelijk prijsje.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Pasman

  Beantwoorden
 • Hallo,

  Ik heb er wel belang bij, over de prijs komen we wel overeen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.