De Triodedick Little Ceasar anno 2012

 

Triodedick Little C schuinvoor 2Sinds ik de Triodedick Little C voor het eerst voorstelde in 2003 is het uitgegroeid tot een populair veel nagebouwd versterkerproject. Ik krijg nog bijna wekelijks vragen van mensen die deze mooie monoblokjes gebouwd hebben of er mee bezig zijn. Hoe kan dat? Ik denk dat het in de eerste plaats is omdat de Little C in zo’n aaibare vorm is gegoten. Daarbij passen de versterkers ook probleemloos in een audiorek. In tegenstelling tot de veel meer uit de kluiten gewassen en loodzware Goliath 211 en Attilla versterkers blijken de fysieke afmetingen van de Little C lekker hanteerbaar. Maar ze zijn nog groot genoeg om de bezitter geen minderwaardigheidscomplex te geven. ‘Size matters’ zeggen de Britten toch? Little C is bovendien een betrouwbare versterker die me nog nooit in de steek heeft gelaten. Ik heb zelfs nog nooit een buis uitgefikt op deze versterker. Alles staat ongestrest te werken.

Forever Young

Triodedick Little C op gloeiDaarbij blijft een 300B single ended versterker schijnbaar altijd jong en gaat aan alle modegrillen voorbij. Wat dat betreft is een 300B SE buizenbakje vele malen duurzamer dan een stuk hedendaagse elektronica. Ik las gisteren nog dat de iPhone 4, twee jaar na release, als achterhaald wordt beschouwd. Niet te geloven toch? Twee jaar geleden state of the art, nu weggezet als hopeloos ouderwets. Schrijf je toch 300 euro per jaar klakkeloos af. Het onderhoud van een versterker als de Little Ceasar, na 10 jaar nog steeds piepjong, is daar maar een fractie van. Tja, je kunt er geen simkaartje in drukken, maar dat is volgens mij alleen maar een voordeel.

De tijd heeft niet stilgestaan

Inderdaad, stilstand betekend bij mij een gebrek aan ideeën, en daar heb ik mijn leven lang nog geen gebrek gehad. Ook mijn Little Ceasar is door geëvalueerd, zij het nooit extreem en altijd inpasbaar in het originele ontwerp. Vergeleken met de eerste versie zijn er toch een aantal onderdelen uitgewisseld. De mk.1 is nog steeds een fijne versterker, bedacht om een budget versie te maken de dure Ceasar monoblokken destijds. Daar doet het feit dat de versterker inmiddels in de mk.3 versie is beland niks aan af. Hij had ook al mk.5 kunnen heten. Het heeft de Little C wel steeds meer richting grote Ceasar gebracht.

Om er toch een eigen karakter aan te geven heb ik de kleine C later van een paar mooie Tango uitgangstrafo’s voorzien. Ook al 15 jaar geleden gekocht, nog heel moeizaam via heen en weer faxen, rechtstreeks in Japan. Maar ook componenten die waardevast zijn gebleken en niets maar dan ook niets aan kwaliteit hebben ingeboet. Heb jij nog ergens een transistorbak van 15 jaar terug? Ziet er toch wel anno 1997 uit, toch? Als je zelf bouwt heb je daar geen last van. En buizenspullen kun je een heerlijk klassiek tijdloos uiterlijk meegeven, zover je fantasie maar gaat.

Omdat ik zo veel vragen krijg over deze versterker, heb ik hem maar eens opgepakt voor een verfrissing van het ‘complete verhaal’. Zoals je ongetwijfeld al opgemerkt zult hebben ben ik alle nog actuele projecten van mijn triodedick punt com site aan het opfrissen. Teksten worden met de ervaringen van vandaag herschreven, nieuwe ideeën worden uitgewerkt. Tussen de oorspronkelijke publicatie en nu is er altijd wel het een en ander gebeurd met een versterkerproject dat niet in het verhaal is te lezen.

Mocht je overigens wensen hebben, over bestaande en nieuwe projecten, gewoon even contact opnemen….

Alles kits?

Marco en ik hebben overigens het idee opgevat om een paar versterkers als onderdelenpakket voor de liefhebber met weinig gereedschap en mechanische ervaringen samen te gaan stellen. Niet iedereen heeft dure trekponsen of ander hout of metaalbewerking gereedschap ter beschikking. Met een bovenplaat waarin de gaten en gaatjes netjes gelaserd zijn zal het bouwen van je eigen buizenbakjes al snel tot een feestje kunnen maken en het eindresultaat niet te onderscheiden van een kant en klare fabrieksversterker. Tenminste, als je de boel met zorg in elkaar schroeft en netjes soldeert. Ideeën? Gewoon weer laten weten. Alles is nog in ontwikkeling, maar we gaan er geen gras over laten groeien.

Hé, een broertje van de Triodedick Ceasar II monoblokken?

De kleine Ceasar is bedoeld als betaalbaar maar vooral veel gemakkelijker na te bouwen project naast grote bakken als de Big C(easar) en Attilla. De eerste is voor mij persoonlijk al lang ingehaald door de tijd en vooral de latere Ceasar II en The General II. De Little C groeit echter als snel uit tot een bijzonder aantrekkelijke versterker, die ook nog eens veel beter ‘smoelt’ dan de Big C. Attilla is een echt ‘cost no object’ project, dat vandaag eigenlijk niet meer te doen is.

Kijk alleen eens naar de prijs die je zou moeten betalen voor de kilo’s zilverdraad dat in de uitgangstrafo’s is verwerkt. Het is wel een project waar ik nog steeds trots op ben. Ze waren na een verhuizing veel te groot voor mijn huidige audiorekken, maar ondanks de grote omvang zijn het elegante versterkers. Dank zij de fraaie behuizingen die onze vriendelijke Vlaamse vriend Guido de Laet (drijft nu een succesvol audiowinkeltje) voor me maakte. Ik hoef niet te vertellen dat de Little C omlijstingen van dezelfde vaardige handen komen, net zoals die van mijn ene Cleo 6 lijnversterker.

Triodedick Little C mk 1 schuinboven

Het geeft de Little Ceasar zo’n vriendelijk uiterlijk dat je vergeet dat het toch geen echt kleine monoblokken zijn. Naast elkaar staand meten ze ongeveer 45 cm breed en diep. De bovenplaat is uit 3 mm aluminium gemaakt en de bodem heeft een geperforeerde plaat. Daardoor is de koeling optimaal. De versterkers worden ook opvallend weinig warm, altijd een prettig idee, het zal de levensduur stevig bevorderen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

31 thoughts on “De Triodedick Little Ceasar anno 2012

  • 10 oktober 2012 om 16:34
    Permalink

    Dag Dick ,
    Leuk , dat een mooi ontwerp als -Little Ceasar hier een
    vervolg krijgt.
    Ik zie op de foto’s een mooie box-plate 300 B variant ,
    van welk merk is dit er één ?

    Met vriendelijke groet ,
    Jan de Koning ,
    j.koning5@chello.nl

    Beantwoorden
  • 02 december 2012 om 02:25
    Permalink

    Beste Dick,

    Bedankt voor dit mooie artikel! Ik zou zelf graag iets willen maken in de richting van dit ontwerp. Waar ik echter zeer benieuwd naar ben, en wat ik niet in het artikel kan vinden, is de ingangsspanning die nodig is om de versterker vol uit te sturen.

    Met vriendelijke groet,
    Patrick

    Beantwoorden
    • 02 december 2012 om 08:03
      Permalink

      Hallo Patrick,
      De Little Ceasar heeft ongeveer 4 volt aan de ingang nodig om zijn maximale uitgangsvermogen te halen. Je hebt dus wel een regelversterker met versterking nodig. Wil je met een passieve regelaar werken, en de versterkers zijn daar met korte bekabeling mee verbonden, dan zou je de nog niet gebruikte helft van de ingangsbuis voor de extra nodige ingangsgevoeligheid kunnen laten zorgen. Ik weet dat dit trucje vaker is toegepast.

      Beantwoorden
  • 24 december 2012 om 00:28
    Permalink

    Hoi Dick,

    Hoe ver zijn jullie met de kits verhaal? En komt er een kit voor little Ceasar?

    Groeten,
    Russel

    Beantwoorden
    • 24 december 2012 om 00:40
      Permalink

      Hallo Russel,

      Het maken van een versterkerkit heeft veel voeten in aarde. Dat doe je niet in een handomdraai op een verloren namiddag . Een kit moet foolproof zijn. De onderdelenkwaliteit en levering er van moet goed geregeld zijn. De plannen hiervoor worden langzaam maar zeker uitgewerkt, maar reken er nog niet op dat dit volgende week of zelfs volgende maand al allemaal rond zal zijn. Daarvoor is er nog veel te veel te regelen. Pas als we voor 110% tevreden zijn zal het hier op de Audio-Creative site te lezen zijn.

      Beantwoorden
      • 24 december 2012 om 00:54
        Permalink

        Hoi Dick,

        Bedankt voor je snelle antwoord. Ik zit nu aandachtig de triodedick website te lezen en het gaat enorm kriebelen 🙂 Echter ben ik jiet zo handig en een mooie behuizing e.d. lijkt me nog het moeilijkst. Condensatoren e.d. uitzoeken wat afstemt op mn budget lijkt me een van de leukere zaken.
        Ik zal deze website zeer zeker vaker bezoeken en dan lees ik het wel wanneer de kits klaar zijn.

        Beantwoorden
  • 27 december 2012 om 00:36
    Permalink

    Hallo Dick,

    mooie site hebben jullie, al jaren een inspiratie voor mij.
    ben momenteel eindelijk alle onderdelen voor een 300b aan het verzamelen.
    Nu heb ik een vraag, ken jij de Obbligato Gold premium condensatoren en is het iets voor een buizenversterker of is het alleen iets voor in een scheidingsfilter.
    De tweede vraag betreft de voedingscondensator.
    de Obbligato premium film in oil heb jij hier enig ervaring mee?

    met vriendelijke groet,

    John van Gerven

    Beantwoorden
  • 13 februari 2013 om 22:27
    Permalink

    Hallo

    Ik ben een onhandige man, mijn vraag is dan ook zijn er hobbiesten, zelfbouwers die ook voor anderen willen bouwen, in dit geval de Little Ceasar anno 2012. Ik heb al een Cleo V gemaakt door J Dekker .
    Momenteel heb ik Audio Innovations 800mk 111 stereo eind en Audio Innovations Audio Innovations type Second met 2 A 3 buizen maar deze zijn defect de versterkers !!!
    Ik ben gewoon nieuwschierig of er bouwers zijn

    Beantwoorden
  • 29 juni 2013 om 15:14
    Permalink

    Goedemiddag Dick en lezers,

    Ook ik ben me aan het oriënteren in buizenland, ik vroeg me af hoe Little Ceasar zich verhoud tot bijvoorbeeld Simply Italy van Unison Research. De laatste heb ik kunnen beluisteren en is naar mijn idee een fijne versterker. Staat Little Ceasar op gelijke hoogte of beter / iets minder.. ?

    Met vriendelijke groet,

    Erik.

    Beantwoorden
    • 29 juni 2013 om 15:23
      Permalink

      Hallo Erik,

      Ik moet je het antwoord schuldig blijven, ik heb de Simply Italy nog nooit zelf mogen horen, laat staan dat ik ‘m naast de Little C heb gehad.

      Beantwoorden
      • 29 juni 2013 om 15:37
        Permalink

        Hallo Dick,

        Dank je voor je (zeer snelle) antwoord, ik hoop dat een lezer hier meer over kan zeggen of natuurlijk dat ik binnenkort ergens een Little Ceasar tegen mag komen 🙂

        Met vriendelijke groet,

        Erik.

        Beantwoorden
  • 10 december 2013 om 18:19
    Permalink

    Dick ea,

    Gewoon even kwijt dat ik hier al weer zeker drie jaar enorm van geniet. Little C (triode Dick zelf gebouwd) samen met Viva Vivace (LS) en Advance Acoustic pre-amp + project draaitafel. Elke keer weer een ruimtereis.

    Groet, Erwin

    Beantwoorden
  • 02 februari 2014 om 22:08
    Permalink

    Hallo Dick,
    Leuke site die mij heeft geprikkeld om deze 2 monoblokjes te willen bouwen.
    Nu heb ik de schema’s van de mk. 4 versie naast die van de update datum 21-4-2003 gelegd en heb een vraagje. De spanningen B+ en B++ zijn in het voeding schema niet veranderd, maar in het versterker schema mk 4 wel: is er een andere voedings trafo gebruikt?
    Groet, Dick Kiers

    Beantwoorden
    • 02 februari 2014 om 23:12
      Permalink

      De B+ en B++ spanningen zijn nooit 100% reproduceerbaar. Dat hoeft ook niet. Het is onder ander afhankelijk van de ruststroom die je door de 300B buis laat lopen. De ene gelijkrichtbuis geeft ook een wat hogere of lagere spanningsdrop dan de andere. Dan is er nog de inwendige weerstand van de choke en de voedingstrafo.

      Beantwoorden
  • 07 februari 2014 om 17:13
    Permalink

    Dick

    Een vraagje over het schema van de little Ceasar, bij de D3A buis moet daar aansluitings punt 1,3,2 en 8 aan elkaar gekoppeld staan , of is punt 2 hier los van .

    Eric

    Beantwoorden
    • 08 februari 2014 om 00:07
      Permalink

      Hallo Eric,

      Bij de D3a zijn aansluitpennen 1 en 3 inwendig al met elkaar verbonden. Deze worden via de buitenkant met aansluiting 8 verbonden. Aansluiting 2 is het stuurrooster, die hoort daar uiteraard niet bij.

      Beantwoorden
  • 15 februari 2014 om 18:56
    Permalink

    Hallo Dick
    nog een vraag over destroombronvoeding, deze heb ik aangeschaft bij Tentlabs
    maar als ik daar in de gebruiksaanwijzing kijkt , dan staat de + voeding aan de cathode
    weerstand/condensator aangesloten , bij jouw in het schema staat daar de –
    Dus hoe moet ik hem nu aansluiten ??

    Gr Eric

    Beantwoorden
  • 27 november 2016 om 14:19
    Permalink

    Beste Dick,

    Ik ben vanmiddag bezig met het bedraden van de voeding van Little Ceasar. Ik kom niet helemaal uit het aansluiten van de GZ34. Als ik het goed heb is pen 8 de kathode en gloeispanning. Pen 2 is de andere gloeispanning aansluiting. In dat geval wordt in het schema de hoogspanning niet afgenomen van de kathode maar van de tweede gloeispanning aansluiting.
    Klopt dit? Is er een speciale reden om dit zo te configureren? Kun je mij hiermee helpen?

    Met vriendelijke groet , Marcel Kemper.

    Beantwoorden
  • 21 juli 2017 om 20:05
    Permalink

    Ik heb laatst twee van deze mooie bakken op marktplaats gekocht, erg blij mee!
    Maar nu opzoek naar een voorversterker….. zie door de bomen t bos niet meer, actief ,passief, buizen, ss, tvc’s …..

    Audio note luidsprekers, lc300b, Garrard 401 sme3012, denon dl103

    Beantwoorden
  • 15 november 2017 om 14:49
    Permalink

    Hallo Dick even een vraag over de bias hoeveel is deze 70Ma of 100Ma

    Vrg Wim

    Beantwoorden
  • 21 maart 2019 om 23:24
    Permalink

    Inmiddels draaien de Little C’s bij mij alweer een jaartje of 13 inmiddels samen met de Cleo V.
    Veel andere versterkertjes gehad in de tussentijd maar deze kleine bakjes komen
    iedere keer weer gewoon terug op de plaats! Ik heb nog nooit een betere versterkerset
    gehoord zeker icm hoorns(fostex/dallas2) Inmiddels zijn de ecc99’s zwart/bruin aan het verkleuren en zijn de
    gz37s ook aardig zwart/zilver aan het worden na al die jaren spelen. Kortom binnenkort een nieuw
    setje gelijkrichters en ingangsbuisjes erin en draaien maar weer!
    Superversterkertjes!!!!

    Beantwoorden
  • 30 oktober 2020 om 14:25
    Permalink

    Beste Dick,
    Ik heb de Little Caesars gebouwd en ze doen het prima. Ik vind ze zelfs mooier klinken dan mijn First Watt F5’s.

    Echter: Één van de eindbuizen (EH Gold) rammelt en ik wil ze dan ook vervangen.

    Vraag: is het zomaar mogelijk om een 300B met Mesh-anode te gebruiken of moeten hiervoor aanpassingen worden gedaan om de B+ te verlagen? Dit in verband met lagere vermogen dat door de buis kan worden gedissipeerd (28 ipv 40 Watt).

    Vriendelijke groet,
    Vranc

    Beantwoorden
    • 30 oktober 2020 om 14:50
      Permalink

      Hallo Vranc,
      Je kunt probleemloos ook meshplate 300B eindbuizen gebruiken. De buizen staan zowieso al niet op hun max dissipatie ingesteld. Meet even de spanning tussen anode en kathode, de spanning over de kathodeweerstand, om de stroom te bepalen. Dan weet je de dissipatie.

      Beantwoorden
    • 22 maart 2021 om 22:54
      Permalink

      Hoi Vranc. Op mijn little ceasars draaien ze al jaren(10 jaar ofzo) zonder problemen!
      Lekker klinkende buizen. Wel wat softer/romantischer dan de oude JJ’s die ik ooit heb gehad.
      succes!

      Beantwoorden
  • 05 november 2022 om 10:50
    Permalink

    Hallo Dick,

    Misschien lees je dit.
    Ik heb hier nog een stel van die houten “cabinets” waar mensen buizenversterkers op bouwen.
    DIe komen uit Schagen en zijn hier nooit gebruikt om iets te bouwen.
    Dat gaat ook niet gebeuren, omdat ik simpelweg geen plek meer heb hier in huis.
    Mocht je toevallig iemand weten die zulke dingen misschien nog kan gebruiken.
    Ze mogen weg tegen een schappelijk prijsje.

    Met vriendelijke groet,
    Jan Pasman

    Beantwoorden
  • 07 november 2022 om 23:13
    Permalink

    Hallo,

    Ik heb er wel belang bij, over de prijs komen we wel overeen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.