De Meze 99 Classics getweakt
De Meze 99 Classics op smaak getuned
Zoals je in mijn recensie over de fraaie Meze 99 Classics kunt lezen ben ik behoorlijk onder de indruk van de kwaliteiten dezehoofdtelefoon. Voor de 300 euro die er voor gevraagd wordt krijg je heel veel waar voor je geld. En toch… zit er volgens mij nog meer potentie in…
Met name het diepe maar niet altijd even strakke laag is me soms te veel van het goede en ook het bijgeluid dat de mechanische koppeling van de hoofdbeugels en oorschelp door geeft moet wat minder in het oor vallend kunnen worden gemaakt. Let wel: zonder ook maar iets aan het uiterlijk te verprutsen.
Het geluid blijkt met een paar relatief simpele handelingen naar een hoger plan te kunnen worden gebracht. Waarna deze Meze 99 Classics in mijn oren beter nog beter dan voorheen klinkt. Moeilijk? Zeker niet. Maar lees wel eerst even onderaan de pagina voor je de hamer en bijtel te voorschijn haalt…
Even een zijweggetje
Als je net als ik eigenlijk je hele leven met het bouwen van luidsprekers bezig bent weet je dat er met hier en daar wat kritische demping de kleur van het geluid behoorlijk wordt beïnvloed. Teveel demping maakt het geluid snel dood als een pier, te weinig en het gonst als een lieve lust. Bij ieder luidsprekersysteem luistert dit anders. Het ene systeem vaart wel bij steviger dempen dan het andere. Wat zowel Marco als ik steeds weer opvalt is dat de grote oude klassieke (veelal hoogrendabele) speakersystemen het vaak met heel weinig kastdemping doen. Extra isolatie geeft dan juist een achteruitgang in weergavekwaliteit.
Kleine gesloten LS behuizingen (hoge druk luidsprekers, zeiden ze vroeger vaak) zijn vaak rijkelijk van dempingmateriaal voorzien. Vroeger vaak glaswol. Heerlijk spul om te verwerken…ahum… Ik krijg al weer jeuk als ik er aan denk…
Later kwamen daar dempingsmaterialen als de bekende BAF Polyesterwol matten (lijkt veel op het spul dat in afzuigkappen wordt gebruikt), Bailey’s Long Hair (echte uitgeplozen schapenwol, houdt motten buiten de deur!) en een zware kwaliteit tandenschuim bij. Allemaal met hun eigen voors en tegens. De ene effectiever in het laag, de ander vooral in het midden.
Supervezel
Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met een materiaal dat bij Dupont wordt gemaakt, uitgeplozen Kevlarvezels. Inderdaad, hetzelfde spul waar ook kogelwerende vesten van gemaakt worden. Zelfs met een luttel paar in elkaar gedraaide vezels al niet meer door te trekken. Je ziet Kevlar ook in bijvoorbeeld in de typische geel gekleurde luidsprekerconussen (B&W).
Ik mocht er absoluut niet over schrijven maar hij had nu dempingsmateriaal dat volgens hem zijn gelijke niet kende.
Onder dwang van geheimhouding kreeg ik een zakje mee naar huis. Er werd me ook verteld dat er toen al wat kleine luidsprekerfabrikanten waren die experimenteerden met dit nog geheimzinnige gele goedje, dat niet jeukt, en lovend rapporteerden over de resultaten. Het kevlarwol blijkt met minder vulling beduidend beter het achterwaarts de kast ingeslingerde geluid van de speakerunits te absorberen dan de bekende vulmiddelen.
Less is More…
Ik heb het Baily’s Long Hair uit het gesloten middencompartiment van mijn toenmalige luidsprekersysteem vervangen door op het oog hetzelfde volume Kevlar. Het resultaat was ronduit teleurstellend. Een middenweergave die van ieder sprankje leven was beroofd. Minder is dus meer in dit geval. Op advies van mijn toeleverancier is toen tweederde van de Kevlarwol vulling verwijderd. Bingo! Het geluid was luchtiger dan ooit.
Er is in vergelijk met de reguliere dempingsmaterialen maar weinig vulling van Kevlarwol nodig voor dezelfde (nee: betere) dempende werking. Er blijft meer lucht in de kast maar toch is er een effectieve absorptie.
Ook een al jaren daarvoor zelf gebouwde gemaakte LS3/5A heb ik met dit mooie spul behandeld. Het oude dempingsmateriaal er uit, het bullitproof spul er luchtig in. Bingo! Sindsdien ligt er altijd wel een zakje op de plank.
Zo, terug naar de mooie Meze
Waar gaat dit eigenlijk over, we hadden het toch over de Meze hoofdtelefoon? Inderdaad. Maar ik had al een tijdje in de planning om de Meze eens open te schroeven om wat met dempingmateriaal te experimenteren. Naast de drivers zie je aan weerskanten 2 gebogen openingen waardoor het achterwaartse geluid doorheen kan. Deze ventilatiegaten moeten waarschijnlijk voor een dieper en luider laag zorgen. En de conus kan daardoor ook vrijer bewegen. Een beetje betere demping zou dus zegenend moeten kunnen werken… We gaan het gewoon proberen.
Voor wie zich geroepen voelt
De oorkussens zijn gemakkelijk te verwijderen. Deze zijn gefixeerd met hulp van de luchtspleet tussen de houten schelp en ‘speakerbaffle’.
Het later weer terugzetten is iets bewerkelijker. Dat vergt even wat handigheid.
De vier schroefjes die de baffle op zijn plek houden worden er uit gedraaid en het geheel kan opzij worden gelegd. Dan is de schitterend CNC gefreesde binnenkant ook te zien. Wat een mooi stukje werk.
Dempingsmatje
Ik vind na het openschroeven een poreus stukje schuim rond de aansluitkabel. Dat mag er uit om plaats te maken vervang voor een bolletje van het bovengenoemde Kevlarwol.
Inmiddels is het magische goedje ook officieel op de markt. Eerst onder de naam Eltim Twaron Angelhair. Later wordt Twaron Angelhair onder de vlag van de bekende luidsprekeronderdelenspecialist Mundorf verkocht.
Aan het werk!
Er worden twee zo identiek mogelijke bolletjes Twaron gemaakt, we hebben immers twee schelpjes te vullen. Daarna mogen de frontjes weer op de schelpen. Heerlijk dat Meze de boel zo servicevriendelijk maakt. Alle onderdelen zijn in een mum van tijd te vervangen mocht er onverhoopt iets defect gaan. Er is niks vast gelijmd of dicht gekit.
De klink er weer in…
Zo, dat laat niet veel twijfel, het geluid heeft een duidelijk andere balans. Het hoog krijgt meer ruimte, hoewel nog even schoon als voorheen, wint het aan detail. Het laag is een stuk meer ingehouden. Het wat ongecontroleerde laag is beduidend droger na de operatie. Misschien zelfs een tikje te droog…
Na een aanvankelijk behoorlijk enthousiasme bekruipt me echter het gevoel dat ik weer in de oude val van ‘te veel’ ben getuind. De acht schroefjes gaan er weer uit en de bolletjes worden met pakweg een derde afgeslankt. Met Twaron Angelhair moet er blijkbaar de helft worden gebruikt van wat het eerste gevoel me ingeeft. En ik had bewust al wat minder gebruikt.
Ik moet zeggen nu toch wel erg blij verrast te zijn met het resultaat. Voor de vaak aanwezige net iets te luide holle boem heeft de noorderzon voorgoed geschenen. De laagweergave is nu diep, droger en heel mooi in balans met de rest van het geluidsspectrum. Sterker nog, het sublaag lijkt nog dieper te gaan nu het mooier overgaat in het overige spectrum en er minder sprake is van een bult. Ook het hoog wint aan detail. Is nog even zijdeachtig, maar lijkt minder terughoudend, ook weer omdat het minder omvloerst wordt door een te luid laag. Heel erg mooi!
Inmiddels al weer uren geluisterd. Ik was al enthousiast over mijn Meze 99 Classics hoofdtelefoon. Nu ben ik compleet om. Dit is boven verwachting mag ik zeggen.
Mission accomplished?
Op een nog heel klein puntje na. Hoewel dit aan spijkers op laag water zoeken begint te grenzen wil ik toch de ‘twanggg’ die de naakte stalen beugels overbrengen naar de houten oorschelpen wat zien in te dammen. Daarvoor heb ik twee stroken 3M zelfklevend foam gebruikt. Niet dat bouwmarktspul dat voor ramen en deuren wordt gebruikt Het is een 3M foam in een zwarte zwaardere industriële kwaliteit.
Na het aanbrengen is de twangggg veranderd in een twonk. Nu wel: Mission accomplished! (Ik ben liefhebber van de Mission Impossible reeks…)
Epiloog
Laten we wel zijn: de Meze 99 Classics is ook zonder mijn gefröbel een sterke aanbieding in een inmiddels overvolle markt. Uitvoering een dikke 10, geluid een fraaie 7. Ik heb met wat kleine ingrepen, die gemakkelijk terug kunnen worden gedraaid voor het geval dat de voorkeur alsnog uitgaan naar het origineel, het laatste cijfer proberen op te hogen naar een 8. Dat is dit meer dan gelukt. Het goede is voor mij domweg nog beter geworden. En hoe simpel. Alleen door wat tweaken met dempingsmateriaal. Maar wel spul die zeer effectief werkt, het Twaron Angelhair.
Mijn PSU voor buiten de deur luisteren…
Disclaimer: Audio Creative neemt uiteraard geen enkele verantwoording voor deskundig gesloopte Meze 99 Classics hoofdtelefoons. Heb je twee linkerhanden op technisch gebied, hoe simpel dit klusje ook lijkt, niet aan beginnen. Een uitschietende schroevendraaier die dwars door de driverconus gaat of een kapot getrokken aansluitkabel in de schelp, als er geen soldeerbout in huis is, maakt het geluid van de Meze 99 zeker niet beter. Is geen schande, je hebt ongetwijfeld andere talenten waar een simpele techneut als ik geen kaas van heeft gegeten.
Dirty Harry/ Clint Eastwood zei het al in de seventies: “A man’s got to know his limitations”… Alle gekheid op een stokje en om er nog maar een gezegde in te mogen gooien: “Bezint eer je begint”.
We zijn zo onder de indruk van deze betaalbare koptelefoon dat we besloten hebben hem in onze webshop te zetten. Met de zeer waardevolle upgrade van Dick is dit een koptelefoon die zijn prijsklasse voorbij gaat. Dit wat betreft klank en bouwkwaliteit. Naar wens upgraden wij de Meze 99 classic kosteloos, bij aanschaf in de webshop. Deze mooie koptelefoon kun je hier bestellen.
Hallo Dick ,
Twaron wordt in Nederland verkocht door RumoH ,
in o.a. zakjes van 50 gram.
Met vriendelijke groet ,
Jan de Koning.
Er staat in ieder geval een goed stuk muziek te spelen als ik naar de media player kijk…;-).
Hoeveel gram Twaron kun je per kant nu het beste gebruiken?
Gram? Milligrammen!…:-) Een wolkje per kant.
Het materiaal is geen Kevlar, maar Twaron, oet Grunn! Grondstoffen gemaakt in Delfzijl door Teijin Aramid en tot garen gesponnen (1/12 mensenhaar) in Emmen. Op klossen gaat het daarna de hele wereld over om er o.a. inderdaad kogelvrije vesten van te maken, maar ook in autobanden, uw Ipod kabels (mechanische versterking), etc. Wij hebben het Angel Hair samen met Teijin ontwikkeld rond 2008. Uitzonderlijk zacht, zelf expanderend en uitzonderlijke klankeigenschappen na 6 kostbare productie stappen. Het was dus absoluut geen “afval” zoals we op fora lezen.
Sinds 2014 moeten we 200 TON (65 trailers) per order inkopen, dat lukt dus niet. Omdat wij ons materiaal niet meer geproduceerd krijgen verkopen wij en onze dealers nu het alternatieve Mundorf materiaal (wat wij ook voor hun hebben ontwikkeld by the way) als Benelux importeur voor Mundorf producten ook. Het is echter veel eenvoudiger (2 stappen ipv 6), minder effectief en duurder!